Üdvözöllek a blogomon!



Magamról

Fotóm
Budapest, Hungary
Szeretek a konyhámban ügyködni, szeretteimet kényeztetni finom étkekkel, legyen akár egyszerű, akár bonyolultan elkészített az az étel vagy édesség... Az embereket az életben csak két erő hajtja: az éhség és a szerelem. ... /Friedrich Schiller/

2011. február 21., hétfő

SPENÓTOS LASAGNE




800-1000 g darált hús vegyesen
1 nagy fej hagyma, vagy 2-3 kisebb
fokhagyma ízlés szerint
1 kis doboz paradicsom sűrítmény
1-2 kk. cukor
piros paprika
oregano
kakukkfű
reszelt szerecsendió
majoranna
rozmaring
1 csomag fagyasztott spenót (2 is mehet)(nyáron friss levelek)
1 1/2 csomag lebbencs tészta

Besamel mártáshoz:
vaj + olaj
4 ek. liszt
1 l + 2 dl tej
10-15 dkg trappista sajt (kemény sajt)


Tegnap spenótos lasagne készült ebédre. Nagyon kedveljük ezt a változatot, néhány éve így készítem! Először sógornőmnél egy évtizede ettem spenótos változatát ennek az olaszos rakott tésztának és nagyon ízlett. Az ő receptjét nem ismerem, de sok eltérés nem lehet az elkészítésében, bár ahány ház…

A mélyhűtőből kivettem a spenótot és szűrőbe téve hagytam kiolvadni. Dupla adagot lehet használni. Idényben pedig friss spenótot.

Olajon megpároltam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a szétnyomott fokhagymát, piros paprikát, kevés vízzel felöntöttem és rádobtam a darált disznóhúst és csirkemell-nyesedéket. Hozzáadtam a fűszereket (só, bors, oregano, majoranna, reszelt szerecsendió, bazsalikom, kakukkfű és a cukor, hogy finomítsa a savanyú ízt). Lehet pizzafűszerkeveréket is használni, abban szerintem ugyanezek a fűszerek egyben megtalálhatóak. Félidőben, lassú tűzön való sütés-párolás után, belekevertem a paradicsom sűrítményt. A fűszereket ne sajnáljuk, ha kellemes íz élményre vágyunk.

Elkészítettem közben a besamelmártást- egy lábasban olajat és kevés vajat hevítettem, a lisztet 1-2 percig megfuttattam rajta és apránként felöntöttem, folyamatosan kevergetve, a tejjel és felfőztem. Sóztam, borsoztam, kis vegetával is fűszereztem. Beleszórtam a reszelt sajt 1/3-át. A Magyar Etimológiai Nagyszótár (Tótfalusi Iatván)szerint XIV. Lajos udvarmesterének, Béchamel márkinak a nevét őrzi a mártás. ’Vajból, lisztből és tejből készült, tetszőleges fűszerezésű mártás’ a besamel.
A drága lasagne tészta helyett az utóbbi időben lebbencset szoktam használni, soha nem főzöm ki előre, mégis mindig kellően megpuhul. A csomagban 250 g van, kb. bú másfél zacskónyi fogyott el.
Egy nagyobb tepsi aljába öntöttem egy merőkanál szószt, beleraktam egy sor tésztalapot, húsos-paradicsomos ragut, meglocsoltam újra a szósszal. Fontos momentum, hogy a lasagnet körbeölelje alulról és felülről a szósz! Egy sor tészta, rá a ragu, megszórtam a spenóttal, kis reszelt fokhagymával, belocsoltam a besamel szósszal. A tetejét tésztalapokkal befedtem, és a maradék sajtos szósszal nyakon öntve megszórtam a teljes felületet a reszelt sajttal és, Édesanyám tanácsára- prézlivel. Arra érdemes odafigyelni, hogy a lé ellepje a felső tészta sort.
Előmelegített sütőbe tolva 180-190C fokon aranysárgára sütöttem, kb. 40 perc alatt.
Ez a mennyiség egy ötfős családnak kétszeri alkalomra elég.

vicuska13.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban

Betöltés...