Üdvözöllek a blogomon!



Magamról

Fotóm
Budapest, Hungary
Szeretek a konyhámban ügyködni, szeretteimet kényeztetni finom étkekkel, legyen akár egyszerű, akár bonyolultan elkészített az az étel vagy édesség... Az embereket az életben csak két erő hajtja: az éhség és a szerelem. ... /Friedrich Schiller/

2011. április 26., kedd

NAGYON FINOM HÚSVÉTI KALÁCS



5 kg liszt
300 g vaj (esetleg margarin vagy fele-fele arányban)
750 g cukor
10 tojás sárgája
150 g élesztő
50 g só
2,5 l savó (tejből túrót készítünk, és a levét használjuk fel a kalácshoz) vagy joghurt
Ha tejet használunk, azért nem ideális, mert akkor nehéz masszát kapunk, a savótól vagy joghurttól nagyon könnyű tésztánk lesz! Szerintem tejfelt is lehet használni.
mazsola
reszelt citromhéj

A mennyiséget arányosan eloszthatjuk, első sütésem 1 kg lisztből készült, másnap 1,5 kg-nyiból sütöttem. A többi hozzávalót arányosan átszámoltam. Második sütésre lett- egy kb 20, egy kb 15 cm átmérőjű magas falú teflonedényben sült kalács és egy kb. 28X12 cm-es kekszforma.
Elsősorban a hozzávalókat előzetesen kivesszük a hűtőből, hogy a felhasználásra egyenletes szobahőmérsékleten legyenek.

A mazsolát alaposan átmostam, átválogattam, beáztattam.
Felfuttattam az élesztőt- mindig élő élesztőt használok, kézzel belemostam a kézmelegségűre langyosított joghurttal (most ezzel készült és tetszett az eredmény) és 2-3 evőkanál cukorral. Amikor felfutott, beleöntöttem az átszitált lisztkupac közepébe készített mélyedésbe. A tojás sárgáját kikevertem a maradék cukorral, a fehérjét elraktam a hűtőbe. Hozzákanalaztam a joghurtot és minimum 25-30 percen át dagasztottam, gyúrtam. Közben, amikor már kezdett a tészta elválni a kezeimtől, beledolgoztam fokozatosan adagolva a kissé megolvasztott vajat és margarint majd a mazsolát is a reszelt citromhéjjal.
Tiszta konyharuhával letakartam a tésztát és hagytam megkelni, ez kb. 2 óra volt. Vigyázzunk arra kelesztéskor, hogy a konyhában egyenletes meleg legyen, kerüljük a huzatos helyet.
A jól megkelt tésztát átgyúrtam és 1/3-ad részig különféle edényekbe raktam. A tetejére hármas vagy négyes fonatokat készítettem, a nagyobb kalácsra keresztet formáztam. Különböző formákat használtam a kalácsok kisütéséhez: üres magasabb konzervdobozok, mélyebb, nem túl széles lábas, hosszúkás kekszforma, kis kerek kekszforma (valamivel nagyobb a muffintól).

Előtte alaposan kikentem margarinnal, lehet olajjal. Meg lehet kenni a tetejét tojás sárgájával. Némelyiket megszórtam mandula forgáccsal.
Amikor a formák pereméig megkelt a tészta, ez kb. egy jó óra- függ a méretektől, akkor 170 C fokra előmelegített sütőbe toltam, és aranysárgára sütöttem egy óra alatt. Félidő után lefedtem alufóliával, hagy ne süljön túl a teteje. Fogpiszkálóval ellenőriztem, átsült-e a kalács.

Hagytam jól kihűlni és becsomagoltam, nehogy kiszáradjanak.
Lehet díszíteni felvert tojásfehérje és cukor keverékével.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Szia, nagyon guszta a kalácsod, gratulálok. A pirogrol szeretnélek kérdezni, mert még soha nem készitettem és láttam a blogodon kettő változatot. Nem tudom melyiket válasszam, csak annyi a különbség, hogy az egyik élesztővel készül? Lehet, hogy hülyeséget kérdeztem :) Köszi

Vicuska írta...

Szia :) köszönöm! Nem érkeztem sajnos fotózgatni...
Három pirog is van, két élesztős (egyik hacsapuri) és egy leveles-réteges tésztaalapú, általában kelt tésztából (sós vagy édes)készül sokféle töltelékkel. Röviden- töltött kelt tésztáról beszélhetünk... nagyon finom mindegyik! Melyiket választottad?

trollanyu írta...

Szia, Azt hiszem holnap megpróbálkozom az élesztőssel, remélem sikerül. Majd beszámolok róla a blogon:) Köszi

wanna írta...

Én eddig(3x)a kalácshoz mindig tejet használtam, nem lett nehéz :-).
Ez viszont nagyon érdekes recept, érdemes megsütni nemcsak húsvétkor, feltétlen kipróbálom.

Vicuska írta...

Érdemes megsütni, nagyon jó a struktúrája és finom is! Én is tejjel dagasztottam mindig, de akitől kaptam a hozzávalókat, ezt külön kiemelte a mondandójában, ezért emeltem ki, végül is minden receptet adoptálni szoktam aszerint, hogy mim van éppen itthon.

Keresés ebben a blogban

Betöltés...