Keress egy receptre, vagy összetevőre

GOMBÁS-HUSOS TÖLTELÉK ROLÁD SAJTKÉREGBEN


400-500 g kemény sajt (trappista)
4-5 egész tojás
sütőpapír
600-700 g darált sertéshús (lehet sertés-marha, csirke-, pulykahús)
500 g gomba (el is maradhat, úgy is finom)
1 nagy fej hagyma
1 édes piros húsú paprika (lehet 3 is- piros, zöld és fehér)
opcionálisan kecskesajt (volt, azért tettem bele)
1 tojás (ötlet volt)

bors
petrezselyemzöld

Több éve készítem ezt a hústekercset és nagyon szeretem, többnyire gomba és kecskesajt nélkül, ez is egy újabb kísérlet volt a variálhatóságára, sokoldalú recept, amit egy főzős műsorban láttam anno. Mehet bele kockára vágott főtt tojás, a hagymával együtt süthetünk kockára vágott sárgarépát, olíva bogyót, ha szereti valaki- fokhagymát, de akár kevés tejbe áztatott és kifacsart kenyeret.
Fagyasztottam is már és egészen jól viselte ezt a tortúrát. Hidegen-melegen fogyasztható. Hidegtálra vagy garnírunggal, savanyúsággal kiváló!
A kisütéséhez fémfóliát használtak, de azt tapasztaltam, hogy ráragad a sajtmassza, a sütőpapír pedig tökéletesen megfelel céljainknak.
Nagyon finom!!!

Előkészítjük a hozzávalókat: apróra vágjuk a hagymát, a gombát kisebb darabokra, a paprikát kimagozzuk, előbb csíkokra, majd kis kockákra aprítjuk. A hagymát kevés olajon átsütjük, rádobjuk a gombát és addig pároljuk, míg a levét elfövi. Hirtelen ötlettől vezérelve ráütöttem egy egész tojást, megszórjuk a petrezselyemmel, a paprikát is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, párszor átkeverjük, míg a tojás kicsit összekap és levesszük a tűzről. Meg lehet szórni egy kis darált piros paprikával, hogy színt adjon. Alaposan kikeverjük manuálisan a darált hússal..
A sajtot lereszeljük, a sütőt pedig előmelegítjük 180-190 C fokra. A tojásokat villával felverjük, beleforgatjuk a sajtot és a nagy gáztepsibe terített sütőpapírra elegyengetjük ezt a sajtos masszát. 20-25 perc alatt készen van, ne pirítsuk túl!
Kivesszük a tepsit a sütőből, a sajtot fellazítjuk egy szélesebb késsel, megfordítjuk a sajtlapot és a szélesebb szélére lapátoljuk a húsos töltelékünket, vagy a közepére és két oldalról felhajtjuk a húsra, hogy összeérjen. A sütőpapír segítségével feltekerjük és körbe is bugyoláljuk vele, hogy összetartsa. Visszatoljuk a sütőbe még kb 30-35 percre.
Vajas-tejfeles tört krumplival és csalamádé társaságában tálaltam.

PS: Új gázsütőt használok a megszokott villanyos után és még nem szoktam meg a hőfokok számozását. Kicsit túlsütöttem a sajtlapot… Világosabb színűnek kéne lennie és kevésbé ropogósnak... De azért így is gyorsan elfogyott :)

A csalamádém receptje itt található

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

10 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nyami, ez is nekem való étek:) Nagyon tetszik, felkerült a listámra. Most megint eszembe jutott az ostyás diós sütid, nagyon izgatja a fantáziámat:) Van ugye egy ostyasütőm, igaz, hogy kicsi kerek lapokat süt, de az nem lenne baj. Ha valami édes fagyitölcsérszerű ostyát sütök, az szerinted jó lenne hozzá?

Vicuska írta...

Örülök, hogy Neked is megtetszett ez az étek :)
Az ostyával kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy megpróbálhatod te is sütni, inkább kocka formát próbálj formázni, azt össze tudod illeszteni majd a sütinél. Ne cukrozd, sósak a készen vett ostyalapok, kár, hogy nem vettél Magyarországon, amikor itt voltál...
Nagyon szívesen küldenék, de tartok tőle, hogy összetörne útközben, nem szoktak a postán kesztyűs kézzel bánni a csomagokkal. Biztos, hogy nem kapható felétek? Keress rá a neten, hátha, mégis csak kevesebb macera!

Csilla írta...

Hűha! Ez nagyon finom lehet! Receptet mentettem, köszi! :)

Petra írta...

De jó ez a recept! A tálalás is nagyon guszta.Nálam tuti befutó! :)))

Vicuska írta...

Én is köszönöm Csilla, hogy benéztél a konyhámba :)
Köszönöm, Petra :) Jó is, finom is és egyszerű elkészíteni!

Anazar írta...

Nagyon izgalmas a piros paprikával és a kecskesajttal! Én hidegen szeretem jobban az ilyesmit, mesés az illata, összeérnek az ízek ;-)

Anazar írta...

A 'hirtelen ötlettől vezérelt' receptek viszik előre a világot ;-))

Vicuska írta...

"A 'hirtelen ötlettől vezérelt' receptek viszik előre a világot ;-))"- no meg a lustaság :D
Nekem is nagyon bejött ez az ízkombináció! Az a jó ebben a receptben, hogy kedvedre kombinálhatod, mindig más lesz.

mellissina2 írta...

Nagyon finom lehet,csatlakozom Anazarhoz,hidegen bármennyit!Általában majdnem hidegen eszek mindent,kivéve a levest,de az is inkább langyos mint forró.

Vicuska írta...

Hát, nem lehetsz fázós típus, ha hidegen étkezel inkább :) Az állandó lótás-futás ilyen hátrányokkal jár, az ember rászokik a hideg élelemre. Amúgy meg forrón nem is egészséges bármit fogyasztani, ezzel már félig nyerésre állsz ;)!

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők