Keress egy receptre, vagy összetevőre

GÖZLEME- TÖRÖK TÖLTÖTT LEPÉNY HÚSSAL ÉS SPENÓTTAL, FETASAJTTAL


Vendég poszt következik,
elmondás alapján a leírás az enyém, fotók E.K-tól.

A barátnőm Nürnbergben él és nemrég Törökországban nyaralt. Pihenés után hazaérve úgy gondolta, hogy elkészíti egyik kedvenc török ételét, a gözleme elnevezésű, vaslapon sütött, vékony tésztájú töltött lepényt.
Kérésére ezt a felejthetetlen finom gözleme receptet az idős néni örömmel megadta. Azt tanácsolta még neki, hogy tojás helyett sütőport használjon lazítónak és élesztőt, mivel serpenyőben fogja sütni és nem a hagyományos, domború vaslapon (aminek a neve saç (ejtsd: sach)), szabad tűzön. Természetesen élesztő és sütőpor nélkül is készítik, sokfajta recept kering az interneten is. Ez egy recept a sok közül. Alatta, lejjebb a sorban, leírom egy spenótos-fetasajtos változat elkészítését is, amit a neten találtunk és az egyik legnépszerűbb, a húsos után :), tehát itt a helye.
A török „göz” szó jelentése egyébként "szem", ami utal a lepény formájára.

Ezt a finomságot frissen sütik, tájegységenként többféle lehet a töltelék, általában mindegyik tölteléket sózzuk, borsozzuk, szinte mindbe kerül petrezselyemzöld:

nagyon népszerű spenóttal, vagy spenót és juhtúró keverékével is,
túró petrezselyemzölddel és kaporral,
főtt, tört krumpli hagymával és sok petrezselyem zölddel,
birka vagy marha darált hús fűszerezve, + hagyma, zöldek, persze lehet csirke vagy sertés is,
sajt, fetasajt, spenót és petrezselyemzöld, de mehet akár  kis fokhagyma is bele ízesítőnek,
gombás töltelék,
főtt tojás,
tengeri herkentyűk.

Édes töltelékek:

nutella,
fahéjas cukor.

Az 500 gr lisztből készült tészta egy nagyobb család részére elegendő mennyiség, de pl. 2 embernek elég a fele vagy akár 150 gr-ból elkészítve is.

GÖZLEME HÚSSAL TÖLTVE


Hozzávalók a tésztához:

2 dl langyos tej
40 g élesztő
1 teáskanál cukor
3 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
500 g liszt
1 dl olaj
kb 2 dl víz

A tálba öntjük a langyos tejet, belemossuk az élesztőt. Hozzáadjuk a többi belevalót és jól bedagasztjuk. Kicsit ragadós lesz. Kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Maroknyi tésztát csípünk le, kis cipót formálunk és oldalra sorakoztatjuk.
Előkészítjük a tölteléket. Ami most készült- darált hús hagymával és sok petrezselyemzölddel, maradék főtt krumplipüré hagymával és sok petrezselyemmel. Az utolsónál elfogyott a töltelék, ezért lett egy cukros-fahéjas is.
A cipókat egyesével körré nyújtjuk, a felére kenjük a tölteléket, a másik felével betakarjuk és a szélein ujjainkkal lenyomkodjuk.


Serpenyőben, közepes lángon kisütjük. Első oldalát halványbarnára, a másikat aranyszínűre. Ha vastagabb lett a tészta az élesztő miatt, akkor kicsit tovább kell sütni.

Elektromos sütőben lett kisütve zsiradék nélkül, szárazon. 


Ahogy kisült, vajjal lekenjük, lehet olvasztottal, vagy egy kis kockányit villára tűzünk, és azzal simogatjuk át.
Ilyen vastagságú a lepény.

Petrezselymes joghurttal kínálhatjuk, a húsosat szokták salátákkal.


Ha marad másnapra, kitűnően mikrózható.

A technika ezen a videón megleshető:


GÖZLEME, SPENÓTTAL és FETASAJTTAL

150 g liszt + liszt a nyújtáshoz
100 ml meleg víz
1,5 teáskanál só
300 g spenót
150 g fetasajt
petrezselyem
100 ml napraforgóolaj

Puha tésztát gyúrunk, 12 golyót formázunk. Lisztes táblán 30 percig pihenni hagyjuk nedves konyhakendővel letakarva.
Közben a megmosott spenótot lecsepegtetjük és vékony csíkokra vágjuk. A szétmorzsolt sajtot összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és a spenóttal.
20-22 cm átmérőjű, vékony körlapokat nyújtunk, lisztes felületen, lesimítjuk róla a maradék lisztport és 2 evőkanál tölteléket a felén elkenünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét és a két összeérő szélt villával lenyomkodjuk.
 1-2 evőkanál olajat melegítünk egy nagyobb serpenyőben és középhőmérsékleten mindkét oldalról 5 perc alatt megsütjük.

Forrás: innen


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

8 megjegyzés:

Katalin írta...

Nem baj ha vendégposzt, jó hogy feltetted :-)

Vicuska írta...

Barátnőmnek nincs gasztroblogja, de finomakat tud készíteni. Örömmel osztottam meg. Annyi pici részem van benne, hogy a szöveget én írtam, szerkesztettem meg hozzá :)

Gerdi írta...

Szeretem ezeket a töltött tésztákat, édesen is sósan is. Kedvencem a kapros túrós. Nagyon tetszenek a törökös töltelékvariációk is, ki fogom őket próbálni! S tapasztalatból mondom, 1 kg lisztből sem sok készíteni, nálunk legalábbis mindig elfogy. Persze nem egyszerre, de így van másnapra is harapnivaló! :-)

Vicuska írta...

Előnye a változatos töltelék- hiszen mindegyikkel más ízkombinációt, más eredményt ad, ezért nem is lehet ráunni. A kapros túrós üde, tavaszias hatású, én is kipróbálom, hiszen süteményt is sütöttem már és nekem ízlik.
Igazad van, ha már készít az ember, nagy adagot érdemes!

Névtelen írta...

GÖZLEM!

Szabad volt a Gözlem töltött tesztabol ennem. Nagyon finom es jo izles volt! Igen, marado adag egy müanyag dobozban jo el tart a hütöben. Masnap is finom marad.
Köszönöm szepen annak aki sütötte nekem!

Tibor, Nürnberg 2017.10.26

Vicuska írta...

Örülök, hogy jutott kóstolóba, Tibor, köszönjük a kiegészítő tanácsokat is.

Katalin írta...

Kedves Vicuska! Nagyon boldog névnapot és áldott karácsonyt kívánok sok-sok szeretettel!

Vicuska írta...

Nagyon szépen köszönöm, Katalin!!!! Meghitt, békés Karácsonyt! Ölellek :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők