Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2010. december 25., szombat

A SZERETET ÜNNEPÉN :)

Az ÜNNEP más,mint a többi nap, az ünnep felfénylik, de
nemcsak AKKOR világít, mert előre örülsz már a
várakozásnak, s még sokszor visszapillanthatsz fényében
gyönyörködni, a sötét napokban belőle reményt, erőt
meríteni. A KARÁCSONY más, mint a többi ünnep, TÖBB, mert
lángocskája nemcsak fénylik, de át is melegíti a lelkedet,
mert a lényege: a SZERETET!

Nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden látogatómnak!

2010. december 15., szerda

Ady Endre - Karácsony

Szabó Gyula előadásában egy gyönyörű Ady vers! (karácsonyi hangulatban...:)

VANÍLIÁS- TOJÁSOS KRÉMSODÓ FEHÉR HABOS FELHŐSZIGETEKKEL vagyis MADÁRTEJ MIKRÓBAN


vagyis madártej

A magyar kulináris könyvekben 1711-től fellelhető a leírása. Nagyszerű, méltán népszerű desszert és egyszerű az elkészítése. A franciák és az angolok úszó szigetnek hívják (floating island), a spanyolok Isla Flotante néven emlegetik, a németeknél pedig Vogelmilch-ként ismerik. Leírást találtam arról, hogy ógörög nyelvű leírásban is említve van és latinban is ~ gallinarum lac, ορνίθων γάλα (ornithón gala)!
Én meg azt hittem, hogy ez egy magyar eredetű desszert… De hogy isteni finom, azzal gondolom, mindenki egyetért!

Sodó:
1-1,5 l tej
4 tojássárgája
8 ek. cukor
4 csomag vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
1 vaníliás puding
2-3 evőkanál liszt, ha sűrűbb sodót szeretnénk

Habgaluskák- fehér felhők:
4 tojásfehérjéhez 1-3 ek. cukor
csipet só

Egy nagyobb edényben felfőzzük a tejet. Ahhoz, hogy ne kapjon le a fazék alja, használat előtt hideg vízzel kiöblítjük. A tojás sárgákat mixerrel simára-habosra verjük a cukorral majd a liszttel. Mai egyszerűsítéssel a liszt helyett használhatunk sűrítéshez vanília pudingot. A vaníliás cukrot a főzés végén adjuk hozzá, a vanília rúd belsejét kaparjuk bele még a főzés elején.
Levesszük a tűzről és folyamatosan, állandóan kevergetve, beleöntjük a masszát a forró tejbe. Sűrűsödésig főzzük. Hagyjuk kihűlni, időről időre átkeverve ezt az angol krémet.
A liszt kiváltható több tojással!

Habgaluskák: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Régebben forró vízben (tejben) főztem ki a púpos evőkanálnyi galuskákat minden oldalról 2-2 percig kis lángon, megfordítva és szűrőkanállal kiemelve.

2 éve találkoztam egy nagyszerű ötlettel- mikrohullámú sütőben is megoldható sokkal egyszerűbben. Semmi macera és gyorsan elkészül. A mikróba helyezett habot teljes kapacitással ½-1 percre (1-3 perc) berakom, persze ez mikrótól függő idő, ha szükséges, még egy picit rákapcsolok. Vigyázni kell, mert ha túlsül, akkor gumis állagúvá alakul! A saját gőzétől gyönyörűen megemelkedik a hab a szemünk láttára. A struktúrája tökéletesebb, mint a hagyományosan készültté! Utána vagy felkockázom, vagy evőkanállal kiszaggatom a sodó tetejére, úszó szigetekként. Behűtve szervírozzuk.

Ez a legjobb és legfinomabb dolog, ami a tojással történhet!!!
A cukrot mindenki adagolja ízlése szerint, ki hogyan szereti.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2010. december 14., kedd

GYORSAN KÉSZÜLŐ TIRAMISU GOLYÓK


Eredete: Príma Konyha Magazin

Nagyon sok helyen találkoztam ezzel a recepttel az internet világában, sokak fantáziáját megragadta ez az egyszerű, gyors, mérsékelten édes finomság (ízlés szerint édesebbé tehető).

250 g mascarpone
300 g darált keksz
2-4-6 ek. porcukor, ízlés szerint
4-6 ek erős KV (vagy 4 tk nescafe kevés forró vízben oldva)
rumaroma
alkoholos vagy rumos magmentes meggyszemek a közepébe :)

cukor nélküli kakaópor- beleforgatni

Háziasszonyok megmentője ez a recept azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, csak a mascarponeról kell gondoskodni és beszerezni pár csomag kekszet- és akár 10 perc múlva már guríthatjuk is le a torkunkon a labdákat… Otthonunkba hirtelen bejelentkező- beeső vendégek fogadására is kiváló. Nem utolsósorban előnye még az is, hogy nem kell begyújtani az édesség elkészítéséhez a sütőt.
Összekeverjük, összeállítjuk a hozzávalókat és vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk, kakaóporban meghengergetjük, és tálalásig hűtőszekrénybe rejtjük.

Megjegyzés: Legyetek óvatosak, mert nagyon gyorsan elfogy!
Nekem kb. 30 darab lett ebből az adagból.

Mascarpone helyett használtam már tejszínes krémsajtot vajjal kikeverve, úgy is jó volt.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

2010. december 13., hétfő

2010. december 9., csütörtök

Phil Collins



Egy gyönyörű dal Philtől és örök hála Adolphe Sax hangszerkészítőnek- nagyon szép a saxofon rész!

Fotók a kész imereti hacsapuriról


Fotók a kész imereti hacsapuriról!
Recept itt található!

KLASSZIKUS IMERETI HACSAPURI SAJTTAL

Imereti hacsapuri
vicuska13.blogspot.hu
„Grúz házi konyha” című könyvből

Nagyon-nagyon finom a tésztája ennek a hacsapurinak! Sok változata van ennek a népszerű ételnek, de egy közös pontja mégis akad: ez egy sok-sok sajttal készült pirog és egyszerűen mesésen finom!!!

500 g maconi (joghurt, kefir, aludttej)
1 pohár langyos tej
1 tojás
100 g vaj
150 g olaj
800-1000 g liszt
1 ek. szárított élesztő (ez 1 csomagnyi)
cukor


Töltelékhez:
1 kg imeretini sajt híján- 800 g trappista + 200 g fetasajt
1-2 tojás
50 g vaj

Lekenéshez:
1 tojás sárgája
1 ek. tejfel
vaj vagy margarin vagy olaj a tepsi kikenéséhez

Először is bedagasztjuk a tésztát: előkészítjük a hozzávalókat, a 37-38 fokos tejbe teszünk 1 ek cukror, az élesztőt, amit jól belekeverünk és kevés olajat. Meghintjük liszttel a tetejét. 15 percre meleg helyre állítjuk.
A vajat mikróban megolvasztjuk és hagyjuk enyhén hűlni. Ahogy felfut az élesztőnk, keverjük össze a kefirrel (én ezt használtam), szórjuk meg a liszt nagyobb részével, üssük bele a tojást és dagasszuk be a tésztát. Menet közben hozzáadjuk a vajat és megsózzuk. Apránként adjuk hozzá a maradék lisztet. Időnként olajozzuk meg a kezünket és simogassuk meg vele a tésztamasszát. Kb. 20 perc után már nem ragad a kezünkhöz a tészta, jól ki lesz dolgozva.
Nagyobb tálban elhelyezve, meglisztezve, konyhakendővel letakarva meleg helyen kelni hagyjuk 1 órán át.
A megemelkedett tésztát átgyúrjuk és még kb. 1,5 órácskát hagyjuk pihenni. Én be szoktam állítani a sütőmet 50 fokra és ebbe a meleg környezetbe teszem a letakart tálat a kelt tésztával.
A töltelékhez nagylyukú reszelőn lereszeljük a kemény sajtot, a fetát csak kézzel belemorzsoltam. Hozzákevertem a 2 egész tojást és a kissé megolvasztott vajat.
Elővesszük a fából készült gyúrótáblánkat. A megkelt tésztát tetszőleges adagokra osztjuk, ennek megfelelően a sajtot is. A tésztából labdacsokat készítünk, enyhén alálisztezünk és a kezünkkel szétnyomkodva vagy nyújtófával kis köröket gyártunk, a közepébe helyezzük a sajtot.
Akkurátusan összeszedjük körbe fent a tésztabatyukat és összenyomjuk az ujjainkkal, picit megtekerjük. most megfordítjuk úgy, hogy a göm alulra kerüljön és nyújtófával óvatosan 1 cm lángos formára szétnyújtjuk.



Ha kellően elasztikus a tésztánk, akkor nem fog kiszakadni sehol, vékony hacsapurink lesz, ahol a tészta és a sajt aránya harmóniában van. Összekeverjük a tojássárgáját a tejfellel és lekenjük a hacsapurikat. Villával megszurkáljuk és a közepébe kis lyukat szúrunk. A sütőt előmelegítjük 175-180 fokra, zsírozott nagy tepsire terítjük a pirogokat, én kettesével sütöttem, kb. 20 percig. Amikor szép aranybarna lesz, kivesszük, és letakarjuk egy kendővel. 10 perc múlva a sajt már megkeményedik annyira, hogy felvágás után nem folyik ki.

A hacsapuriba a legjobb az enyhén sós, fiatal imeretini sajtot használni, de megfelelő ennek hiányában a mozzarella, feta és brindza keveréke. Ha a komponensek túl sósak lennének, akkor hideg vízben áztassuk ki előtte pár órán át, időről időre cserélve a vizet.
Előnye ennek a tésztának, hogy este bedagasztva és a hűtőben átéjszakáztatva másnap reggel is süthető!
Nagyon finom!!!!!
A "Khachapuri" két szóból tevődik össze: "Hacho"- túró, sajt, "Puri"- kényér (tészta).

A hacsapuri másik receptje itt található a blogomon.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2010. december 6., hétfő

AVOKÁDÓ egyszerűen ;)

Találtam a neten egy jó videót arról, hogyan pucoljunk egyszerűen avokádót úgy, hogy a kezünk tiszta maradjon. Nagyon kényelmes megoldás! Fontos, hogy hasonló kést találjanak hozzá és a tompa részét kell használni.
Igaz, hogy a film ivrit nyelven van, de elég megnézni a videót és minden érthető lesz :)

2010. december 5., vasárnap

Forró ALMÁS TÁSKA, mekis, egyszerűen, SZENDVICSSÜTŐBEN



Mekis, forró almás pite!, ha nincs kedved begyújtani a sütőt :)

4 alma
2 csomag leveles tészta
cukor ízlés szerint
fahéj
1 van. cukor
1 ek. keményítő (vagy van. puding)
2-3 ek. víz
szendvicssütő
vaj

Készen vásárolt leveles tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra (nekem nyújtott változatú volt). A megadott méretet 4 felé vágtam- egyszer hosszában osztottam ketté, majd széltében, de mindenképpen induljanak ki a szendvicssütő méretéből, ami kb. 30 cm.
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, lábaskában tűzre tesszük, 3 evőkanál vízzel kicsit megpároljuk (mikrohullámúban egyszerűbb). Nem szabad szétfőzni!
A keményítőt feloldjuk 2 ek. vízben és az almához keverjük. Hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, átkeverjük. A töltelék készen van.
Megvajazzuk az egyik tésztalapot és a vajas oldalát lefelé fordítva a sütőre terítjük. Rárakunk 1-1 evőkanálnyi almát, befedjük a másik tésztalappal- vajjal felfelé. Aranyszínűre sütjük 5-7 perc alatt.

Porcukorral szórva tálaljuk :) Tölthető sűrű pudinggal, más gyümölccsel, előre átsütött hústöltelékkel stb.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu