Piskóta:
4 tojás
4 ek. hideg víz
125 g liszt (vagy 100 g liszt, 25 g keményítő)
1/3 tk sütőpor
1 csomag van.cukor
100 g cukor
Krém:
400 ml tej
3 tojás sárgája
200 ml legalább 33 %-os tejszín
10 g zselatin
60 g cukor
2 bőkezűen mért púpos ek. keményítő
Töltelék:
2 nagyobb banán
100 g cukor
100 ml cukros szirup átitatni a piskótát
Ezt a süteményt még tavaly készítettem, de most rátaláltam a receptjére más egyebet keresve és gyorsan leírtam a blogomba. Bosszúságomra azért nem készült róla fotó, mert leültek az elemek a gépben, de majd legközelebb alkalomadtán pótolom a látványt :)
Annyira ízlett a családom tagjainak, hogy be is lett jegyezve a családi receptes füzetbe...
A sütőt előmelegítettem 220C fokra.
A tojás sárgáját felvertem mixerrel a vízzel és a cukrokkal. Hozzákevertem óvatosan kanállal a keményre vert tojáshabot. Apránként beleforgattam a szitált lisztet (lehet lisztet és keményítőt) a sütőporral. Sütőpapírral kibéleltem a nagy gáztepsit és belesimítottam a masszát. Kb. 10 perc alatt megsült. Vizes konyhakendőre kiborítottam, lehúztam róla a sütőpapírt és feltekertem a vizes konyhakendő segítségével (fel lehet tekerni egyenesen a papírral, és ha kihűlt, kitekerve levenni a pergamentet).
A tojás sárgákat a cukorral felvertem habosra, belekevertem a keményítőt. A felfőzött tejbe vékony sugárban beleöntöttem, folyamatosan kézi habverővel verve. Sűrűsödésig főztem. Teljesen hagytam kihűlni a masszát. Ekkor óvatosan hozzákevertem a habbá vert tejszínt.
Instant porzselatint használtam, a hagyományosat be kell áztatni a leírás szerint. Belekevertem 2 evőkanálnyi krémbe, majd az összessel elegyítettem. 3 evőkanálnyi krémet félretettem a tekercs diszítésére.
A töltelékhez a banánt karikára vágtam. A cukrot serpenyőben karamellizáltam, beleszórtam a banánt, átkevertem és rögtön leemeltem a tűzről. Miután kihűlt, a krémbe forgattam. Isteni finom lett!
A piskótát átitattam a sziruppal (el is hagyható művelet), lekentem a krémmel és feltekertem.
A tetejére kentem a félretett pár kanál krémet és megszórtam a tekercs tetejét kókuszreszelékkel. Közepét hosszában meggyszemekkel díszítettem (lehet friss félbevágott eperrel).
Hűtőben hagytam 1 órán át összeérni az ízeket.
Rendkívül finom, légies, vendégváró piskótatekercs, maradék banán felhasználására is kiváló. Meglepően jól illeszkedett, összhangban volt a karamelles banán krém a kókusz ízével.
Külföldi TV műsorban láttam az elkészítését.
vicuska13.blogspot.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást :)