Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. július 10., vasárnap

MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD ADRIENNEK



Kriszti gasztroblogján találtam ezt az ötletes rolád formájú tiramisut amit kicsit átmódosítottam.
Ebben a kánikulában esztelen öngyilkosság lett volna begyújtani a konyhában a sütőt, ezért elhatároztam, hogy megkönnyítem a dolgom :)
Az eredeti recept hozzávalói: 18 db babapiskóta, 250 g mascarpone, 2 evőkanál cukor, 2 adag erős fekete kávé és kakaópor a diszítéshez.
Nyers tojást nem használtam és a mascarponét tejfellel és lime kifacsart levével tettem pikánsabbá. A babapiskótához feketekávé helyett cukros forralt vizet készítettem a mártogatáshoz. Mindezek a különbségek egy új nyári süteményt eredményeztek, de az alapötletet és az inspirációt Krisztinek köszönhetjük! A babapiskóta, azaz savoyardi nevét az olasz királyi családról, a Savoyai-ról kapta.

Készíthető fele mennyiségből és akkor csak egy tekercset kapunk vendégvárónak például, de biztos vagyok benne, hogy egy példányban kevésnek fogják találni!

2 tekercshez:

4X12 db babapiskóta (olasz nevén savoyardi)
2X 250 g mascarpone (tehát 2 dobozzal)
3 lime leve és lereszelt héja (citrommal is finom)
375 g 20 %-os tejföl
porcukor ízlés szerint (kb 5-6 evőkanál)
1 csomag 20 g-os instant zselatin fix
2 dobozka málna (szűrőbe téve mostam és jóóól lecsöpögtettem)
frissentartó fólia (folpack)

Leterítettem egy kb. 40 cm hosszú folpack darabot. 2,5 deciliter forralt, kihűlt vízben feloldottam 2,5 evőkanál cukrot. A kekszeket gyors mozdulattal, egyesével és mindkét oldalát belemártottam az édesített vízbe és kiraktam 3x7 db-ot egymás mellé sorjázva.

A krémhez dinamikus tempóban habverővel kissé felvertem a tejfölt a cukorral, tovább verve hozzáadtam a mascarponét és a kifacsart 2 lime levét, a legvégén pedig a zselatin fixet. Egyet meghagytam díszítéshez. A málnából félretettem egy kis maroknyit a rolád tetejére. A krémet szemre megfeleztem és valamennyit ebből is oldalra raktam. Nem elfelejtendő ám, hogy a lime-okat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra használat előtt…
Hosszában az első két sor piskótára rákentem a krém felét, a közepén megszórtam málnával és feltekertem rolád formájúra a fólia segítségével. A két végén megtekertem és a hűtőbe raktam. Ugyanígy jártam el a másik tekerccsel is.
Miután több mint fél napot hűsöltek, óvatosan kitekertem a fóliából és kidíszítgettem. Jól összeállt a rolád annak ellenére, hogy az átitatott piskóta igencsak képes magába szívni minden nedvességet és ettől ellágyul, akárcsak mi, amikor végre megkóstolhatjuk művünket! :D
Úgy tűnik számomra, hogy nyugodtan le lehet fagyasztani, mert jól tűri a jéghideg klímát! De előrelátó háziasszonyok kettőt készítve- egyet lefagyaszthatnak egy előrelátott alkalomra... amikor nincs idejük a desszerttel foglalatoskodni.

Nagyon kellemes ízű, kánikulában könnyen elkészíthető sütit élvezhettünk Adrienn lányom szülinapján!!! GYORSAN ELFOGYOTT! Képtelenség korlátozott mennyiségben fogyasztani!!! Még nem tudják a fiatalok, hogy még egy adag várja őket holnap ;)

Boldog szülinapot, drágám! :)

Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

2011. július 8., péntek

PEACH PARADISE, MENNYEI ŐSZIBARACKOS SÜTEMÉNY


Azért adtam neki a címben a "mennyei" jelzőt, mert mint Paradicsomi őszibarackos név esetleg képzavart okozna első olvasatban :)

1 csomag kész leveles tészta
1 nagy őszibarack konzerv
300-400 g tejföl
1 pohár cukor, de szerintem a fele mennyiség is elegendő! aztán még adagolhatunk ízlésünknek megfelelően
1 tojás
2 bő evőkanál liszt (most vaníliás pudingot használtam)
a liszthez 1 csomag vaníliás cukor
mehet bele reszelt citromhéj

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető, szinte elronthatatlan, rövid idő után már fogyasztható, könnyed, finom pite-sütemény. Lehet téglalap alakú tepsiben, vagy körformájú üveg formában sütni. Kapcsos tortaforma nem lenne szerencsés választás, mert esetleg kifolyhat az öntet a réseken.

A margarinnal kikent tepsibe belehelyezzük a leveles tésztát peremmel. A felesleget levágjuk és kisüthetjük magokkal szórva sós masniként. Ha a tepsink nagyobb formájú, akkor nincs maradékunk.
Az őszibarack befőttet leszűrjük és vékony szeletekre vagy kockára vágjuk. Rászórjuk a tésztára.

Az öntethez enyhén felverjük kézi habverővel vagy akár mixerrel a hozzávalókat és a gyümölcsre öntjük.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Nagyon finom, tényleg mennyei, kellemes ízű sütemény, amely gyorsan készül! Nagyon finom még aszalt szilvával és dióval sütve.

Ha nincs leveles tésztánk otthon, akkor a következő tésztát lehet az elkészítéséhez felhasználni:

1,5 pohár liszt
0,5 pohár tejföl
150 g olaj
0,5 kk szódabikarbóna (pici ecettel vagy citromlével oltva).

Megmaradt pár barack (6) meg 2 nektarin és sütöttem ma egy újabb adagot- fél pohár cukrot használtam és annyit módosítottam, hogy amíg felkockáztam a gyümölcsöt, arra a pár percre a sütőbe toltam a tepsit a kiterített leveles tésztával, amit villával megszurkáltam. Igaz, hogy kicsit összeugrott a tészta megemelt széle, de maradt annyi perem, hogy a tejfeles krémes rész a gyümölcsökön maradjon. Gondoltam, hogy mégis csak több levet ereszt a friss gyümölcs és ezért szerettem volna elérni, hogy biztosan átsüljön alatta a leveles tészta alap.



Nagyon finom lett!!!!

Juhász Gyula versből idézve:
"Pipacsot éget a kövér határra
A lángoló magyar nyár tűzvarázsa."
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu