Ani porhanyós kiflije ihletett meg ennek a süteménynek az elkészítésére. Hájashoz hasonló a tésztája és felvert baracklekváros tojásfehérjével töltötte. Én leredukáltam a hozzávalókat és az előkészületeket időben is, ez lett belőle- nagyon finom, roppanós, gyorsan készülő, de még gyorsabban elfogyó harapnivaló. Sütés közben olyan aranyosan szétnyíltak, emberi szájat formálva, olyan viccesek. Bár kagylóra is asszociálható...
1 csomag leveles tészta
1 tojásfehérje
kicsivel kevesebb, mint ½ pohár kristály cukor
1csg vaníliás cukor
1 tojássárgája a süti lekenéshez
A mélyhűtőből kivettem a lefagyasztott tojásfehérjét, hagytam kiengedni és kemény habbá vertem mixer segítségével, a cukorral és a vaníliás cukorral. Nem gyúrtam tésztát, hanem a kész leveles tésztát elővettem a mélyhűtőből, hagytam kiengedni, lisztezett gyúrótáblán vékonyra nyújtottam, nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szúrtam belőle.
Mindegyik közepébe tettem egy jó mokkáskanálnyit a habból Kicsit többet raktam, ezért le kellett belőle kóstolgatni, hogy összezárható legyen a kagyló :).
A gáztepsire sütőpapírt terítettem, a sütőt előmelegítettem 165-170 C fokra. A habra hajtottam a tésztát minden korongon és ujjvéggel kicsit lenyomkodtam, vigyázva, hogy ne bújjon ki a töltelék. Lekentem a tojás sárgájával. Sütőbe téve 20-22 perc alatt készre sütöttem.
A tészta a hő hatására és a hab növekedésétől szétnyílt és a habrész a kristálycukortól kicsit karamellesre barnult. A leeső tésztát újra nyújtottam, lekentem a tojás sárgájával és megszórtam szezámmaggal, kis keskeny rudakra vágtam. Pár sós sütim is lett :)
A végeredmény egy törékenyen roppanós, légies, szájban olvadó, finom (és nagyon gyorsan készülő) sütemény. Kézzel leszedtem a kész sütiket, porcukorral hintve tálaltam.
Legközelebb még vékonyabbra nyújtom a tésztát, hogy még több sütit kapjak!
vicuska13.blogspot.hu
Ezek kifejezetten csókos ajkak:) Nagyon érdekes és mutatós kis darabok.
VálaszTörlésNagyon találó a neve, bár még eddig nem találkoztam ezzel a süteménnyel. Guszta és nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm, sikerült teljesen átvariálni az alapötletet. Ugye, milyen csókosak lettek? :)
VálaszTörlésÉpp hétvégén néztem át a fagyasztó tartalmát.Van fehérje is meg leveles tészta is.Meg most már receptem is:))
VálaszTörlésTényleg nagyon csókos,csinos kis sütemények.
Köszönöm, lám, érdemes ilyen egyszerű hozzávalókat is tartani a fagyasztóban! Mivel szükségem volt egy tojás sárgájára, annak a fehérje is habbá verődött + a cukormennyiség- azt benassoltuk, amíg sült a csók :)
VálaszTörlésTényleg olyan csókra állóak, nagyon-nagyon guszták! Finom lehetett ezzel a töltelékkel! :)
VálaszTörlésFinom és gyorsan kész van :)
VálaszTörlésNagyon jók lettek! Örülök, hogy ihletet adhattam! Próbáld ki azért lekvárral is, még pikánsabb lesz tőle!
VálaszTörlésMég egyszer köszönöm, Hani, nemhogy lekvárral, de a tésztáddal is kipróbálom majd :) mert megtetszett a recepted!
VálaszTörlésDe jóóóó! Valentin napi sütikének is beillenek ezek az édes csókok!
VálaszTörlésKöszi, akkor nemsokára megint lesz aktualitása megsütni :D
VálaszTörlésVicuska, valami csodásak ezek a sütik!:)
VálaszTörlésCsodálatos, csókos szájacskák!!! Remek ötleteid vannak, és jó hogy feltetted a képeket a készítési folyamatról, mert el nem tudtam volna különben képzelni. Én is kifogom próbálni.:)
VálaszTörlésKöszönöm, Roza, kedves vagy :)
VálaszTörlésGizus, köszi, most, hogy felhívtad rá a figyelmemet, tényleg nehéz lenne visszakövetni gondolatban, miből is lett a cserebogár :) Általában igyekszem a fázisokat fotózni, hogy könnyebb legyen elkészíteni valamit. Nem mindenhol szükséges, de néha jól jön.
Már megcsodáltam a csókos süteményeidet, csak nem volt időm szavakba önteni. Nagyon jópofák!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek,finom is gondolom!!!!!
VálaszTörlésNagyon ötletes! :)
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlés