HÚSVÉTI HABCSÓKOS FEKETE ERDEI KALÁCS ÚJ KÖNTÖSBEN




Trollanyu hagyományos kalácsa új köntösben receptjének elolvasása után én is belevágtam a kalács elkészítésébe, elvarázsolt a látványa és rögtön a spájzba vittek lábaim tavalyi meggybefőttet keresni. Elhatároztam, ki sem jövök, amíg nem találok valamelyik zugában :) Szerencsém volt!
Tönkölyliszt helyett sima lisztet használtam.
Nagyon keveset módosítottam rajta, az én verziómat írom, a trollanyuét zárójelben jelzem.

KALÁCS:

60 dk liszt
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 dl tejszín
1 dl szoba-hőmérsékletű tej
7 dk cukor
2 csipet só (1 csipet)
1 alaposan megmosott citrom reszelt héja
3 dk élesztő (2,5 dk)
50 g olvasztott vaj
A kalács tetejére:
1 tojás sárgája + fél kávétejszín

TÖLTELÉK:

3 tojás fehérje
80 g porcukor
fél literes üveg meggybefőtt leszűrve
5 db csokis keksz (3-4 db)
1 csomag csoki tortadara (10 dk csoki apróra törve)
(+ tálaláshoz vanília sodó)

Először is leszűrtem a meggyet, legyen ideje jól lecsöpögni. A kekszet darabosra daráltam a késes aprítóban. A nagy méretű gáztepsire sütőpapírt helyeztem. A vajat mikróban megolvasztottam.

Minden tésztához valót beraktam a kenyérsütő gépbe, elindítottam a programot, hagytam megkelni a tésztát és időben, még mielőtt elkezdené sütni a gép, áramtalanítottam és kiemeltem a jól megkelt tésztát. Átgyúrtam, téglalapformára kinyújtottam. A tojás fehérjét habbá vertem és rásimítottam a tésztára. Megszórtam a meggyel, keksszel és a tortadarával.


Rutinosan szerettem volna feltekerni, de nem hagyta magát, ezért finoman, óvatosan próbáltam közelíteni érzékeny lelkületű kalácsomhoz. Amikor sikerült a nagy tekercset megformázni, átemeltem segítséggel az előkészített tepsire, a széleit összecsípve elzártam a bőséges töltelék kíváncsiskodását a külvilág felé. Patkó alakúra hajlítottam, igazgattam. Lelki szemeimmel mosolyogva elképzeltem, milyen aranybarnára fog sülni. Nagyon éles késpengével (lehet pengét használni) harciasan több helyen függőlegesen bevagdostam, inkább az oldalát a teteje felé, nehogy eszébe jusson a tölteléknek, hogy kívül tágasabb :) A bajt jobb megelőzni, mint orvosolni!


A tojássárgájás tejkeverékkel kenőecsettel megsimogattam. 20-25 percet hagytam relaxálni, közben eltakarítottam a konyhában okozott felfordulást és begyújtottam a gázsütőt. 180C fokra állítottam.

Aranybarnára sütöttem kb. 30-35 perc alatt. Gyönyörű lett és ahogy ígérve volt- finom, puha és foszlós!!! Igazi ünnepi Húsvéti kalács!


Legközelebb belecsempészek egy kis málna, ribizli vagy baracklekvárt, már ha belefér, esetleg 1-2 evőkanál holland kakaót :) Egy jó nagy csésze tejjel vagy kakaóval ajánlom fogyasztani. Az Erzsó által ajánlott vaníliás sodó is kiváló kísérője, de nálunk most nem volt igény rá!

Köszönöm, köszönjük a kiváló receptet!
http://trollakonyhamban.blogspot.com/2012/03/habcsokos-fekete-erdo-kalacs.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

31 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki. Kipróbálandó :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki , egyből megkívántam, ezt el kell készítenem :-)))Nekem is van egy hasonló kalácsom, csak azt fonni kell, töltelék kakaó, darált dió, meggy!Az eredeti receptben tönköly fehér vagy vegyesen teljes kiörlésűvel van???
    Edina

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű lett a kalácsod:)Kedvem lenne beleharapni! És a fekete erdei töltelék zseniális ötlet!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta..megyek hozzád :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki a kalácsod, és biztos finom is volt. Én is láttam Trollanyunál ezt a finomságot. Lehet, hogy én is megsütöm húsvétra :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon fincsi lehet, mindent szeretek, ami benne van!

    VálaszTörlés
  7. Hát ez valami mennyei! Csodás! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett Vicuska, ne feletsd el hozzám beküldeni a húsvéti játékra:)

    VálaszTörlés
  9. Csongi, próbálandó!
    Köszönöm, Eszter :)
    Kedves Edina, trollanyu tönkölylisztet említ. A kakaó, darált dió, meggy töltelék nagyon jól hangzik!
    Heti menük, köszönöm, engem is a töltelék zseniális ötlete fogott meg :)
    Gyere csak, Jutka, hozz kóstolót a tejfölös báránylevesedből!
    Nyugodt lélekkel süsd meg Juci Húsvétra, nem sonkához való, de biztosan gyorsan el fog fogyni, elég szép adag.
    Márti, én is :)
    Köszönöm szépen, Gabriella.
    Erika, köszi, be is küldeném, de mivel trollanyu is ezzel nevez, most kihagyom. Hátha sütök még elsejéig egy másikat.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép lett a kalácsod! Ezek szerint Nálad is már húsvéti a hangulat :)

    VálaszTörlés
  11. Csodás lett, nagyon örülök, hogy egyből meg is sütötted:) Lehetne a tölteléket még fokozni sok mindennel, de én már így is alig bírtam betekerni. Szép napot:)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon gusztusos kalács, Én forrócsokis habcsókosat csináltam :) Nézz be hozzám kérlek van számodra valamim :)

    VálaszTörlés
  13. Pfff, de guszta! KI kell probaljuk! :)
    Nezz be hozzank Vicuska, var rad egy dij! :)

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm, Katalin, nemcsak maga az ünnep, hanem a rá való készülődés is fontos!
    Igen, Erzsó, nem egyszerű feladat feltekerni a gazdag töltelékkel :D , de nagyon finom lett :)
    Vikvi, forrócsokis? és habcsókos? Kíváncsivá tettél! Benézek!
    HajniZoli- köszi és örömmel megyek Hozzátok is :)

    VálaszTörlés
  15. Ez igen, én is egy habcsókos kalácsot szeretnék kipróbálni Limarától, aztán nem tudom, hogy fog sikerülni, mert az első kalácsom lesz:)

    VálaszTörlés
  16. Katikám, akkor csak tartsd magad a leíráshoz, állj neki jókedvvel, mert az is fontos az élő tésztáknál és az élesztőd friss legyen- sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  17. Mindkét "új köntös" nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  18. De jó ez a kalács! Habár már késő van, egy csésze kakaóval egy szeletkét bevállalnák:)

    VálaszTörlés
  19. Én is ennyire vonzódom a finom kalácsokhoz :D Megértelek...

    VálaszTörlés
  20. Nagyon szép kalácsot csináltál, még ilyen formában nem is próbáltam. Finom lehetett!
    Légyszíves nézzél már be hozzám, szeretnélek egy játékba meghívni!

    VálaszTörlés
  21. Nagyon szépen köszönöm, megyek hozzád :)

    VálaszTörlés
  22. Gratulálok! Egy újabb csoda, nem igazán egyszerű :), van vele munka bőven, de az eredmény kárpótol.

    VálaszTörlés
  23. Ez a kalács valami gyönyörűséges!!

    VálaszTörlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  25. Wanna, számomra örömforrás a kelt tésztával dolgozni :)
    Köszönöm, Timi :)

    VálaszTörlés
  26. Most már ennél a csodás kalácsnál meg kell hogy álljak, mert a szemem kárázik, a sok finomságtol, és ugy meg kivántam ezt a gyönyörü kalácsot, hogy most képtelen leszek ki böngézni, és át forditani az angol méretre, mert nagyon szeretném megsütni ezt a tündéri szép is finomságot!

    VálaszTörlés
  27. Mindenképpen érdemes lefordítani angolra :D Nemzetközi szinten sütünk-főzünk!!!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)