Ez egy rendkívül finom, mutatós sütemény- pörkölt dió és szilvalekvár ízzel, a lapok grízes krémmel összefogva!!!! A lapok készítése megegyezik a Kijevi torta lapjaival, de azt nem grízkrémmel töltik. Recept a blogon.
250 g margarin
10 evőkanál porcukor
3 tojás sárgája
5-6 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
600-700 g liszt
házi szilvalekvár és dió a lapokra
Összeállítjuk a tésztát, összesen 3 lapot nyújtunk ki. A gáztepsi hátát vékonyan kikenjük margarinnal.
Minden kinyújtott lapot még sütés előtt, nyersen lekenünk vékonyan házi szilvalekvárral, a 3 tojás fehérjét habbá verjük és 3 felé elosztva rákenjük a lekvár rétegre, megszórjuk darabos dióval. Több dióval finomabb! Egyenként kisütjük 175-180 C fokon 30 percet (gázfokozat: 3-4 között).
Miután kihűltek, összeállítjuk a süteményt a krémmel.
KRÉM:
½ l tejben megfőzünk 4 púpos evőkanál grízt, én úgy láttam, még 3 evőkanállal elbír, nehogy folyós legyen a krém. Hozzákevertem 250 g cukrot. Hűlni hagytam. 250 g vajat kihabosítottam és elegyítettem a kihűlt főtt grízzel. Azt hittem sok lesz ennyi cukor a krémbe, de tökéletes volt az ízhatás, mert a Szalókáról kapott nagyon finom szilvalekvárom nem túl édes.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Ez tényleg szuper lehet!
VálaszTörlésMennyi ideig kell sütni és milyen hőfokon?
Azért kérdezem, nehogy a hab megégjen, a tészta pedig nyers maradjon.
Ez is nagyon muatatós, biztos finom!
VálaszTörlésTényleg mutatós és nagyon úgy néz ki, hogy finom is!! Kár, hogy nincs szilvalekvárom, de azt hiszem jó lesz mással is! :)
VálaszTörlésTényleg szuper!!! Be fogom írni a recepthez is- 30 perceket sültek a lapok, közben én is sűrűn nézegettem az elsőnél, mert nem kaptam használati utasítást hozzá :) 175-180 C fokra állítottam a gázsütőmet (3-4 fokozat közé). A hab nem ég meg, mert nagyon vékony réteget képez, és csak arra szolgál, hogy a dió beleragadjon. Gáztepsi hátát használtam a lapok sütéséhez.
VálaszTörlésErika, nagyon-nagyon finom, nagy sikere volt mindenkinél!
Barbi, vegyél aszalt szilvát, azzal is nagyon jó lesz. A szilva íze ad neki egy különleges zamatot.
Cseles ez a süti nagyon:) Jól látszik a hab a lapok között és nem sajnáltad a lekvárt sem belőle. Fincsi lehet.
VálaszTörlésA karamellás sütid és ez a diós is nagyon guszta! :) Szeretem a szilvalekvárt, biztosan ki fogom próbálni, nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésCseles a fotó, mert ami habnak látszik, az a krééém :) de nagyon fincsi tényleg!
VálaszTörlésHankka,akkor különösen ízleni fog, ha szereted a szilvalekvárt.
VálaszTörlésElőször azt hittem csokikrém van közte, utána olvasom, hogy szilva lekvár. Nagyon guszta sütemény. Milyen finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm, nagyon jól, harmonikusan illeszkedik a süteménybe a szilvalekvár!
VálaszTörlésNagyon finom lehet:)
VálaszTörlésFinom :), nagyon is!
VálaszTörlésNagyon gusztusos imádnám :)
VálaszTörlésKár, hogy elfogyott, imádnám én is :)
VálaszTörlésDe jó, hogy benéztem! Csodás süti, olyan nekem való.
VálaszTörlésDe jó, hogy benéztél :)
VálaszTörlésDe jók ezek a régi, nagymamás sütik, imádom az ilyesmiket, csak ők készítettek ilyeneket, vittem a recepteket, a karamellásost is:-))))))
VálaszTörlésÉn is imádom, Anikó, mert ezek már évtizedeken át bizonyítottak :)
VálaszTörlésCsudajól néz ki ez a süti! Nem igazán szoktam lapokat sütni, mert macerásnak tűnik, de ennek a látványa nagyon elgondolkodtat! :))
VálaszTörlésIlyen guszta sütik, meghozzák a sütési kedvem.Köszi!
VálaszTörlésEnnek a hatásnak csak örülök :) Remélem, ízleni fog és gyorsan elfogy!!!
VálaszTörlésMarika, nem olyan macerás a folyamat, a kezed gyorsan csinálja, egy-kettőre készen van- hosszabb leírni a műveletet :)
VálaszTörlésNagyon mutatós egy sütemény!
VálaszTörlésElsődlegesen finom és másodlagosan dekoratív :)
VálaszTörlésIgy is nagyon finom lehet! Én a pudingos krémmel készítettem még mindig, de egyszer így is megsütöm.
VálaszTörlésTudom késő van, de egy szeletet tudnék enni most belőle :-)
VálaszTörlésPiroska, biztos finom pudinggal is és egyszerűbb elkészíteni :)
VálaszTörlésKöszönöm, Nelli, most nekem is jól esne... :)