ÜNNEPI DIÓS LAPOK SZILVALEKVÁRRAL

  

Ez egy rendkívül finom, mutatós sütemény- pörkölt dió és szilvalekvár ízzel, a lapok grízes krémmel összefogva!!!! A lapok készítése megegyezik a Kijevi torta lapjaival, de azt nem grízkrémmel töltik. Recept a blogon.

250 g margarin
10 evőkanál porcukor
3 tojás sárgája
5-6 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
600-700 g liszt

házi szilvalekvár és dió a lapokra

Összeállítjuk a tésztát, összesen 3 lapot nyújtunk ki. A gáztepsi hátát vékonyan kikenjük margarinnal.
Minden kinyújtott lapot még sütés előtt, nyersen lekenünk vékonyan házi szilvalekvárral, a 3 tojás fehérjét habbá verjük és 3 felé elosztva rákenjük a lekvár rétegre, megszórjuk darabos dióval. Több dióval finomabb! Egyenként kisütjük 175-180 C fokon 30 percet (gázfokozat: 3-4 között).
Miután kihűltek, összeállítjuk a süteményt a krémmel.

KRÉM:

½ l tejben megfőzünk 4 púpos evőkanál grízt, én úgy láttam, még 3 evőkanállal elbír, nehogy folyós legyen a krém. Hozzákevertem 250 g cukrot. Hűlni hagytam. 250 g vajat kihabosítottam és elegyítettem a kihűlt főtt grízzel. Azt hittem sok lesz ennyi cukor a krémbe, de tökéletes volt az ízhatás, mert a Szalókáról kapott nagyon finom szilvalekvárom nem túl édes.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

27 megjegyzés:

  1. Ez tényleg szuper lehet!
    Mennyi ideig kell sütni és milyen hőfokon?
    Azért kérdezem, nehogy a hab megégjen, a tészta pedig nyers maradjon.

    VálaszTörlés
  2. Ez is nagyon muatatós, biztos finom!

    VálaszTörlés
  3. Tényleg mutatós és nagyon úgy néz ki, hogy finom is!! Kár, hogy nincs szilvalekvárom, de azt hiszem jó lesz mással is! :)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg szuper!!! Be fogom írni a recepthez is- 30 perceket sültek a lapok, közben én is sűrűn nézegettem az elsőnél, mert nem kaptam használati utasítást hozzá :) 175-180 C fokra állítottam a gázsütőmet (3-4 fokozat közé). A hab nem ég meg, mert nagyon vékony réteget képez, és csak arra szolgál, hogy a dió beleragadjon. Gáztepsi hátát használtam a lapok sütéséhez.
    Erika, nagyon-nagyon finom, nagy sikere volt mindenkinél!
    Barbi, vegyél aszalt szilvát, azzal is nagyon jó lesz. A szilva íze ad neki egy különleges zamatot.

    VálaszTörlés
  5. Cseles ez a süti nagyon:) Jól látszik a hab a lapok között és nem sajnáltad a lekvárt sem belőle. Fincsi lehet.

    VálaszTörlés
  6. A karamellás sütid és ez a diós is nagyon guszta! :) Szeretem a szilvalekvárt, biztosan ki fogom próbálni, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Cseles a fotó, mert ami habnak látszik, az a krééém :) de nagyon fincsi tényleg!

    VálaszTörlés
  8. Hankka,akkor különösen ízleni fog, ha szereted a szilvalekvárt.

    VálaszTörlés
  9. Először azt hittem csokikrém van közte, utána olvasom, hogy szilva lekvár. Nagyon guszta sütemény. Milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, nagyon jól, harmonikusan illeszkedik a süteménybe a szilvalekvár!

    VálaszTörlés
  11. Kár, hogy elfogyott, imádnám én is :)

    VálaszTörlés
  12. De jó, hogy benéztem! Csodás süti, olyan nekem való.

    VálaszTörlés
  13. De jók ezek a régi, nagymamás sütik, imádom az ilyesmiket, csak ők készítettek ilyeneket, vittem a recepteket, a karamellásost is:-))))))

    VálaszTörlés
  14. Én is imádom, Anikó, mert ezek már évtizedeken át bizonyítottak :)

    VálaszTörlés
  15. Csudajól néz ki ez a süti! Nem igazán szoktam lapokat sütni, mert macerásnak tűnik, de ennek a látványa nagyon elgondolkodtat! :))

    VálaszTörlés
  16. Ilyen guszta sütik, meghozzák a sütési kedvem.Köszi!

    VálaszTörlés
  17. Ennek a hatásnak csak örülök :) Remélem, ízleni fog és gyorsan elfogy!!!

    VálaszTörlés
  18. Marika, nem olyan macerás a folyamat, a kezed gyorsan csinálja, egy-kettőre készen van- hosszabb leírni a műveletet :)

    VálaszTörlés
  19. Nagyon mutatós egy sütemény!

    VálaszTörlés
  20. Elsődlegesen finom és másodlagosan dekoratív :)

    VálaszTörlés
  21. Igy is nagyon finom lehet! Én a pudingos krémmel készítettem még mindig, de egyszer így is megsütöm.

    VálaszTörlés
  22. Tudom késő van, de egy szeletet tudnék enni most belőle :-)

    VálaszTörlés
  23. Piroska, biztos finom pudinggal is és egyszerűbb elkészíteni :)
    Köszönöm, Nelli, most nekem is jól esne... :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)