MEDVEHAGYMÁS SONKÁS ÓRIÁSCSIGA NAPRAFORGÓMAGGAL




A medvehagyma íze, aromája frissen a legintenzívebb, legélvezhetőbb, a maradékot apróra vágva lefagyasztottam zacskóban. Több ételnél sikerült felhasználnom, mindenütt méltóan megállta a helyét és beváltotta a hozzá fűzött gasztro-reményeket :) , tehát jól debütált, megszerettük! Ma Laci blogjáról készítettem el egy finom töltött óriáscsigát kissé átvariálva. Megfordult a fejemben, hogy tej helyett paradicsomlevet fogok használni, de aztán másképpen alakult. Színben-ízben csak a javára vált volna :) Legközelebb megvalósítom az ötletemet!

Tészta:

700 g liszt átszitálva

50 g rétesliszt

2,5 dk friss élesztő (kevés tejben oldva a lisztcsomó közepében) (7 g száraz élesztőnek felel meg)

bő 2 tk tengeri só

1 tk cukor

2 evőkanál burgonyapehely

4-4,5 dl langyos tej


Bedagasztottam a tésztát. Legalább 1 órát kelt, letakarva.
Előkészítettem a gáztepsit, sütőpapírral béleltem.

Töltelék:

jó nagy, 2 maréknyi medvehagyma

1 doboz tejfel (kb. 3 dl volt)

1 gerezd fokhagyma

só, bors

kockázott füstölt sonka, amit előfőztem kevés vízben (vagy bacon)

100 g reszelt trappista sajt

egy marék hántolt sótlan napraforgómag


Közben a sonkát kisebb kockákra vágtam, medvehagymát apróra.
A tésztát téglalap alakúra nyújtottam, lekentem a medvehagymás-fűszeres tejfellel, meghintettem a sonkával és a sajttal.



A pizza-vágó koronggal 3 cm széles csíkokat vágtam. Az első csíkot feltekertem és a tepsi közepére helyeztem.



A többit egyesével köré tekertem, tapasztottam, amíg a végén egy óriás csigát alkottam, Megszórtam a napraforgómaggal, amennyi a tenyerembe fért. Bő félórát kelni hagytam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra és 30 perc alatt készre is sült. 

Nagyon finom lett!


Alapötlet Szentirmay László blogjáról.
Szerintem a magyar gasztroblogosok között Ő Limara méltó férfinemű képviselője :) Érdemes körülnézni a Tanár úrnál!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

29 megjegyzés:

  1. Képzeld Vicuska én is tudtam venni medvehagymát és sütöttem is belőle, de, ha ezt előbb felteszed, akkor ügyesebb lettem volna! ;D Mert ez nagyon jó kis recept és valami hasonlót fogok is sütni!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Jót lehetne bele harapni biztos nagyon finom !

    VálaszTörlés
  3. Frissen, másnap fogyasztva- egyenértékűen finom. Örülök, hogy sikerült szerezned, egy hónappal ezelőtt még én sem tudtam, hogy szeretem a medvehagymát :D
    Köszönöm, Évus, jókat haraptunk mi is! :)

    VálaszTörlés
  4. Azt a betyár mindenit! Ezt csakis férfi alkothatta, mégpedig olyan, aki imádja a pocakját:) Ekkora csigát...Isteni finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Hú Vicuska, ez nagyon jól néz ki (maradt belőle mára?) Nálunk a spenótos/aszalt paradicsomos az uzsonnát már nem érte meg.

    VálaszTörlés
  6. Vicuska, ez ellenállhatatlan!:)

    VálaszTörlés
  7. :D Hankka, igazad lehet, de Laci a kislányaiért igyekszik, meg szeret sütni.
    Ági, ez akkora szép nagy példány, hogy 2 szeletke maradt még uzsonnára.
    Roza, örülök, hogy így látod, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  8. De szépek! Nagyon jól sikerült!

    VálaszTörlés
  9. Laci nagyon finomakat süt, ez is szuper recept! nagyon guszta! Jó sajtos! :o)

    VálaszTörlés
  10. Woo-hoo, ez aztán a finom falat!!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finomnak néz ki! Szép nagy csigák lehettek valóban.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm, Martinelli!
    Köszi, Lilla :)
    Régóta figyelemmel kísérem László „alkotásait”! Jó benne az a sajt, Kriszti!
    Köszönöm, Anazar!
    Katalin, ez EGY nagy csiga! Nagyon finom nagy csiga :)

    VálaszTörlés
  13. Ez nagyon guszta, azt hiszem a medvehagymás receptek közül a következő kipróbálandó, bár mi a tök magot jobban szeretjük, de gondolom azzal is jó lenne :)

    VálaszTörlés
  14. Köszi, Vikvi, tökmagot és napraforgót akartam vegyesen szórni, csak előbbi hűlt helyét találtam, elfelejtettem, hogy magos kenyeret sütöttem és elhasználtam mindet :)

    VálaszTörlés
  15. Ez istenien néz ki!!! szívesen megkóstolnám! bár medvehagymát még nem sikerült beszereznem , de talán jobban körül kellene nézni, és találnék, biztosan! :) Szuper a recept4 Valamikor ki fogom próbálni!!!

    VálaszTörlés
  16. Jaj, ha kicsit hamarabb jövök... Akkor nem sörkiflit, hanem ilyen óriáscsigát sütök a medvehagymával! Nagggyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  17. Sok finomság van ebben a családi csigában:) Odavagyok a medvehagymáért! Megnézem én is ezt a Lacit. Képzeld, a Tesóm ottfelejtette Zsaninál a csomagot :(

    VálaszTörlés
  18. Hűha Vicuska, ez igazi mestermű! Tetszik!

    VálaszTörlés
  19. Marika, bár csak virtuálisan tudlak megkínálni, de szívesen :) Elvileg Európában megtalálható, erdőkben, amerre a medvék is járnak, keresd a fokhagymaszagot :). Komolyra fordítva a szót, utána lehet nézni, hátha felétek is megterem!
    Hankka, miért jöttél ilyen későn? ja, mert éppen medvehagymás sörkiflit sütöttél?!
    Most már én is odavagyok érte :) Márti, :( szomorú lettem, hogy itt felejtették! Mikor jönnek legközelebb? mert akkor kipótolom... ezzel-azzal...
    Annácska, köszönöm, én is csak próbálkozom, tanulgatok, van mit :)

    VálaszTörlés
  20. Isten őrizz, már így is eleget rohangáltál miattam!!!!!!Sajnos, nem tudom még, lehet én megyek előbb (?)

    VálaszTörlés
  21. Elkeserítő, hogy pont a medvehagymára vagyok allergiás!:( Felénk rettentő sok van!!! Ami a csigát illeti, elképesztő jól néz ki és van benne anyag bőven! Nálunk írmagja sem maradna, az biztos!:)
    Megnéztem Laci blogját, valóban klassz, jó lesz figyelni!;)

    VálaszTörlés
  22. Én is szívesebben lennék olyasmire allergiás, amit amúgy sem szeretek :), ha választhatna az ember lánya... Például csigára, na persze nem erre a nagy családira, amit sütöttem :D Én is figyelemmel kísérem, van mit ellesni tőle ;)

    VálaszTörlés
  23. Csigacsinálás nálunk is tervbe véve!

    VálaszTörlés
  24. Hú, azta! Ez zseniááális! Wunderschön! Jövőre tényleg szerzek medvehagymát.

    VálaszTörlés
  25. Édeskonyha, köszi :), ha nincs a közeletekben lelőhelye, akkor ültetni lenne a legjobb!

    VálaszTörlés
  26. Én csak itt egymás után gyönyörködök és vágyok medvehagymás receptekre...nálunk itt még véletlen sem találunk, és nem is terem...sajnos!
    Nagyon guszta, gazdag, és finom a csigád...jajj de szeretném megkostolni!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)