TÚRÓS KŐRÖZÖTTEL TÖLTÖTT KRUMPLICSÓNAKOK




8-10 darab krumpli
500 g túró
túró állagától függően- néhány evőkanál sűrű tejföl
piros arany, hogy íze, színe harmonikus legyen
4-5 zöldhagyma a szárával együtt
1 kis fej vöröshagyma
bors
1 teáskanál őrölt köménymag
kapor

füstölt kecskesajt lereszelve a tetejére

A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy fele-fele arányban tehéntúróból és juhtúróból, de sokan használnak csak tehéntúrót, mint én is jelen esetben. A tölteléknek való kőrözöttet alaposan összekevertem, utána ízesítettem.

A krumplit meghámoztam, kettévágtam hosszában és megfelelő edényben mikróban, lefedve, körülbelül 10-15 percig előpároltam. Teáskanál segítségével kikanalaztam a belsejét, előkészítve a helyet a tölteléknek. Vajjal kikent tepsibe raktam, mellé a forgácsokat és megsóztam. Betöltöttem a kis csónakokat.

Meglocsoltam olívaolajjal, kevés vizet öntöttem a töltött csónakok alá. Lefedtem fóliával és betoltam a tepsit az előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készre sütöttem. A reszelt sajtot 10 perccel a sütés vége előtt rászórtam.

Tálalásnál a tetejükre helyeztem ízfokozóként 1-1 serpenyőben átsütött füstölt sonka szeletet. Tejfölt kínálunk mellé, de anélkül is finom, úgy hidegen, mint melegen, egymagában, köretként, máskor is fog szerepelni konyhai repertoárunkban :) .  


Az alapötletet Gizus http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/11/kapros-turoval-toltott-krumpli.html receptje adta. Izgalmasan hangzott a kapros túróval töltött krumpli, ezt a receptet egy kicsit saját ízlésemre formáztam, tekintettel a hozzávalóimra. Őt idézem- „Ma a sült oldalas mellé köretnek tálaltam fel. Nem is tudom miért vártam vele ennyi ideig, mert nagyon finom lett. Szerintem még csak úgy magában, egy kis savanyúsággal is kitűnő fogás lehet. Egy biztos, a receptet nem teszem a süllyesztőbe, mert hamarosan újra elfogom készíteni.”


Gizus hozzávalói:

3-4 db krumpli
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt

őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

30 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Kata, nekünk nagyon ízlett!!!

    VálaszTörlés
  2. Huh ez biztosan nekem is nagyon ízlene ;)

    VálaszTörlés
  3. Az alaprecept szerintem még a diétádba is beleillik! Krumpli és túró, sütőben sütve...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon fincsi lehet, szeretem a töltött krumplikat!

    VálaszTörlés
  5. Szuper ötlet, ezt az enyéim nagyon fogják szeretni:) Túróm nincs, de itt megint jöhet a ricotta szerintem, nemsokára kipróbálom, köszi:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Évus, én is szeretem a töltött krumplikat- laktató és finom! :)
    Ricotta is jó ide, Erzsó, csak jól fűszerezd be, érdekes módon sütés után már nem érződik ki intenzíven a kőrözött ízesítés, csak valami finom, ízletes ízkeverék.

    VálaszTörlés
  7. Én is kapros túróval szoktam tölteni, de biztos így is ízlene!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, marisz57 :)Sok mindennel töltöttem már krumplit, de pont a túróval elkészítve most láttam először Gizusnál, fogom variálgatni az ízesítéseket, ki fogom próbálni a csak kapros változatát is.

    VálaszTörlés
  9. Drága Vicuska, megint tanultam tőled valamit, a krumpli mikróban párolását. Eddig nem is hallottam, de ki fogom próbálni. Mint ahogy a receptedet is! :)

    VálaszTörlés
  10. Milyen jó ötlet! Ezt majd én is kipróbálom! Biztosan szeretni fogják.

    VálaszTörlés
  11. Én még nem töltöttem krumplit semmilyen formában, viszont a kőrözöttet imádjuk. Pont ma készítettem. :)

    VálaszTörlés
  12. Vicuska szuper ötlet a kőrözöttel megtölteni a krumplit. Mennyei finom lehetett, így a sonkával a tetején.Főleg juhtúróval tudnám nagyon szeretni. Nagyon köszönöm, hogy engem is megemlítettél, és még idéztél is tőlem. Most bizony jó nagyokat nyelek.:)

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm, Hankka!!! :) Örülök, ha jó tanáccsal tudok szolgálni, szívesen megosztom veletek. Máskor is szoktam mikróban készíteni párolt burgonyát. Az időfaktor függ a mérettől és a mennyiségtől. Ha héjastól készítem, akkor alaposan megmosom és vizesen rakom be mikrózni, letakarva, előtte megszurkálom kicsit villával, hogy a képződött gőz el tudjon távozni. Vitaminok, főleg a magnézium benne marad, nem fő ki a főzővízbe, ami nagy előnye ennek a készítési módnak.
    HajniZoli, biztosan :)
    Csilla, megéri kipróbálni, darált hússal szoktam púposan megtölteni, zöldségekkel is lehet....

    VálaszTörlés
  14. Imádom a túrót, krumplival még nem próbáltam, de miért ne :)

    VálaszTörlés
  15. Ez csak természetes, Gizus,- nagyon jó a recepted, még egyszer köszönöm, szerintem juhtúróval mennyei lenne! :)

    VálaszTörlés
  16. Wanna, kb. ugyanez volt a gondolat menetem, amikor elolvastam Gizus receptjét :)

    VálaszTörlés
  17. Vicuska, ez mennyei lehet! Most jó éhes lettem...Egy tál salátával neki ülnék! :o)

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm, Krisztina! Egy tál salátával fogyasztva nem hizlal és mégis laktató!

    VálaszTörlés
  19. De rég nem készítettem töltött krumplit! Pedig nagyon szeretjük! És a tied rendesen elcsábított ám:)

    VálaszTörlés
  20. Emi, örülök, ha csábít! :) köszönöm :)

    VálaszTörlés
  21. Ilyet kérnék nagyon finomnak látszik :)

    VálaszTörlés
  22. Milyen egyszerű és mégis finom ki étel!! Jaj, csak el ne felejtsem!! :)

    VálaszTörlés
  23. Igen, Emi, ez az, aminek látszik- finom! :)
    Köszönöm, Barbi, egyszerű- hozzávalókban, elkészítésben...

    VálaszTörlés
  24. Ismét egy egyszerű és nagyszerű recept!:) Én is valahogy elfeledkeztem a töltött krumpliról, pedig nagy sláger volt nálunk, mikor a gyerekek kicsik voltak! Rég...:( Viszont itt vannak az unokák!:)))

    VálaszTörlés
  25. Köszönöm :) Remélem, hogy az unokáknak is tetszek majd, a gyerekeid meg nosztalgiáznak egyet!

    VálaszTörlés
  26. Hű de éhes lettem!
    <a href="http://adf.ly/8l5N5>☺</a>

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm a virágcsokrot!!! :)

    VálaszTörlés
  28. Nagyon guszták, fincsi lehetett, most szívesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)