Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. január 31., kedd

A HAGYOMÁNYOS FOSZLÓS FRANCIA PÉKSÜTEMÉNY





MAZSOLÁVAL, DIÓVAL, FAHÉJJAL, BARACKLEKVÁRRAL

2,5 dl tej
2 dk friss élesztő (szárazból 1 evőkanál)
3 tojás
4 evőkanál cukor
250 g RAMA margarin vagy vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)


TÖLTELÉK:

100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
minden nyújtott lapra 1-2 marék cukor, ízlés szerint:

fahéj
vagy
baracklekvár
vagy
darált dió
vagy
mazsola (beáztatva, kinyomkodva)

Tálaláshoz porcukor

Nagyon jó szerkezetű, könnyed tészta, másnap is hasonló kvalitással bír (tehát megtartja minőségét), mindenki kedvére betölthető autentikus francia sütemény.

Azt szerintem már mindenki tudja, hogy kelt tésztát csak békés lelkiállapotban, szeretettel lehet készíteni, huzatmentes helyiségben :) (természetesen bármit főzünk, a hangulatunkkal hatunk az előállított ételre).
Először is felfuttattam az élesztőt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az élesztőt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen, letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következő sorrendben adtam hozzá a hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só, csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekeverjük. Utoljára került bele a puha vaj (margarin) és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam. Meleg helyen, letakarva két órát kelt.

4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és lekentem a lágy vajjal (a vajat nem szabad megolvasztani), meghintettem a cukorral. Az egyiket mazsolával szórtam, a másodikat, dióval, a harmadikat fahéjjal, a negyediket baracklekvárral kentem le.

Ez a lekváros finom lett, de nem tartotta meg úgy a formáját, mint a többi, mert nem sikerült olyan szorosan feltekerni. Kicsit elterült és szétnyílt.


A hosszabb oldalától feltekertem a tésztát a töltelékkel, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam. Az alját összecsíptem, és ez a része került alulra fordítva, ettől fent olyan lett, mint egy rózsa. Vékonyan kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, egy órányit újrakelesztettem. A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. 10-15 perc alatt készre sütöttem a csigákat, rögtön leemeltem a sütőlapról.

Két nagy gáztepsivel lett. Letakartam konyhakendővel. Porcukorral szórva kínáltam. Isteni finom!!!!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

2012. január 30., hétfő

A CSÓKRA ÁLLÓ SÜTEMÉNY, avagy cukros tojáshabbal töltött leveles tészta



Ani porhanyós kiflije ihletett meg ennek a süteménynek az elkészítésére. Hájashoz hasonló a tésztája és felvert baracklekváros tojásfehérjével töltötte. Én leredukáltam a hozzávalókat és az előkészületeket időben is, ez lett belőle- nagyon finom, roppanós, gyorsan készülő, de még gyorsabban elfogyó harapnivaló. Sütés közben olyan aranyosan szétnyíltak, emberi szájat formálva, olyan viccesek. Bár kagylóra is asszociálható...

1 csomag leveles tészta
1 tojásfehérje
kicsivel kevesebb, mint ½ pohár kristály cukor
1csg vaníliás cukor
1 tojássárgája a süti lekenéshez

A mélyhűtőből kivettem a lefagyasztott tojásfehérjét, hagytam kiengedni és kemény habbá vertem mixer segítségével, a cukorral és a vaníliás cukorral. Nem gyúrtam tésztát, hanem a kész leveles tésztát elővettem a mélyhűtőből, hagytam kiengedni, lisztezett gyúrótáblán vékonyra nyújtottam, nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szúrtam belőle.

Mindegyik közepébe tettem egy jó mokkáskanálnyit a habból Kicsit többet raktam, ezért le kellett belőle kóstolgatni, hogy összezárható legyen a kagyló :).

A gáztepsire sütőpapírt terítettem, a sütőt előmelegítettem 165-170 C fokra. A habra hajtottam a tésztát minden korongon és ujjvéggel kicsit lenyomkodtam, vigyázva, hogy ne bújjon ki a töltelék. Lekentem a tojás sárgájával. Sütőbe téve 20-22 perc alatt készre sütöttem.

A tészta a hő hatására és a hab növekedésétől szétnyílt és a habrész a kristálycukortól kicsit karamellesre barnult. A leeső tésztát újra nyújtottam, lekentem a tojás sárgájával és megszórtam szezámmaggal, kis keskeny rudakra vágtam. Pár sós sütim is lett :)

A végeredmény egy törékenyen roppanós, légies, szájban olvadó, finom (és nagyon gyorsan készülő) sütemény. Kézzel leszedtem a kész sütiket, porcukorral hintve tálaltam.
Legközelebb még vékonyabbra nyújtom a tésztát, hogy még több sütit kapjak!

 vicuska13.blogspot.hu

2012. január 28., szombat

CÉKLA LEFAGYASZTÁSA A MÉLYHŰTŐBEN és egyéb tanácsok





Vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az a legfinomabb cékla, amelyik kisebb, gömbölyű, bordó a színe és vékony a héja. Megfőzhetjük vízben, párolhatjuk kuktában, de megsüthetjük sütőben is. Hogy megtartsuk az összes hasznosítható vitamint benne, hámozás nélkül, a gyökerét rajta hagyva, alaposan megmosva folyó víz alatt kis kefével, felforrt vízbe téve (ez egyéb zöldségekre is vonatkozik) és lefedve kell főzni kb. 40 percet- 1 órát, de nem többet. Ha levágjuk a gyökerét vagy meghámozzuk előtte, akkor elhalványul-, elveszíti a színét és a lédússágát. A vizet nem kell sózni, inkább hozzá lehet tenni fél teáskanál cukrot. Ha meg szeretnénk tartani a színét, tehetünk a vízbe pici ecetet.
Kuktában 20-25 perc alatt készen van.
Meghámozott céklát nem szabad sokáig a szabad levegőn tárolni, mert elveszíti a benne lévő C vitamint. Salátákhoz és vinegrethez inkább a sütött cékla a megfelelő.
Ha alaposan megmostuk a céklát főzés előtt, akkor a levét felhasználhatjuk italként- ízlés szerint fűszerezve fahéjjal, gyömbérrel, citrom kifacsart levével. De attól függően,hogy mihez is készítjük, mindezzel együtt is főzhető.
Ahhoz, hogy a borscs levesünknek szép színe legyen, a kész levesbe frissen reszeljünk bele egy megfőzött vagy akár nyers céklagumót.
Céklából általában sokat párolok egyszerre, ezzel is energiát és időt spórolva. Egy részét felhasználom ecetes- köménymagos-tormás salátához, a többit lereszelem vagy felkockázom, illetve vékony hosszú hasábokra vágom és porciózva zacskóban lefagyasztom. Vagy ugyanígy darabolva, reszelve nyersen. Több hónapig eláll. Persze egészben is fagyasztható lenne, de úgy sok helyet foglal.
A zacskóba téve az adagokat tenyeremmel ellapítom olyan 2 cm-re és egymásra téve a fagyasztóba helyezem.

Ugyanígy fagyasztható a sárgarépa is vagy padlizsán, ha nincs megfelelő helység a tárolására, de a mélyhűtőnkben elfér.

vicuska13.blogspot.hu

2012. január 26., csütörtök

JUHTÚRÓS PULISZKA CHAMPIGNON GOMBÁS SERTÉSLAPOCKÁVAL

Azóta már rengetegszer készítettem, hús és gomba nélkül, sima juhtúrós puliszkaként és nagyon ízlett csirkemájjal is. (2016 szept.)




Hálás vagyok Mártinak , hogy leírta az általa heti rendszerességgel készített helyi specialitást- a juhtúrós puliszka elkészítését.

Pohár vagy csésze mérete: 250g = 2,5 dl

5 pohár víz
1 kávéskanál só
2 pohár kukoricadara

250 g juhtúró (vagy bryndza, brindza) nálam jelen esetben: 125 g juhtúró + 125 g kecskesajt
15 dk füstölt szalonna
tejföl a tálaláshoz


Beszereztem végre a hiányzó juhtúrót, csak nem néztem utána vásárlás előtt a szükséges mennyiségnek, ezért, mint utólag kiderült, csak 125 g-os volt a csomag. Az eredeti recept szerint pedig 250 g szükségeltetik. A puliszkát már megfőztem, ezért megoldást kellett találnom, hogy ne legyen már olyan „szegényes” az a töltelék. Fokhagymával ízesített kaporral fűszerezett házi kecskesajtból volt egy darab a hűtőben, hát én hirtelen felindulásból azt kis apró kockára vágtam, juhtúrónak álcázva, a brindza sor közé rejtettem. Sós jellegüknél fogva olyan jó ízt adtak a puliszkának és állaguknál fogva a sütőbe tolva gyönyörűen összefogták, összeolvasztották a rétegeket, bár a kecskesajt megtartotta eredeti formáját. Jó döntésnek bizonyult a kecskesajt!

A szalonnát kis kockákra vágva kisütöttem.
A gáztűzhelyre helyezett nagyobb, öblös lábasban felfőztem a vizet a sóval, de nem vártam meg, hogy főjön, hanem valamivel hamarabb szórtam bele a puliszkának valót, miközben fáradhatatlanul kevergettem a masszát, nehogy összekapja a víz. Mártika azt írta, hogy fedő alatt, ám én biztos, ami biztos, forrástól számítva 10 percig kevergettem egy masszív fakanállal. Gyönyörű napsütötte színében gyönyörködtem közben.
A sütőt bekapcsoltam, 180 C fokra melegítettem. Közben egy 15x25 cm-es kerámia tepsibe terítettem a puliszka kb 1/3-át. Rákanalaztam valamennyi pörcöt a zsírjával együtt és megszórtam a juhtúró, majd a kecskesajt felével. Beterítettem egy réteg puliszkával, szalonnakockákkal, sajtokkal. A felső réteggel már rutinos mozdulatokkal ugyanígy jártam el. Hogy őszinte legyek, én már így nekiestem volna megkóstolni :D
30 perc alatt készre sütöttem. Gyönyörű lett! Tejföllel és gombás sertéshússal tálaltam.

Látszik a fotón is, hogy azon melegében, akarom mondani még forrón tálaltam, ezért kicsit szétesett, de a repetánál már szépen szeletelhető fotogén téglalapokat lehetett szelni belőle.

Fél kiló sertéslapockát felkockáztam és forró olajban fehéredésig átsütöttem, megsóztam, megborsoztam és vízzel bőven felöntve fedő alatt sütöttem. Félidőben hozzáadtam a közben megpucolt negyed kiló (300 g)szeletekre vágott barna champignon gombát. Negyed óra után hozzákevertem egy-két kanálnyi burgonyakeményítőt, 5 perc múlva levettem a tűzről és megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel. Kapott kétkanálnyi tejfölt is.

Méltó kísérője volt a juhtúrós puliszkánknak!!!!
Többszörös eséllyel és méltósággal bekerült a „gyakrabban fogjuk készíteni” kategóriába :) Nagyon-nagyon finom volt!!!!



Érdekesség a Wikipédiáról:
Román szavak más nyelvekben

Elsősorban a pásztorélet területére jellemző szavak kerültek más nyelvekbe (200-nál több a magyarba, 25 a szlovákba.[6]

Ilyen, például, a brânză ’túró’ szó, amely közvetlenül szomszédos népek nyelvébe került, és ezek közvetítésével távolabbi nyelvekbe is. Megtalálható a szlovák nyelvben (bryndza), a csehben (brynza) a lengyelben (bryndza), az ukránban (бринза), az oroszban (брынза), a belaruszban (брынза), a jiddisben (ברינזע – brinze), de még az észtben (brõnsa) és a németben is (Brimsen). Megjegyzendő, hogy miközben a brânză a románban mindeféle túrót és sajtot összefoglaló fogalom, más nyelvekben csak a juhtejből készült túróra vonatkozik. Ilyenből készül például a magyarul liptói néven ismert túró. A szlovák nyelvben a szóból több más szó is képződött: bryndzový ’túrós, túróból készült’ bryndziareň ’túrót termelő üzem’, bryndziarský a túrót termelő iparágra vonatkozó melléknév, bryndzovník ’túróval készült sós sütemény’. A bryndza az Európai Bizottság rendeletei révén két oltalmazott termék nevében szerepel. A lengyel bryndza podhalańska OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) lett,[7] a slovenská bryndza pedig OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés).


Forrás: http://hu.wikipedia.org


Ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe.

Mivel a búzával és rozzsal ellentétben a puliszka nem tartalmaz sikért (glutént), a lisztérzékeny személyek táplálkozásában fontos. Jelentősége ismert még a csecsemőélelmezésben is – a sikértartalmú gabonák helyett felhasználva segíthet megelőzni a lisztérzékenység kialakulását.

Nosalty.hu oldalról- "A juhtúró, vagy másik közismert nevén a brindza a friss sajtok közül az ún. oltós alvadású sajtok közé tartozik.
Eredetileg Romániában készítették, de gyorsan elterjed a közép- és kelet-európai országokban a középkorban.
A juh tejét 30-35 C-osra melegítik és tipikusan kisebb faedényekbe adagolják, majd beoltják. Több napig érlelik, miközben renszeresen megkeverik.
Ennek a folyamatnak a végén készül el a sima, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű túró.
Jelentős a probiotikum tartalma, így fogyasztása nagyon kedvező hatású a bélflóra működésére.
Közismerten a szlovák konyhában gyakran használják. A kőrözött és a sztrapacska elengedhetetlen kiegészítője."



"Puliszkát az asztalra,
ne légy fukar asszonyka!
Melléje egy bog hagymát,
hogy csókolnám meg a szád.

Borból is egy fityákkal,
de a jobbik fajtából!
Osztán szépen összebúvunk
Hold-paplannyal takaródzunk.

Csillagokra függönyt húzunk,
meg ne igézze az álmunk!
Hadd szállhassunk felhőkön túl,
'hol a kurta farkú -se túr."



Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

2012. január 25., szerda

KEDVENC OROSZ RESZELT KRUMPLISALÁTÁM






Rakott krumpli saláta :) (Hankka elnevezése, Ő a névadó)

Nagyon szeretjük ezt a megformázásában a megszokottól eltérő, ettől ízben igen különleges krumplisalátát! A múlt század 90-es éveiben kaptam ezt a receptet az akkori Jugoszláviában járva egy Zentán élő kedves magyar családtól. Általában mindenki találgatja- miből és vajon hogyan készült, mert nem egyértelmű a külcsín miatt :) Volt már olyan eset, hogy érdeklődve a belevalókról, első komponensként a tojás után a rizst említették :)

5 tojás keményre főzve
5 közepes krumpli héjában megfőzve
kell még egy nagyobb fej vörös- vagy lilahagyma (vagy 2-3 kisebb)
1-2 db savanyú uborka (lehet paprika is)

bors

Egy tálba először kevés tejfelt öntünk, majd rétegenként össze állítjuk a salátát- ráreszelünk egy kis krumplit (a reszelő nagy méretű lyukán), ráterítünk egy sor hagymát karikára vágva, vékonyra szeleteljük erre az uborkát, majd egy sor karikára szeletelt tojás következik- így sorakoztatjuk a rétegeket, míg a hozzávaló el nem fogy.
Közben sózzuk, borsozzuk.

1 evőkanál ecetet (vagy 1/2-1 citrom kifacsart levét), 1 kanálka porcukrot, kevés sót összekeverünk 3 dl tejfellel, 1 tubus majonézzel és az egészet ráöntjük. Ha nincs kéznél majonéz, lehet házit készíteni, de, a fentieken kívül egy kis mustárral és egy evőkanál olajjal keverem ki a tejfölt. Finoman, hogy ne nagyon törjön-, összekeverjük. Pár órán át érni hagyjuk a hűtőben.

Nem érkeztem fotót készíteni egyszemélyes, individuális adagról, de a készítés fázisáról van fénykép és az asztalon feltálalt krumpli salátáról is sikerült kinagyítanom, hogy könnyítsek vizualizálni…

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

VIZKERESZTTŐL HAMVAZÓSZERDÁIG FARSANGI FÁNKOK ÉS CSŐRÖGÉK


A blogomom már szereplő fánkok:

Doughnuts könnyű és finom fánkok sütőporral


Túrós fánk


Szalagos farsangi fánk


Gizike hétvégi receptajánlójában olyan étvágygerjesztő fotókkal kívánt szép hétvégét és jó fánksütést, hogy kedvet kaptam magam is hozzá, kiválasztva a repertoárból a csörögefánkot. Ősidők óta sütöm, de más recept alapján, azt is leírom a mai bejegyzésben.
De jöjjön a Gizi-féle nagyon finom csörögefánk , amit mi amúgy emlékeim szerint mindig is csŐrögeként emlegettünk otthon, így, hosszú ő-vel ejtve (?!).

Nekem 67 darab lett ebből a mennyiségből.

250 g liszt
150 g tejföl
1 evőkanál porcukor (20 g)
50 g margarin
3 tojás sárgája

saját házi baracklekvár a tálaláshoz

A lisztet tálba szitáltam és elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a többi hozzávalót és összegyúrtam. Folpackban a hűtőbe tettem negyed órára. Az alatt az idő alatt előkészítettem az edényt az olajjal, amiben kisütöttem, a gyúrótáblát, nyújtófát, derelyevágót és egy nagyobb tálat, amit kibéleltem konyhai papírkendővel, porcukorszórót.
Megliszteztem a táblát és vékonyra kinyújtottam előbb a tészta egyik felét, majd a másikat is. Vastagabb csíkokra, majd a csíkokat rombuszokra vágtam. Mindegyik közepét a derelyevágóval bevágtam, ezen a lyukon áthúztam az egyik csücskét.

Kisütöttem, szűrőlapáttal kiemeltem, mindegyik adag csörögét rögtön megszórtam porcukorral.
Egy részéből krizantémokat kreáltam- kb. 10 cm hosszú és 2 cm széles téglalapokra vágtam a tésztát, a hosszú részén rojtokat vágtam bele, feltekertem és a közepén összenyomtam.

Forró olajban aranysárgára sütöttem. Porcukorral szórva baracklekvárral és narancsos zöld teával tálaltam vacsorára.


GYORS ALUDTTEJES VAGY TEJFÖLÖS CSÖRÖGE

Az általam évtizedek óta használt kedvenc gyors aludttejes vagy tejfölös változatot is leírom, hogy egy helyen legyen mind. Szemre készítem, de megadom az arányokat. Persze ez nagy mennyiség, lehet felezni, de negyedelni is, persze arányosan, mert frissen a legfinomabb :)

1 kg liszt
2 egész tojás

egy kávéskanál pezsgő (szódabikarbóna)
kb.10-15 dk cukor (ízlés szerint)
és annyi aludttej vagy tejföl, ez kb.600-1000 ml, hogy olyan se kemény, se lágy állagú tésztát kapjunk,
opcionálisan pici rum (többnyire elmarad)

A formázás a fentiek szerint történik, de a szódától nagyon szépen megnő a csöröge a szemünk láttára a forró zsiradékban. Porcukorral szórjuk. Néha a fele masszát zacskóban lezárva lefagyasztom. Előveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni, kinyújtom, formázom és sütöm. Ez az előnye, ha nagy adagot gyúrunk be :D Ebéd kiegészítésére, vacsora utánra, ha hirtelen betoppan egy vendég, kiránduláshoz, vagy ha csak úgy megkívánuk valami süteményt- már csaksütni kell és élvezettel megenni.

Troll a konyhámban is elkészítette a receptemet, íróval, itt meg lehet nézni." Ezután maradok is ennél a változatnál, mert annyira gyors és egyszerű"- írta blogjában Erzsi. Örülök, hogy nektek is ízlett!!! :)


Van még egy nagyon gyorsan elkészülő cukormentes változatom:
3 egész tojást egy csipet sóval, villával felverek és 2 pohárnyi liszttel összeállítom a csöröge tésztáját. Vékonyra nyújtva formázom, és bő olajban kisütöm. Porcukorral meghintem.

Diétás változat sütőben sütve (recept a koolinar.ru-ról):

4 pohár liszt
250 ml víz
500 g vaj

1 tojás sárgája a csöröge lekenéséhez

A lisztet átszitáljuk, a puha vajjal kézzel szétmorzsoljuk. Hideg vízzel összeállítjuk. Folpackkal letakarva néhány órára a hűtőbe rakjuk., miközben időnként kivesszük és átgyúrjuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, 5x2 cm-es csíkokat vágunk és megcsavarjuk spirállá. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a sütőlapra helyezve lekenjük mindegyiket a tojás sárgájával és 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Porcukorral szórva tálaljuk.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu  

2012. január 24., kedd

„Magyarok asztala” díj, "Szépség, mosoly és inspiráció" díj

Nagyon szép fotóval ellátott „Magyarok asztala” díjat kaptam Katalintól , szívből köszönöm Neked! A felvétel Kunszentmiklós-Bösztörpusztán készült a Kurultáj nevű rendezvényen 2008-ban a Magyarok Asztala elnevezésű estebéden, ahol így látták vendégül a magyarok a kazahsztáni madjar törzs képviselőit. A fotó az összetartozás érzését erősíti! Ismerős számomra a rendezvény, bár Pesti vonatkozásban. Az Orczy kertben is volt egy ilyen találkozó, ahol a férjem vett részt, én akkor nem tudtam menni, műtét után voltam, de 2011 őszén már mindketten vendégek voltunk, mint tolmácsok egy kedves vacsoraesten, ahol erről a rendezvényről is voltak meghívottak és többek között különleges kazah ételeket is ehettünk- például mantit, ami egy nagyon finom darált bárányhússal töltött tészta (derelyének is mondhatjuk, de gőzön főzik). Recept lesz, de később... Rendkívüli embereket ismerhettünk meg, akik Kazahsztánból jöttek Magyarországra és szeretnek itt élni, szeretik a magyar embereket.
Nekem már csak ezért is nagyon kedves :)



A díj szabályai:
1. Vedd fel a díjat!
2. Köszönd meg, annak akitől kaptad!
3. Tedd ki a blogodba!
4. Add tovább annyi blogtársadnak, amennyit meg szeretnél jutalmazni ezzel a díjjal!

Nem akartam foglalkozni a díjtovábbítási macerákkal, de aludtam rá egyet és arra a következtetésre jutottam, hogy ezt a méltóan magyar stílusú díjat mégis kötelességem továbbadni :) Én a következő kedves, jól sütő-főző blogtulajdonosoknak szeretném átnyújtani nagyon sok szeretettel, további jó recepteket, ételeket, süteményeket várva tőlük :)-
Vikvi
Márti
Liza és Anikó
Gizi
Gerdi
Éva
Petra
egycsipet
Gabriella
Hankka
Mónika


A következő 2 díjat nagyon köszönöm Csillának , Gerdinek és Tündinek .



Többen jeleztétek, hogy nem tudjátok, mit írtak oroszul a díjakra, ezért leírom- "A blog, mely mosolyt ajándékoz" és „Szépség, megihletés (inspiráció)”.
Szeretettel adom tovább a blogomat olvasóknak!!!!!

vicuska13.blogspot.hu

2012. január 21., szombat

LEFAGYASZTHATÓ SÓS ROPOGÓS SAJTOS CSIGA


Ez is az az „este összeállítom, ha jön a vendég, gyorsan kisütöm” kategória. Nyersen lefagyaszthatóak a rudak, de ki lehet a fele mennyiséget sütni és csak a másik felét elraktározni a mélyhűtőben. Amikor sor kerül rá, elővéve feldaraboljuk, nem kell teljesen kiengednie, így könnyebb szeletelni és már süthetjük is.

Tehát este összeállítottam a rugalmas tésztát:

50 dk liszt
25 dk margarin
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál só
1 egész tojás
200 g tejföl

Hosszúkás rudat formáltam belőle, amit kettéosztva elvágtam, majd újra feleztem mindkét darabot- így 4 egyenlő részt kaptam. Mindegyiket egyesével kinyújtottam és rákentem a sajtos krémet:

200 g vaj
200 g reszelt sajt
1 teáskanál só
vagy ½ teáskanál só és 1 teáskanál piros Arany
én a saját elrakású darált piros paprikát sóban
használtam- 1 bő evőkanálnyit

Amennyire lehetett, szorosan feltekertem és fóliába (folpack) csomagolva, mint egy szaloncukrot, a hűtőbe küldtem másnapig.
Következő napon elővettem egy rudat, 2 mm-esre szeleteltem éles szélesebb késsel és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatva a csigákat 200 C fokon 10 perc alatt kisütöttem.


Amíg sült, azalatt felszeleteltem a következő rudat.

A 4 rúdból négy gáztepsinyi sós ropogós sajtos csigát kapunk. Frissen, de pár napig dobozban tárolva is nagyon finom sós rágcsa.

Recept Limarától, innen 

vicuska13.blogspot.hu

EGYSZERŰ ÉS GYORS TEJLEPÉNY A SÜTŐBŐL


Finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető tejlepényt vacsoráztunk a minap, nem kell hozzá szinte semmi, gyorsan elkészül :) a receptjét Tücsök és Bogár blogján találtam. Ő lusta asszony vacsorájának titulálta :) Lekvárral, gyümölccsel, vaníliás öntettel vagy csak egyszerűen porcukorral hintve fogyasztható. Olvastam valahol, hogy a tepsi alját kirakhatjuk szeletelt almával vagy meggybefőttel és az előkészített nyers masszát arra öntjük, így sütjük. Mi ribizli lekvárral fogyasztottuk, porcukor nélkül, mert nem szeretjük a kellemesen édes süteményeket.

Elkészítésénél figyelembe vettem a hozzászólásokat, kinél mi nem sikerült- nekem tökéletes lett. Vastag falú kerámia tepsit használtam, mérete 30x17x5cm. Vajjal kikentem. A sütőt előmelegítettem az előírt 250 C fokra, de félidőben lecsökkentettem 220-230 C-ra és 30 perc helyett 35 percet sütöttem. Úgy gondolom, hogy ez sütőfüggő. Annyit változtattam a hozzávalókon, hogy 1/3 rétes liszt alkalmaztam, a többi sima liszt.

Nagyobb üvegedényben a megszokott módon habverővel csomómentes palacsintatésztát kevertem ki a hozzávalókból. Az én sütőm éget alulról, ezért az aljában elhelyeztem egy gáztepsit, mindig használom. Félidőben ebbe öntöttem bele egy kis vizet, hogy véletlenül se piruljon túl a lepényem. Sütés végére helyenként aranybarnára sül és enyhén felfúvódik a teteje. A sütőből kiemelve ellenben szépen elterül, visszaülepedik a helyére. Langyosan, kihűlve is könnyed, kellemes lepényke.

1 l tej
12 dk liszt
8 dk rétes liszt
3 db egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
csipet só

Másnap is nagyon finom volt! Érdekes, ahogyan a lisztes rész leszáll az aljára- ott sűrűbb az állag, a teteje pedig krémesen lágy, de összeáll, rezgős.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

2012. január 19., csütörtök

MEGGYES KRÉMES KEKSZ CSOKOLÁDÉ ALATT


A forma mérete: 11X28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül

4 db tojás
100 g cukor
10 dk margarin vagy vaj
200 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál holland kakaó
egy üveg leszűrt meggybefőtt
200 g krémszerűen kenhető tejszínes krémsajt, tömlős (2X100g) (lehet túrót vagy mascarponet használni)
1 dl 33 %-os tejszín
1 mosott citrom reszelt héja (rch)

1 tábla 100 g-os csokoládé
70 ml tejszín

egy hosszúkás kekszforma (az enyém üveg)

A margarint nagyon habosra vertem a cukorral, egyesével hozzákevertem a tojásokat. Apránként belekevertem a sütőporos lisztet. A tésztamasszát kétfelé osztottam, kisebb tálba átkanalaztam a massza 1/3-át. A nagyobbik részbe alaposan beleforgattam a kakaót. A sütőt bekapcsoltam, 175 C fokra állítottam. A kekszformát kibéleltem sütőpapírral, alulra raktam a kakaós tésztát, erre rá a világos színűt és villával 1-2 cm mélye megkevergettem, egymás mellé kis köröket forgatva, hogy márványos legyen. A tetejét megszórtam a meggyel. Majdnem egy órán át készre is sütöttem.
A tejszínt kemény habbá vertem a porcukorral (előtte jól le kell hűteni, hogy könnyen verődjön), hozzá kevertem-kavartam a kenősajtot a citromhéjjal és még egyszer gyengéden felvertem (a legkisebb fokozaton).
A mázhoz megmelegítettem a tejszínt, de nem szabad!!! forrnia, csak annyira legyen meleg (80-90 C fok), hogy a csokoládé feloldódjon benne. A sűrűsége a tejszínnel szabályozható. Ha kihűlt a glazúr, ráöntjük a keksz tetejére.
Vendégségbe vittük ezt a finom meggyes kekszet és éppen hogy készen lettem a glazúrral, indulnunk kellett. Nem érkezett volna tisztességgel rádermedni. A kocsiban való tortaszállítás baleseteit figyelembe véve nem mertem ráönteni a csoki öntetet, nehogy aztán mindenhová eljusson a kárpiton, ezért hűtőbe tettem, majd később boldogan bekóstolgattuk. Helyette csokiból készült virágokkal díszítettem a krémet.

vicuska13.blogspot.hu

SÓS POGÁCSA FÜSTÖLT HÁZIKOLBÁSSZAL




Csillánál találtam a receptet, és magam is realizáltam a konyhámban. Egyszerű elkészíteni, este kell begyúrni és másnap alkalomadtán sütni. Finom harapnivaló, jó kísérő akár sör, bor mellé, teával vagy ahogy a párom ette tegnap- zöldbab leveshez kenyér helyett.

1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
3 dk élesztő
Felfuttattam a langyos tejben a belemosott friss élesztőt.

Közben előkészítettem a többi hozzávalót:

60 dk átszitált liszt
12 dk disznózsír
12 dk margarin
2 teáskanál só
1 egész tojás
kb. 300 g tejföl

egy arasznyi füstölt házikolbász, talán 12 dk-nyi
1 db tojás a kenéshez

Összeállítottam a hozzávalókból a tésztát a felfuttatott élesztővel együtt. Közepesen kemény legyen a végeredmény. Letakartam fél órára és magára hagytam.
A kolbászt felkarikáztam (héját leszedtem) és apróra vagdostam. Az ujjnyi vastagra nyújtott tésztára szórtam, feltekertem, enyhén ellapítva és kettéhajtva fóliában a hűtőbe tettem pihenni másnapig.

Eljött a várva várt másnap. A tésztát megfeleztem és táblán kinyújtottam kb. 1 cm-resre. Berácsoztam és sütőpapíros tepsin még sziesztáztattam (pihentettem) fél órát, közben a másik felét ugyanígy előkészítettem. A sütőt 190 C fokra előmelegítettem.
Én bizony elfelejtettem lekenni tojással, tehát itt ez a rész kéne, hogy jöjjön- lekentem óvatosan a tetejét felvert tojással. 13-15 perc alatt kisütöttem. Két nagy gáztepsivel lett. Nagyobb és kis formával szúrtam ki a pogikat, hogy olyan hamm falatka is legyen belőle.
Szerintem finom pogácsát kapunk, ha reszelt sajtot vagy köménymagot szórunk rá.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

2012. január 17., kedd

A BEHÁLÓZOTT CSIRKE ESETE AZ ÜNNEPI ASZTALLAL


Ezt a finom, ünnepi csirkemellet 2009-ben készítettem, most került elő a fotóarchívumomból. Gyorsan elkészül és mutatós, akár ünnepi fogásként is tálalható. Az ötletet anno Másától (puellula) merítettem innen
Nekünk nagyon megtetszett!

1 kg csirkemell

bors
150 g keménysajt, itt trappistát használtam
petrezselyemlevél (eredeti recept szerint kapor)
3-4 cikk fokhagyma
2 ek natúr joghurt
200 g bacon
fél kg-os leveles tészta
olaj a tepsi kikenéséhez

Mindegyik csirkemellet lapjában bevágtam, de nem teljesen végig és szétnyitottam, mint egy könyvet. Folpackkal letakarva kicsit kiklopfoltam. Kettévágtam mindegyiket, megsóztam, megszórtam kevés borssal.
A sajtot lereszeltem, belekevertem a szétnyomott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és a joghurttal újra finoman átforgattam.
Mindegyik csirkemellre raktam egy evőkanálnyit a sajtos keverékből, befedtem egy bacon csíkkal és feltekertem. 200 C fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem, félkész állapotra.
Közben előkészítettem a kész leveles tésztát, akkor még nem volt rácsozóm, tehát késsel bevagdostam. Aki szintén híján van ennek a csodaszerkezetnek, vékony csíkokat vághat a tésztából, majd összecsípheti 2 cm-enként, a következő csíknál a két összecsippentés közé rakva mindegyiket- úgy kell igyekezni, hogy egy nagy rácsot kapjunk a tésztalapból. Ha késsel dolgozunk, akkor hosszanti irányban párhuzamosan centinként centis bevágást ejtünk, a következő sorban szintúgy, de a két vonal közé tesszük a bevágást. Ha készen van a teljes lap, akkor óvatosan két irányban széthúzzuk a tésztát és megkapjuk a hálót.
A félig kihűlt csirkét egyenként ráhelyeztem a rácsos tésztára, beburkoltam, a felesleget levágtam. Amikor mindegyiket behálóztam, még 20 percre visszatettem a sütőbe, hagytam kicsit megpirulni.
Tzaziki salátát készítettem hozzá (uborka lereszelve, fokhagyma, kapor, joghurt, citromlé, só, bors) és hagymás, paprikás újkrumplival és rizskörettel tálaltam.

"Mátyás király meg az eszes lány

Egyszer Mátyás király Visegrád alatt vadászgatott. Az erdőben találkozott egy takaros leánnyal, aki kosarat vitt a fején.

- Hogy hívják? Hová megy? Mi van a kosárban? - kérdezte Mátyás. A leány nagyot kacagott, s a három kérdésre egy szóval válaszolt:

- Esztergomba!

A királynak tetszett az okos felelet. Megértette, hogy a lány neve Eszter. Esztergomba igyekszik, s a kosárban gombát visz. Na, gondolta, még egy próbát tesz a leánnyal, azt vajon hogy teljesíti? Adott a leánynak egy vasgyűrűt, s azt mondta:

- Gyere fel Budára, hozd magaddal ezt a gyűrűt, s én gazdagon megajándékozlak. De se szekéren, se gyalog, se lóháton ne gyere! Öltözz is fel meg ne is, hozz is ajándékot meg ne is!

A leány halászhálóból varrt magának ruhát. Fel is volt öltözve, meg nem is. Felült egy vén bakkecske hátára, s azon ment Budára. Nem ment hát se szekéren, se lóháton, se gyalog. Egy szitába tett egy galambot, s egy másikkal befedte. Amikor a király elé ért, az egyik szitát leemelte a másikról, a galamb menten elrepült. Vitt is ajándékot meg nem is.

A király az eszes lányt gazdagon megajándékozta, s úgy bocsátotta haza, Esztergomba."


Kóka Rozália: Mesék, mondák, anekdoták.

Innen idézve

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu