Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. május 30., szerda

TÚRÓS KŐRÖZÖTTEL TÖLTÖTT KRUMPLICSÓNAKOK






8-10 darab krumpli
500 g túró
túró állagától függően- néhány evőkanál sűrű tejföl
piros arany, hogy íze, színe harmonikus legyen
4-5 zöldhagyma a szárával együtt
1 kis fej vöröshagyma
bors
1 teáskanál őrölt köménymag
kapor

füstölt kecskesajt lereszelve a tetejére

A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy fele-fele arányban tehéntúróból és juhtúróból, de sokan használnak csak tehéntúrót, mint én is jelen esetben. A tölteléknek való kőrözöttet alaposan összekevertem, utána ízesítettem.
A krumplit meghámoztam, kettévágtam hosszában és megfelelő edényben mikróban, lefedve, körülbelül 10-15 percig előpároltam. Teáskanál segítségével kikanalaztam a belsejét, előkészítve a helyet a tölteléknek. Vajjal kikent tepsibe raktam, mellé a forgácsokat és megsóztam. Betöltöttem a kis csónakokat.
Meglocsoltam olívaolajjal, kevés vizet öntöttem a töltött csónakok alá. Lefedtem fóliával és betoltam a tepsit az előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készre sütöttem. A reszelt sajtot 10 perccel a sütés vége előtt rászórtam.
Tálalásnál a tetejükre helyeztem ízfokozóként 1-1 serpenyőben átsütött füstölt sonka szeletet. Tejfölt kínálunk mellé, de anélkül is finom, úgy hidegen, mint melegen, egymagában, köretként, máskor is fog szerepelni konyhai repertoárunkban :) .  


Az alapötletet Gizus http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/11/kapros-turoval-toltott-krumpli.html receptje adta. Izgalmasan hangzott a kapros túróval töltött krumpli, ezt a receptet egy kicsit saját ízlésemre formáztam, tekintettel a hozzávalóimra. Őt idézem- „Ma a sült oldalas mellé köretnek tálaltam fel. Nem is tudom miért vártam vele ennyi ideig, mert nagyon finom lett. Szerintem még csak úgy magában, egy kis savanyúsággal is kitűnő fogás lehet. Egy biztos, a receptet nem teszem a süllyesztőbe, mert hamarosan újra elfogom készíteni.”


Gizus hozzávalói:

3-4 db krumpli
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt

őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2012. május 20., vasárnap

ALMATORTA (SÜTÉS NÉLKÜL)


Nagyon finom, könnyed, nem túl édes ízű, gyors és egyszerű tortát készítettünk almából és babapiskótából. A lányom munkahelyére hozta ezt a nagyszerű tortát az egyik férfikolléga (H.Zsolt) a születésnapjára, amivel megkínálta a kollektívát. Amikor úgy döntöttünk, itthon is elkészítjük, kíváncsian vártam a végeredményre, milyen is lesz… Nagyon ízlett, azóta már többször „sütöttük”! :) Az interneten több helyen is láttam a receptet, nagyon népszerűnek tűnik!

Hozzávalók:
1 kg savanykás alma (+ 1-2 darab ráadásnak)
2 dl víz
150 g cukor (lehet kevesebb vagy több, ízlés szerint)
1 citrom leve
opcionálisan fahéj, nélküle is finom

1 csomag babapiskóta

2 pudingpor- vaníliás vagy tejszínes ízű, akár mindkettőből 1-1 db
2,5-3 dl víz

tejszínhab a tálaláshoz


Az almát meghámozzuk, lereszeljük a reszelő nagyobb méretű lyukán. A pudingport csomómentesre keverjük a vízben. Egy széles, magas lábasban az almát megpároljuk a vízben a cukorral, ízesítjük a citromlével és a fahéjjal.


A pudingot ráöntjük, és sűrűsödésig főzve keverjük. Kirakjuk babapiskótával a kiválasztott formát, szögletes vagy kerek, több kicsi vagy egy nagyobb tortaformába.  Rákanalazzuk a fele almás-pudingot, újabb sor babapiskóta, a kerek széleknél kettétörjük, úgy illesztgetjük egymás mellé. Rásimítjuk a másik fele krémet. Mikor kihűl, akkor hűtőbe tesszük pár órára. Tejszínhabbal lesz tökéletes, de akár csak díszíthetjük is vele, csokit reszelve rá, ha úgy tetszik.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu