Keress egy receptre, vagy összetevőre

GYÖMBÉRES TEA



Szeretem a gyömbért (Zingiber), frissen a kellemes citromos íze és illata, csípős frissessége miatt, és szárított formájában is használom fűszerként a konyhámban. Rengeteg, számunkra hasznos tulajdonsággal bír, talán nincs is semmilyen káros hatása, de olvastam róla, hogy napi 5 g-nál többet nem ajánlott fogyasztani belőle.
A mostani lehűlés ellen védekezve és a vérkeringés serkentésére illatos gyömbérteát főztem.

A friss gyömbért megmostam majd lehelet vékonyan meghámoztam és kb. 10-11 szeletet felkarikáztam egy edénybe. 1 liter forró vizet öntöttem rá. Körülbelül 10 percig főztem kis lángon, leszűrtem. Adtam hozzá egy felkarikázott citromot és mézet.
Aprókat kortyolgatva megittam és úgy érzem, átmelegített- testileg, lelkileg egyaránt. Nagyon finom lett!
Szilvalekvárral töltött patkót majszoltam hozzá... 

Lehet úgy is készíteni, hogy lereszeljük, leforrázva kb 10 percet állni hagyjuk, ráfacsarjuk egy citrom levét, édesítjük mézzel ízlés szerint, majd élvezettel bekortyoljuk.


A GYÖMBÉR GYÓGYÍTÓ HATÁSAI

A gyömbérből készült tea jó gyógyszer megfázás, influenza idején. Emésztés javításához minden étkezésnél rágcsáljunk el egy kis gyömbér darabkát- kitisztítja a szervezetünket.
Külön öröm, hogy javítja a memóriát, felgyorsítja az anyagcserét, erős antioxidáns, javítja leterhelt májunk működését. Növeli az energiát kimerültség és fáradtság esetén.  Segít az ízületi gyulladáson, reumánál, csökkenti az izomfájdalmat, javítja a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök képződését, csökkenti a vérnyomást. Hát ennyi gyógyító tulajdonsága van ennek a trópusi növénynek (a lista nem teljes)! Ásványi anyagokat és többféle B vitamint tartalmaz, nem utolsó sorban afrodiziákumként is fogyasszák.
De jusson eszünkbe a mézeskalács és a gyömbérsör is, csak hogy ne maradjanak ki a felsorolásból!

A megmaradt gyömbért folpackba csomagolva a hűtöben tárolom.


Ti mibe használjátok a gyömbért, mint fűszert?

FONTOS! Jó zsírégető, fogyókúrás tea, de nem ajánlott fogyasztani epekőnél,  véralvadást gátló szerek alkalmazásánál!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FALUSI KIFLIKÉK (PATKÓK) SZILVALEKVÁRRAL TÖLTVE


Olyan patkókat sütöttem ma, ami sokáig elálló sütemény, nem szárad ki, finom, szinte szétolvad a szájban- érdemes elkészíteni! Az íze a töltőanyagtól függ- én ribizlilekvárt és üstben készült, sűrű házi szilvalekvárt használtam. Nem utolsó szempont- hogy nagyon egyszerű elkészíteni!!!

A recept Ellisa ötlete alapján készült. 

Ebből a mennyiségből 36 db patkó lett.

Hozzávalók:

500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
130-150 g tejföl
1 csipetnyi só
1 csomag vaníliás cukor (kihagyható)
1 evőkanál porcukor
szilvalekvár (vagy más sűrű lekvár)

Az átszitált lisztet összemorzsoltam, egy kés segítségével darabokra vagdaltam a vajat, összemorzsoltam a tenyereim között. Hozzáadam a sót, a vaníliás cukrot és a tejföllel rugalmas, puha tésztává gyúrtam. Folpackba csomagolva 1 órárnyi időre a hűtőbe helyeztem a cipót.
Egy óra elteltével a tésztát három részre osztottam. Vékonyra (!) nyújtva késsel nagyobb kockákra vágtam és a lekvárral lekentem. Néhányat ribizlilekvárral kentem le, néhányba mogyorókrémet tettem. Feltekertem, majd kis patkókat formáltam belőle. (Szivar formátumban is kisüthetjük).


200 C fokon (400 Fahrenheit) 20 perc alatt készre sütöttem. Porcukorral meghintve tálaltam. Nekem a szilvásak ízlettek a legjobban!





Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MASCARPÓNÉS TEJSZINES JOGHURT TORTA ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL + Best Blog díj


Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Recept tőle...


Piskóta (26 cm-es tortaformában sütöm):


80 g liszt; 3 tojás; 50 g cukor; 3 g sütőpor; kevés víz

Tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet+sütőport és kevés vizet, annyit hogy lágy masszát kapjunk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a tésztához.

175 fokon, kb. 25-30 percig sütjük. 

Krém:

20 dkg mascarpone
5 dg porcukor
2,5 dl joghurt
2 dl habtejszín
2 cs. Dr. Oetker Expressz Zselatin Fix

Összekeverjük a hozzávalókat és hozzáadjuk a habbá vert tejszínt.  A kihűlt piskótára egyenletesen rámerjük (a kapcsos formát rajtahagyva tálalás előttig).


Teteje:

Fagyasztott erdei gyümölcs, őszilé, vaníliás cukor, pici citromlé, keményítő (most burgonyakeményítőt használtam). Felfőzzük. Kicsit hűlni hagyjuk és úgy kenjük a krémre. Szemre készült, pontos adatokkal nem tudok szolgálni. :-) 

Minimum fél napra tegyük hűtőbe!!! 






BEST BLOG DIJ




Két gasztroblogos „kolléga” ajándékozott meg kitüntető figyelmével és adományozták nekem illetve az általam vezetett blognak a Best Blog díjat. Ezúton is, még egyszer köszönöm Ágninak és Gerdinek, hogy rám is gondoltatok!!!!

Én kihagyom a továbbküldést, mert már megkapták azok, akiknek átnyújtanám :) Ezért  úgy döntöttem, hogy továbbadom minden általam látogatott blogtulajdonosnak, mert megérdemlik :) és fogadják szeretettel azok is, akik engem olvasnak.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők