Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2013. szeptember 25., szerda

KÖTÖTT GALUSKALEVES (GÖBLEVES) KAROLINA MAMÁMTÓL




Nagymamámtól (a fiai Máminak hívták) tanult igazán finom, olcsó, egyszerű és laktató étel- a kötött galuskaleves, Apukám emléke szerint a családban görcslevesnek hívták.
Megéri elkészíteni!!! Meleg szívvel ajánlom mindenkinek :) és továbbadom a gyerekeimnek, hogy ne felejtsék el a régi ízeket!

Hozzávalók:

3 tojás
30-35 dk liszt (a tojás nagyságától függően)

1 fej hagyma
3 tojás
petrezselyemzöld
olaj vagy zsír
bors
lehet delikát

Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést nyomunk és beleütjük a tojásokat. Villával beledolgozzuk a lisztet, ha megkívánja, akkor kevés vizet adhatunk hozzá (kb ½ dl), majd kézzel nem túl kemény levestésztát gyúrunk. Kicsit állni hagyjuk, letakarva. Közben apróra vágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, ráütjük a villával kissé felvert tojást, átsütjük, megszórjuk darált piros paprikával, megborsozzuk és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet
Egy lábasban sós vizet forralunk. A levestésztát gyúrótáblán 1,5 mm vékonyra nyújtjuk (ne legyen túl vékony), lekenjük a hagymás tojással és félbehajtjuk.


Ujjnyi széles csíkokra és 10-15 cm hosszúra vágjuk, majd laza mozdulattal csomót kötünk mindre. De úgy is készíthetjük, hogy rákötjük a göböt és levágjuk a tésztát.


A fövő levesbe főzzük a masnikat, ha kettévágva azt látjuk, hogy a göbnél nem nyers a belseje, akkor készen is van a leves.


Petrezselyemmel megszórva tálaljuk!


Laktató és nagyon finom ízű leves! Amikor az elsőszülött leánykámat látogatta meg Lina mama, akkor tanított meg ennek a levesnek az elkészítésére. Azóta számtalanszor került a konyhaasztalunkra :)
A tojások mennyiségét kissé csökkenteni is lehet, ismerve a háború utáni idők után kialakult szűkös viszonyokat...
Az utóbbi időben egyre több helyen olvastam az interneten a göb levesről, de tojásos töltelékkel sehol nem találkoztam, csak a fűszerezett, paprikás sült hagymával kenik le a kinyújtott tésztát, néhol be is zöldségezik. A nyíregyházi tirpákok például táskalevesnek hívják.
A tirpákok a XVIII. század közepétől az I. világháború végéig a Felvidékről az Alföldre, vagyis Nyíregyházára és annak határába települt szlovák anyanyelvű népességet jelentik. A tirpákság magát inkább tótnak és nem szlováknak vallja.

M Anikótól kaptam a facebookon a következő szívmelengető hozzászólást, amihez fotót is mellékelt (megengedte, hogy a blogon közzé tegyem):

  "Kedves Éva! Ezzel a levessel, helyesebben a hozzá fűződő emlékeiddel bennem is édes-könnyes gyerekkori emlékeket ébresztettél. Nagymamád a vasút menti utcában lakott és így nagyon sokszor láttam-találkoztam vele a mi utcánkban, ha a városba, templomba ment, mentek a barátnőivel... Még a hangja is a fülembe cseng... Rég volt, szép volt... Én nem ismertem ezt a levest, de ma ez volt nálunk ebédre... Íme... A fiúknak (két Gézu) is ízlett. Ezentúl én is fogom főzni és nagymamádról-- Lina néni levese lesz a neve..."



Nagyon szépen köszönöm még egyszer megható soraidat!!!

Ezt a levelet ma (2013.10.26.) kaptam Lénától Minszkből (Belarusz) az email címemre:

“Лена, давай всегда готовь нам этот суп. Чудо какое-то”, - сказал вчера муж после того, как я приготовила KÖTÖTT GALUSKALEVES (GÖBLEVES) KAROLINA MAMÁMTÓL.

Вика, здравствуйте! На днях изучила Ваш журнал от и до (заметьте, и это на венгерском языке в гугловском переводе). Сохранила для себя около двух десятков понравившихся рецептов. Буду готовить. Большое спасибо. Успехов!

Лена. Минск, Беларусь.
"Léna, mindig készítsd nekünk ezt a levest. Ez valami csoda!", mondta tegnap este a férjem, ahogy elkészítettem a KÖTÖTT GALUSKALEVES (GÖBLEVES) KAROLINA MAMÁMTÓL
Vika helló! A napokban áttanulmányoztam a blogját A-tól Z-ig (vegye figyelembe, hogy mindezt magyarul google fordítással). Elmentettem körülbelül két tucat nekem tetsző receptet. Készíteni fogom. Nagyon köszönöm! Sok sikert!
Léna. Minszk, Fehéroroszország. "

Nagyon szépen köszönöm a kedves visszajelzést! Minden szépet, jót és finomat kívánok! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2013. szeptember 20., péntek

ALMASZELETEK KÜLÖNLEGES BEFŐZÉSI MÓDJA TARTÓSITÓSZER NÉLKÜL ÉS ALMAPÜRÉ TÉLÉRE




Ez az érdekes alma befőtt felkeltette a figyelmemet és úgy döntöttem, hogy kipróbálom- nagyon illatos, bár normál édességűt ígért, nekem túl édes lett (a leve jó szörpként is), igaz, hogy ennek köszönhetően tökéletesen eláll, a színe- mint az áttetsző borostyán :) Finom süteményekbe, teához!  Íme a recept!

2 kg alma tiszta súlya a magház nélkül (keményebb fajta)
1 kg 40 dkg cukor (1 kg almára 700 g)
1 kávéskanál citromsó (opcionálisan, az eredeti receptben nem szerepelt)

Ezenkívül:
egy 8 l-es fazék
nagyobb fakanál
3 csavaros üveg, 7 dl-es

Az almát alaposan megmostam, negyedekre vágtam és eltávolítottam a magokat, ügyelve arra, hogy a magházból ne maradjon egy darabka sem. A héját rajta hagyva vékonyabb szeletekre vágtam. Lemértem az alma tiszta súlyát és kilónként 700 g cukorral megszórtam. Felráztam, hogy a cukor édesen körbeölelje az almaszeleteket és otthagytam egy napra.


Ez alatt a cukor szinte teljesen feloldódott.
24 óra elteltével nagy lángon felfőztem és óvatosan átkavartam időnként a fakanállal, hogy ne törjem össze, ne sértsem meg a gyümölcsöt. Közepes lángon 4-5 percig hagytam a tűzön. Levéve és lefedve egy napig hagytam pihenni.


A következő napon megismételtem a műveletet. Az alma egyre szebb színt öltött.


A harmadik napon felforraltam 4-5 percig kis lángon főztem belekanalaztam forrón a steril üvegekbe, ráöntöttem a levéből és rátettem egy folpack darabkát. Rácsavartam az üvegre a tetejét, 3 üveggel lett és egy csészényi adag kóstolóba.
Fejjel lefordítva a tepsin hagytam lehűlni. 




Már mehet is be a spájzba. De tökéletesen eláll szobahőmérsékleten is! Savanyú fajta almát javasolok elrakni ezzel a módszerrel!
Ha kicsit később jut idő a 24 órán felül a befőzésére, az sem gond, mert csak finomabb és áttetszőbb lesz minden almaszelet.
Gyönyörűen változtatta a 3 nap alatt a színét!!!

UTÓIRAT: kipróbáltam kevesebb cukorral,  kb 400 g tettem az egy kiló almához, igaz kevesebb lett a lé, de nagyon finom lett, megbolondítottam egy kis fahéjjal és darált szegfűszeggel!


3 kg almát pedig szintén szeletekre vágva, magház nélkül megaszaltam. Ez a legegyszerűbb tartósítási mód :) 


Érdekesség: 
Az alma  jótékony hatású az emberi szervezetre. Gazdag pektinben, amely meggátolja a koleszterin felszívódását a bélben, az alma héja pedig tele van polifenollal, amely egy antioxidáns. Jót tesz a szív- és érrendszernek, emésztésnek, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az összkoleszterin-szintet. A benne található nagy mennyiségű kálium, kalcium, fluor, jód, és szelén segítségével erősíti az immunrendszerünket. 
No és nem utolsósorban fogyaszt! :)

Reecept innen

ALMALEKVÁR, ALMAPÜRÉ

2 kg magházától megszabadított kockára vágott almát lefedve közepes lángon 10 percig pároltam, aztán a tűzről levéve botmixerrel a 3/4 részét pürésítettem lekvárnak, újra felfőztem 8-10 dk cukorral, 2 kiskanál citromsóval, fahéjjal. és forrón tiszta üvegekbe szétosztottam. Néhány percig fejtetőre fordítva állt, aztán ment a száraz dunsztba. Ugyanígy készítettem birsalma lekvárt is! Egyik finomabb, mint a másik!!!
Süteménybe, palacsintába, fánkokba...
Vagy töltött pirozski olajban kisütve.


Ötlet: 
és a Kifőztük magazin alapján

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

 vicuska13.blogspot.hu

2013. szeptember 18., szerda

ÉDES SAVANYÚ UBORKA-SZERPENTIN KINAI MOTIVUMOKKAL



Nagyon egyszerű, élvezetes folyamat az elkészítése, ráadásul nagyon finom ízű az uborka ilyen módon elkészítve!

kb 1 kg uborka
konyhasó
szezámmag
2-3 cikk fokhagyma
½ csípős paprika (chili), de a magja nélkül
1 kanál édes darált piros paprika, színnek
1,5 l víz
pohárka szójaszósz

Ízlés szerint:
ecet (eredetileg rizsecet)
cukor


Ahhoz, hogy az uborkát hamarabb átjárja a só, megmosva, a szárrészét levágva, két fakanál nyele között bevagdostam srégen, de nem végig vágva, csak kicsivel lejjebb a közepétől. Megfordítottam a vágott részével lefelé és ugyanúgy bevágtam a másik oldalán is.


Rugószerű, kanyargós szerpentin formája lett! Edénybe rakva megsóztam, lefedtem és jól felráztam. Állni hagytam a sóban.
A szezámmagot szárazon megpirítottam, amikor már finom illat áradt felém és ritmusra pattogtak a kellemesre barnult magocskák, a tűzről leemelve az edényt megpróbáltam szétnyomni, mozsár híján fakanállal a magokat. Ha nem akarunk vele bajlódni, időt spórolunk, ha beszerzünk 2 kanál szezámolajt.
A fokhagymát és a chilit apróra vágtam, összekevertem a darált paprikával és a szezámmaggal. Napraforgó olaj helyett egy kis tökmagolajat melegítettem edényben, a tűzről levéve belekevertem a fűszer keveréket


Az uborkákból a tenyerembe véve kifacsartam a sós levet.


Nem kell kímélni! A sós lét leöntöttem róla.
Mélyebb edénybe helyeztem őket és rákanalaztam a piros, illatos olajos főszereket.
A vizet felfőztem, ízlés szerint sóztam, cukroztam, eceteztem. Kellemes édes-savanyú, finom legyen!
Ráforráztam az uborkára.
 

A felúszó uborkákat lenyomhatjuk egy vízzel vagy jégkockával tele edénnyel, utóbbi segít hamarabb lehűteni.
Amint kihűlt a páclé, máris fogyasztható. Ha marad, mehet a hűtőbe, ahogy fogy, pótolhatjuk a fent leírt módon frissen bevagdosott, sózott, kifacsart uborkákkal, fél-egy nap alatt készen van. Gyors eredményt a forró öntettel kapunk :)

A recept megírója szerint a letört uborkát adjuk szeletelt sertéskarajhoz, melyet hagymával megsütünk- világi falatok!!!
Húsos ételek mellé, saslikhoz, salátába, de akár egy szelet zsíros kenyér mellé nagyon jó kísérő!

Recept-videó Stalic Hankisievtól
 
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2013. szeptember 8., vasárnap

EGYSZERŰ ÉS FINOM KEVERT ALMÁS FAHÉJAS PISKÓTA


Egyszerű és nagyszerű kevert sütemények, 3 variációban.

Nagyon gyorsan elkészül és nem kevésbé finom sütemény Orsitól!

4 egész tojás mixerrel jól kikeverve (a fehérjét akár habnak felverve is használhatjuk)
1 csésze cukorral (240 g)

+ 1 dl étolaj
4-5 alma, reszelve (4 cikkbe vágjuk, magházát kivágjuk, és héjával felfelé lereszeljük az almacikkeket a héjáig, amit aztán kidobunk vagy berágcsálunk)
1 evőkanál fahéj (lehet 2-3 is, laposan mérve, aki szereti)

2 kávéskanál sütőpor
1 csésze liszt (150 g)

175-180 C fokon sütjük tűpróbáig. Koszorúformában sütöttem, előtte a formát vajjal kikentem.
Tortaformában is szoktam sütni, vagy kisebb tepsiben. Egyszerű és nagyszerű :)


Interneten találtam több helyen ehhez hasonló receptet kicsit más arányokkal, íme:

Hozzávalók:

25 dkg porcukor
3 tojás
2 dl étolaj
1 evők. fahéj
35 dkg reszelt alma
1 cs. sütőpor
30 dkg liszt

Jancsó Márti receptje Pásztóról:

Kisebb tepsiben süti.
3 egész tojást 350 g kristálycukorral mixerrel habosra kever + 350 g reszelt alma, 350 g liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kk fahéj. Süti. Tetejére csokimázt ken és megszórja kókusszal. Lehet krémmel is betölteni.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu