EPER TORTA, SÜTÉS NÉLKÜL


Ez a torta egy üde, könnyű és könnyed, nyári, gyümölcsös finomság! Gyorsan készül! Mindenféle idénygyümölccsel gazdagíthatjuk! Tejföl helyett lehet mascarponét és tejszínt használni, joghurtot.


A forma mérete: 11x28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül


1 kg friss, zamatos földieper (többféle más gyümölcsöt is lehet beletenni)
(1 evőkanál liofilizált eper porrá törve (a lányomtól kaptam, Bécsből hozta))
16 db babapiskóta
1 csomag zselatin , 30 g     
2 dl meleg víz
porcukor ízlés szerint (kb 80-100 g)
1 citrom reszelt héja

1 vedres 450 g-os tejföl (lehet joghurt helyette)


A tejfölt mixerrel felvertem a porcukorral, közben néhány szem puhább epret és egy evőkanál porrá tört liofilizált epret is belekevertem. Utóbbi nélkül is tökéletes :)
A zselatint az előírásnak megfelelően előkészítjük (attól függően, ki milyet használ). Én felöntöttem jó meleg vízzel és kanállal alaposan elkevertem. Ahogy feloldódott, hozzáöntöttem a tejfeles krémhez, beleforgattam a citromhéjjal együtt.
Egy hosszúkás üveg kekszformát (lehet gömbölyű, mély üvegtálat használni) kibéleltem folpackkal, az aljára kanalaztam 1 cm-t a krémből, kiraktam egy sor babapiskótával. Rásorakoztattam az eper felét. Újabb réteg krémet simítottam rá, hogy ellepje. Újabb sor babapiskóta, krém, majd eper következett. A maradék zselatinos-tejfeles masszát rákentem, a formát megütögettem, hogy ne maradjanak benne légrések. Folpackkal lefedtem és pár órára betettem a hűtőbe dermedni (ez minimum 2 óra legyen, de a legjobb egy éjszakéra).
Óvatosan egy tálra kiborítottam és gond nélkül levettem róla a folpackot. Liofilizált és friss eper szeletekkel díszítettem.



A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent. Az így tartósított gyümölcs megőrzi eredeti intenzív ízét és illatát, aromáját és vitaminjait. Nem tartalmaz mesterséges tartósítószert!
Jégkrémbe, csokikba és sütikbe is lehet tenni.

Köszönöm A-nek, hogy kipróbálhattam :)


Az előtérben a liofilizált eper (a szeletelt)

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és máris érzem számban az ízét!;) Ez a liofilizált nekem kimarad..., de szoktam saját, lefagyasztott epret tenni a zselatinos tortákba és mire felvágom olyan, mintha friss lenne! Köszönöm a receptet, vittem!:)

    VálaszTörlés
  2. Jujj Vicuska, egy gyönyörű lett! Most nagyon ennék belőle egy szeletkével. :)

    VálaszTörlés
  3. De finom, üde tortát "sütöttél" :-)
    Nagyon guszta lett. Tegnap nálunk is epres torta volt, majd hamarosan hozom...

    VálaszTörlés
  4. Liofilizált eperhez nemigen jutok, de csak friss eperből készítve is nagyon finomságosnak gondolom! :) Gyönyörűséges és ínycsiklandozó! :)

    VálaszTörlés
  5. Ildikóm, én is friss epret használtam, csak ízesítésként kipróbáltam ezt a fagyasztott-szárított epret :) A fagyasztott földieper is tökéletesen megfelel.
    Ditti, gyere!
    Katalin, jön a nyár, az ilyesfajta "sütések" előtérbe kerülnek :)
    Köszönöm Kriszti :)
    Hajni, köszönöm, jól gondolod! :)

    VálaszTörlés
  6. Nem egy szeletet ennék belőle! :)

    VálaszTörlés
  7. Ebből sokat meg bír enni az ember lánya :D

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)