Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. április 27., vasárnap

VÁRADI KAVART TÚRÓS


Váradi Gabriella kitűnő kavart túrósa a webcukrászda oldaláról! 

Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom!!!!

A hozzávalókat átszámoltam a 15cm x 20 cm-es formámhoz. Az én arányaimat az eredeti mennyiségek után zárójelben írom be, hátha valaki szintén ¾-ed adagot szeretne sütni :)

Tészta:

350 g cukor (230 g)
4 db egész tojás (3 tojás)
250 g margarin vagy vaj (170 g)
1 csomag vaníliás cukor (vanília magját használtam)
450 g liszt (300 g liszt)
1 csg sütöpor (kb. 3/4 csomagnyi)
200 g tej (kb. 1,33 dl tej)

Töltelék:

500 g túró (280 g túró)
1 citrom reszelt héja (1 rch)
porcukor ízlés szerint (bő evőkanál cukor)

Az egész tojásokhoz adjuk a kristálycukrot és mixerrel 8-10 percen át nagyon habosra felverjük. Ettől laza szerkezetű és magas lesz a süteményünk. Hozzáadjuk apránként a tejet, vaníliás cukrot, a puha margarint és legvégén a sütőporral elkevert lisztet. Zsírozott tepsibe kanalaztam a massza felét. Erre rászórjuk a tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával. Előmelegített sütőbe rakjuk és 130C fokon légkeverésen 1 óra alatt készre sütjük. Ezen a hőmérsékleten tökéletesen átsül, a teteje és alja nem pirul (ég) meg.


Ugyanígy készíthetjük reszelt almás töltelékkel is!

Az udvaron növő terebélyes bodzabokorról ollóval lecsíptem 6 virágernyőt. 


Tegnap a frissen szedett bodzára öntöttem 3-4 l szűrt kútvizet, beletettem 1 alaposan megmosott citromot karikára vágva, 1 citrom levét, 1 kis zacskó citromsót, körülbelül 150-200 g cukrot.  Ne legyen túl édes!


Ma már élvezettel kortyolgattuk a friss bodzalét.

Jövő héten szörpöt főzök be!!! Sokat!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2014. április 24., csütörtök

MUFFIN SONKÁVAL ÉS ZÖLDSÉGEKKEL


A Húsvéti telítő ételek után készítsünk egy könnyű, zöldséges muffint! Ez egy maradék felhasználására is alkalmas zöldséges keksz, amibe belekerül az ünnepekről megmaradt főtt sonka. A recept a „Jó étel” 2012 szeptemberi 16-os számából való.


1 cukkini reszelve
1 sárgarépa reszelve
1 paprika apró kockára vágva (nálam 1/2 sárga + ½ piros kaliforniai)
100-150 g maradék főtt sonka kockára vágva
150 g kemény sajt reszelve


Egy tálban összekeverjük a fentiekben felsorolt zöldségeket.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra.

5 egész tojás
50 ml olívaolaj
70 g liszt

Egy nagyobb dagasztótálban összekevertem a nedves hozzávalókat, sóztam, borsoztam, majd beleforgattam a zöldséges keveréket.


A kapott elegyet muffin- vagy kekszformába terítjük, papírformába, hogy ki tudjuk egészben emelni, mindegyik keksz közepébe finoman belenyomunk egy koktélparadicsomot rövid szárral együtt. 
A tetejére szórtam a tálkában maradt kevés reszelt sajtot. 


30-35 perc alatt készre sültek a muffinok.
Melegen tálaljuk :)
Jelentem- hidegen is finom!!!


Recept a horvát Petra Kranjica blogjáról

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2014. április 22., kedd

KUKORICÁS CSIRKELEVES RACHEL ALLENTŐL



Léleksimogató, gyorsan elkészülő leves nem csak borongós napokra!

Barátnőm L.O. Mariann férje, Jóska készítette ezt a finom levest, vöröshagyma helyett pórét használt. Valóban nagyon ízletes, napsütötte, pénztárcakímélő leveske!!!

450 g kukorica konzerv (vagy fagyasztott megfőzve)
200 g csirkemell (maradék is jó)

2 dl tej
2 dl tejszín
5 dl csirke-alaplé
frissen őrölt bors
friss petrezselyemzöld
1 teáskanál friss vagy szárított tárkony apróra vágva (el is maradhat)
1 vöröshagyma (vagy póréhagyma)
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj


A pórét és a fokhagymát apróra vágjuk. A felhevített vaj és olaj keverékébe tesszü, rá a kockára vágott csirkemellet.  Jó 10 perc alatt átsütjük.



A kukorica ¾-edét leturmixoljuk a tejjel, tejszínnel és csirke-alaplével és a húst felöntjük vele. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a tárkonyt és a maradék kukoricaszemeket. 7 perc főzés után petrezselyemmel meghintve, frissen pirított kenyérrel tálaljuk.


Trollanyu krémsajttal készítette, kurkumával és curry pasztával megbolondította az ízvilágát.
Azt írta, hogy 1 dl fehérborral is nagyon ízletes! Lehet variálni!

Recept Renitől
Home Cooking c. könyv

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2014. április 16., szerda

A HAGYOMÁNYOS FOSZLÓS FRANCIA PÉKSÜTEMÉNY MÁKKAL TÖLTVE

Nagy kedvencünk ez a puha, foszlós francia sütemény!!! Nem kell megijedni, hogy lágyabb a nyers tészta állaga a megszokott átlagnál, mert a sütemény nagyon-nagyon finom, még másnap is. Nagyon optimális az alapanyagok aránya, nem érdemes eltérni tőle. A hozzávalók hozzáadási sorrendjét érdemes betartani, mert a végeredmény nagyon finom ám!

2,5 dl tej
2 dk friss élesztő (szárazból 1 evőkanál)
3 tojás
4 evőkanál cukor
250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)

TÖLTELÉK:

100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj
minden nyújtott lapra 1-2 marék cukor, ízlés szerint
mák
1 citrom reszelt héja

Kevés tejben a cukorral meg is főzhetjük a mákot.



Nagyon jó szerkezetű, könnyed tészta, másnap is hasonló kvalitással bír (tehát megtartja minőségét), mindenki kedvére betölthető, autentikus francia sütemény.

Azt szerintem már mindenki tudja, hogy kelt tésztát csak békés lelkiállapotban, szeretettel lehet készíteni, huzatmentes helyiségben :) (természetesen bármit főzünk, a hangulatunkkal hatunk az előállított ételre).

Először is felfuttattam az élesztőt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az élesztőt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen, letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következő sorrendben adtam hozzá a hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só, csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekevertem. Utoljára került bele a puha vaj és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam. Meleg helyen, letakarva két órát kelt.
4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és lekentem a lágy vajjal (nem szabad megolvasztani) (vagy rákenjük a tejben megfőzött cukros mákot), megszórtam a cukorral.
A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam.

Vékonyan kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, egy órányit újrakelesztettem. A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. 10-15 perc alatt készre sütöttem a csigákat és rögtön leemeltem a sütőlapról.


Jó étvágyat! - Bon appétit!

Itt található más töltelékekkel is a recept- mazsola, dió, baracklekvár... K.V. Mónika ötletére a facen- legközelebb túróval fogom tölteni. :) Köszi!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2014. április 6., vasárnap

KEDVENC FRANCIA TONHAL SALÁTÁM RIZZSEL


Ez a saláta egyszerű és gyorsan elkészül! Több évtizedre nyúlik vissza a recept készítése, nagyon népszerű a vendégeim körében és olyan finom!

5-6 főtt tojás (4-be vágtam, majd feleztem, lehet karikára is)
3 csészényi főtt rizs
½ l majonéz
6-10 ecetes savanyú uborka, nagyságtól függően, de jó a több is benne
2-3 kis tonhal konzerv (Rio Mare) + a leve is
opcionálisan: hagyma- lila hagyma vagy zöldhagyma, de vöröshagyma is jó- kockára vágva

A rizst megfőztem és átöblítettem hideg vízzel (ne tapadjanak össze a rizsszemek), lecsepegtettem. Nagyobb darabokra vágjuk a hozzávalókat és összekeverjük. Aki szereti a hagymát, tegyen bele. Én hol vele, hol nélküle készítem, mert így is úgy is jó!


Hűtőben érleljük kevés ideig.
Bon appétit!:)

Most egy kerámia halformát kibéleltem folpackkal és belesimítottam a salátát. Tálra borítva stílusosan díszítettem.


A tonhal fogyasztása konzerv formában is nagyon egészséges (olcsóbb is a friss halnál)! Gazdag vitaminokban, foszforban, a nátrium és kálium tartalma optimális. Az omega3 zsírok védik szervezetünk érrendszerét, elősegítik szívünk munkáját és hasznosnak bizonyulnak agyműködésünk számára. 

Saját levében készített konzervet szoktam venni.
Nem volt itthon majonézem és nélküle fogtam bele a tonhalas saláta előkészítésébe. Szerintem nagyon finom majonéz nélkül is!!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu