Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2014. június 10., kedd

MÁKOS TURBÁNOK


Ezt a frappáns, dekoratív formázást először trollanyunál láttam, Erzsó fahéjas, vaníliás, kardamomos vajjal töltötte meg, majd Gabicseknél is, aki mogyorókrémmel. Bármilyen kalács tésztából megformázható és tulajdonképpen bármivel tölthető!
Nagyon egyszerű és élvezet készíteni (hát még enni)! :) Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom- biztos siker!
Ez dupla adag, lehet fele mennyiségből is készíteni, de nem érdemes, mert nagyon finom :)


Hozzávalók a tésztához: 16 darabhoz

600 g liszt
100 g puha vaj
3 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1-2 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
30 g friss élesztő

Töltelék:

a mák alá összesen 100 g puha vaj 
mák
ízlés szerint (kevés) cukor
1 citrom reszelt héja
Kevés tejben átfőztem, lehűtöttem.

A tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- csipet cukor

Cukros, langyos tejben felfuttattam az élesztőt. A hozzávalókból bedagasztottam a tésztát, letakarva duplájára kelesztettem. 

A megkelt masszát 12 egyenlő részre osztottam, egyenként vékony ovális formára nyújtottam, lekentem vajjal, a mákos keverékkel, a széleinél 1-2 mm-t kihagytam, és átlósan, ferdén bevagdaltam pizzavágó koronggal, lehet késsel is. Rúddá feltekertem és a szélétől csigavonalban beforgattam, ahogyan a fotókon látható. Készen is van a formázás, nem bonyolult!

A fotók este készültek, nem megfelelő fényviszonyok között, de megosztom, hogy könnyebbé és érthetővé tegyem az elkészítését.






Sütőpapírra helyezve még negyed órát kelesztettem és 180C fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem a csinos kis turbánokat.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu