CSIPKEDLI PASZULY LEVES


Papókaféle csipkedli paszuly leves Anyukám elmondása alapján lejegyezve. Nagyon szeretem ezt az egyszerű levest! Második, veszélyeztetett terhességem idején állandóan ezt ettem volna, Papó főzte is rendületlenül :)


száraz szemes paszuly (népies megnevezése még: fuszulyka)
hagyma
vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér mindenképpen)
piros paprika, darált
só, bors


Éjszakára átválogatva, megmosva beáztatjuk a száraz babot tetszés szerinti mennyiségben. Másnap puhára főzzük. Félretesszük. A levét bezöldségeljük úgy, mint a húslevest szoktuk- a sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszában vágjuk el kettőbe, négybe. Sózzuk meg. Amikor megfőttek, akkor megdinsztelünk, apróra vágott hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és ezt a hagymás zsírt a leveshez adjuk. 

A főtt paszuly 1/3-át a levesbe tesszük, a többiből salátát (pl. vinigret) vagy törtpaszulyt készítünk, ami olyan sűrű legyen, mint a puliszka, mindezt karikára vágott dinsztelt paprikás hagymával, sült bacon szeletekkel, virslivel tálaljuk. De finom!


A leveshez külön megfőzzük a csipkedli tésztát, amivel tálaláskor összemelegítjük. Ne hagyjuk benne, mert megissza a leves levét. Petrezselyemmel megszórhatjuk a tetejét. Csipkedli tészta helyett főtt spagetti tésztával is kínálhatjuk, gyorsabb megoldás és ugyanolyan finom vele. Én így szeretem :)

A megfőtt paszulyt (szemes babot) zacskóban lefagyaszthatjuk.


CSIPETKE:

1 tojás
100-130 g liszt (tojás nagyságától függ)
só vagy Delikát fűszerkeverék


A csipetke (csipkedli) tudják milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverjük a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat, melyeket megsodrunk a két ujjunk között. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

10 megjegyzés:

  1. Hű, de megkívántam most ezt a levest!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kívánatosan néz ki! Szeretem én is a bablevesbe a tésztát akárhogy is hívják de finom !

    VálaszTörlés
  3. De szeretem az ilyen régi recepteket! A paszulyleves nálunk is egyik kedvenc, bárhogyan. Most eszembe juttattad a törtpaszulyt, amit évek óta nem készítettem. Pedig de finom tud lenni! Anyukám is hasonlóan készítette, csak éppen zöldség nem került a levébe. Hamarosan főzni fogok én is! Köszönet az ötletért! :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a hozzászólásokat, a paszulyleves bármikor jöhet, a tört paszuly bár ritkán készül, de szintén nagyon finom. A jó ötleteknek én is mindig örülök! :)

    VálaszTörlés
  5. Én a babot, paszulyt első körben felforralom és ezt a lét leszűrőm. Így nem puffaszt és egyéb kellemetlen utóhatásokat is csökkenti..

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon jól hangzik, ennék is belőle most egy tányérral. :) Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  7. Tomi, köszönöm a tanácsot, aki érzékeny az utóhatásokra, bizony jó, ha alkalmazza az első lé leöntését.

    VálaszTörlés
  8. Szép hosszú-hétvégét Verus! Gyere, adok :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)