SZABOLCSI KÁPOSZTÁS PASZULY LEVES



Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben,
de így is látható, mennyire jól sikerült!

A babot (paszulyt) mindig is nagyon kedvelték a szabolcsi és beregi népek, étkezési kultúrájukat a szegénységi-gazdagság határozta meg. A családi gazdaságban szorgalommal megtermelt javakból került ki a beosztással élő családok asztalra valója.  Az étkezés sokszor állt egyszerűen elkészíthető, laktató egytálételekből. A kárpátaljai magyaroknál is a kellemesen pikáns ízű káposztás paszuly leves az egyik legismertebb és népszerű egytálétel, olyan igazi, téli kaja. Leírom mindegyik változatát, amelyet készíteni szoktam- édes káposztával és savanyú káposztával is. Mindegyik nagyon finom!
Egyik ismerősöm, aki nálunk evett ilyen levest először életében, azóta is imádja az általa babos-paszulynak nevezett finomságot :)

Az édes káposztás változathoz szükséges:

½ kg száraz szemes paszuly, éjszakára beáztatva hideg vízbe
közepes fej édes káposzta
0,5 liter paradicsomlé vagy 100 g paradicsompüré +víz
1 kanál cukor
1-2 babérlevél (elmaradhat)
1 egész fej hagyma
1-2 kanál darált pirospaprika
30-50 g liszt a rántáshoz
bors
tejföl  és frissen szelt kenyér a tálaláshoz


A savanyú káposztás változathoz szükséges:

édes helyett savanyú káposzta,
ebben az esetben a savanyító szerepet betöltő paradicsomlét kihagyjuk,
füstölt hús, csülök, császárszalonna- amit a beáztatott babhoz társítunk,
vagy sült szalonna, esetleg füstölt kolbász, de mehet füstölt húsos csont is.

Mindkét változathoz finom a disznóbőr is (amely sűríti, kocsonyásítja a levest), amit kisebb darabokra vágunk és szintén a babbal áztatjuk egy éjjelen át, de azért a füstölt kolbász sem rontja el levesünk ízvilágát.

Ez bőrrel készült édeskáposztás paszulyleves

Másnap egy nagy lábasban odatesszük a beáztatott paszulyt a bőrrel vagy nélküle, császárszalonnával, a fűszerezett vízben főzzük közepes lángon, amíg majdnem megpuhul (a savanyú káposztás változatnál előbb a csülköt főzzük puhára, a sóval bánjunk szűkmarkúan) (A megfőtt, kiemelt csülökről lefejtjük a húst és apróra csipegetve vagy vágva visszatesszük a levesbe). Erre nem lehet főzési időt mondani, mert minden paszuly másfajta, melyik mennyi főzési időt igényel. 


Hozzáadjuk a nyolcadolt és vékony csíkokra vágott káposztát (vagy a savanyú káposztát aprítva, kinyomkodva). Amikor a káposzta is megpuhult, akkor elkészítjük a zsemleszínű rántást egy nagy fakanál zsírral vagy olajjal és a liszttel, megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük előbb kevés vízzel, elkeverjük és hozzáöntjük a paradicsomlevet (savanyú káposztás változatnál vízzel öntjük fel). Folytonos keverés közben a levesbe öntjük a rántást. Ha szükséges, akkor a levest utána ízesítjük. Pár perc után leemeljük a tűzről, 10 percet hagyjuk állni, majd tányérokba merve friss kenyérszeletekkel kínáljuk :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

24 megjegyzés:

  1. Mindkét változat mennyei lehet :-)

    VálaszTörlés
  2. Még káposztás paszulylevest nem ettem. De tetszik, begyembe szívtam az ötletet. :-) Azt hiszem, savanyú káposztával és csülökkel nagyobb sikere lenne a család körében, de én a sima, húsmentes változatot is szívesen fogyasztanám. Jó paradicsomosan. Köszönöm az újabb remek receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki. Nagyonfinom.szabolcsivagyok,és csak ajánlanitudom mindenkinek.

      Törlés
  3. Mindkettő más-más ízt ad, másfajta élvezetet. Lányok, megér egy próbát, valamelyik biztos bejön. Sokak kedvence, ezért azt hittem, mindenki ismeri :)
    Én is köszönöm, hogy betértek konyhámba és megjegyzést is írtok, mert lassan már nem divat :D

    VálaszTörlés
  4. Vicuska, ez istenien hangzik, még én sem ettem :) Ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  5. Iszonyúan jól hangzik! Mellé egy tepsi bukta és kész a legistenibb ebéd. Vittem magammal! <3

    VálaszTörlés
  6. Verus, mi nagyon szeretjük minden formájában, ha szeretitek a tartalmas, jóízű leveseket- ez az!

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa, buktával tökéletes ebéd, hosszú időre telít :)

    VálaszTörlés
  8. Hu, kaposztas pasuly! Kedvenc teli etelem volt gyerekkoromban. Savanyu kaposztaval keszitettuk.

    VálaszTörlés
  9. Örülök neked, Anazar:) Sokunk kedvence. Még sokan nem ismerik, de valószínűsíthető, hogy kedvenccé válik, ha megkóstolják :D A blogodon helyezz el egy translate gombot!

    VálaszTörlés
  10. Megtettem ;-)
    A Google Chrome alapból felkínálja a fordítást. Más böngészőknél igaz nem tudom, de most már ott a drop down menu. Köszönöm az észrevételt!

    VálaszTörlés
  11. Kösziii, mások nevében is köszönöm :) A többi böngésző nem fordít, csak az általad említett. Jó az új oldalad! (is). Puszi

    VálaszTörlés
  12. Vicuska! Karácsonyi játékot indítottam, örülnék ha csatlakoznál! :))

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm, Verus, a meghívást, megyek :)

    VálaszTörlés
  14. én sem etem ,még soha,de ,most szomaton egy főzőversenyen volt részem megkóstolni,felséges!

    VálaszTörlés
  15. Én szabolcsi vagyok (beregi). Hasonlóan készítjük a levest. Annyi a különbség hogy kizárólag édeskáposztával és paradicsom nélkül.A végén kis dobozos tejföl felét is beleforraljuk pár percre.

    VálaszTörlés
  16. Még nem próbáltam paradicsomlé nélkül az édeskáposztás változatot, kíváncsivá tettél... Nem tudom megunni ezt a leves fajtát, olyan finom :)

    VálaszTörlés
  17. Én is szabolcsi vagyok,de a paradicsomos változatot csak a páromtól ismerem,az édesanyám és a nagymamáim sose főztek ilyet.A paradicsomos változatot Szabolcson belül is csak egy kisebb tájegységen főzik,csak ott ismerik a füstölt csülkös,savanyú káposztás,tejfölössel ellentétben,amit minden szabolcsi,beregi és szatmári ismer!

    VálaszTörlés
  18. Kedves László, örülök a hozzászólásának, én anyósomtól tanultam elkészíteni és rögtön megszerettem. Azt nem tudtam, hogy ez a kevésbé ismert, elterjedt változat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén belül.

    VálaszTörlés
  19. Én is szabolcsi lyány vagyok. Most épp Londonba pityergek. Közeleg a karácsony és a szeretteimre gondolok akik már nincsenek velünk. A hideg havas telekre. A meleg gőzölgő ķáposztás paszuly levesre. Volt amikor csak füstölt köröm került bele mert nagyon szegények voltunk. De miután át áztunk és fagytunk a hidegben, hatalmas élvezettel ettük meg! Holnap elkészítem csak körömmel, és mesélni fogok a legkisebb fiamnak azokról az időkről.Így karácsony előtt.

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm, de szépen leírtad <3
    Kitartást a messzi távolban!

    VálaszTörlés
  21. Most ettem először pár hónapja
    Szabolcsba édeskáposztával. De nagyon finom volt én is elkészitem

    VálaszTörlés
  22. Finom, tartalmas leves, néha nem is tudom, melyik verziót szeretem jobban. Nyáron inkább édes káposztával, a savanyú kposztásat pedig télen jobban kívánom.

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szépen köszönöm a kedves hozzászólást!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)