Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2015. április 28., kedd

CSIPKEDLI PASZULY LEVES


Papókaféle csipkedli paszuly leves Anyukám elmondása alapján lejegyezve. Nagyon szeretem ezt az egyszerű levest! Második, veszélyeztetett terhességem idején állandóan ezt ettem volna, Papó főzte is rendületlenül :)

száraz szemes paszuly (népies megnevezése még: fuszulyka)
hagyma
vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér mindenképpen)
piros paprika, darált
só, bors


Éjszakára átválogatva, megmosva beáztatjuk a száraz babot tetszés szerinti mennyiségben. Másnap puhára főzzük. Félretesszük. A levét bezöldségeljük úgy, mint a húslevest szoktuk- a sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszában vágjuk el kettőbe, négybe. Sózzuk meg. Amikor megfőttek, akkor megdinsztelünk, apróra vágott hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és ezt a hagymás zsírt a leveshez adjuk. A főtt paszuly 1/3-át a levesbe tesszük, a többiből salátát (pl. vinigret) vagy törtpaszulyt készítünk, ami olyan sűrű legyen, mint a puliszka, mindezt karikára vágott dinsztelt paprikás hagymával, sült bacon szeletekkel, virslivel tálaljuk. De finom! 

A leveshez külön megfőzzük a csipkedli tésztát, amivel tálaláskor összemelegítjük. Ne hagyjuk benne, mert megissza a leves levét.  Petrezselyemmel megszórhatjuk a tetejét. Csipkedli tészta helyett főtt spagetti tésztával is kínálhatjuk, gyorsabb megoldás és ugyanolyan finom vele. Én így szeretem :)

A megfőtt paszulyt (szemes babot) zacskóban lefagyaszthatjuk. 

CSIPETKE:

1 tojás
100-130 g liszt (tojás nagyságától függ)
só vagy Delikát fűszerkeverék

A csipetke (csipkedli) tudják milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverjük a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat, melyeket megsodrunk a két ujjunk között. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

2015. április 17., péntek

EXTRA CSOKIS MUFFIN


Renáta nagyon nagyon finom csokis muffinja.
Szétesően omlós! Ajánlom kipróbálni!


150 g liszt
2 tojás
150 g vaj (kicsit megmikrózva)
2 dl tej (tejföl, joghurt, tejszín)
150 g cukor
3 evőkanál fügelekvár (eredeti receptben házi baracklekvár), hígabb legyen
½ csomag sütőpor
100 g keserű kakaópor (holland)
a végén 100 g (1 tábla) tört étcsokoládé
csipet só (kiemeli az ízeket)

Lazán sima tésztává keverjük a hozzávalókat. Ne vigyük túlzásba. A massza sűrűbb legyen.
Egyenletesen elosszuk, ¾-ig töltjük a masszát a 12 csészés muffinformába, lehet papír tálkákkal kibélelni.
Előmelegített sütöben 20 percet sütjük 170 °C- on. Ha finom illatot érzünk a konyhánkban, akkor biztosan megsült, készen van. Hagyjuk kihűlni.
A muffin, ha nincs töltve semmivel, jól bírja a mélyhűtést! 



2015.04.19. Barna Gáborné Magdi visszajelzése facebookról:
"Szia Vicus! Tegnap megsütöttem, nagyon finom lett. Köszi az ilyen gyors recepteket. Puszi :)"
Én is köszönöm a visszajelzést!!! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu