A
zellerkrémleves egyszerű és finom étel. Már a görögök is
előszeretettel fogyasztották a középkorban, hiszen jóhatással van
egészségünkre- csökkenti a vérnyomást, koleszterint, vércukorszintet és
testsúlyt, baktériumölő, jó hatású reumára és köszvényre, teljes B komplex
vitamin tartalma van stb.
Sokan
félnek használni a zellert, mert elég intenzív az íze. Éppen ezért kevés
kiegészítő fűszert használjunk hozzá.
A
magvakkal való kombinálást azonban jól tűri, legyen az dió, vagy tökmag :)
Ha
nincs dió, kimaradhat.
Hozzávalók:
1 db nagyobb fej zeller
1-2 db krumpli
2 db hagyma (vagy 1 nagyobb)
Vaj
Só, bors
Szerecsendió vagy rozmaring
2 ek. darált dió
Tejszín 1 dl
A hagymát kockára vágva karamellizáljuk a vajban.
Hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott zellert és a krumplit.
Felöntjük annyi
vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint befűszerezzük és hagyjuk puhulni.
Mikor a zöldségek megpuhultak, összeturmixoljuk a
tejszínnel és a darált dióval. Ha kell, pótoljuk még vízzel, felfőzzük.
Tálalhatjuk pirított zsemlekockával (fokhagymás), vagy
készíthetünk mellé mini sajtos csigákat leveles tésztából és krémsajtból.
Nagyon finom lesz, azt megígérhetem.
Jó étvágyat!
vicuska13.blogspot.hu
Finom lehetett a levesed! Én szeretem a zeller ízét, ha van itthon, mindig teszek egy darabkát a levesekbe, és meg is szoktuk enni a többi zöldségfélékkel :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy újra itt vagy, további jó nyarat!
Ez az egyik kedvenc levesem! A dió meg biztosan feldobja. Köszi a megosztást!
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin, nektek is tartalmas, kirándulós nyarat :)
VálaszTörlésÉn is szeretem, húslevesbe is mindig kerül. A zöldjét is szeretem paradicsomlevesbe, -szószba főzni.
Kedves Névtelen, köszönöm a hozzászólást! :) A krémlevesek szerintem is isteni finomak, népszerűek az utóbbi években. Szívesen!
VálaszTörlés