tag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post3159797967077135371..comments2024-03-02T21:08:09.231+01:00Comments on Legjobb receptjeim - avagy az étkezés összetartja a családot: FŐZÉS NÉLKÜLI, NYERSEN ELRAKOTT SZILVA TÉLÉRE ÉS SZILVÁS GOMBÓCVicuskahttp://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-3758862743481725412023-09-16T10:53:01.057+02:002023-09-16T10:53:01.057+02:00A gyógyszertàrban lehet venni szalicilt!A gyógyszertàrban lehet venni szalicilt!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-9412764983727879172019-08-01T19:45:34.449+02:002019-08-01T19:45:34.449+02:00Szia Vicuska! Most csinálom éppen. Remélem, hogy s...Szia Vicuska! Most csinálom éppen. Remélem, hogy sikerül. Még áll, kavargatom, holnap berakom az üvegekbe. Meglátom, hogy mi lesz belőle. Majd megírom. :D pusziAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15128079105678820762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-45826971608591227692018-09-05T12:23:11.961+02:002018-09-05T12:23:11.961+02:00Kedves Alexandra, üdvözlöm, a képződött lében kell...Kedves Alexandra, üdvözlöm, a képződött lében kell üvegbe zárni. Nekem még soha nem romlott meg. Azért is kavargatjuk a cukorral, hogy levet engedjen. Anélkül mindenképpen felforr! Sajnálom, még van rá lehetőség, próbálja újra, tetszeni fog az eredmény. Várom róla a visszajelzést! <br />Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-42660954681326816092018-09-05T10:53:10.612+02:002018-09-05T10:53:10.612+02:00Üdvözlöm! Csatlakozom egy előttem szólóhoz, akinek...Üdvözlöm! Csatlakozom egy előttem szólóhoz, akinek felforrt a gyümölcs. Nekem két nap alatt megindult... A kérdésem, hogy a gyümölcsöket a lével együtt kell üvegbe tenni? Mert szerintem nekem ott lesz a baj.<br />Köszönöm a választ! AlexandraAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14867311331049869086noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-52172624946203959322018-08-25T14:18:24.532+02:002018-08-25T14:18:24.532+02:00Nem tudom miért nem engedélyezik a hatóságok a sza...Nem tudom miért nem engedélyezik a hatóságok a szalicil élelmiszeripari forgalmazását, ugyanakkor a gyógyszerek egyik legismertebb tagjának az <b>aszpirin</b> alapanyaga ! <br />Egyes háziasszonyok szalicil hiányában 1-2 tabletta 500mg-os megtört vagy egész aszpirint használtak eltevéshez, minden gond nélkül.<br /><br />Ami a felforrt szilvát illeti: ki kell válogatni a hibás, ellágyult példányokat, melyek már erjedés közelében vannak. Csak ép, aránylag kemény szilvát tegyünk el télire, a lágy szemek mehetnek lekvárnak, íznek vagy . . . pálinkának ! :D<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-12815283117037311352018-08-25T14:05:42.131+02:002018-08-25T14:05:42.131+02:00Nem tudom miért "minősül" károsnak a sza...Nem tudom miért "minősül" károsnak a szalicil az élelmiszer ipar számára, ugyanakkor az egyik leggyakrabban használt (és ajánlott) gyógyszer, az <b>aszpirin</b> alapanyaga !<br /><br />Én melegen ajánlom a mindenféle más vegyi tartósítószereket mindazoknak akik ezen elemi dolgokat sem képesek (vagy nem akarják ? ) megtanulni, melyeket évszázados receptek bizonyítottak.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-85984813269288537682015-09-06T13:48:14.880+02:002015-09-06T13:48:14.880+02:00Kedves Attila, nagyon sajnálom és szeretném, ha rá...Kedves Attila, nagyon sajnálom és szeretném, ha rájönnénk közösen, miért nem sikerült a szilva elrakása. Milyen szilvát rakott el? Puhafajta szilvával nem működik, csak a hasító szilvának nevezett gyümölcsből, aminek hamvaskék a héja, keményebb fajta, magvaváló. http://csodakertesz.hu/besztercei_nm150_463- itt utánaolvastam, hogy milyen sok néven jegyzett, mifelénk hasító vagy magvaváló szilvaként. Lehet, hogy nem mindenki számára ismert hasító szilva néven? <br />Nagyon fontos, hogy hibás gyümölcsrész ne kerüljön a télére szánt befőttbe, az üvegek alaposan ki legyenek mosva. A szalicil pedig tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt csírátlanít, hiszen sok szalicillal tartósított, nyersen eltett gyümölcs-recept található a neten. <br />Tanulságként, ha a szilvafajta neve miatt nem sikerült az elrakása, berakom a recepthez is a linket és a szilvafajta elnevezéseket. Köszönöm a visszajelzését, Attila. Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-73641493662917972262015-09-06T12:01:00.791+02:002015-09-06T12:01:00.791+02:00A leirtak alapján tettem el 15 kg szilvát, és egy ...A leirtak alapján tettem el 15 kg szilvát, és egy hét múlva el kezdett felforni az egész. Mi lehet az oka? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17387992427467705695noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-79699261920876859932014-07-19T13:23:42.795+02:002014-07-19T13:23:42.795+02:00Köszönöm szépen a véleményt! :) Ki fogom próbálni!...Köszönöm szépen a véleményt! :) Ki fogom próbálni!<br />A borkősav valóban veszélytelen anyag, hiszen alkotóeleme néhány gyümölcsnek is. Ami lényeges- nagy mennyiségben sem ártalmas az emberi szervezetre!<br />Nekem az a véleményem, hogy a szalicillal eltett szilvát nem napiszinten fogyasszuk ugyebár, sőt, mégcsak nem is heti szinten. Az alkohol túlzott fogyasztása is káros az egészségre, mértékkel lehet fogyasztani! :) <br />Őszintén szólva sokkal inkább tartok a növényekbe juttatott nitrátóktól és nitritektől, melyek anitrinné alakulva a gyomorban elősegítik a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. Vagy tartok az aromáktól és ízfokozóktól, nem beszélve a különböző színezésekre szolgáló szintetikus vegyületektől (olvastam valahol, hogy 28 ezer fajtát használ az élelmiszer ipar!), amelyek pl. a fagylaltokban, pékárukban használatosak,- allergiát, pajzsmirigy és daganatos betegségeket, valamint immunrendszerrel összefüggő problémákat eredményeznek! Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-31254581316086850082014-07-19T12:39:15.920+02:002014-07-19T12:39:15.920+02:00A szalicil karos. En a borkosavat ajanlom helyette...A szalicil karos. En a borkosavat ajanlom helyette. Nekem bevalt, a gyumolcsok befottkent elteve ropogosak maradnak. Es nem lenyegtelen az sem, hogy a borkosav veszelytelennek szamit. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-84584841149428620092013-08-31T12:27:03.657+02:002013-08-31T12:27:03.657+02:00Köszönöm, Bernadett, hasznos infó! :)Köszönöm, Bernadett, hasznos infó! :)Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-87715985646401698142013-08-31T11:27:41.689+02:002013-08-31T11:27:41.689+02:00Patikában lehet venni szalicilt! 100g kb. 400Ft!Patikában lehet venni szalicilt! 100g kb. 400Ft!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12676188093367884287noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-53640125610995851692013-08-06T22:57:45.249+02:002013-08-06T22:57:45.249+02:00Húúú,ez nagyon jó ötlet.
Hétvégén veszek hozzá szi...Húúú,ez nagyon jó ötlet.<br />Hétvégén veszek hozzá szilvát,és meg is csinálom.Köszi!Tálalóhttps://www.blogger.com/profile/05607762937473573670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-59871386695625497572013-05-21T22:43:13.999+02:002013-05-21T22:43:13.999+02:00Akkor miért erőltetik?! Jobban bízom, bíztam a sza...Akkor miért erőltetik?! Jobban bízom, bíztam a szalicilben! Ma főztem be bodzaszörpöt és kicsit félve adtam hozzá a nátrium-benzoátot, nincs még tapasztalatom vele, nem tudom, mennyit, mekkora adagot elég hozzá tenni... Keresni fogom a szalicilt, holnap megyek a patikába!Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-32124054620500000532013-05-17T20:42:31.324+02:002013-05-17T20:42:31.324+02:00Gyógyszertárat javasolnám én is. Anyunak ott mondt...Gyógyszertárat javasolnám én is. Anyunak ott mondták pár éve, hogy a nátrium-benzoát sokkal ártalmasabb tartósítószer és kisgyerek mellett a szalicil sokkal jobb választás. De morci leszek, ha én sem kapok, mert lassan kezdődik a befőzési szezon!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17479553049042733425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-17830634590459381012013-03-19T01:29:31.654+01:002013-03-19T01:29:31.654+01:00"A Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-f..."A Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya emlékezteti az élelmiszer előállító vállalkozásokat, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható ”befőzési” szalicil nem szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló FVM rendelet 5. mellékletében, ezért tartósítószerként élelmiszerekben nem alkalmazható." <br />Ezt olvastam róla, jobbnak láttam szó szerint idézni. <br />Csak az ipari alkalmazását tiltották be, otthon befőzéshez ugyanúgy használható ezután is. Kapni is lehet továbbra is. Pl. patikában.Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4300949441561154665.post-61168258265045179912013-03-18T19:08:42.138+01:002013-03-18T19:08:42.138+01:00En befőttnek szoktam a szílvát eltenni, de igy is ...En befőttnek szoktam a szílvát eltenni, de igy is biztos finom. Én is tennék el télire, de sajnos már egy éve nem tudok beszerezni szalicilt. H a esetleg tippet adnál, hogy hól kapok, megköszönném.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06906356736885845451noreply@blogger.com