Keress egy receptre, vagy összetevőre

KÉT NAGYON KÜLÖNBÖZŐ CSIRKECOMB EGY TÁLON



Mézes és currys csirkemell:

Az első variánshoz:

4 csirkemell vagy comb (0,5 kg)
3 ek. szójaszósz
1-2 ek. folyékony méz
2 ek. olaj
2-3 ek. citromlé
citromhéj

A második variánshoz:

4 csirkemell vagy comb (0,5 kg)
150-200 g natúr joghurt
kb. 1 cm gyömbérgyökér
1 db. chili
2 kk. curry
1 ek. liszt
só, bors
koriander vagy petrezselyemzöld

Friss csirkecombot sikerült vennem a piacon az eredeti csirkemelles elképzeléshez.
Kétféleképpen készítettem el őket és sárgarépás rizzsel tálaltam. A családom tagjai mindkettőt preferálták volna, de nem tudtak választani, melyikből kérnek inkább.
Elsősorban jól átmossuk a combokat. Elkészítjük a pácot és fél órán át hagyjuk a husit lubickolni benne.
A második variánsnál a szárazra törölt húst lisztbe forgatjuk. A joghurtba keverjük a lereszelt gyömbért (lehet por alakban is), az aprított chilit és a curryt + só, bors és nyakon öntjük a másik adag húsunkat. Őket is sziesztázni hagyjuk fél órát!
Az első variánsú combokat száraz serpenyőben átsütjük, minden oldalát legalább 5-8 percig. A végén hozzáöntjük a megmaradt páclevet. Meleg helyen állni hagyjuk.
Ugyanezt megismételjük, egy másik serpenyőben- szárazon kezdjük sütni majd párolni, aláöntögetve a pácot, fedő alatt. Ha készen van, megszórjuk korianderrel vagy petrezselyem zöldjével.
Nagyon finomat vacsoráztunk!!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FEJESSALÁTA SAVANYÚSÁG


Ha sok friss salátafejhez jutunk jó áron, nagyon egyszerűen elkészíthető savanyúság készíthető belőle, amit hűtőben egy hétig is eltárolhatunk üvegben.
Tehát alaposan megmossuk a szétszedett leveleket, kézzel széttépdessük, de fel is vagdalható 2 cm szélesre késsel. Üvegbe rakjuk a salátánkat. A lábasban felforraljuk a vizet + a fűszerek, ráöntjük a salátára és le is zárjuk. Ha kihűlt, elrakhatjuk a hűtőbe. Finom!

2-3 fejre számolva szükséges hozzá egy csomó nem túlaprított friss kapor, 1 fej fokhagyma szeletelve vagy kockázva, 200 ml 5 %-os ecet, 1,5 l forró víz, 1,5 ek. só, 2 ek. cukor.

Ezt a receptet egy barátomtól kaptam.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

NAPRAFORGÓMAGOS ALMÁS SÜTEMÉNY


250+40 g vaj
250 g liszt
100 g tejföl
3 tojás
4 ek.tej
4+4 ek. cukor
4 alma
1 lapos kk. sütőpor vagy szóda
120 g (én 200 g-ot vettem) hántolt napraforgómag

Az almát meghámozzuk és feldaraboljuk. Nem baj, ha meg is barnul, mert a napraforgó magszemek lágyan betakarják majd.
A 250 g vajat habosra verjük, váltogatva hozzáadogatjuk a 4 kanál cukrot és a tojás sárgáját.
Fakanállal belekevergetjük a tejfölt a sütőporos liszttel.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a masszába.
Serpenyőben arany barnára pirítjuk a napraforgómagot, egy másik serpenyőbe kerül a másik 4 kanál cukor, 40 g vaj és a tej. Lassú tűzön 3 percen át kevergetjük, majd beleszórjuk a pirult magot.
24 cm-es tortaformába kanalazzuk a tésztát, rákerül az alma, enyhén rápressziózva és a karamelles mag legfelülre borításnak.

180 C fokon sütjük kb. 40 percig.

Változtatásaim- a tojásokat egészben adtam a masszához, de igyekeztem jó habosra verni vajjal és a 200 g magot megpirítva közvetlenül hozzáadtam a cukrot, pár perc múlva a Rama margarint és a tejet. Ez a változat egyszerűbb és finomabb. Dióval is sikeres!!!
Nagyon finom ízű a tésztája!!!!

Az eredeti recept Olgától varunik a koolinar.ru-ról.

Különleges, nagyon finom, akár ünnepi alkalomra is készíthető sütemény vagy torta!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu


Francia GALETA almával


A galeta (galette) francia kifejezés, amely lapos süteményt jelent, amit nem formában sütnek, hanem tepsin, a  tészta bármilyen lehet, akárcsak a töltelék.
Nagyon finom és könnyű édesség!

Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.

100 g olvasztott. vaj vagy olaj (én olajat használtam)

150 ml forró víz

300-350 g liszt

1 kk. sütőpor

1 kk. só

1 ek.cukor

500 g alma (vagy cseresznya, meggy, eper stb.)

30 g cukor

Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.

A vízben feloldjuk a cukrot és a sót. Beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat (olajat) és összeállítjuk a tésztát.

Amíg megtisztítjuk az almát, addig a massza pihen. Folpackban hűvösre tettem...
Kör formájúra nyújtjuk, a közepébe halmozzuk a felszeletelt gyümölcsöt, megszórjuk a cukorral és a tésztát összecsipegetve a közepére húzzuk- minél magasabbra, annál jobb. A gyümölcsre szórunk a lyukba 1 ek. cukrot, nem kell akkurátusan, hadd szórodjon szét :)
Legközelebb az almát egy kis fahéjjal ízesítem...
A lyukat befedjük egy fólia darabkával és a sütőbe toljuk 180С-on 30-40 percre.
A sütés befejezése előtt 5 perrcel a fóliát eltávolítjuk.

​Cseresznyével is finom.

Másik verzió:

90 g hideg vaj

4 ek. jéghideg víz

165 g liszt

1/4 kk. só

1 ek.cukor

1 van.cukor


Összeállítani villával, gyorsan átgyúrni és 30 percre a hűtőbe tenni.

3 nagy édes alma

A sütőt 220 C-ra előmelegítjük, a sütőpapírt megvajazzuk, rárakjuk a kinyújtott körformájú tésztadarabot. A közepébe tesszük a szeletelt almát. Megszórjuk a cukorral, pár vajdarabkával. A tésztát a széleinél megemelgetve összecsípjük, körbe-körbe. 30-35 percet sütjük. A tetejét fóliával letakarjuk, utolsó 5 percben a fóliát levesszük.


Hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeleteljük.


Nagyon finom és könnyű édesség mindkét változat! 



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

RIZSKOCH, AHOGYAN MI SZERETJÜK


Gyerekkorom egyik kedvenc édessége volt a rizskoch. Előfordult, hogy tejberizs maradékából készült el kevés idő alatt, leves utáni könnyű desszertként vagy vacsoraként.

300 g rizs
300 ml víz
800 ml tej
csipet só
1 ek. vaj
2 csg vaníliás cukor
3 tojás
5 ek.cukor
1 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja

Vastag falú fazékban a tűzre tesszük főni a vízbe az alaposan megmosott rizst. Kevergetjük, amíg puhulni kezd. Amikor beissza a vizet, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, beledobjuk a vajat. Csökkentjük alatta a lángot, illetve hőt. Időnként, hogy le ne égjen, óvatosan megkeverjük. Tulajdonképpen 10 perc főzés után a tüzet elzárva, fedővel letakarva, a saját gőzében is megpuhulnak, megduzzadnak a rizsszemek.
Amikor majdnem készen van, az alaposan megmosott citrom héját belereszeljük, + a cukor, vaníliás eszencia vagy vaníliás cukor. A tűzről levéve, lefedve pihenni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 175-180 С˚-ra. A tojást folyó vízben megmossuk és szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét.
A tojás fehérjét mixerrel kemény habbá verjük, a tojás sárgáját pedig egy kanál cukorral habosra. A langyos rizsbe keverjük óvatosan a sárgáját, majd a habot is. Beleforgatjuk a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát.
A habos masszát üvegedénybe simítjuk, melyet előtte vajjal kikenünk és megszórjuk zsemlemorzsával. Kb. 30-40 percet sül, aranysárga színt kapva.
Barack- vagy málnaízzel tálaljuk (általában valamilyen savanyú ízű dzsem, lekvár legyen mellé kínálva), gyümölccsel, borsodóval vagy csokoládés szósszal is finom. A tányéron szórjuk meg reszelt citromhéjjal és porcukorral.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

A ZÖLDSÉGEK KIRÁLYA (SPENÓT) RIZZSEL ÉS HALLAL



Halfilé

3-4 fej hagyma
só, bors
tejföl
1 ek. mustár

KÖRET:

2 csésze rizs
bármilyen húsleves ~4 csészényi
450 g fagyasztott spenót, lehet 1 kg frissből
1 fej hagyma
2-3-4 cikk fokhagyma
só és frissen darált bors
A spenót- a vitaminok és nyomelemek igazi tárháza. Fagyasztva (-10) legfeljebb 3 hónapig lehet tárolni.
A halfilét, én Pangasiust vettem, megsózzuk, megborsozzuk, jénai üvegedénybe fektetjük. Hagymakarikákkal befedjük. A mustárt alaposan elkeverjük a tejföllel és a hagymára öntjük. Az eredeti receptben majonéz volt a tejföl helyett. Fóliával letakarva az előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. ½ óra elteltével a fóliát leemeljük és megszórhatjuk a reszelt sajttal.

KÖRET:

Nem kaptam a piacon friss spenótot, ezért fagyasztottat használtam. Ebben az esetben először is hagyni kell kiolvadni.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát késsel szétnyomjuk, a rizst alaposan átmossuk.
A hagymát átsütjük, először a fokhagymával társítjuk, majd rögtön a rizzsel, állandóan kevergetve- míg áttetsző lesz. Ráöntünk 1 csészényi húslevest és kipárologtatjuk. Felváltva keverjük hozzá a spenót egy részét és a csészényi húslét. Óvatosan és állandóan kavargatva, amíg a rizs megpuhul. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Tálalás előtt megszórjuk parmezánnal vagy más reszelt kemény sajttal, de nélküle is finom.

Nagyon ízletes ez a köret, jól megy ízben a halfélékhez, de bármilyen hússal is megállja a helyét. Tavaszias színhatású, kellemes, nekünk nagyon tetszett.

Diétaként a spenótos rizs teljes értékű eledel. Vegetáriánusok húsleves helyett használhatnak zöldséges levet vagy egyszerűen vizet. A szkeptikusok számára egy új felfedezés- ez egy nagyon ízletes étel!

A görög Spanakorisoba ZAKINTHOS-ból hozzáadnak még 3-4 friss érett paradicsomot is.
Paradicsomsalátával tálaltam (paradicsom hagymakarikákkal és petrezselyemzölddel).
A Görögországban élő Natapit szerint  Spanakorisóba nagyon finom a hozzáadott póréhagyma, saláta, kapor, és zöldhagyma. 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim


vicuska13.blogspot.hu

MÁJGALUSKA LEVES



Egyik kedvenc levesem!

4 sárgarépa
4 petrezselyem gyökér
2 kisebb karalábé
4 nagyobb krumpli
1 fej hagyma
piros paprika
petrezselyem zöldje, bőven
fekete bors, darált
Delikát, de hanyagolható

Májgombóc:

4-5 csirkemáj (250-300 g)
1 fej hagyma
1 tojás
száraz kenyér
tej
2-4 ek.liszt

majoranna
petr.zöld


Nemcsak finom, de még diétás is ez a leves, gyerekkorom óta nagy kedvencem!
A zöldségket megpucoljuk és tetszés szerint felaprítjuk. Nagyobb lábasban olajat hevítünk és párolni kezdjük a zöldségeket, hozzáadjuk a felaprított hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és azonnal felöntjük vízzel, nehogy megégjen a paprika, különben megkeseredik az íze.

Sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően, tehetünk bele Delikát fűszerkeveréket. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a burgonyánk is.
Közben elkészítjük a májgombócokat: a májat átmossuk, levagdossuk a zsírt és egyebeket, késsel elkaparjuk (modernebb változatban mixerrel pürésítjük). A kenyeret tejbe áztatjuk és kifacsarjuk. Az apróra vágott hagymát átsütjük. Az előkészített hozzávalókat elegyítjük 1 tojással, alaposan kikeverjük, + só, bors, majoranna, petrus és annyi liszt (~2-4 ek.), hogy galuska sűrűségű legyen a konzisztenciája. A levesben megnedvesített kávéskanállal apró galuskákat, gombóckákat szaggatunk a zöldséglevesbe. 6-8 perc alatt készen van!
Egy májgombócot kihalászva és kettévágva vizuálisan ellenőrizzük, hogy kellően megfőtt-e…
Külön is készíthetünk ilyen májgombócot húslevesbe, optimálisan fagyasztható is- tálcára szétrakjuk, mélyhűtőbe helyezzük, átrakjuk zacskókba és a kellő mennyiséget használhatjuk fel.
Tálaláskor megszórjuk levesünket apróra vágott petrezselyemmel.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MÉZES KORONGOK KRÉMMEL TÖLTVE



Egyik kedvenc süteményünk!!!!! Rendkívül finom!!!
A recept Keresztanyukámtól származik :)

Hozzávalók:

230 g méz
200 g cukor
80 g RAMA margarin
80 g darált dió
3 egész tojás
*
450 g liszt
1 púpos ek. szóda

KRÉM:

2 dl tej
2 púpos ek. liszt
100 g vaj vagy margarin
1 cs. van.cukor
1 kk. rum eszencia

GLAZÚR:

1 tojás fehérje
50 g porcukor

KORONGOK:

Az alaptésztához lábasban megmelegítjük a hozzávalókat és a tűzről levéve hozzákeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Simává keverjük. Nem lesz sűrű a massza, de ahogyan hűl, úgy sűrűsödik az állaga. Mikor már majdnem kihűlt, átrakjuk nejlon zacskóba és a hűtőbe tesszük 1-3 napra. Aznap, amikor el szeretnénk készíteni, a hűtőből kivéve a tésztát 3 részre osztva egyesével elnyújtjuk és kiszúrjuk pogácsaszaggatóval kerek formára. 175˚С- ra előmelegítjük a sütőt és sütőpapíron 10-15 perc alatt készre sütjük a korongokat. Fontos figyelembe venni, hogy sülés közben nagyra nő, ezért távolságra rakjuk szét őket és nem szabad túlsütni sem. Ha vékonyra nyújtjuk, akkor keményebb, ha picit vastagabbra, akkor magasabb és puha lesz rögtön. A krém betöltése után a mézes kekszkorongok megpuhulnak, szinte elolvadnak a szánkban.

4 tepsivel lett kisütve.

Miután kihűlt, minden másodikat megkenjük a krémmel, majd összeragasztjuk az üresekkel párosítva.

KRÉM:

A lisztet a fele tejjel nagyon simára keverjük, a tejet fokozatosan adagolva.
A másik felét felfőzzük és állandóan keverve belefőzzük a keveréket, pár percig, kevergetve, sűrűsödésig rotyogtatjuk.
Miután teljesen kihűlt, összeelegyítjük a habosra kevert vajjal és van. cukorral, rummal.

GLAZÚR:

A tojás fehérjét habbá verjük + a cukor, ezzel díszítjük ízlésünk szerint a betöltött korongokat.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!

                                       
vicuska13.blogspot.hu

FŐZÉS NÉLKÜLI, NYERSEN ELRAKOTT SZILVA TÉLÉRE ÉS SZILVÁS GOMBÓC




Figyelmükbe ajánlok egy nagyon egyszerű és finom szilva eltevési módot télére nyersen, főzés nélkül- süteményekhez, muffin, gombóc, gőzön gombóc, leveles tésztához, édes pizzához, húsok mellé vagy csak úgy egyszerűen fogyasztani. Hosszú évek óta csak így rakom el télére a szilvát!
Elkészítése egyszerű, gyors és a végeredmény nagyon finoooom!!!! És olyan illatos-zamatos!

5 kg szilvához szükséges:

1 és ½ kg cukor, 
1 kk. szalicil
fahéj
szegfűszeg
1 e.k. rum vagy konyak, de anélkül is jó.

A hasító szilvát megmossuk, de csak annyira, hogy a por letisztuljon és az ezüstös bevonat rajta maradjon. Kimagozzuk és egy nagyobb edényben a fűszerekkel és a cukorral, szalicillal összevegyítjük.
Egy napot áll, azalatt levet enged, időnként felkeverjük, hogy a cukor feloldódjon a képződött lében. Néha megkóstoljuk, de mindig tiszta kanalat használjunk hozzá!  
Elárulom, hogy gyakran kóstolgatom :D Ebben a cukros lében fél literes üvegekbe rakva lezárjuk, a tetejére öntjük a rumot, ha van. Én nem szoktam tenni.

Nagyon finom, friss, ropogós, fahéjas, vitamindús szilvánk lesz!

Egy kedves hozzászóló megjegyzése és tanácsa azoknak, akiknek esetleg felforrt a szilvabefőttje (nekem még soha nem forrt fel az évtizedek alatt):

"Ami a felforrt szilvát illeti: ki kell válogatni a hibás, ellágyult példányokat, melyek már erjedés közelében vannak. Csak ép, aránylag kemény szilvát tegyünk el télire, a lágy szemek mehetnek lekvárnak, íznek vagy . . . pálinkának ! :D"


Gyümölcse kicsi, tojás alakú. Héja sötétkék színű mindig hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, a mag körül egyes esetekben pirosló, kemény, rostos, lédús, nagyon finom, zamatos. Magvaváló.
Társ nevei: Aszaló szilva, Berbencei, Berzencei szilva, Bistrica, Bistriƫa, Berzencei, Brumarǔ, Bystrcká, Casalinga, Domáci Svestká, German prune, Hasító szilva, Hauszwetsche, Házi szilva, Horgasmagvú szilva, Hosszú szilva, Kék szilva, Kjusztendil’szka szinja, Közönséges szilva, Madzsarka, Magvaváló szilva, Magvaváló kék szilva, Őszi aszaló, Poźegača, Quetschez commune, Quetschez d’Alsace, Vengerka domasnjaja, Vengerka obüknovennaja, Vinete Romanesti, Wegierka zwykla
Adatok a csodakertész oldalról, innen.

SZILVÁS GOMBÓC


1 kg krumpli
2 evőkanál olaj
kb. 200-300 g liszt (amennyit felvesz)
egy jó evőkanál gríz (dara)
1 egész tojás, de nem fontos

hasító szilva
fahéj
szegfűszeg
cukor

zsemlemorzsa

A főtt, megtört krumplival és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, felkockázzuk, mindegyikbe rakunk egy fél vagy egész szilvát mag nélkül, egy kockacukrot nyomhatunk a közepébe. Vagy a nyersen elrakott szilvából teszünk bele ½ vagy egy egészet, lecsepegtetve.
Nagy fazék vizet a gázra teszünk főni, amikor felfőtt, megsózzuk.
Addig is gombócokat formálunk, szép sima legyen a felülete.


Kifőzzük, felemelkednek a víz felszínére, még egyszer felforr a víz és készen is van. Szűrőlapáttal kiemeljük (le lehet vízzel öblíteni) és beleforgatjuk a megpirított zsemlemorzsába.


Porcukorral vagy fahéjas kristálycukorral szórva tálaljuk!



Ebből a kimagozott szilvafajtából-hasító, ahogy mifelénk nevezik és a nemtudom szilvából, főzik rézüstben a hagyományos szilvalekvárt, több órán keresztül. Szikékben évekig eláll cukor és tartósítószer nélkül, mert annyira sűrű. A lekvárfőzés közösségi alkalom arra, hogy a család apraja, nagyja egy éjjelen, nappalon keresztül együtt magolják és főzzék a szilvát.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu


TÚRÓS MÁLNA BOMBA SÜTÉS NÉLKÜL


Ha készen vett piskótát használunk hozzá, a sütőt be sem kell gyújtani :)

Piskóta:

tojás-5 db
1 evőkanál cukor + 3 ek.
liszt-200 g
½ csomag sütőpor
vanília

Szuflé:

túró 500 g
tejszín 33% -0,5 l
porcukor, 100-150 g
zselatin-30 g
víz ½ pohárral (vagy tej)
friss málna-600-800 g
csokoládé díszítéshez

Öntsük fel a zselatint vízzel.

Elkészítjük a piskótát: habverővel felverjük a tojást és a cukrot (10-15 percig). Ezután óvatosan keverjük hozzá a lisztet + a vanília. Öntsük a tésztát a tortaformába, süssük 160-170 C fokon-. A kész, kihűlt tortát kettévágjuk lapjában, egy vékonyabb lapra (1,5 cm), a másik felét kockázzuk fel. (A legjobb, ha jól bevált, saját recept szerint készíted!!!)

Szuflé:

Míg hűl a piskótasütemény, elkészítjük a szuflét.
A túrót és a porcukrot mixerrel felverjük, megállás nélkül tovább verve hozzáadjuk a tejszínt. Ahogy nő a térfogata, vékony sugárban hozzáöntjük a kihűlt zselatint- vagy a poralakút. Belekeverjük a felkockázott piskótát. A szuflé készen van.
Mély tálat folpackkal kibéleljük, alulra mehet a tört csoki, rá a túrós szuflé akkurátusan, málnával vagy akár eperrel rétegezve, míg el nem fogy.
A tetejére kerül a körpiskóta, lazán lenyomkodjuk.
Tegyük a süteményt 30 percre a fagyóba vagy 1-2 órára a hűtőbe.
Óvatosan tálra vagy torta-tartóra borítjuk tálalásnál.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők