Keress egy receptre, vagy összetevőre

HÚSOS LÁNGOS (élesztőmentes húsos pirozski)






Tészta:

1 csésze = 240 ml

1 csésze író vagy kefir vagy joghurt is jó
1 tojás
1,5 tk. sütőpor
½ tk. szóda + kevés citromlé
50 ml olíva olaj vagy vaj
¾ tk. só
½ tk. cukor
2,5 csésze liszt, esetleg 0,5 pohárral több
olaj a sütéshez

Töltelék:

A kedvenc töltelékem: sertés + csirkehús darálva 1:1/ – 300 g
2 ek. friss petrezselyemzöld
1 fej hagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma préselve
só, fekete bors ízlés szerint
3 ek. kefir + víz- a hús lédús legyen!

Előkészítjük a „zaftos” hústölteléket.
A tojást a sóval felverjük villával, hozzákeverjük a kefirt, szódát, sütőport, olajat és fokozatosan adagoljuk a lisztet. Puha tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kezünkhöz. Gömbbé formáljuk és letakarjuk egy kendővel vagy tállal kb. 30 percre. 7 felé osztjuk a tésztát.

Enyhén lisztezett deszkán vagy lapon kézzel lepénnyé igazgatjuk, nyomkodjuk, ráhelyezzük a közepébe a tölteléket és egy kis batyut alakítunk belőle, összeszedve az oldalát jól megtekerjük a tetején összefogott tésztát. A tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk, megfordítjuk és a kezünkkel a közepétől kiindulva finoman ellapítgatjuk, lenyomkodjuk. 15 cm-es átmérőt kapunk. Óvatosan dolgozzunk, nehogy elszakadjon a tészta.
Az olajat megforrósítjuk, csökkentjük a lángot a serpenyő alatt és aranyszínőre sütjük a tortillák mindkét oldalát, többször is megforgatva.
Szeretném egyszer kipróbálni száraz serpenyőn is, vajon átsülne?
Gyorsan készül, nem száraz és nagyon-nagyon finom, laktató!

Mindig sikere van, és pillanatok alatt elfogy!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu
vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS FÁNK


400-500 g túró
~3 csésze liszt
4 ek. cukor
2 tojás
1 kk. sütőpor

½ l olaj a sütéshez

Ha van hozzá kedvünk, akkor a túrót szitán átnyomjuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, sót, sütőport és összekeverjük. Csészénként hozzákeverjük a lisztet és összeállítjuk a tésztát, amit 4 egyenlő részre osztunk.

Megmelegítjük az olajat.
Ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk a kezeinkkel a két tenyerünk között és rombuszokra vagy háromszög formájúakra vágjuk ferdén a tésztát.

Óvatosan a forró olajba engedjük a fánk-jelölteket és aranyszínűre sütjük, majd papírkendőn kicsit hűlni hagyjuk, amíg lecsöpög a felesleges olaj.

Porcukorral szórva tálaljuk.
Frissen a legfinomabb, másnap lekvárral tálaljuk, esetleg előtte mikróban melegítve.

Fánkreceptek a blogomon:

Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SÁRGARÉPÁS-SAJTOS HÚSTEKERCSEK


Sertéscomb szeletek
trappista sajt
sárgarépa
petrezselyemzöld
só, bors, fűszerek

A hozzávalók mennyiségtől függőek... A hússzeleteket kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, megszórtam hmeli-szuneli fűszerkeverékkel. Hosszabb csíkokra vágtam a sajtot, lereszeltem a sárgarépát, előkészítettem a mélyhűtőből a z apróra vágott, lefagyasztott petrezselyemzöldjét.


Minden szeletre raktam belőlük és feltekertem.


Egymás mellé helyeztem szorosan egy kerámia tepsiben keresztbe sorakoztatva őket.


1 evőkanál tejfölt elkevertem egy evőkanálnyi adzsikával (lehet ketchuppal) vagy kevés chili paprikával azok számára, akik szeretik és jól bírják a csípős ízeket.
Lekentem a hústekercsek tetejét a fenti keverékkel és előmelegített sütőben 180˚C-on előbb fólia alatt, majd anélkül kb. 40 perc alatt készre sütöttem.

Ha csirkemellből készítik, akkor elég 30 perc sütési idő. Kihűlt állapotban, frissen szeleteljük karikákra.
Zöldségekkel, garnírunggal és salátákhoz kiváló és mutatós töltött hús.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KAKASTARÉJ DIÓVAL ÉS MARCIPÁNNAL TÖLTVE


Elkészítettem ezt a nagyon egyszerű és rendkívül finom sütit TücsökBogár konyhájából, ezer köszönet a csodás receptért!!!

Tészta hozzávalói:

0,5 dl tej
20 g élesztő
5 dkg cukor (bő 2 ek.)
250 g liszt
1 db tojás

Töltelék:

200 g dió
100 g marcipán
50 g méz
1 db tojás
0,5 dl tej

A lisztet egy mélyebb tálba átszitáltam, hogy levegősebb legyen. A közepében kialakítottam egy mélyedést, amiben lazán összekevertem a cukrot a langyos tejjel és a belemorzsolt élesztővel. Miután felfutott az élesztő, hozzákevertem a többi hozzávalóval és sima tésztává gyúrtam. Tiszta konyhakendővel letakarva 30 percig pihentettem.
A diót ledaráltam, a marcipánt fél cm-es kockákra vágtam. Összekevertem a többi hozzávalóval.
Átgyúrtam újra tésztát, majd újabb 30 percig sziesztázni félre tettem :)

Kb. 30X40 cm-es téglalappá nyújtottam és 9 felé vágtam pizza-szeletelővel. rákentem a tölteléket és feltekertem.

Bevagdostam 5X, ügyelve arra, hogy ne vágjam át a tekercset, először feleztem, aztán a két fél részbe még 2-2 bevágást készítettem. Sütőlemezre és sütőpapírra helyeztem félkör alakúra formázva a tésztát, kialakítva a kakastaréjt.

Kelesztés nélkül 180C˚-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

 vicuska13.blogspot.hu

VANÍLIÁS- TOJÁSOS KRÉMSODÓ FEHÉR HABOS FELHŐSZIGETEKKEL vagyis MADÁRTEJ MIKRÓBAN


vagyis madártej

Ez a legjobb és legfinomabb dolog, ami a tojással történhet!!!
A cukrot mindenki adagolja ízlése szerint, ki hogyan szereti.

A magyar kulináris könyvekben 1711-től fellelhető a leírása. Nagyszerű, méltán népszerű desszert és egyszerű az elkészítése. A franciák és az angolok úszó szigetnek hívják (floating island), a spanyolok Isla Flotante néven emlegetik, a németeknél pedig Vogelmilch-ként ismerik. Leírást találtam arról, hogy ógörög nyelvű leírásban is említve van és latinban is ~ gallinarum lac, ορνίθων γάλα (ornithón gala)!

Én meg azt hittem, hogy ez egy magyar eredetű desszert… De hogy isteni finom, azzal gondolom, mindenki egyetért!

Sodó:
1-1,5 l tej
4 tojássárgája
8 ek. cukor
4 csomag vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
1 vaníliás puding
2-3 evőkanál liszt, ha sűrűbb sodót szeretnénk

Habgaluskák- fehér felhők:
4 tojásfehérjéhez 1-3 ek. cukor
csipet só

Egy nagyobb edényben felfőzzük a tejet. Ahhoz, hogy ne kapjon le a fazék alja, használat előtt hideg vízzel kiöblítjük. A tojás sárgákat mixerrel simára-habosra verjük a cukorral majd a liszttel. Mai egyszerűsítéssel a liszt helyett használhatunk sűrítéshez vanília pudingot. A vaníliás cukrot a főzés végén adjuk hozzá, a vanília rúd belsejét kaparjuk bele még a főzés elején.
Levesszük a tűzről és folyamatosan, állandóan kevergetve, beleöntjük a masszát a forró tejbe. Sűrűsödésig főzzük. Hagyjuk kihűlni, időről időre átkeverve ezt az angol krémet.
A liszt kiváltható több tojással!

Habgaluskák: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Régebben forró vízben (tejben) főztem ki a púpos evőkanálnyi galuskákat minden oldalról 2-2 percig kis lángon, megfordítva és szűrőkanállal kiemelve.


2 éve találkoztam egy nagyszerű ötlettel- mikrohullámú sütőben is megoldható sokkal egyszerűbben. Semmi macera és gyorsan elkészül. A mikróba helyezett habot teljes kapacitással ½-1 percre (1-3 perc) berakom, persze ez mikrótól függő idő, ha szükséges, még egy picit rákapcsolok. Vigyázni kell, mert ha túlsül, akkor gumis állagúvá alakul! A saját gőzétől gyönyörűen megemelkedik a hab a szemünk láttára. A struktúrája tökéletesebb, mint a hagyományosan készültté! Utána vagy felkockázom, vagy evőkanállal kiszaggatom a sodó tetejére, úszó szigetekként. Behűtve szervírozzuk.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GYORSAN KÉSZÜLŐ TIRAMISU GOLYÓK


Eredete: Príma Konyha Magazin

Nagyon sok helyen találkoztam ezzel a recepttel az internet világában, sokak fantáziáját megragadta ez az egyszerű, gyors, mérsékelten édes finomság (ízlés szerint édesebbé tehető).

250 g mascarpone
300 g darált keksz
2-4-6 ek. porcukor, ízlés szerint
4-6 ek erős KV (vagy 4 tk nescafe kevés forró vízben oldva)
rumaroma
alkoholos vagy rumos magmentes meggyszemek a közepébe :)

cukor nélküli kakaópor- beleforgatni

Háziasszonyok megmentője ez a recept azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, csak a mascarponeról kell gondoskodni és beszerezni pár csomag kekszet- és akár 10 perc múlva már guríthatjuk is le a torkunkon a labdákat… Otthonunkba hirtelen bejelentkező- beeső vendégek fogadására is kiváló. Nem utolsósorban előnye még az is, hogy nem kell begyújtani az édesség elkészítéséhez a sütőt.
Összekeverjük, összeállítjuk a hozzávalókat és vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk, kakaóporban meghengergetjük, és tálalásig hűtőszekrénybe rejtjük.

Megjegyzés: Legyetek óvatosak, mert nagyon gyorsan elfogy!
Nekem kb. 30 darab lett ebből az adagból.

Mascarpone helyett használtam már tejszínes krémsajtot vajjal kikeverve, úgy is jó volt.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Fotók a kész imereti hacsapuriról


Fotók a kész imereti hacsapuriról!
Recept itt található!

KLASSZIKUS IMERETI HACSAPURI SAJTTAL


Imereti hacsapuri
vicuska13.blogspot.hu
„Grúz házi konyha” című könyvből

Nagyon-nagyon finom a tésztája ennek a hacsapurinak! Sok változata van ennek a népszerű ételnek, de egy közös pontja mégis akad: ez egy sok-sok sajttal készült pirog és egyszerűen mesésen finom!!!

500 g maconi (joghurt, kefir, aludttej)
1 pohár langyos tej
1 tojás
100 g vaj
150 g olaj
800-1000 g liszt
1 ek. szárított élesztő (ez 1 csomagnyi)
cukor


Töltelékhez:
1 kg imeretini sajt híján- 800 g trappista + 200 g fetasajt
1-2 tojás
50 g vaj

Lekenéshez:
1 tojás sárgája
1 ek. tejfel
vaj vagy margarin vagy olaj a tepsi kikenéséhez

Először is bedagasztjuk a tésztát: előkészítjük a hozzávalókat, a 37-38 fokos tejbe teszünk 1 ek cukror, az élesztőt, amit jól belekeverünk és kevés olajat. Meghintjük liszttel a tetejét. 15 percre meleg helyre állítjuk.
A vajat mikróban megolvasztjuk és hagyjuk enyhén hűlni. Ahogy felfut az élesztőnk, keverjük össze a kefirrel (én ezt használtam), szórjuk meg a liszt nagyobb részével, üssük bele a tojást és dagasszuk be a tésztát. Menet közben hozzáadjuk a vajat és megsózzuk. Apránként adjuk hozzá a maradék lisztet. Időnként olajozzuk meg a kezünket és simogassuk meg vele a tésztamasszát. Kb. 20 perc után már nem ragad a kezünkhöz a tészta, jól ki lesz dolgozva.

Nagyobb tálban elhelyezve, meglisztezve, konyhakendővel letakarva meleg helyen kelni hagyjuk 1 órán át.
A megemelkedett tésztát átgyúrjuk és még kb. 1,5 órácskát hagyjuk pihenni. Én be szoktam állítani a sütőmet 50 fokra és ebbe a meleg környezetbe teszem a letakart tálat a kelt tésztával.
A töltelékhez nagylyukú reszelőn lereszeljük a kemény sajtot, a fetát csak kézzel belemorzsoltam. Hozzákevertem a 2 egész tojást és a kissé megolvasztott vajat.


Elővesszük a fából készült gyúrótáblánkat. A megkelt tésztát tetszőleges adagokra osztjuk, ennek megfelelően a sajtot is. A tésztából labdacsokat készítünk, enyhén alálisztezünk és a kezünkkel szétnyomkodva vagy nyújtófával kis köröket gyártunk, a közepébe helyezzük a sajtot.
Akkurátusan összeszedjük körbe fent a tésztabatyukat és összenyomjuk az ujjainkkal, picit megtekerjük. most megfordítjuk úgy, hogy a göm alulra kerüljön és nyújtófával óvatosan 1 cm lángos formára szétnyújtjuk.



Ha kellően elasztikus a tésztánk, akkor nem fog kiszakadni sehol, vékony hacsapurink lesz, ahol a tészta és a sajt aránya harmóniában van. Összekeverjük a tojássárgáját a tejfellel és lekenjük a hacsapurikat. Villával megszurkáljuk és a közepébe kis lyukat szúrunk. A sütőt előmelegítjük 175-180 fokra, zsírozott nagy tepsire terítjük a pirogokat, én kettesével sütöttem, kb. 20 percig. Amikor szép aranybarna lesz, kivesszük, és letakarjuk egy kendővel. 10 perc múlva a sajt már megkeményedik annyira, hogy felvágás után nem folyik ki.

A hacsapuriba a legjobb az enyhén sós, fiatal imeretini sajtot használni, de megfelelő ennek hiányában a mozzarella, feta és brindza keveréke. Ha a komponensek túl sósak lennének, akkor hideg vízben áztassuk ki előtte pár órán át, időről időre cserélve a vizet.
Előnye ennek a tésztának, hogy este bedagasztva és a hűtőben átéjszakáztatva másnap reggel is süthető!

Nagyon finom!!!!!

A "Khachapuri" két szóból tevődik össze: "Hacho"- túró, sajt, "Puri"- kényér (tészta).

A hacsapuri másik receptje itt található a blogomon.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Forró ALMÁS TÁSKA, mekis, egyszerűen, SZENDVICSSÜTŐBEN


Mekis, forró almás pite!, ha nincs kedved begyújtani a sütőt :)

4 alma
2 csomag leveles tészta
cukor ízlés szerint
fahéj
1 van. cukor
1 ek. keményítő (vagy van. puding)
2-3 ek. víz
szendvicssütő
vaj


Készen vásárolt leveles tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra (nekem nyújtott változatú volt). A megadott méretet 4 felé vágtam- egyszer hosszában osztottam ketté, majd széltében, de mindenképpen induljanak ki a szendvicssütő méretéből, ami kb. 30 cm.
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, lábaskában tűzre tesszük, 3 evőkanál vízzel kicsit megpároljuk (mikrohullámúban egyszerűbb). Nem szabad szétfőzni!
A keményítőt feloldjuk 2 ek. vízben és az almához keverjük. Hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, átkeverjük. A töltelék készen van.
Megvajazzuk az egyik tésztalapot és a vajas oldalát lefelé fordítva a sütőre terítjük. Rárakunk 1-1 evőkanálnyi almát, befedjük a másik tésztalappal- vajjal felfelé. Aranyszínűre sütjük 5-7 perc alatt.


Porcukorral szórva tálaljuk :) Tölthető sűrű pudinggal, más gyümölccsel, előre átsütött hústöltelékkel stb.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők