Keress egy receptre, vagy összetevőre

KEDVENCEM- A ZSERBÓ (Gerbeaud) SZELET


Jusztina írta...
"Elkésztettem. A tésztája már tapintásra is nagyon jónak tűnt. amikor nyújtottam akkor is nagyon szépen alakult. Most kisütve remekül néz ki! A Csokit is a te leírásod alapján készítettem kicsit soká tart de jónak néz ki. Majd referálok a gyerekeken hogy ízlik! Boldog karácsonyt!
Elfelejtettem megírni mindenkinek nagyon ízlett! Most a mázat írom le újra, mert a nehezebben kötő mázat szeretném megismételni más sütin. Gyönyörű lett! Most katicás tortára fogom rátenni!"

Köszönettel tartozunk Émile Gerbeaud-nak, aki a az 1800-as évek közepén Svájcból Magyarországra költözött és ezáltal a mi hírnevünket gazdagítja ez a finom sütemény!
Bár többféle recept is létezik, én ezt preferálom és így készítem:

Tészta:

25 g élesztő
50 g langyos tej
1 kávéskanál cukor
250 g vaj vagy margarin
500 g liszt
100 g porcukor
1 tojás
10 g vagyis 1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
100 g tejföl

Töltelék:

200 g porcukor
300 g darált dió (1 csészényi)
300 g baracklekvár, házival a legfinomabb
1 rch vagyis reszelt citromhéj

Glazúr:

200 g csokoládé
50 g vaj
vagy:
150 g cukor
3 evőkanál holland kakaó
100 g víz
150 g vaj
1 ek olaj

Előkészítjük a hozzávalókat. Összekeverjük az élesztőt a kávéskanálnyi cukorral és a tejjel, hagyjuk 10 percet állni. Ez alatt a lisztet a margarinnal szétdörzsöljük, hozzáadjuk a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, tojást, sót és a tejfelt. Az összeállított tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, méretektől függően lehet 4-re is, akkor magasabb lesz. A töltelékhez összekeverjük a diót a porcukorral és a rch-vel (lásd a hozzávalóknál). 30X40-es tepsibe sütőpapírt terítünk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az első lapot és átemeljük a tepsibe, lekenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió fele mennyiségével. Ugyanezt a műveletet rétegenként megismételjük: tészta, lekvár, dió. Befedjük a 3. tésztalappal és enyhén a tenyerünkkel lenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz el tudjon illanni.
1 órányi időre pihenni hagyjuk.

180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben felejtjük hűlni.

A glazúrt gőz fölött készítjük és lekenjük a kihűlt sütemény tetejét.
Én a saját bevált glazúr receptemet használom, bár lassabban köt meg, de szerintem sokkal finomabb.
A cukrot összekeverjük a kakaóval és a vízzel és sűrűsödésig főzzük. Amikor már langyosra hűlt, hozzákevergetjük a vajat és az olajat.

Nagyon finom!!! Nekem 48-50 zserbószeletem lett, attól függően, hogy mekkora szeleteket vágunk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

VADAS HÚS KNÉDLIVEL ÉS DINSZTELT KÁPOSZTÁVAL


Gyakori vendég az asztalunkon a vadas knédlivel. Kivétel nélkül mindenki imádja a családban jó bő lére engedett szósszal. A knédlit régebben gőz fölött, vagy vízben- gézbe kötve főztem ki több adagban. Haladva a korral, ma már emeletes párolóedényt használok, így egyszerre van készen a knédli. Jól tűri a fagyasztást kész állapotban, ezért érdemes akár előre is elkészíteni és a húst a párolt káposztával pedig frissen megalkotni.

600-1000 g marhabélszín vagy disznóhús, vadhús
a szószhoz:
1-2 evőkanál mustár
300-500 g tejföl
2-3 evőkanál liszt
cukor, megpirítani
füstölt szalonna

PÁCLÉ:

1 l vízhez
5-6 sárgarépa, legalább
2-3 petrezselyemgyökér (néha elmarad)
1-2 fej hagyma
2-3 babérlevél
3-5 szem borókabogyó
fekete egész bors

citromlé vagy 2 evőkanál ecet
olaj
opcionálisan koriandermag, mustármag

PÁROLT KÁPOSZTA:

olaj
2 fej hagyma
1 fej fehér káposzta
1 fej vöröskáposzta
2-5 evőkanál cukor
1 alma
ecet ízlés szerint (minimum 2-3 evőkanállal)
köménymag

Ezt a receptet használom dinsztelt káposzta eltevéséhez is télére. Isteni finom! Bármilyen hús mellé- csak felbontom és átmelegítem. Készen üvegekbe átteszem, 90 fokon 30 percig automatázom. Utána kiemelem a fazékból és megy a spájzba. Sok időt megspórolok vele.
A befőzőautomata egy nagy fazék, idő és hőmérsékletmérővel felszerelve, amelybe legalább 18 darab 720 ml-es üveg belefér egyszerre. Egészségesen, tartósítómentesen lehet befőzni, akár kész ételeket is.

KNÉDLI (eredeti cseh recept):

500 g liszt
270 g tej vagy meleg víz
25 g élesztő
10 g só
kevés cukor

Családi knédli receptem, ahogy édesanyám is készíti:

1 kg liszt
1 sütőpor
1-1,5 csomag élesztő=5-7,5 dkg
3 evőkanál cukor

langyos víz vagy tej, kb. 4 dl, ne legyen túl lágy a tészta
+ 1 dl olaj
lehet 2 tojás sárgája, de nem muszáj

Bedagasztom és hagyom duplájára megkelni a tésztát, ez kb. 40 perc. Kisebb ovális formájú knédliket formázok, letakarva konyhakendővel újra hagyom kicsit kelni. Körülbelül 12 percet főzöm, párolom gőz fölött, az edényt enyhén megolajozom, hogy ne ragadjon rá a tészta. Nagyobb méretű knédlinek 25 perc gőzölés szükséges. Középen elvágva próbaképpen megnézem, jó e már. Jó rugalmas legyen- akkor jó!

Knédli a párolóedényben
Esetleg egy fordulóra be lehet tenni a mikróba, hogy a közepe is tökéletesen átsüljön, illetve ne maradjon nyers.
A cseh knédli elkészítése analóg módon történik.


Előfordul, hogy egyszerre készítek gőzgombócot és knédlit- egy tésztából, ide másolom a blogoldalamról az elkészítését:

"1 kg finom liszt 
5 dk élesztő 
langyos víz vagy tej, kb. 4 dl, ne legyen túl lágy a tészta 
só (ne legyen sótlan a tészta, mert ízetlen lesz) 
2 bő evőkanál cukor 
5 dk olvasztott margarin vagy 1 dl olaj, de el is maradhat 

lehet 2 tojás sárgája, de nem muszáj, nálam többnyire kimarad 

A lisztet tálba mélyebb dagasztó tálba szitálom, a közepében kialakított mélyedésbe teszem a szétmorzsolt élesztőt, hozzákeverem 1 dl langyos tejhez vagy vízhez a cukrot és ráöntöm, a kezemmel belemosom az élesztőt. Hagyom felfutni. A többi hozzávalóval együtt jól bedagasztom, míg nem ragad már az ujjaimhoz. Közepesen lágy legyen, ezért ha az állag úgy kívánja, pótoljuk a folyadékot.
 
Sokan tojást is használnak az összeállításához, de a sok év tapasztalat megmutatta, hogy felesleges adni hozzá, nem lett rosszabb az állaga. 

Letakarva pihenni hagyom, míg duplájára kel, ez körülbelül 45 perc.
Előkészítem a párologtató edényt, vizet öntök bele és leolajozom ecsettel a felületeket. 
Amikor megkelt a tészta, akkor újra átgyúrom. 

Ebből a mennyiségből 30 gombóc lesz. 3 felé osztom szemre a tésztát és 3 rudat formázok, amit 10 felé vágok, hogy nagyjából egyforma méretű labdát kapjak. Kézzel kicsit meglapítom, beleteszek egy kávéskanálnyi szilvalekvárt és összecsípve fölötte a tésztát- gombócot formálva belőle tálcára rakom es konyhakendővel letakarom. Miután készen van mind, akkor letakarva hagyom újra megkelni, kb. 20 percig. 

Amikor már fő a víz, belerakom ötösével és 15 percig hagyom gőzölődni. Majd újra megismétlem a másik felével is. Ami készen van, olvasztott vajba mártom (vagy akár olajba) és belehempergetem vagy csak egyszerűen megszórom a diós cukorral vagy mákkal.
Amíg nem vettünk párolót, addig egy nagyobb edényben vizet forraltam és lyukacsos megolajozott fém párolóbetéten gőzölögtettem a gombócokat is és a knédlit is fedő alatt 15-20 percig, hogy a víz ne érje. Ha nem töltjük be semmivel- knédliként formázva gőzöljük és vadas hús mellé vagy bármilyen szósszal készített hússal kiváló eledel.

Laktató, egytálételként is megállja a helyét. Fagyasztható! Azt olvastam valahol, hogy a a lengyelek vajjal leöntve és kristálycukorral megszórva tálalják, a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal fogyasztják."





PÁROLT KÁPOSZTA:

Az apróra vágott hagymát olajom megpárolom, meghintem a cukorral és pirulni, karamellizálódni hagyom. Ha megfelelően megbarnult, hozzákeverem a legyalult káposztákat, majd a reszelt almát, őrölt köményt, sót, ecetet. Lefedve párolom, amíg elfövi a levét, a legvégén kicsit hagyom pirulni, úgy finomabb az íze..

Készítettem már vadast nyelvből és csirkemellből is, nagyon finom úgy is.
A húst úgy szeletelem, mint a rántott húshoz, enyhén kiklopfolom. Elkészítem a páclevet- az egy liter vízbe belereszelem a zöldségeket, klasszikusan karikára szokták vágni amúgy és a végén turmixolják, de én így, egyszerűsítve készítem. Nyáron hideg, télen felfőzött vizet használok. 1-2-3 napig pácolom ebben az ecetes- fűszeres lében a húst, lefedve. Időnként megkeverem. A páclevet leszűrjük, félretesszük. Átsüthetünk a serpenyőben egy kis apróra vágott füstölt szalonnát. El is maradhat. 

A húst a zöldségekkel párolni kezdem, hozzáöntögetve apránként a pác levét. A cukrot serpenyőben kevés olajon karamellizálom és felöntöm a hús alól a szósszal, hozzákeverem a mustárt, ízlés szerint még egy kis ecetet vagy citrom levét. A hússzeletekhez keverem. Amikor már megpuhult, behabarom a tejfeles liszttel, amihez a meleg léből keverek egy keveset, hogy ne kapja össze a tejfölt, ily módon csomómentes lesz. Kis lángon 8-10 percig rottyantom, hogy a liszt íze kifőjön. A babérlevelet kihalászom.

A knédlit felszeletelem, elrendezem a tányéron, ráhelyezem a húst , bőven merek rá a sűrű, pikáns ízű szószból és mellé tálalom az illatozó dinsztelt káposztát. Fennséges már a látványa is, hát még az íze!!!

Burgonyafánk vagy zsemlegombóc illik még a vadashoz.
Vannak fotóim a knédlikészítés folyamatáról, ha rátalálok az archívumomban, feltöltöm a recept mellé.

Gombás knédli szósszal recept
Szilvalekváros és diós kőttes gombóc recept

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM HÚSVÉTI KALÁCS



5 kg liszt
300 g vaj (esetleg margarin vagy fele-fele arányban)
750 g cukor
10 tojás sárgája
150 g élesztő
50 g só
2,5 l savó (tejből túrót készítünk, és a levét használjuk fel a kalácshoz) vagy joghurt
Ha tejet használunk, azért nem ideális, mert akkor nehéz masszát kapunk, a savótól vagy joghurttól nagyon könnyű tésztánk lesz! Szerintem tejfelt is lehet használni.
mazsola
reszelt citromhéj

A mennyiséget arányosan eloszthatjuk, első sütésem 1 kg lisztből készült, másnap 1,5 kg-nyiból sütöttem. A többi hozzávalót arányosan átszámoltam. Második sütésre lett- egy kb 20, egy kb 15 cm átmérőjű magas falú teflonedényben sült kalács és egy kb. 28X12 cm-es kekszforma.
Elsősorban a hozzávalókat előzetesen kivesszük a hűtőből, hogy a felhasználásra egyenletes szobahőmérsékleten legyenek.

A mazsolát alaposan átmostam, átválogattam, beáztattam.
Felfuttattam az élesztőt- mindig élő élesztőt használok, kézzel belemostam a kézmelegségűre langyosított joghurttal (most ezzel készült és tetszett az eredmény) és 2-3 evőkanál cukorral. Amikor felfutott, beleöntöttem az átszitált lisztkupac közepébe készített mélyedésbe. A tojás sárgáját kikevertem a maradék cukorral, a fehérjét elraktam a hűtőbe. Hozzákanalaztam a joghurtot és minimum 25-30 percen át dagasztottam, gyúrtam. Közben, amikor már kezdett a tészta elválni a kezeimtől, beledolgoztam fokozatosan adagolva a kissé megolvasztott vajat és margarint majd a mazsolát is a reszelt citromhéjjal.
Tiszta konyharuhával letakartam a tésztát és hagytam megkelni, ez kb. 2 óra volt. Vigyázzunk arra kelesztéskor, hogy a konyhában egyenletes meleg legyen, kerüljük a huzatos helyet.
A jól megkelt tésztát átgyúrtam és 1/3-ad részig különféle edényekbe raktam. A tetejére hármas vagy négyes fonatokat készítettem, a nagyobb kalácsra keresztet formáztam. Különböző formákat használtam a kalácsok kisütéséhez: üres magasabb konzervdobozok, mélyebb, nem túl széles lábas, hosszúkás kekszforma, kis kerek kekszforma (valamivel nagyobb a muffintól).

Előtte alaposan kikentem margarinnal, lehet olajjal. Meg lehet kenni a tetejét tojás sárgájával. Némelyiket megszórtam mandula forgáccsal.
Amikor a formák pereméig megkelt a tészta, ez kb. egy jó óra- függ a méretektől, akkor 170 C fokra előmelegített sütőbe toltam, és aranysárgára sütöttem egy óra alatt. Félidő után lefedtem alufóliával, hagy ne süljön túl a teteje. Fogpiszkálóval ellenőriztem, átsült-e a kalács.

Hagytam jól kihűlni és becsomagoltam, nehogy kiszáradjanak.
Lehet díszíteni felvert tojásfehérje és cukor keverékével.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

BANÁN MOUSSE (hab) ÉS BANÁNFAGYLALT



8-10 banán
100-150 g cukor
500 ml 33 %-os tejszín
10 g zselatin

fahéj

A banán, amelynek magnézium-, kálium-, kálcium-, cink- és B6-vitamin tartalma és a benne lévő szerotonin segít hatásosan leküzdeni a tavaszi fáradtságunkat. Minden családtagom vásárolt egy-egy adaggal, de a banán utóérését a kapacitásunk nem győzte, de az érett gyümölcsöt nem szerettem volna tovább tárolni, ezért banánmentő akcióként banán mousset készítettem, a maradékot pedig fagylalt címszóval lefagyasztottam. Kitűnő édességet és ízélményt kaptunk!

Az alapötletet banán-tekercsem (piskótatekercs karamellizált banánnal) krémje adta. (A mousse franciául habot jelent).

A banánokat megszabadítottam a héjától és felkarikáztam. Egy nagyobb, mély fémlábasban karamellizáltam a cukrot és amikor kellően aranyszínt öltött, belekevertem a banánt, párszor óvatos mozdulatokkal megforgattam a karamellben, hagytam, hogy a gyümölcs levétől oldódjon a cukor.

Amíg hűlt, addig felvertem mixerrel a lehűtött tejszínt kis fordulatszámon, belekevertem az instant zselatint (ezt nem kell felfőzni). A kihűlt banánt és a tejszínhabot óvatosan összeforgattam fakanállal.

Csokoládéból készült pohárkákákban készen kapható csokitörmelékkel tálaltam, fogyasztás előtt megszórtam kevés őrölt fahéjjal. A maradék masszát műanyagdobozba kanalazva lefagyasztottam, pár nap alatt az is elfogyott...
Nagyon kellemes ízű finomságot sikerült készíteni, nagy sikere volt!!!

 vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI DIÓS-OSTYALAPOS SÜTEMÉNY-KÖLTEMÉNY


Ez a sütemény Szalókán élő Erika barátnőmtől származik, egyike kedvenc ünnepi édességeinknek!

150 g margarin
200 g cukor
4 tojás sárgája
2 teáskanál szalalkáli+ 2 kanál meleg tej
400 g liszt
50 g tej

2 ostyalap
4 tojás fehérje
200 g cukor
2-3 marék dió

KRÉM:

1 doboz sürített tejkonzerv
vagy 3x 170 g tubusos
500 g vaj vagy margarin
1 evőkanál méz

CSOKIMÁZ:

4-5 evőkanál holland kakaó
4-5 evőkanál cukor
2-3 evőkanál víz
50 g margarin

Összeállítjuk egy nagyobb tálban a tésztalapokhoz valókat és 2 lapot sütünk belőle sütőpapíron, villával megszurkáljuk, hogy elkerüljük a tészta felfúvódását és 180C ˚-on sütjük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna lesz.

A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és gőz fölött folyamatosan tovább verve 10-15 percig főzzük.

A tepsi hátára helyezzük az ostyalapokat, nekem 2 hosszú darabvolt hosszában fektetve, rákenjük a gőzön vert tojáshabot és megszórjuk a darabos dióval.

A tenyerünkkel enyhe nyomást gyakorolunk rá. Addig a momentumig sütjük, amíg aranyszínőre sül a dió és kellemes illat terjed a konyhánkban.

KRÉM:

A tejkonzervet mikrohullámú sütőben karamellizálom 600 kw-on körülbelül 20-30 percig, de legyenek nagyon óvatosak a forró massza miatt. Közben időnként át kell kevergetni. Tejkonzervet lehet lezárt konzervdobozban 3 órányi főzés alatt karamellizálni, vigyázva arra, hogy a víz el ne főjön alóla, mert akkor szétrobbanhat a doboz. A mikrós változat nekem jobban tetszik és gyorsabb módszer is.

Vajat vagy a margarint, lehet fele-fele arányban alkalmazni, felverjük a mézzel és amikor habos lett, összeelegyítjük a karamellizált tejkonzervvel.


Összeállítjuk a süteményt:

1 lap, rá a krém, befedve a diós ostyalappal, krém, másik lap- óvatosan, finoman lenyomkodjuk a kezünkkel.


Most már elkészíthetjük a glazúrt. Csomómentesre kikeverjük a hozzávalókat a zsiradékon kívül, sűrű masszát kell kapnunk. Megmelegítjük állandóan kavargatva és a tűzről levéve hozzádobjuk a margarint. Amikor felolvadt, ráöntjük a sütemény tetejére és elsimítjuk.



A diós réteg a süteményen belül ropogós marad, nem puhul meg, leírhatalanul finom!!!!
A szalalkálitól a tészta törékeny és porózus lesz. Kicsit szagos, de sütés közben a hő hatására elillan a kellemetlen szaga.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DEKORATIV TÖLTÖTT PARADICSOM HIDEGTÁLRA- TULIPÁNCSOKOR


Ez már idei friss fotó!



Húsvéti receptjeimet átnézve találtam a fotóra és rájöttem, hogy a leírását még nem osztottam meg a blogomban, ezért most pótolom a mulasztást, elárulom, hogyan készítettem ezt az egyszerű hangulatos "csokrot":

1kg hosszúkás formájú kisebb méretű paradicsom (nem kaptam a piacon ilyet)
200 g kenősajt
1-2 cikk fokhagyma
lehet bele aprítani egy fél paprikát
zöldhagymaszárak (idén snidling volt)
majonéz
só, bors

nádpálcikák

Kisebb méretű, hosszúkás formájú paradicsomot jól megmossuk és leszárítjuk, majd kereszt formában bevágjuk (de nem végig) és éles késsel picit lehúzzuk a héját a húsáról és kávéskanállal óvatosan kikaparjuk egy részét (de akár benne is hagyhatjuk). Megsózzuk, kicsit állni hagyjuk (10 perc) és leöntjük a keletkezett levét. A jól lehűtött kenősajtot kikeverjük a szétnyomott fokhagymával és majonézzel, ízlés szerint fűszerezzük. Betöltjük a paradicsomokat.
A pálcikákat belenyomjuk a zöld hagymaszárba és a végébe tűzzük a töltött paradicsomokat.
Ugyanígy betölthetünk főtt tojásokat, amit cékla levével (lilás) vagy erős teafőzettel (sárga) pár perc alatt megszínezünk. A tojásoknál 5-6 bevágást készíthetünk, így több „virágszirmot” kapunk.
Ez a fotó talán 4-5 évvel ezelőtt készült, és mivel nem kaptam szép, üde salátát a piacon, hirtelen ötlettől vezérelve szalvétát terítettem a tulipánjaim alá. Rossz ötletnek bizonyult, mert egy idő után pici levet engedett, amitől kevésbé nyújtott esztétikus élményt, de ízben és hangulatában megállta a helyét :)
Lehet díszíteni a tálat zöld kaporszárakkal, petrezselyemmel vagy látványos, ha egyszerűen saláta levélen tálaljuk.
Boci sajttal is készítettem már, belereszeltem egy főtt tojást, a fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és vajat meg majonézt kevertem hozzá. Finom volt!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI NYUSZI TORTA





Kisebb 17 cm átmérőjű tortaformához:
3 db tojás
120 g liszt
150 g cukor
¾ sütőpor

VAGY VIZES PISKÓTA nagyobb formához, 26 cm-eshez:

6 db tojás
35 dk liszt
20-25 dk cukor
1 sütőpor
10 evőkanál víz

KRÉM:

300 ml tej
100 g porcukor
100 g vaj
egy főzős vanília puding vagy 5 ek. liszt
1 vaníliás cukor
tojáslikőr, opcionálisan

Díszítéshez:

fél marék pörkölt darabos dió
bármilyen pikáns lekvár
csokis tortadara

Tepsi kikenéséhez margarin

A nyúl Magyarországon (és nem csak itt) a Húsvét egyik jelképe. Idestova legalább húsz évvel ezelőtt sütöttem először ezt a tortát, azóta többször is kisebb-nagyobb változtatásokkal.
A piskótához felverjük a tojásfehérjét kemény habbá 5 dk cukorral. A tojás sárgáját 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral nagyon habosra verjük mixerrel. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet a sütőporral.
Az első recepthez a forma 17 cm átmérőjű, a másodikhoz 26 cm.
Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljára. A piskótát készre sütjük.
A krémhez megfőzzük a pudingot a tejben, és ha kihűlt, akkor összekeverjük a habos cukros vajjal és a vaníliás cukorral. Ízesíthetjük tojáslikőrrel, ha van, citrom lereszelt héjával… vagy bármivel ízlés szerint.

A piskótából kivágjuk a nyuszi fejét, a két ívelt részből alakítjuk ki a füleit.

Vízszintesen 3 lapra vágjuk az összes piskótarészt és meglocsoljuk cukrozott tejjel, vagy kávéval mindegyiket. Betöltjük a krémmel és összeállítjuk ás mintázzuk a nyuszipofit. Én ehhez csokidarát, pörkölt diót és kevés lekvárt használtam.
Narancskrémes Húsvéti nyuszitorta receptje Adrienntől itt, a blogomon- nagyon-nagyon finom!!!


Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!!!

Lőrinc Pál: Három füles

Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.

Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.

Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.

Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,
Nem lesz a tál sehol üres.

Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NARANCSOS KACSA PECSENYE– CANARD A L’ORANGE- PÁROLT LILA KÁPOSZTÁVAL



A franciák étlapján ez a rendkívül finom és népszerű pecsenye "Canard á lorange" néven szerepel. A narancsos kacsa klasszikusnak számít, egy zseniális, egyszerűen elkészíthető és mégis különleges, pikáns étel, amely ünnepi alkalomra is kiváló. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg variánsa van, én a sajátomat szeretném most interpretálni.

1 szép, piacon vásárolt kacsa- 2,5 kilós

pác a bedörzsöléshez, min. 1 órára:


bors
egy kis majoranna
egy kis őrölt köménymag
3-4 gerezd fokhagyma
1 narancs húsa és reszelt héja
4 ág rozmaring
lehet kis kakukkfű

Narancsszósz:

3 narancs sárga héja
3 narancs leve
½ dl ecet
3-4 ek. cukor
1,5 dl húsleves

bors
opcionálisan ½ dl narancslikőr Cointreau
(aki szereti, tehet hozzá egy fahéjrudat és néhány szem szegfűborsot)

Húsleveshez

zöldségek:

sárgarépa
petrezselyemgyökér
zellergumó
karalábé
petrezselyemzöld csokorba kötve
hagyma héjastól
fokhagyma
1 kicsumázott paprika

1kk őrölt piros paprika

bors, egész
a kacsa mája
zuzája
lábak
háta
szárnyak, amihez bontáskor hozzákanyarítottam egy kis mellét is
kacsánk nyaka

párolt lila káposzta:

1 fej lila káposzta
5-6 ek. kacsazsír
2 fej hagyma
4-5 ek cukor
5-6 ek ecet
1 tk őrölt köménymag
2 db hámozott, reszelt alma
½ dl húsleves

Kedves párom tegnap hazaállított egy szép egész kacsával. Türelemmel felvértezve rögtön nekiestem epillálni a benne felejtett tokokat. Aztán kiszedtem a bensőségeket és a zsírját, amit még úgy éjfél körül ki is olvasztottam. Finom tepertőt kaptam, no meg a kis kacsazsír is jól jött. Feldaraboltam a kacsát és elraktam a hűtőbe. Be lehetett volna pácolni éjszakára, de már igencsak későre járt…
Másnap először is a húslevest raktam oda főni, mert kis lángon szeretem készre főzni, hogy átlátszóan tiszta, aranyszínű húslevest tudjak tálalni az ebédhez. Időigényes, de nagyon étvágygerjesztő a látványa.
Először a húsokat raktam a fazékba, hideg vízben, aztán kb. félidőben bezöldségeltem, sóztam, borsoztam (kb 10-12 szem).

Bepácoltam a kacsahúst, intenzíven letestápolóztam és lefedve visszaraktam a hűtőbe.
Közben egy mély serpenyőben pár evőkanál kacsazsíron félig megdinszteltem a félkarikára vágott hagymákat és rászórtam a cukrot. Hagytam karamellizálódni. Megöntöztem az ecettel, megszórtam a köménnyel, felöntöttem a húslevessel és beleforgattam a csíkokra vágott káposztát és az almát. Időnként megkeverve készre pároltam.

Elkészítettem a mennyei ízű szószt... Az alaposan, meleg vízben megmosott narancsokról vékonyan lehámoztam a héját és julienre vágtam, vagyis vékony csíkokra. Kevés vízben 30 mp-ig főztem, leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és friss vizet öntve rá újra ismételtem a procedúrát. A lábaskába öntöttem az ecetet (jó a balzsamecet is bele), cukrot és a narancsok kifacsart levét, sóztam, borsoztam. Kis lángon, a narancs csíkokkal együtt a fele mennyiségre beforraltam. A likőr hozzáadása után megint csak a felére kell beforralni. Nem volt likőröm, ez az ízesítés most kimaradt, de így is nagyon-nagyon finom, pikáns ízű szószt kaptam.


Költözés közepette vagyunk és kollektív vacsora lett a kacsából- a dolgozó nép számára :) dobozolunk, dobozolunk, felújítunk, szállítunk és dobozolunk...

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DOUGHNUTS- könnyű és gyors fánkok


Pár évvel ezelőtt egy vidgeo.com nevű oldalon találtuk ezt a szuper receptet, gyorsan belopta magát a szívünkbe és a gyomrunkba, azóta mindig nagy sikert aratok vele. Nagyon egyszerű a készítése és nem sok időt igényel. Mindezeken felül még mutatós is. A mai vacsorára ezt készítettem, jó szívvel ajánlom kipróbálni :)

8 főre ajánlják az eredeti receptben

170 g cukor
2 tojás
250 g joghurt (tejföllel is jó!)
1 ek vaníliás cukor
45 g olvasztott vaj vagy margarin

500 g liszt
2 ek sütőpor
1 tk szódabikarbóna
¼ ek só
50 g liszt a nyújtáshoz

1 l olaj a sütéshez (az edény nagyságától függően)
porcukor a szóráshoz

fánkszaggató
pogácsaszaggató

A cukrot a tojásokkal habosra keverjük a mixerrel, hozzáadjuk a többi összetevőt, a száraz anyagokkal nem kell túlkeverni.
Ahogy összeállt, lisztezett felületen 0,5 cm-re nyújtjuk. A maradékot összegyúrjuk, lisztezzük, nyújtjuk, szaggatjuk.
Közepes tűzön aranysárgára sütjük és szűrőkanállal papírkendőre kiemeljük, vagy villával, de nem szúrjuk a fánkokba.
Csokival, eperrel, bármilyen szósszal, málnával, különböző dzsemekkel vagy lekvárokkal tálaljuk.

Házi, saját készítésű narancslekvárt, házi eperdzsemet (exemtől) és fekete áfonya lekvárt kínáltam mellé.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS RÉTES indiai akcentussal


1 csomag réteslap
olaj a lapok lekenéséhez
½ kg túró
2 kenhető sajt (1 db/100 g), ömlesztett sajtkrém, LIDL- ből
2 egész tojás

garam masala 1 ek, a „garam” jelentése csípős, a „masala” pedig keveréket jelent.
1 ek őrölt római kömény
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt koriander (beléndfű, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, zergefű) hindiül dhania

Koriander - Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Az egyiptomiak a koriandert fűszerként, parfümként és az emésztés segítőjeként használták. Barnás-sárga színű, kemény, 3-5 cm-es mag (koriandri fructus).


Garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág.


Volt a hűtőben egy réteslap csomagom, és túróm, gondoltam vacsorára összehozok belőlük valami egyszerű finomságot, de inkább sós ízre vágytam. Szeretem az indiai fűszereket karakteres ízük miatt- így született a ez a nagyszerű finomság!


Minden egyes réteslapot vékonyan megkenünk olajjal és összerakjuk a fele csomagnyi lapot egymásra, a szélére rakjuk egy csíkban az összekevert fűszeres túrót és feltekerjük. A csomag másik felével ugyanígy járunk el. Olajozott sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben 180˚C-on 20 perc alatt arany barnára sütjük.

Nagyon finom lett ez a saját találmányú recept, máskor is el fogom készíteni!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

 vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők