Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÉNYLEG TÖKÉLETES ALMÁS PITE VERUSSTÓL


Veruss Tökéletes almás pitéjét sütöttem meg tegnap.
Számomra újdonság volt a tésztájában a citrom leve és az almában a sok mazsola. Dupla adagból hoztam össze egy nagy tepsire valót, már el is fogyott, mindenkinek ízlett.

Zárójelben leírom az eredeti recept adagjait is, ha valaki kisebb tepsire valót szeretne sütni.

50 dk liszt (27 dk)
25 dk margarin vagy vaj (12 dk)- le szoktam reszelni
15 dk cukor (8 dk)
2 tojás (1 db)
1 citrom leve és reszelt héja (1/2 db)
2 csomag vaníliás cukor (1 db)
2 kanál tejföl (1 kanállal)
pici só

Töltelék:

2 kg alma (1 kg)
10 dk mazsola (3 dk)
8-10 dk cukor (5 dk barna cukor)
1 csomag vaníliás cukor (1 csomag)
fahéj- ízlés szerint
4 evőkanál búzadara (2 ek gríz vagy darált dió)

A tészta hozzávalóit kimérjük és összeállítjuk, folpackban hűtőbe rakjuk pihenni. A mai kor modern háziasszonyai robotgépben egy perc alatt oldják meg ezt a feladatot. Közben a megmosott almát héjastól lereszeljük nagylyukú reszelőn, a levét kinyomkodjuk és megisszuk. Sokféle gyógyító hatás rejlik az alma héjában, ezért nem hámozom, a leve csersavtartalma pedig elősegíti az emésztést és jó hatású a májunk működésére. Összességében igazi gasztronómiai csoda! Ha tehetjük, fogyasszuk minden nap!

A lereszelt, kinyomkodott almát tehát összekeverjük a cukorral, fahéjjal, búzadarával, vaníliás cukorral és a megmosott, meleg vízben megáztatott mazsolával, amit kinyomkodva adunk hozzá.

A tészta leheletnyivel nagyobb felét a tepsibe nyújtjuk, befedjük az almával, ráterítjük a másik nyújtott lapot, lekenjük tojás sárgájával, meghintjük egy marék cukorral. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy a keletkezett gőz könnyedén el tudjon illanni.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 35 perc alatt készre sütjük. Ha kellemes fahéjas almaillat lengi be a konyhát, akkor a sütink megsült. Kockára vagy keskeny szeletekre vágva, porcukorral hintve kínáljuk.

A fotón a háttérben látható tortaszelet Adrienn leányzóm fehér-erdő tortája! Mennyei finomságú, volt :)

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓFELFÚJT AVAGY EGYSZERŰ VARGABÉLES


Izében emlékeztet a vargabélesre és a stíriai metéltre…

500 g túró
450 g fodros kockatészta
4 dl tejföl
6 db tojás
10 dk mazsola
10 dk puha vaj vagy margarin
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
2-4 púpozott evőkanál porcukor ízlés szerint


Ezt a receptet a mindmegette.hu oldalán találtam Gaby53 által elkészítve édes túrófelfújt néven.
Nagyon finom, kellemesen ízletes, egyszerű és nagyszerű könnyű finomság és nem utolsó sorban említendő, hogy hamar elkészül!!! Sokszor fogom még sütni, mert bekerült a család kedvence kategóriába, köszönjük a receptet.

A tésztát sós, bő vízben 8-10 perc alatt kifőzzük, leszűrjük.
A mikróban egy perc alatt megpuhított vajat kikeverjük a porcukorral, a tojások sárgájával. Összekeverjük a túrót a tejföllel, vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a megmosott, meleg vízbe áztatott és kifacsart mazsolával. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A kockatésztát összekeverjük a többi hozzávalóval, utoljára beleforgatjuk nagy mozdulatokkal a tojáshabot. A gáztepsit kikenjük margarinnal és megszórjuk porcukorral, rásimítjuk egyenletesen a masszát és előmelegített sütőbe téve 180 C fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Fa fogpiszkálóval ellenőrizzük, átsült-e már, ha nem ragad rá a masszából, akkor készen is van. 
Melegen, hidegen egyaránt finom sütemény!!!



Az eredeti, saját tésztából készült vargabéles receptje itt található a blogomon.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

LEVELES TÉSZTÁBÓL ALMARÓZSÁK süteményként


Gyors, nem bonyolult, olcsó és dekoratív sütemény!!! Imádom ezt a sütit, első látásra beleszerettem :)
Az ötletet a neten találtam és kicsit módosítottam. Kellemes íze és dekoratív látványa miatt közkívánatra már többször sütöttem.
Nem érkeztem készen lefotózni, olyan gyorsan elfogyott! :D

500 g leveles tészta
2-3 darab közepes alma
1 kiwi
4 evőkanál cukor
(opcionálisan lehet vaníliás cukor, citromhéj- ízesítéshez)
fahéj

A kiengedett leveles tésztát 2x25 cm-es csíkokra vágtam. Az almát megmostam, 4-be vágtam és kivágtam a magházát. Szeletekre vágtam, most kicsit vastagabb lett, de inkább vékonyabbra (!) kell szeletelni, hogy könnyen lehessen majd formázni illetve feltekerni. Mikróban 1+2 perc alatt kicsit átpuhítottam. Az eredeti recept szerint cukros (lehet enyhén citromos) vízben 2-3 percig párolják, csak annyi ideig, hogy hajlíthatóvá puhuljun. párolás után alaposan lecsepegtetjük.
A tésztacsíkot megszórtam fahéjas cukorral (eredetileg nem szerepelt ez a fűszer, de ha már alma, akkor szerintem szinte kötelező) és kiraktam az almacikkeket oly módon, hogy a tészta peremén kicsit túllógjon a héjas oldala. Ráhelyeztem 1-1 cikk kiwit.


Óvatosan, szorosan feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. A tésztacsík végét a rózsa alá tűrtem. Le lehet kenni tojás sárgájával vagy vízzel sütés előtt. Sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük vagy muffinsütőben sütjük készre.
180C fokon 25-30 perc alatt kisütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk, frissen sütve a legfinomabb!

Piros almahéjjal mutatósabb az almarózsa sütemény.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

SIRDAG- AZ AZERBAJDZSÁN PADLIZSÁN PARADICSOMMAL kombinálva


Az azerbajdzsáni konyhában kevés zöldségből készült meleg ételt találunk, ám mégis van olyan, amely a mindennapi étrendjükbe beletartozik, igen kedvelt és népszerű- ez a sirdag (syrdag, cырдаг). Hidegen előételként vagy kenyérrel, melegen pedig köretként fogyasztják hús mellé vagy tésztafélékkel. Két változata létezik- a padlizsános, én ezt fogom interpretálni, és a tokfélékkel készült (a padlizsán helyett- a hal). Szerintem rizs mellé is nagyon illik, vagy plovhoz. Azerbajdzsán déli részéről ered az elkészítése, Lankaran régióból.
Egyszerű és nagyon-nagyon finom étel!

5 nagyobb padlizsán
6 paradicsom
4 cikk fokhagyma
friss vagy lefagyasztott petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
egy csipet kurkuma (színfokozóként)
1 pohárnyi olaj

Friss padlizsánt (más néven- törökparadicsomot) vásároltam, kemény, sima héjú, élénkzöld szárral. A túlérettet jobb, ha nem vesszük meg, mert rágós húsú és ízre kesernyés… Ehhez az adaghoz 4-5 darab szükséges, de érdemes rögtön dupla hozzávalóból elkészíteni. A padlizsánt megmostam és zebracsíkosra hámoztam hosszában. Jó vastag karikára szeltem. Ha vékonyra vágjuk, akkor teljesen szétesik.

A serpenyőben megmelegített olajba dobtam a kevéske kurkumát, amit jelen esetben színezés végett használunk. A padlizsán köröket mindkét oldalán világos barnára kisütögettem, papírtörlőre kiszedtem, félretettem.
A paradicsomot forró vízbe dobva meg kell hámozni és lereszelni. Én kitaláltam egy jobb módszert- a félbevágott paradicsomok húsát héjával a tenyerem felé lereszeltem és ily módon időt és fáradságot spóroltam :)
Megpucoltam a fokhagymát és apróra vágtam, fokhagymanyomó is tökéletes megoldás.
A petrezselyemzöldet apróra vágtam… volna, de volt a mélyhűtőben bezacskózva, abból használtam.
Egy serpenyőbe öntöttem a paradicsompürét és fedő nélkül főztem kb. 7 percig, ezen idő alatt kicsit besűrűsödött. Beborítottam a kisütött padlizsánnal, rászórtam a fokhagymát, majd sózva, borsozva lefedtem az edényt. Csökkentve alatta a lángot 8-10 percig pároltam, ez alatt az idő alatt a paradicsom kicsit átpirult.
Ahogy készen lett, megszórtam a petrezselyemzölddel.

Az azerbajdzsán konyhában az ételek elnevezése nagyon hasonlít a török nyelvűek ételeire, történelmüknél fogva ízvilágban és elkészítése alapján pedig a perzsára, ugyanis még időszámításunk előtt Azerbajdzsán egy része perzsa uralom alá került.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

2011. július 21.-én Roza megtisztelt figyelmével és a következő gasztro-blogosok között terjedő díjjal tüntetett ki többed magammal:



Azoknak a kedves blog társaknak adandó tovább, akiket a közelmúltban kezdtem böngészni.
Kedves Roza, elsősorban szeretném, ha kicsit megkésve is, de annál nagyobb köszönömmel meghálálni, és egyúttal eltekinteni a továbbadásától, hiszen már mindenki körbeküldte, én meg mindenkit szívesen olvasgatok, akiket bejelöltem követésre :)
Fogadjátok tőlem szeretettel, akik olvassátok a blogomat!!!

Hétvégén Zamárdiban grilleztünk...


A hattyúk tava :)- a Balaton!




Mennyei Fekete-erdő torta!!!!




... és a 40 cm átmérőjű palacsinta...

SZILVALEKVÁROS KŐTTES GOMBÓC CUKROS DARÁLT DIÓVAL ÉS MÁKKAL




Családom nagy kedvence!!!

A mákot most újítottam, mint választási lehetőség, mindig dióval ettük, lekvárral töltve vagy anélkül.
A cseh szalvétagombóc kedvelt édes rokona úgy került be az osztrák konyhába, hogy Csehország jelentős része a monarchiához tartozott...

1 kg finom liszt
5 dk élesztő
langyos víz vagy tej, kb. 4 dl, ne legyen túl lágy a tészta
só (ne legyen sótlan a tészta, mert ízetlen lesz)
2 bő evőkanál cukor
5 dk olvasztott margarin vagy 1 dl olaj, de el is maradhat

lehet 2 tojás sárgája, de nem muszáj, nálam többnyire kimarad

olaj vagy olvasztott vaj a kész gombócok lekenéséhez

sűrű szilvalekvár vagy anélkül
darált dió + cukor
mák + cukor

A lisztet tálba mélyebb dagasztó tálba szitálom, a közepében kialakított mélyedésbe teszem a szétmorzsolt élesztőt, hozzákeverem 1 dl langyos tejhez vagy vízhez a cukrot és ráöntöm, a kezemmel belemosom az élesztőt. Hagyom felfutni. A többi hozzávalóval együtt jól bedagasztom, míg nem ragad már az ujjaimhoz. Közepesen lágy legyen, ezért ha az állag úgy kívánja, pótoljuk a folyadékot.
Sokan tojást is használnak az összeállításához, de a sok év tapasztalat megmutatta, hogy felesleges adni hozzá, nem lett rosszabb az állaga.
Letakarva pihenni hagyom, míg duplájára kel, ez körülbelül 45 perc.


Addig ledarálom a diót, összekeverem a cukorral. A mákot is. Előkészítem a párologtató edényt, vizet öntök bele és leolajozom ecsettel a felületeket.
Amikor megkelt a tészta, akkor újra átgyúrom. Ebből a mennyiségből 30 gombóc lesz. 3 felé osztom szemre a tésztát és 3 rudat formázok, amit 10 felé vágok, hogy nagyjából egyforma méretű labdát kapjak. Kézzel kicsit meglapítom, beleteszek egy kávéskanálnyi szilvalekvárt és összecsípve fölötte a tésztát- gombócot formálva belőle tálcára rakom es konyhakendővel letakarom. Miután készen van mind, akkor letakarva hagyom újra megkelni, kb. 20 percig.

Amikor már fő a víz, belerakom ötösével és 15 percig hagyom gőzölődni. Majd újra megismétlem a másik felével is. Ami készen van, olvasztott vajba mártom (vagy akár olajba) és belehempergetem vagy csak egyszerűen megszórom a diós cukorral vagy mákkal.

Frissen, gőzölgőn

Frissen az igazi, de másnap is finom mikróban kicsit átmelegítve.

Amíg nem vettünk párolót, addig egy nagyobb edényben vizet forraltam és lyukacsos megolajozott fém párolóbetéten gőzölögtettem a gombócokat is és a knédlit is fedő alatt 15-20 percig, hogy a víz ne érje.Ha nem töltjük be semmivel- knédliként formázva gőzöljük és vadas hús mellé vagy bármilyen szósszal készített hússal kiváló eledel.

Laktató, egytálételként is megállja a helyét. Fagyasztható! Azt olvastam valahol, hogy a a lengyelek vajjal leöntve és kristálycukorral megszórva tálalják, a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal fogyasztják.

Érdekességként: a sváb hébeknédli gőzgombóc alapja nagyon hasonló, cukorral és grízzel szórva feltekerik az ellapított darabokat. Azt olvastam róla, hogy a gombócokat vizes lábasban lefedve és konyharuhával körbetekerve 40 percig kis lángon gőzölik vagy sütőbe teszik. Vajban pirított zsemlemorzsába forgatva porcukorral tálalják esetleg pikáns házi lekvárral.
Nagyon-nagyon finom fél barack befőttel töltve vagy sűrű baracklekvárral is! :)

Olgi Varga Szné írta Lekvárral is, meg túróval is szoktam tölteni!! No, meg a vadas pörkölhöz pusztán!

Vadas hús knédlivel recept

Gombás knédli szósszal recept

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINOM HÁZI ARANYLÓ SÁRGABARACK LEKVÁR VAGY DZSEM ÉS SZÖRP



5 kg jó érett sárgabarackra számolva (magostól mérve)
3- 3 és ½ kg kristálycukor (függ a barack érettségétől, édes ízétől) a lekvárhoz és a szörphöz összesen
1 bő evőkanál citromsav
csipetnyi szalicil (opcionálisan, elhagyható) a szörphöz

Amikor a naptár július végét, augusztus elejét mutatja, nem szívesen gondolunk még a télre, de sajnos a nyár nem tart örökké. Szeretném megosztani a legjobb, legfinomabb baracklekvár és szörp receptet, amit évtizedek óta ezzel a módszerrel főzök be, hihetetlenül egyszerű módon. Nyári napsütést varázsol az asztalunkra egész évben. Évekig eláll, ha eleget érkezünk befőzni belőle. Analóg módon főzök be másfajta gyümölcsöket is, módosítva a cukor mennyiségét.

Először is előkészítjük és kimossuk alaposan az üvegeket és hagyjuk lecsöpögni tiszta konyhakendőn. Lehetőleg jó érett barackot vásárolunk a jam befőzéséhez. Alaposan több váltott vízben átmossuk, késsel megfelezve távolítsuk el a magokat és egy nagy befőző lábasba (emailírozott) rakjuk, a teflonos, magas falú nagyon jó szolgálatot tud tenni. Eleinte ledaráltam a gyümölcsöt, ami felesleges munka volt csak, mert főzés közben az érett sárgabarack kellőképpen szétfő és megmarad egy-egy darabka a gyümölcs húsából. Ha lekvárt szeretnénk, akkor daráljuk mégis, akár át is passzírozhatjuk, vagy egyszerűbb megoldás, ha megmerítjük benne a botmixert. Ahhoz, hogy áttetsző legyen- kuriózumnak mutatóba :), de minek? meg is hámozhatjuk és soha nem szoktam. Ha 2 órát főzzük kis lángon, időnként megkeverve, akkor is teljesen szétfő!
A citromsavat rászórjuk és elegyítjük a gyümölccsel, majd rázúdítjuk a fele cukormennyiséget, hogy ellepje a megmosott, kimagozott barackok tetejét. Lefedve hűvös, száraz helyen másnapig állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Hozzákeverjük a csipetnyi szalicilt is. A citromsav helyett használhatunk kifacsart citromlét is, az a funkciója, hogy a barackhús színe ne változzon, ne barnuljon meg és pikánsabb ízt kölcsönözzön neki. Az utóbbi időben nagy divat lett mindenféle ízesítés hozzáadása, de nekem az eredeti hagyományos ízek jobban bejönnek ízre.

Másnap a gyümölcsöt leszűrjük, annyi kevés levet hagyva a dzsemnek valón, amilyen sűrűt szeretnénk készíteni. Közepes lángon, időnként kavargatva főzzük kb. 20-25 percen át, akkor lehabozzuk, kis lángon főzzük 1-1,5-2 órán át, időnként megkeverve, le ne kapjon az alja. Amikor elérte a megfelelő állagot, hozzáadjuk, ízlés szerint, a többi cukormennyiséget, ha kell és nem találtuk elég édesnek, és addig kavargatjuk még, amíg az teljesen feloldódik. Az üvegeket tepsibe helyezzük, belekanalazzuk a barackdzsemet és rögtön lefedve- száraz dunsztba helyezzük 24 órára.

A sárgabarack leszűrt levét feltesszük főni, 10 perc főzés után leszedjük szűrőkanállal a habját, hozzáadjuk a cukrot, és felfőzzük, tölcséren át óvatosan üvegekbe merve és lezárva szintén a száraz dunsztba rakjuk, vagyis melegen tartva csírátlanítjuk. Lehet kevés vizet adni hozzá, hogy ne legyen túl sűrű...

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD ADRIENNEK



Kriszti gasztroblogján találtam ezt az ötletes rolád formájú tiramisut amit kicsit átmódosítottam.
Ebben a kánikulában esztelen öngyilkosság lett volna begyújtani a konyhában a sütőt, ezért elhatároztam, hogy megkönnyítem a dolgom :)
Az eredeti recept hozzávalói: 18 db babapiskóta, 250 g mascarpone, 2 evőkanál cukor, 2 adag erős fekete kávé és kakaópor a diszítéshez.
Nyers tojást nem használtam és a mascarponét tejfellel és lime kifacsart levével tettem pikánsabbá. A babapiskótához feketekávé helyett cukros forralt vizet készítettem a mártogatáshoz. Mindezek a különbségek egy új nyári süteményt eredményeztek, de az alapötletet és az inspirációt Krisztinek köszönhetjük! A babapiskóta, azaz savoyardi nevét az olasz királyi családról, a Savoyai-ról kapta.

Készíthető fele mennyiségből és akkor csak egy tekercset kapunk vendégvárónak például, de biztos vagyok benne, hogy egy példányban kevésnek fogják találni!

2 tekercshez:

4X12 db babapiskóta (olasz nevén savoyardi)
2X 250 g mascarpone (tehát 2 dobozzal)
3 lime leve és lereszelt héja (citrommal is finom)
375 g 20 %-os tejföl
porcukor ízlés szerint (kb 5-6 evőkanál)
1 csomag 20 g-os instant zselatin fix
2 dobozka málna (szűrőbe téve mostam és jóóól lecsöpögtettem)
frissentartó fólia (folpack)

Leterítettem egy kb. 40 cm hosszú folpack darabot. 2,5 deciliter forralt, kihűlt vízben feloldottam 2,5 evőkanál cukrot. A kekszeket gyors mozdulattal, egyesével és mindkét oldalát belemártottam az édesített vízbe és kiraktam 3x7 db-ot egymás mellé sorjázva.

A krémhez dinamikus tempóban habverővel kissé felvertem a tejfölt a cukorral, tovább verve hozzáadtam a mascarponét és a kifacsart 2 lime levét, a legvégén pedig a zselatin fixet. Egyet meghagytam díszítéshez. A málnából félretettem egy kis maroknyit a rolád tetejére. A krémet szemre megfeleztem és valamennyit ebből is oldalra raktam. Nem elfelejtendő ám, hogy a lime-okat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra használat előtt…
Hosszában az első két sor piskótára rákentem a krém felét, a közepén megszórtam málnával és feltekertem rolád formájúra a fólia segítségével. A két végén megtekertem és a hűtőbe raktam. Ugyanígy jártam el a másik tekerccsel is.
Miután több mint fél napot hűsöltek, óvatosan kitekertem a fóliából és kidíszítgettem. Jól összeállt a rolád annak ellenére, hogy az átitatott piskóta igencsak képes magába szívni minden nedvességet és ettől ellágyul, akárcsak mi, amikor végre megkóstolhatjuk művünket! :D
Úgy tűnik számomra, hogy nyugodtan le lehet fagyasztani, mert jól tűri a jéghideg klímát! De előrelátó háziasszonyok kettőt készítve- egyet lefagyaszthatnak egy előrelátott alkalomra... amikor nincs idejük a desszerttel foglalatoskodni.

Nagyon kellemes ízű, kánikulában könnyen elkészíthető sütit élvezhettünk Adrienn lányom szülinapján!!! GYORSAN ELFOGYOTT! Képtelenség korlátozott mennyiségben fogyasztani!!! Még nem tudják a fiatalok, hogy még egy adag várja őket holnap ;)

Boldog szülinapot, drágám! :)

Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

PEACH PARADISE, MENNYEI ŐSZIBARACKOS SÜTEMÉNY



Nagyon finom lett!!!!

Azért adtam neki a címben a "mennyei" jelzőt, mert mint Paradicsomi őszibarackos név esetleg képzavart okozna első olvasatban :)

1 csomag kész leveles tészta
1 nagy őszibarack konzerv
300-400 g tejföl
1 pohár cukor, de szerintem a fele mennyiség is elegendő! aztán még adagolhatunk ízlésünknek megfelelően
1 tojás
2 bő evőkanál liszt (most vaníliás pudingot használtam)
a liszthez 1 csomag vaníliás cukor
mehet bele reszelt citromhéj

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető, szinte elronthatatlan, rövid idő után már fogyasztható, könnyed, finom pite-sütemény. Lehet téglalap alakú tepsiben, vagy körformájú üveg formában sütni. Kapcsos tortaforma nem lenne szerencsés választás, mert esetleg kifolyhat az öntet a réseken.

A margarinnal kikent tepsibe belehelyezzük a leveles tésztát peremmel. A felesleget levágjuk és kisüthetjük magokkal szórva sós masniként. Ha a tepsink nagyobb formájú, akkor nincs maradékunk.
Az őszibarack befőttet leszűrjük és vékony szeletekre vagy kockára vágjuk. Rászórjuk a tésztára.

Az öntethez enyhén felverjük kézi habverővel vagy akár mixerrel a hozzávalókat és a gyümölcsre öntjük.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Nagyon finom, tényleg mennyei, kellemes ízű sütemény, amely gyorsan készül! Nagyon finom még aszalt szilvával és dióval sütve.

Ha nincs leveles tésztánk otthon, akkor a következő tésztát lehet az elkészítéséhez felhasználni:

1,5 pohár liszt
0,5 pohár tejföl
150 g olaj
0,5 kk szódabikarbóna (pici ecettel vagy citromlével oltva).

Megmaradt pár barack (6) meg 2 nektarin és sütöttem ma egy újabb adagot- fél pohár cukrot használtam és annyit módosítottam, hogy amíg felkockáztam a gyümölcsöt, arra a pár percre a sütőbe toltam a tepsit a kiterített leveles tésztával, amit villával megszurkáltam. Igaz, hogy kicsit összeugrott a tészta megemelt széle, de maradt annyi perem, hogy a tejfeles krémes rész a gyümölcsökön maradjon. Gondoltam, hogy mégis csak több levet ereszt a friss gyümölcs és ezért szerettem volna elérni, hogy biztosan átsüljön alatta a leveles tészta alap.



Juhász Gyula versből idézve:

"Pipacsot éget a kövér határra
A lángoló magyar nyár tűzvarázsa."
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők