Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
TÁLKA, BÁRÁNYKA ILDITŐL
Június elején ünnepelte blogszületésnapját a Tiffanylda blog tulajdonosa- Csaba Ildikó üvegkészítő http://tiffanylda.blogspot.hu/2012/06/szulinapi-nyeremenyjatek.html . Az állandó látogatók kategóriában nekem kedvezett Fortuna asszonya és boldog tulajdonosa lehetek alkotásainak- ennek a kínáló tálnak és ráadásként egy aranyos báránykának :)
Drága Ildikóm! :) Szeretettel gondolok Rád, ahányszor a látókörömbe kerül!!!! Köszönöm!!!! Remélem, egyszer személyesen is találkozunk :)
Ugye, mennyi báj van bennük?
vicuska13.blogspot.com
MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD VERUS JÁTÉKÁRA
Ezt a nyári, üde finomságot Verus játékára hoztam, http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2012/06/johet-desszertjatekra-fel.html
Egy gyümölcsös recepttel lehet jelentkezni, időhiányban
szenvedőknek régebben publikált finomsággal. Én is ezt teszem most :) Recept itt http://vicuska13.blogspot.hu/2011/07/malnas-ala-tiramisu-rolad.html
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
BACONOS SERTÉSHÚS SAJTSZÓSSZAL ŐZGERINC FORMÁBAN FOKHAGYMÁS ÚJKRUMPLI KÖRETTEL
A baconos sertéshús őzgerincben sütve az egyik nagy kedvencem- egyszerű a készítése, rendkívül finom, mutatós- ünnepi alkalomra, vendégeknek vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom elkészíteni! :) Külön felhívom mindenki figyelmét az újkrumpli köretre- nem kell lekaparni a héját, ami már előny, de ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, különösen finom! A káposztasalátánk két változatát többnyire együtt szoktam készíteni, nekünk régóta bevált ez a recept.
1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
200-250 g bacon szelet
150-200 g kemény sajt, reszelve
só
bors
petrezselyemzöld
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás
prézli
KÖRET:
1 kg újkrumpli
olíva olaj
chili paprika/ vagy fekete bors
só
3 cikk fokhagyma
kapor
Tepsi mérete: 32x12x7 cm, a sima, nem bordás
A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.
A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.
A baconnal kirakjuk az őzgerincformát
Felvágjuk a sertéshúst
A baconszeletekkel betakarjuk
170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a betöltött
gerincformát 50 percre. Ekkor óvatosan kiemeltem, megszabadítottam a fóliaborítástól,
a maradék tejföllel lekentem a felületét és megszórtam a reszelt sajttal, ami
kimaradt. Visszaraktam a meleg sütőbe 15 percre.
Ha csirkéből készítjük el, akkor elég 40 perc is a sütéshez.
Amikor elkészült, akkor igény szerint kiboríthatjuk a formából
egy sütőpapírra és átpiríthatjuk a tetejét (ami az alja volt). Méltó, finom étel- forrón és hidegen tálalva egyaránt.
Hidegen is nagyon finom volt és esztétikusabban lehet szeletelni.
Szilikonformában is lehet sütni.
Bacon híján nélküle elkészítve is nagyon finom, de lehet vékony
szelet füstölt szalonnát rakni helyette a forma aljába.
Egy pohár finom borral kísérve- nem lehet neki ellenállni!
:)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)
ÜNNEPI ÚJKRUMPLIKÖRET MINDEN NAPRA:
Mesefinom!!!!
Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a
héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint
feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A
fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és
óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival. Abbahagyhatatlan!!!
KÉTFÉLE KÁPOSZTA SALÁTÁT készítettem hozzá, mindkettőt nagyon szeretjük:
egy fej káposztát legyalultam, kevés sóval alaposan átnyomkodtam, hogy levet engedjen és megfeleztem az adagot:
1-höz adtam- kaprot, darált fekete borsot, tejfölt, kevés
majonézt.
2.-hoz adtam, + 3 evőkanál cukrot, 1
evőkanál darált száraz piros paprikát, kevés chili paprikát, darált fekete
borsot és ecetet, ízlés szerint. Utóbbit nem mértem. Kellemesen ecetes legyen az íze!
Eredeti receptet: "Csirkemell őzgerincformában sütve" innen merítettem.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
MODERN ARANYGALUSKA
Modernnek neveztem el, mert nem a megszokott, hagyományos módon készítettem.
Nagyon jó ez a dagasztott alap tészta, sokszor bizonyított a receptje, finom, foszlós és könnyű vele dolgozni.
1 kg liszt
5 dk élesztő
6 dl langyos tej
4 tojás sárgája
12 dk vaj
8-10 dk cukor
só
Vanília-sodó:
1 l tej
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás puding
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dl tejet megmelegítettem egy kis cukorral a mikróban és
belemostam a kezemmel a csomag élesztőt. Felfuttattam.
Egy kis tálban felolvasztottam megint csak a mikrohullámú
sütő segítségével a vajat. A tojássárgáját villával kicsit szétvertem,
felöntöttem a meglangyosított maradék tejjel.
A lisztet az öblös dagasztó tálamba szitáltam. A közepében
kialakított mélyedésbe öntöttem a fent előkészített hozzávalókat és 10-15 perc
alatt bedagasztottam a tésztát. Konyhakendővel letakarva 1 órán át hagytam
megkelni.
Finoman átgyúrtam a gyönyörűen megkelt tésztát, ami már domborúan
megemelte a konyhakendőt.
Nagyobb diónyi darabokat lecsipkedve, tenyerem között
kihúzva, ellapítva, megtöltöttem és összecsípve a széleket gombóccá formáltam.
Olvasztott vajba forgattam és a kivajazott tepsibe sorakoztattam. A töltelék
változó volt, de közkívánatra készült, mivel elfogyott a tavalyi dióm, eddig mindig cukros dióban fürdettem meg. Került a
belsejébe rejtve: sűrű házi szilvalekvár, ribizli lekvár anyukámtól, mogyorókrém, és
egy sor szilvalekvárral töltött, de cukros mákba forgatott aranygaluska is. Az
összes tetejét megszórtam vaníliás cukorral és a jótékony hatású sótlan (tehát
a NEM sózott változatú!) napraforgó maggal. Utóbbival isteni finom és különleges almásat szoktam sütni, ezért mindig van itthon tartalékban. Magas E vitamin tartalma (és egyéb kémiai
részei- Mg, K, Ca stb.) erősíti immunrendszerünket, csökkenti a magas
koleszterinszintet és a magas vérnyomást is!
Újra letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztette 25-30 perc alatt a tepsiben. 175-180 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Újra letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztette 25-30 perc alatt a tepsiben. 175-180 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
A modern sodóhoz megfőzzük a pudingport a tejben a szokott
módon, de hígabb formában. Kihűlve, hidegen az aranygaluska mellé, alá, fölé tálaljuk
:)
HABCSÓK
A megmaradt 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, aztán tovább
mixereltem sok cukorral (kb egy csészényi- 20 dkg, mehet bele egy kiskanál citromlé) és belekevertem előző édesség készítéséből maradék
kókuszreszeléket és maradék tortadarát. Csókok készültek, habcsókok :) belőle. Sütőpapíron
és alacsony hőfokon szárítva… Ha már könnyen leemelhető, az annak a jele, hogy
készen van!
Olvastam valahol arról, hogy 1,5 óra 100 C fokon való
szárítás után (én kicsit magasabb hőfokon sütöm) bent kell felejteni éjszakára
a sütőben, zárt ajtók mögött, mert különben rögtön kiszökik a meleg. Nem
véletlenül nevezik „elfelejtett süteménynek”. Hogy másnap ne puhuljanak meg,
zárt edényben vagy zacskóban tároljuk, mert különben magukba szívják a nedvességet
és elvész a ropogósságuk.
Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. De finooommm!! Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)
Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. De finooommm!! Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
TÚRÓS KŐRÖZÖTTEL TÖLTÖTT KRUMPLICSÓNAKOK
8-10 darab krumpli
500 g túró
túró állagától függően- néhány evőkanál sűrű tejföl
piros arany, hogy íze, színe harmonikus legyen
4-5 zöldhagyma a szárával együtt
1 kis fej vöröshagyma
só
bors
1 teáskanál őrölt köménymag
kapor
füstölt kecskesajt lereszelve a tetejére
A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy fele-fele
arányban tehéntúróból és juhtúróból, de sokan használnak csak tehéntúrót, mint
én is jelen esetben. A tölteléknek való kőrözöttet alaposan összekevertem,
utána ízesítettem.
A krumplit meghámoztam, kettévágtam hosszában és megfelelő
edényben mikróban, lefedve, körülbelül 10-15 percig előpároltam. Teáskanál
segítségével kikanalaztam a belsejét, előkészítve a helyet a tölteléknek.
Vajjal kikent tepsibe raktam, mellé a forgácsokat és megsóztam. Betöltöttem a
kis csónakokat.
Meglocsoltam olívaolajjal, kevés vizet öntöttem a töltött
csónakok alá. Lefedtem fóliával és betoltam a tepsit az előmelegített sütőbe. 45
perc alatt készre sütöttem. A reszelt sajtot 10 perccel a sütés vége előtt rászórtam.
Tálalásnál a tetejükre helyeztem ízfokozóként 1-1 serpenyőben
átsütött füstölt sonka szeletet. Tejfölt kínálunk mellé, de anélkül is finom,
úgy hidegen, mint melegen, egymagában, köretként, máskor is fog szerepelni konyhai repertoárunkban :) .
Az alapötletet Gizus http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/11/kapros-turoval-toltott-krumpli.html receptje adta. Izgalmasan hangzott a kapros túróval töltött
krumpli, ezt a receptet egy kicsit saját ízlésemre formáztam, tekintettel a
hozzávalóimra. Őt idézem- „Ma a sült oldalas mellé köretnek tálaltam fel. Nem
is tudom miért vártam vele ennyi ideig, mert nagyon finom lett. Szerintem még
csak úgy magában, egy kis savanyúsággal is kitűnő fogás lehet. Egy biztos, a
receptet nem teszem a süllyesztőbe, mert hamarosan újra elfogom készíteni.”
Gizus hozzávalói:
3-4 db krumpli
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
ALMATORTA (SÜTÉS NÉLKÜL)
Nagyon finom, könnyed, nem túl édes ízű, gyors és egyszerű tortát készítettünk almából és babapiskótából. A lányom munkahelyére hozta ezt a nagyszerű tortát az egyik férfikolléga (H.Zsolt) a születésnapjára, amivel megkínálta a kollektívát. Amikor úgy döntöttünk, itthon is elkészítjük, kíváncsian vártam a végeredményre, milyen is lesz… Nagyon ízlett, azóta már többször „sütöttük”! :) Az interneten több helyen is láttam a receptet, nagyon népszerűnek tűnik!
Hozzávalók:
1 kg savanykás alma (+ 1-2 darab ráadásnak)
2 dl víz
150 g cukor (lehet kevesebb vagy több, ízlés szerint)
1 citrom leve
opcionálisan fahéj, nélküle is finom
1 csomag babapiskóta
2 pudingpor- vaníliás vagy tejszínes ízű, akár mindkettőből
1-1 db
2,5-3 dl víz
tejszínhab a tálaláshoz
tejszínhab a tálaláshoz
Az almát meghámozzuk, lereszeljük a reszelő nagyobb méretű lyukán. A pudingport csomómentesre keverjük a vízben. Egy széles, magas lábasban az almát megpároljuk a vízben a cukorral, ízesítjük a citromlével és a fahéjjal.
A pudingot ráöntjük, és sűrűsödésig főzve keverjük. Kirakjuk babapiskótával a kiválasztott formát, szögletes vagy kerek, több kicsi vagy egy nagyobb tortaformába. Rákanalazzuk a fele almás-pudingot, újabb sor babapiskóta, a kerek széleknél kettétörjük, úgy illesztgetjük egymás mellé. Rásimítjuk a másik fele krémet. Mikor kihűl, akkor hűtőbe tesszük pár órára. Tejszínhabbal lesz tökéletes, de akár csak díszíthetjük is vele, csokit reszelve rá, ha úgy tetszik.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
MEDITERRÁN FŰSZEREZÉSŰ CUKKINI SÁRGARÉPÁS-SAJTOS RIZSÁGYBAN SERTÉSPÖRKÖLTTEL
Vettem egy darab friss, zsenge cukkinit, gondoltam kisütöm sütőben,
szezámmagban megforgatva és elnassolgatjuk. Finom és egészséges! De köretet
kívánt a sertéspörkölt, amit a szokott módon készítettem, jó sok hagymával stb.
ezért gondoltam egyet és homlokegyenest megváltoztattam a cukkini sorsát, plusz
esztétikai feladatot kapott, nem akárhogyan :). Isteni finom lett!!! Érdemes
utánam készíteni- ízek élvezete a végeredmény :)
Hús nélkül is szívesen enném, állaga könnyű, szinte levegős,
a rizs a sajttól krémes hatású, hamar megvan, csak a sütési időt kell
kibírni és rettentően finom...
A provance-i fűszerkeverék, mint a nevében is benne van-
dél-Franciaországból származik. Eredetileg. Mert én Édesanyámtól kaptam egy
méretes üveggel és nagyon megszerettem. Üde, mediterrán keverék, tartalmaz
kakukkfüvet, amely a francia konyha nélkülözhetetlen kelléke, tárkonyt, petrezselymet,
szurokfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, majorannát, levendulát, babért. Nemcsak
illatorgia, de ízében is lehengerlő. Jól ízesíti a zöldséges ragukat,
grillezett halakhoz és húsokhoz remek. Ünnepi asztalon is üde színfolt!
Hozzávalók:
2 pohárnyi rizs
2 sárgarépa- egy lereszelve, 1 zöldséghámozóval hosszúkás leheletnyi
vékony szeletekre vágva
2 db natúr kenhető félzsíros ömlesztett sajt 100 g
só
1 vagy 2 db. cukkini lereszelve
3 egész tojás
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
1 teáskanál curry
só
Előkészületek- a megmosott cukkinit héjastól lereszeltem,
besózva hagytam állni.
A rizst alaposan átmostam, többször váltva a vizet, és a sárgarépákkal
együtt megsózva készre pároltam kétszeres vízmennyiségben. Kellemesre
lazítottam a hozzákevert sajtokkal, és belesimítottam egy körformájú pitesütő edénybe
oly módon, hogy kanállal felhúztam az oldal falára teljes magasságban, peremet
képezve.
Egy tálba felütöttem a lemosott tojásokat, sóztam, egy
evőkanál provence-i keverékkel és egy teáskanálnyi curryvel megfűszereztem, a
tejfellel jól elkevertem. Érdemes használni a kézi habverőt a keveréshez.
A kész keveréket ráöntöttem a rizsre, elegyengettem és a
peremet kicsit ráhajlítottam a kezemmel és egy fakanál segítségével.
Előmelegített sütőben 180-200 C fokon 30 perc alatt
átsütöttem.
A pörkölt mellé köretként tálaltam. Lehet tejfelt kínálni a
cukkinis rizspite mellé. A rizs nagyon jól kiemeli a cukkini kifinomultságát :)
Jó étvágyat! :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
ZABPELYHES CSOKIS SÜTI SÜTÉS NÉLKÜL
Omlós, finom, gyorsan készülő egészséges rágcsálnivaló,
nagyon egyszerű elkészíteni! Klasszikus amerikai recept, csokiimádóknak kötelező! Bónuszként leírom a süthető három az egyben zabpelyhes keksz receptjét is.
200 g cukor
50 ml tej
50 g kakaó (holland, mert az sötét barna színű és finom)
50 g vaj
50 ml mogyoró vaj (vagy Nutella)
1 teáskanál vaníliás cukor
200 g zabpehely, nagy méretű
Először előkészítünk egy sütőpapír darabot, amit az asztalra,
nagyobb tálcára vagy tepsibe terítünk.
Összekeverjük és egy vastag falú mélyebb lábasban vagy mély serpenyőben
odatesszük a tűzhelyre az első 4 komponenst melegedni- cukor, tej, kakaó, vaj.
Ha amerikai módon mérőpoharat használunk, az megkönnyíti az
előkészületeket, sokkal könnyebb dolgunk van- 2 csésze cukor, kakaó, tej, vaj ½
csésze. Mindegy a mértéke.
Közepes lángon felfőzzük, állandóan kavargatva. Ahogy
felforrt, ez gyorsan bekövetkezik, tehát buborékokat látunk megjelenni a
felületén, akkor pontosan 2 és fél percig kavargatjuk. Hozzáadjuk a második
szakasz hozzávalóit- mogyoróvaj vagy Nutella (1/2 csésze) és vanília. Leemeljük
a tűzről az edényt és gyors mozdulatokkal összekeverjük a 4. szakaszban a
zabpelyhet (3 csészével). Darabosat érdemes használni.
Kanállal kekszeket formázunk a sütőpapíron és bármivel díszíthetjük,
amink van. Hagyjuk kihűlni, azalatt kinyalogatjuk az edényt :) Ahogy hűl,
keményebb lesz!
A süteményünk készen van!
Mogyoróvaj (ledarálunk sós mogyorót robotgépben+ pici vaj
vagy olaj, hogy krémesebb legyen, mehet hozzá egy kanálka méz) helyett
nyugodtan használhatunk Nutellát vagy egy marék darált diót, itt elsősorban az
íz a lényeg.
Ha mindenképpen be akarjuk kapcsolni a sütőt, akkor
használjuk a következő zabpelyhes receptet:
Három az egyben vagyis Zabpelyhes keksz háromféle tartalommal
150 g zabpehely
200 g liszt
100 g cukor
120 ml méz (1/2 pohár)
150 g tejföl
1 tojás
100 g vaj
½ teáskanál szódabikarbóna
1 tábla csokoládé
100 g dió (elhagyható)
100 g mazsola
A lisztet a szódával átszitáljuk. A vajat a cukorral nagyon
habosra, fehéredésig keverjük. Hozzáadunk egy tojást, majd a tejfölt, a mézet
és a zabpelyhet, mindegyik komponens után jól átkeverjük. Apránként a lisztet,
nem sűrű állagú tésztát kell kapnunk, ami ragad a kézhez, ezért nem manuálisan
elegyítjük.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a tepsire sütőpapírt
terítünk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az elsőbe keverjük a
reszelt csokit, a 2.-ba a darabos diót, a 3.-ba a mazsolát (esetleg kis fahéjat).
Kanállal kirakjuk a keksznek valót a tepsire 3-5 cm
távolságra egymástól, hogy ne ragadjanak egymáshoz. 10-15 percet sütjük 200 C
fokon, sütőnktől függően.
Melegen, hidegen nagyon finom 3 féle zabpelyhes kekszet
kaptunk! :)
Első recept az orosz foodclub oldaláról, Ljubov Shukacheva
receptje.
A második lil-8888-tól a koolinarról.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
MEDVEHAGYMÁS SONKÁS ÓRIÁSCSIGA NAPRAFORGÓMAGGAL
A medvehagyma íze, aromája frissen a legintenzívebb, legélvezhetőbb, a
maradékot apróra vágva lefagyasztottam zacskóban. Több ételnél sikerült
felhasználnom, mindenütt méltóan megállta a helyét és beváltotta a hozzá fűzött
gasztro-reményeket :) , tehát jól debütált, megszerettük! Ma Laci blogjáról készítettem el
egy finom töltött óriáscsigát kissé átvariálva. Megfordult a fejemben, hogy tej
helyett paradicsomlevet fogok használni, de aztán másképpen alakult.
Színben-ízben csak a javára vált volna :) Legközelebb megvalósítom az ötletemet!
Tészta:
700 g liszt átszitálva
50 g rétesliszt
2,5 dk friss élesztő (kevés tejben oldva a lisztcsomó
közepében) (7 g száraz élesztőnek felel meg)
bő 2 tk tengeri só
1 tk cukor
2 evőkanál burgonyapehely
4-4,5 dl langyos tej
Bedagasztottam a tésztát. Legalább 1 órát kelt, letakarva.
Előkészítettem a gáztepsit, sütőpapírral béleltem.
Töltelék:
jó nagy, 2 maréknyi medvehagyma
1 doboz tejfel (kb. 3 dl volt)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
kockázott füstölt sonka, amit előfőztem kevés vízben (vagy bacon)
100 g reszelt trappista sajt
egy marék hántolt sótlan napraforgómag
Közben a sonkát kisebb kockákra vágtam, medvehagymát apróra.
A tésztát téglalap alakúra nyújtottam, lekentem a
medvehagymás-fűszeres tejfellel, meghintettem a sonkával és a sajttal.
A pizza-vágó koronggal 3 cm széles csíkokat vágtam. Az első csíkot feltekertem és a tepsi közepére helyeztem.
A többit egyesével köré tekertem, tapasztottam, amíg a végén egy óriás csigát alkottam, Megszórtam a napraforgómaggal, amennyi a tenyerembe fért. Bő félórát kelni hagytam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra és 30 perc alatt készre is sült.
Alapötlet Szentirmay László blogjáról.
Szerintem a magyar gasztroblogosok között Ő Limara méltó
férfinemű képviselője :) Érdemes körülnézni a Tanár úrnál!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
CSIRKEROLÁD MEGLEPETÉSSEL TÖLTVE
1 kendermagos csirke nagyobb méretű melle
sóval elrakott darált piros paprika (vagy sima száraz piros
paprika, de akkor sózzuk a húst)
reszelt trappista sajt
egy kis zacskó aszalt szilva
tengeri só
bors
maroknyi medvehagyma (vad fokhagyma)
aszalt paradicsom
Leöblítem.
Ha nem töltöm, akkor határozott mozdulattal leszedem a bőrét. Vagy egészben használom fel, vagy kicsontozva.
Most csak a filét
használtam fel, ezért kicsontoztam. Nem kell ehhez hentes iskola, a mellett
középen éles késsel a csont mentén végigvágtam, mindkét oldalon lefejtettem a
kés segítségével. A húsokat keresztben kettészeltem, a két vékony húscsíkot is,
ami a mellnél található, leheletnyit megklopfoltam, éppen csak annyira, hogy
formásabbak legyenek. Így lett 6 szeletem, 2 nagyobb, 2 valamivel kisebb és két
kicsi méretű. Egy mellnél ez azért előny (a forma :)). A bőrt és a csontot
elraktároztam a mélyhűtőben húslé készítéséhez a többi mellé.
A húst nem sóztam, mert a sóban elrakott paprikakrémmel
kentem le mindegyiket. Receptje itt található.
Megszórtam a reszelt trappista sajttal, ráhelyeztem
libasorban pár szem aszalt szilvát.
Feltekerni nem lett volna egyszerű feladat a szeletek mérete miatt, ezért csak összetűztem hústűvel a töltelék fölött hosszában összefogott szeleteket. Kiolajozott tűzálló üvegtálba helyeztem.
Tengeri sóval, borssal, apróra vágott medvehagymával megszórtam, mellé helyeztem 5-6 aszalt paradicsomot.
Feltekerni nem lett volna egyszerű feladat a szeletek mérete miatt, ezért csak összetűztem hústűvel a töltelék fölött hosszában összefogott szeleteket. Kiolajozott tűzálló üvegtálba helyeztem.
Tengeri sóval, borssal, apróra vágott medvehagymával megszórtam, mellé helyeztem 5-6 aszalt paradicsomot.
Holnapi ebédre készült. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tört
krumplival, rizzsel tálaljuk.
Rita írta a címkéknél- gluténmentes, tejmentes, tojásmentes…
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős v...
-
Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Rece...
-
A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani...
-
Ez egy tökéletes, pihe-puha, nagyon finom, vanília pudinggal töltött kalács recept! A kész kalácsokat, hosszában kettévágva, betöltjük v...
-
Szlovák eredetű krémes sütemény PISKÓTA: 6 tojás sárgája 15 ek. hideg víz 450 g cukor 300 g liszt ¾ zacskó sütőpor 150 g darált...
-
Irina Chadeyka fotója Az "angel food" amerikai találmány, egy nagyon régi Good Food újságban jelent meg anno sok-sok évvel ...