Keress egy receptre, vagy összetevőre

SZILVALEKVÁROS MÉZESTEKERCS DIÓVAL ANYUKÁMTÓL


Ezt a süteményt először 2013-ban karácsonykor fogyasztottuk szüleimnél. Nagyon finom ám!!! Azóta évente több alkalommal sütöm.
1-2 héttel ünnepek előtt el lehet készíteni, mivel akár több hónapig eláll(na). Keményebb állagú házi, üstben kavargatott szilvalekvár kell hozzá, ami nem folyik ki a tésztából. Jól szállítható, nem törik könnyen össze, pl. utazásnál sem. Ebből a mennyiségből 3 tekercset sütöttem... 

Tészta hozzávalói:

500 g liszt
70 g zsír
200 g porcukor/ kevesebbet tettem/ 150 g
100 g méz
2 tojás
1 kàvéskanál fahéj
két csipet őrölt szegfüszeg
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só

Töltelék:

fél üveg szilvalekvár (1/2 liter)
20 dg dió, cikkekben

1 tojás enyhén felverve, lekenni a tekercseket sütés előtt

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, mélyedést formálunk a közepébe és beleöntjük a langyos mézet, a két tojást és fűszereket a szódával. Fahéj és szegfűszeg helyett tehetünk bele egy púpozott teáskanál kész mézes fűszerkeveréket. Jól összedolgozzuk, meggyúrjuk, és 3 részre osszuk. Amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik kettőt letakarjuk, hogy ki ne száradjon. A tésztát 35-38 cm hosszúra és 18-20 cm szélesre nyújtjuk jól meglisztezett deszkán, hogy ne szakadjon. Ha elszakadna, akkor a kezünkkel visszaragasszuk és majd tojással lekenjük. A közepét kicsit vastagabbra hagyjuk, mint a széleit, oda fog kerülni a töltelék.  Vastagabb csíkként (2-3 cm szélesen) rákanalazzukk a szilvalekvárt, kicsit elsimítjuk a kanál hátoldalával és erre rászórjuk a darabolt diót. A tészta két szélet ráhajtjuk a közepére, jól rányomkodjuk. Lekenjük a felvert tojással.


Enyhén zsírozott, lisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a 3 rudat, vagy csak simán a sütőpapírra. Előmelegített sütőben- 10 percig 200 C fokon (400 Fahrenheit), majd 15 percig 150 C fokon (300 Fahrenheit) szép pirosra sütjük.





Ha lehűltek, akkor nejlonzacskóba vagy zárható dobozba tesszük. Másnaptól, szeletelve fogyasztható! Nagyon finom!!!

A recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. könyvéből származik.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ALMÁS PIROG- APFELKUCHEN MARIÁTÓL


Az ősz ajándéka számunkra a jótékony hatású zamatos alma, ez a sütemény egy kiváló változat a hasznosítására minden időben.
Az apfelkuchen német nyelvből fordítva almás süteményt, illetve pitét jelent. Ezt a receptet natapit nick alatt sütő-főző Natasánál találtam. Szavai szerint nagyon finom, lédús és könnyen elkészíthető süti, meggyőző ízekkel. Natasa másfél adagból készítette el, megfelezte- a felébe almát kevert, a másikba- magozott szilvát (két darab 20x24 cm-es sütőformában).
Valóban érdemes elkészíteni, mert igazolást nyertek szavai!


250 g puha vaj vagy margarin
250 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor (lehet 1 csomaggal)
5 db egész tojás
350 g liszt
1 g vanília
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kg alma darabolva, héjastól (ha saját termésünk)
vegyes fajtákat használtam

Az almát héjastól cikkekre vágjuk (először négybe, kivágjuk a magházat, majd az alma-cikkeket keresztbe szelve 3-4 felé) vagy vékony szeletekre. Mixerrel 5 percen át habosítjuk a vajat majd a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal tovább verjük. Keverjük össze az átszitált lisztet a sütőporral. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és kikeverjük a tésztát. Krémes állagot kapunk.
A sütőformába sütőpapírt terítünk oly módon, hogy a szélein kilógjon, így nagyon könnyű lesz kiemelni a kész süteményt.
Beleforgatjuk fakanál segítségével az almaszeleteket.
Belesimítjuk a tésztát a tepsibe.


Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és 35-45 perc alatt arany-barnára sütjük a pirogot, nagyobb tepsiben sütve kevesebb idő alatt sül meg. 190-200 C hőfokot ír, de szerintem elég a 170-180 C fok, mert különben belül nyers marad. Sütőfüggő!


Amint kihűlt, a sütőpapír széleinél megfogva elegáns mozdulattal kiemeljük a tepsiből.
Felszeletelve meghintjük porcukorral. Ha valaki szereti, megszórhatja fahéjjal is. Langyosan is fogyasztható, adhatunk mellé tejszínhabot, fagylaltot.



Recept forrása

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT CSIRKE SÓÁGYON SÜTVE


Sóágyon sült töltött csirke- ez az egyik kedvenc ételem egész csirkéből (töltelékkel és töltelék nélkül is tökéletes). A só porhanyóssá párolja és pont megfelelően járja át a húst, Imádom!

Töltelék nélkül ugyanúgy készül, megmossuk a tyúkot vagy csirkét, leitatjuk a nedvességet róla, a sóágyra fektetjük, a hátára, sütés közben nem kell megfordítani. Nem kell sózni!, de a belsejébe tehetünk sómentes, szárított fűszereket, provancei fűszerkeveréket, borsozhatjuk, 2 fej fokhagymát,  de a külső héját szedjük le. 180C fokon sütjük 1 órát. Utána megemeljük a hőfokot és kicsit  aranyszínűre pirítjuk. Ha megszúrjuk késsel vagy villával és átlátszó a kibuggyanó húslé, akkor átsült, készen van a sóágyon sült szárnyasunk.

2 kg-os egész csirke
1 kg nem jódozott! só tepsiben elterítve

Töltelék:
kb. 10-15 db szárított vékonyra szelt kenyérszelet (mérettől függ)
2 nagy fej vöröshagyma, sütve
1-2 cikk fokhagyma
4 tojás
2 sertés májkrém (vagy nyers csirkemáj, disznómáj elkaparva)
bors
bő teáskanál majoranna
1 piros paprika csíkokra vágva
sok-sok petrezselyemzöld

A kizsigerelt csirkét előkészítettem, megmostam, csipesszel kiszedtem a tollmaradványokat. Törlőkendővel leitattam a nedvességet róla.
A szárított kenyérszeleteket hideg vízben beáztattam, majd 10 perc múlva jól kifacsartam. Egy nagy öblös tálban összekevertem a hozzávalókkal, alaposan átgyúrtam. Megkóstoltam, utána sóztam, borsoztam ízlés szerint.
Közben apró kockára vágtam a hagymát. Vegyesen melegítettem egy mély serpenyőben disznózsírt és olajat, közepes lángon sütni kezdtem a hagymát. Félidőben beleforgattam az előkészített tölteléket, átforgattam, legalább 10 percen át hagytam egy kicsit sülni, összeállni.

Előkészítettem egy közepes lapos gáztepsit, egyenletesen beleterítettem az egy kiló sót.
Miután a töltelék közben valamennyi hőt leadott magából, langyos-melegen betöltöttem az enyhén sózott hasüregbe. Ha töltelék nélkül sütjük a csirkét, ez nem szükséges momentum. A felsőcombnál és a melle fölött fellazítottam ujjaimmal a bőrt és alátöltöttem a májas töltelékből. 
A nyakánál és a- hm! hátsó fertályánál összetűztem a réseket, elállva a töltelék útját a külvilág felé. Kívülről nem kell sózni, fűszerezni a csirkét. Esetleg kevés olajban elkevert 1 kávéskanál szárított darált piros paprikával le lehet testápolózni. A sütőt előmelegítettem 180-185 C fokra és a lefóliázott csirkét betoltam a sütő alsó részébe. Beállítottam az időrelét 35 percre. Miután letelt a félóra, dús idomú csirkém a fóliát lebontva visszakerült a sütő mélyére még 25 percre, hogy becsületesen átsüljön, megpiruljon.


Amikor már isteni illatokat érzünk és a csirkénk aranyló grillszínt vett fel, kiemeljük a sütőből- készen is van.
Körettel vagy anélkül – nagyon finom!
A sót egyszer használjuk fel.




Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

DIÓVAL ÉS SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, KEBAB ÉS SÜLT ZÖLDSÉGEK- PERZSA MÓDRA


Kedves barátunk meginvitált minket egy nagyon finom vacsorára, tudvalévő, hogy a perzsa vendéglátás közismert, a vendégszeretet messze földön híres.

A perzsa konyha az egyik legínycsiklandóbb és legfinomabb konyha a világon. Legalább két és félezer éves múltra tekint vissza a kulináris történelmében. Az ősi perzsa udvar ételei (az 1930-as évekig Iránt Perzsiának nevezték) tartalmazták a fahéj, menta és gránátalma ízesítésű gulyásokat, díszes töltött zöldségeket és gyümölcsöket, finoman sült húsokat-, olyan ételeket, amelyek még az oly messze lévő országokra is hatással voltak, mint India vagy Marokkó.
A modern perzsa konyha még mindig nem felejtette el az ősi eredetét.
A perzsákról eszembe jut a perzsa irodalom, valamint a kézzel készített szőnyegek, selyem szövetek és hímzések, ékszerek és művészeti miniatúrák, no és a fenséges építészet. Varázslatos világ!
A következő ételsor megéri a ráfordított időt, mert az íze és aromája tökéletesen finom!

Íme, a receptek, hogyan készült a sok finomság!

Hozzávalók:

1 db nagyobb csirke

Töltelék:

bors
darált dió
5-6 db mirabella szilva (sárga színű apró vadringló) magostól, ha savanykásabb ízt szeretnénk, akkor több is lehet
1-1 hagyma (1 a hasüregbe, egy a csirke mellé)
3 db fokhagyma (a hasüregbe és a csirke mellé elosztva)

A csirke köré:

gránátalma koncentrátum (szirup, paszta)
kb 10 apró koktél paradicsom

A csirke bőrét átmasszírozzuk gránátalma koncentrátummal, meglocsoljuk sáfránnyal és belerakjuk a csirke mellé a paradicsomokat. A belsejét fűszerezzük, megtöltjük - egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap sütőzacskóban 200 C fokon 2 órán át sütjük.
 
Iránban a szupermarketek tele vannak gránát pasztával, olvastam valahol, hogy helyettesítették paradicsom pürével, hozzá citromlé és egy kis cukor (én nem próbáltam). Vagy a gránátalma szirupot hosszabb ideig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon.

Sajtos sült zöldség:

hagyma
krumpli
sárgarépa
padlizsán
cukkini
kurkuma
rozmaring
bors

reszelt sajt


Kisebb tepsit kiolajozunk, 1 db hagymát nagyon finomra darabolunk és lerakjuk az első réteget, megsózzuk. Erre jön egy sor krumpli, sózzuk, borsozzuk. 1 réteg sárgarépa, kurkumával megszórva. Következő réteg padlizsán és cukkini, kevés rozmaring, de bármilyen fűszer jó lesz hozzá.Minden zöldség karikára lett vágva.
Amikor készre sül, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe még 10 percre.



A kebab:

1 kg darált hús (jelen esetben marhahús, de lehet sertéshúsból, bárányból is készíteni)
1 db nagy hagyma lereszelve
bors
kurkuma

pár paradicsom

Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, száraz, hideg és széles serpenyőbe nyomkodjuk, tenyerünkkel jól ellapítva, tehát olaj nélkül tűzre tesszük, közepes lángon. Sütjük-pároljuk és amikor kicsit megpirult, akkor lapos fakanállal csíkokra és ujjnyi darabokra szabdaljuk, mindegyik darabot megforgatgatjuk majd sütés közben. A tetejére paradicsomot szeletelünk. Megint átforgatjuk a húsdarabokat. Amikor elpárolog a víz alóla, akkor kis olajat öntünk alá. Készre sütjük.
Részletes leírás és fázisfotók róla itt találhatóak a blogomon.


Köretnek basmati/jázmin rizs lett készítve iráni rizsfőzőben, ami arany-ropogósra pirítja a rizs alját és oldalát! Amennyiben nincs ilyen rizsfőzőnk, akkor vastag falú edényben lassú lángon egy kendővel és fedővel letakarva piríthatjuk a rizst.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÁLKA, BÁRÁNYKA ILDITŐL



Június elején ünnepelte blogszületésnapját  a Tiffanylda blog tulajdonosa- Csaba Ildikó üvegkészítő http://tiffanylda.blogspot.hu/2012/06/szulinapi-nyeremenyjatek.html . Az állandó látogatók kategóriában nekem kedvezett Fortuna asszonya és boldog tulajdonosa lehetek alkotásainak- ennek a kínáló tálnak és ráadásként egy aranyos báránykának :)
Drága Ildikóm! :) Szeretettel gondolok Rád, ahányszor a látókörömbe kerül!!!! Köszönöm!!!! Remélem, egyszer személyesen is találkozunk :)
Ugye, mennyi báj van bennük?

vicuska13.blogspot.com

MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD VERUS JÁTÉKÁRA



Ezt a nyári, üde finomságot Verus játékára hoztam, http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2012/06/johet-desszertjatekra-fel.html
Egy gyümölcsös recepttel lehet jelentkezni, időhiányban szenvedőknek régebben publikált finomsággal. Én is ezt teszem most :)  Recept itt http://vicuska13.blogspot.hu/2011/07/malnas-ala-tiramisu-rolad.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BACONOS SERTÉSHÚS SAJTSZÓSSZAL ŐZGERINC FORMÁBAN FOKHAGYMÁS ÚJKRUMPLI KÖRETTEL



A baconos sertéshús őzgerincben sütve az egyik nagy kedvencem- egyszerű a készítése, rendkívül finom, mutatós- ünnepi alkalomra, vendégeknek vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom elkészíteni! :) Külön felhívom mindenki figyelmét az újkrumpli köretre- nem kell lekaparni a héját, ami már előny, de ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, különösen finom! A káposztasalátánk két változatát többnyire együtt szoktam készíteni, nekünk régóta bevált ez a recept.


1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
200-250 g bacon szelet
150-200 g kemény sajt, reszelve
bors
petrezselyemzöld
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás

prézli

KÖRET:

1 kg újkrumpli
olíva olaj
chili paprika/ vagy fekete bors
3 cikk fokhagyma
kapor

Tepsi mérete: 32x12x7 cm, a sima, nem bordás

A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.

  A baconnal kirakjuk az őzgerincformát

 Felvágjuk a sertéshúst

A baconszeletekkel betakarjuk

170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a betöltött gerincformát 50 percre. Ekkor óvatosan kiemeltem, megszabadítottam a fóliaborítástól, a maradék tejföllel lekentem a felületét és megszórtam a reszelt sajttal, ami kimaradt. Visszaraktam a meleg sütőbe 15 percre.
Ha csirkéből készítjük el, akkor elég 40 perc is a sütéshez.
Amikor elkészült, akkor igény szerint kiboríthatjuk a formából egy sütőpapírra és átpiríthatjuk a tetejét (ami az alja volt). Méltó, finom étel- forrón és hidegen tálalva egyaránt.
Hidegen is nagyon finom volt és esztétikusabban lehet szeletelni.
Szilikonformában is lehet sütni.
Bacon híján nélküle elkészítve is nagyon finom, de lehet vékony szelet füstölt szalonnát rakni helyette a forma aljába.
Egy pohár finom borral kísérve- nem lehet neki ellenállni! :)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)

ÜNNEPI ÚJKRUMPLIKÖRET MINDEN NAPRA:

 Mesefinom!!!! 

Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival. Abbahagyhatatlan!!!

KÉTFÉLE KÁPOSZTA SALÁTÁT készítettem hozzá, mindkettőt nagyon szeretjük: 


egy fej káposztát legyalultam, kevés sóval alaposan átnyomkodtam, hogy levet engedjen és megfeleztem az adagot:
1-höz adtam- kaprot, darált fekete borsot, tejfölt, kevés majonézt.
2.-hoz adtam,  + 3 evőkanál cukrot, 1 evőkanál darált száraz piros paprikát, kevés chili paprikát, darált fekete borsot és ecetet, ízlés szerint. Utóbbit nem mértem. Kellemesen ecetes legyen az íze! 

Eredeti receptet: "Csirkemell őzgerincformában sütve" innen merítettem.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MODERN ARANYGALUSKA




Modernnek neveztem el, mert nem a megszokott, hagyományos módon készítettem.
Nagyon jó ez a dagasztott alap tészta, sokszor bizonyított a receptje, finom, foszlós és könnyű vele dolgozni.

1 kg liszt
5 dk élesztő
6 dl langyos tej
4 tojás sárgája
12 dk vaj
8-10 dk cukor

Vanília-sodó:

1 l tej
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás puding
1 evőkanál vaníliás cukor

2 dl tejet megmelegítettem egy kis cukorral a mikróban és belemostam a kezemmel a csomag élesztőt. Felfuttattam.
Egy kis tálban felolvasztottam megint csak a mikrohullámú sütő segítségével a vajat. A tojássárgáját villával kicsit szétvertem, felöntöttem a meglangyosított maradék tejjel.
A lisztet az öblös dagasztó tálamba szitáltam. A közepében kialakított mélyedésbe öntöttem a fent előkészített hozzávalókat és 10-15 perc alatt bedagasztottam a tésztát. Konyhakendővel letakarva 1 órán át hagytam megkelni.
Finoman átgyúrtam a gyönyörűen megkelt tésztát, ami már domborúan megemelte a konyhakendőt. 


 Nagyobb diónyi darabokat lecsipkedve, tenyerem között kihúzva, ellapítva, megtöltöttem és összecsípve a széleket gombóccá formáltam. Olvasztott vajba forgattam és a kivajazott tepsibe sorakoztattam. A töltelék változó volt, de közkívánatra készült, mivel elfogyott a tavalyi dióm, eddig mindig cukros dióban fürdettem meg. Került a belsejébe rejtve: sűrű házi szilvalekvár, ribizli lekvár anyukámtól, mogyorókrém, és egy sor szilvalekvárral töltött, de cukros mákba forgatott aranygaluska is. Az összes tetejét megszórtam vaníliás cukorral és a jótékony hatású sótlan (tehát a NEM sózott változatú!) napraforgó maggal. Utóbbival isteni finom és különleges almásat szoktam sütni, ezért mindig van itthon tartalékban.  Magas E vitamin tartalma (és egyéb kémiai részei- Mg, K, Ca stb.) erősíti immunrendszerünket, csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is!
Újra letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztette 25-30 perc alatt a tepsiben. 175-180 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.



A modern sodóhoz megfőzzük a pudingport a tejben a szokott módon, de hígabb formában. Kihűlve, hidegen az aranygaluska mellé, alá, fölé tálaljuk :)

HABCSÓK

A megmaradt 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, aztán tovább mixereltem sok cukorral (kb egy csészényi- 20 dkg, mehet bele egy kiskanál citromlé) és belekevertem előző édesség készítéséből maradék kókuszreszeléket és maradék tortadarát. Csókok készültek, habcsókok :) belőle. Sütőpapíron és alacsony hőfokon szárítva… Ha már könnyen leemelhető, az annak a jele, hogy készen van!
Olvastam valahol arról, hogy 1,5 óra 100 C fokon való szárítás után (én kicsit magasabb hőfokon sütöm) bent kell felejteni éjszakára a sütőben, zárt ajtók mögött, mert különben rögtön kiszökik a meleg. Nem véletlenül nevezik „elfelejtett süteménynek”. Hogy másnap ne puhuljanak meg, zárt edényben vagy zacskóban tároljuk, mert különben magukba szívják a nedvességet és elvész a ropogósságuk.

Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. De finooommm!!  Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS KŐRÖZÖTTEL TÖLTÖTT KRUMPLICSÓNAKOK




8-10 darab krumpli
500 g túró
túró állagától függően- néhány evőkanál sűrű tejföl
piros arany, hogy íze, színe harmonikus legyen
4-5 zöldhagyma a szárával együtt
1 kis fej vöröshagyma
bors
1 teáskanál őrölt köménymag
kapor

füstölt kecskesajt lereszelve a tetejére

A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy fele-fele arányban tehéntúróból és juhtúróból, de sokan használnak csak tehéntúrót, mint én is jelen esetben. A tölteléknek való kőrözöttet alaposan összekevertem, utána ízesítettem.

A krumplit meghámoztam, kettévágtam hosszában és megfelelő edényben mikróban, lefedve, körülbelül 10-15 percig előpároltam. Teáskanál segítségével kikanalaztam a belsejét, előkészítve a helyet a tölteléknek. Vajjal kikent tepsibe raktam, mellé a forgácsokat és megsóztam. Betöltöttem a kis csónakokat.

Meglocsoltam olívaolajjal, kevés vizet öntöttem a töltött csónakok alá. Lefedtem fóliával és betoltam a tepsit az előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készre sütöttem. A reszelt sajtot 10 perccel a sütés vége előtt rászórtam.

Tálalásnál a tetejükre helyeztem ízfokozóként 1-1 serpenyőben átsütött füstölt sonka szeletet. Tejfölt kínálunk mellé, de anélkül is finom, úgy hidegen, mint melegen, egymagában, köretként, máskor is fog szerepelni konyhai repertoárunkban :) .  


Az alapötletet Gizus http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/11/kapros-turoval-toltott-krumpli.html receptje adta. Izgalmasan hangzott a kapros túróval töltött krumpli, ezt a receptet egy kicsit saját ízlésemre formáztam, tekintettel a hozzávalóimra. Őt idézem- „Ma a sült oldalas mellé köretnek tálaltam fel. Nem is tudom miért vártam vele ennyi ideig, mert nagyon finom lett. Szerintem még csak úgy magában, egy kis savanyúsággal is kitűnő fogás lehet. Egy biztos, a receptet nem teszem a süllyesztőbe, mert hamarosan újra elfogom készíteni.”


Gizus hozzávalói:

3-4 db krumpli
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt

őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ALMATORTA (SÜTÉS NÉLKÜL)


Nagyon finom, könnyed, nem túl édes ízű, gyors és egyszerű tortát készítettünk almából és babapiskótából. A lányom munkahelyére hozta ezt a nagyszerű tortát az egyik férfikolléga (H.Zsolt) a születésnapjára, amivel megkínálta a kollektívát. Amikor úgy döntöttünk, itthon is elkészítjük, kíváncsian vártam a végeredményre, milyen is lesz… Nagyon ízlett, azóta már többször „sütöttük”! :) Az interneten több helyen is láttam a receptet, nagyon népszerűnek tűnik!

Hozzávalók:
1 kg savanykás alma (+ 1-2 darab ráadásnak)
2 dl víz
150 g cukor (lehet kevesebb vagy több, ízlés szerint)
1 citrom leve
opcionálisan fahéj, nélküle is finom

1 csomag babapiskóta

2 pudingpor- vaníliás vagy tejszínes ízű, akár mindkettőből 1-1 db
2,5-3 dl víz

tejszínhab a tálaláshoz


Az almát meghámozzuk, lereszeljük a reszelő nagyobb méretű lyukán. A pudingport csomómentesre keverjük a vízben. Egy széles, magas lábasban az almát megpároljuk a vízben a cukorral, ízesítjük a citromlével és a fahéjjal.


A pudingot ráöntjük, és sűrűsödésig főzve keverjük. Kirakjuk babapiskótával a kiválasztott formát, szögletes vagy kerek, több kicsi vagy egy nagyobb tortaformába.  Rákanalazzuk a fele almás-pudingot, újabb sor babapiskóta, a kerek széleknél kettétörjük, úgy illesztgetjük egymás mellé. Rásimítjuk a másik fele krémet. Mikor kihűl, akkor hűtőbe tesszük pár órára. Tejszínhabbal lesz tökéletes, de akár csak díszíthetjük is vele, csokit reszelve rá, ha úgy tetszik.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők