Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
Keresik az ország legjobb női bloggerét!
A Nők Lapja Café és a Cafeblog blogversenyt hirdetett: ki az ország legjobb női bloggere !
2013. január 15-től indult a verseny! Február 18-től a zsűri veszi át a főszerepet, az ötven legtöbb szavazatot kapott blog közül kiválasztják, ki lesz 2013 Bloggerinája és ki lesz a különdíjas.
Benevezték a blogomat családi és nemzetközi receptjeimmel, ha tetszik, akkor lehet szavazni rá itt:
http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/legjobb-receptjeim-avagy-az-etkezes-osszetartja-a-csaladot
A blogolás közösségteremtő erővel bír, ez tény és való, tapasztalom nap mint nap. Ha kedvelik a blogomat, tartalmát, receptjeimet, akkor a voksoláshoz facebook tagság kell és a fenti linken megtalálható blogomnál a "Szavazok" gombot lehet megnyomni. Nagyon köszönöm, ha megtisztelnek bizalmukkal :)
PS: Mindenkinek szívből köszönöm a szavazatokat és a like-okat!!! :)
A verseny legizgalmasabb szakasza, a három héten át tartó szavazás lezárult.
350-en indultunk a Nők Lapja Café és a Cafeblog versenyén, ahol az év legjobb női bloggerét keresték!
A nyertesek: a Bloggerina 2013 verseny első helyezettje Limara péksége, azaz Libor Mária lett, a verseny különdíjasa pedig Kifli és Levendula, vagyis Gáti Éva. A győzteseknek gratulálok!!!
Az egyik fődíj szerint a nyertes állandó szerzője lehet a Nők Lapja Cafénak.
70 szavazattal a 46. helyen voltam február másodikán. Sajnos a 147 like-ot nem vették figyelembe, hiszen többen is nem szavaztak, hanem, ahogyan megszokhatták a facebook oldalain- csak like-oltak. Tovább nem tudtam követni az eseményeket és kampányolni a közösség teremtés jegyében, mert egy jó ideig nem volt internet elérhetőségem. A verseny jó lehetőség volt mindannyiunk számára arra, hogy több érdekes blogot megismerhessünk!
vicuska13.blogspot.hu
SALTO MORTALE ünnepi saláta, avagy GOMBA A RÉTEN
A salto mortale olasz kifejezés, a cirkuszban halálugrást jelent ez a légtornászok által produkált mutatvány. Nagy merészség kell hozzá!
Az orosz interneten Halálugrás (Смертельный номер) néven fut, de találkoztam a leírásával, mint Gomba a réten (Грибная поляна). Úgy gondoltam, hogy kicsit finomítok az elnevezésén és inkább az olasz elnevezéseként magyarosítom.
Könnyed, finom, eredeti, mutatós saláta-torta.
Köszönet a receptért Era barátnőmnek Szalókáról! :)
1 kg héjában főtt krumpli
3 fej vékony karikára szelt hagyma, ecetes vízbe áztatva 20 percre
1/2 l üvegben eltett bokros gomba
1/2 l majonéz
3-4 főtt sárgarépa reszelve, disznóhús apróra vágva vagy szálára szedve- húslevesben főtt mindkettő (lehet csirke- vagy marhahús)
csemege uborka- 1/2 l üveg majdnem fele, felezve és vékonyan karikázva
1 db 100 g-os tejszínes félzsíros ömlesztett sajt, hálóként rányomva
4 háromszög sajt, dobozos, natúr
3 db főtt kemény tojás
Egy mélyebb edényt, tálat olajjal finoman kikenünk. Soronként szedjük össze a salátát, közben a rétegek közé kevés majonézt kenünk. Kirakjuk az alját a leszűrt gombával úgy, hogy teljesen terítse be.
Ha sampinyon gombát használunk, akkor a kalapját tetejével lefelé, szárával fel sorakoztatjuk, nagyon szépen mutat. Apróra vágott zöldhagymával szórhatjuk meg. Most a lecsöpögtetett hagyma karika került rá. Majonéz-réteg következik, majd a sárgarépa ráreszelve, erre az ecetes uborka.
Újabb majonézréteggel vékonyan bekenjük. A húst aprítjuk vagy szálára szedjük, rászórjuk az uborkára.
Kevés majonézzel fedjük. Ráreszeljük a sajtot vagy apró kockára daraboljuk, majonéz-sor jön, majd a főtt krumpli- ráreszelve a reszelő legnagyobb lyukán. Ez a legvastagabb, legalább 1-2 ujjnyi réteg legyen. Záró akkordként a rákent majonéz főlé reszeljük a tojásokat.
A tálat hűtőbe helyezzük, hogy kicsit összeálljanak a rétegezések (elég 1-2 óra, de jóval több is bátran lehet, akár előző este elkészíthető).
Csak a hagymát és a krumplit sóztam meg kicsit, a húslevesben főtt sárgarépa és hús nem igényelt külön sózást.
A vendégek szeme láttára egy előkészített lapos tálra (szélesebb legyen) borítjuk ki nagy merészséggel, de azért óvatosan, fejjel lefelé a salto mortale salátát. Ha nem a vendégek előtt borítjuk át a salátát a tálalóra, akkor diszíthetjük az alját is gombával, színes bordó salátalevelekkel, mintha erdei talaj lenne.
A látvány fantasztikus, és őrülten finom ez a saláta!
Nyáridőben a lapos tálra terítsünk zöld saláta leveleket, jól mutat.
Az adagokat harmadolva- kevesebb adag egy családi vacsorának elegendő. Ez vendégváró méretekben készült :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
SZILVALEKVÁROS MÉZESTEKERCS DIÓVAL ANYUKÁMTÓL
Ezt a süteményt először 2013-ban karácsonykor fogyasztottuk szüleimnél. Nagyon finom ám!!! Azóta évente több alkalommal sütöm.
1-2 héttel ünnepek előtt el lehet készíteni, mivel akár több hónapig eláll(na). Keményebb állagú házi, üstben kavargatott szilvalekvár kell hozzá, ami nem folyik ki a tésztából. Jól szállítható, nem törik könnyen össze, pl. utazásnál sem. Ebből a mennyiségből 3 tekercset sütöttem...
Tészta hozzávalói:
500 g liszt
70 g zsír
200 g porcukor/ kevesebbet tettem/ 150 g
100 g méz
2 tojás
1 kàvéskanál fahéj
két csipet őrölt szegfüszeg
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
Töltelék:
fél üveg szilvalekvár (1/2 liter)
20 dg dió, cikkekben
1 tojás enyhén felverve, lekenni a tekercseket sütés előtt
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, mélyedést formálunk a közepébe és beleöntjük a langyos mézet, a két tojást és fűszereket a szódával. Fahéj és szegfűszeg helyett tehetünk bele egy púpozott teáskanál kész mézes fűszerkeveréket. Jól összedolgozzuk, meggyúrjuk, és 3 részre osszuk. Amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik kettőt letakarjuk, hogy ki ne száradjon. A tésztát 35-38 cm hosszúra és 18-20 cm szélesre nyújtjuk jól meglisztezett deszkán, hogy ne szakadjon. Ha elszakadna, akkor a kezünkkel visszaragasszuk és majd tojással lekenjük. A közepét kicsit vastagabbra hagyjuk, mint a széleit, oda fog kerülni a töltelék. Vastagabb csíkként (2-3 cm szélesen) rákanalazzukk a szilvalekvárt, kicsit elsimítjuk a kanál hátoldalával és erre rászórjuk a darabolt diót. A tészta két szélet ráhajtjuk a közepére, jól rányomkodjuk. Lekenjük a felvert tojással.
Enyhén zsírozott, lisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a 3 rudat, vagy csak simán a sütőpapírra. Előmelegített sütőben- 10 percig 200 C fokon (400 Fahrenheit), majd 15 percig 150 C fokon (300 Fahrenheit) szép pirosra sütjük.
Ha lehűltek, akkor nejlonzacskóba vagy zárható dobozba tesszük. Másnaptól, szeletelve fogyasztható! Nagyon finom!!!
A recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. könyvéből származik.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
vicuska13.blogspot.hu
ALMÁS PIROG- APFELKUCHEN MARIÁTÓL
Az ősz ajándéka számunkra a jótékony hatású zamatos alma, ez
a sütemény egy kiváló változat a hasznosítására minden időben.
Az apfelkuchen német nyelvből fordítva almás süteményt,
illetve pitét jelent. Ezt a receptet natapit nick alatt sütő-főző Natasánál
találtam. Szavai szerint nagyon finom, lédús és könnyen elkészíthető süti,
meggyőző ízekkel. Natasa másfél adagból készítette el, megfelezte- a felébe
almát kevert, a másikba- magozott szilvát (két darab 20x24 cm-es sütőformában).
Valóban érdemes elkészíteni, mert igazolást nyertek szavai!
250 g puha vaj vagy margarin
250 g cukor
250 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor (lehet 1 csomaggal)
5 db egész tojás
350 g liszt
1 g vanília
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kg alma darabolva, héjastól (ha saját termésünk)
vegyes fajtákat használtam
Az almát héjastól cikkekre vágjuk (először négybe, kivágjuk
a magházat, majd az alma-cikkeket keresztbe szelve 3-4 felé) vagy vékony
szeletekre. Mixerrel 5 percen át habosítjuk a vajat majd a cukorral, vaníliás
cukorral és a tojásokkal tovább verjük. Keverjük össze az átszitált lisztet a
sütőporral. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és kikeverjük a tésztát. Krémes
állagot kapunk.
A sütőformába sütőpapírt terítünk oly módon, hogy a szélein
kilógjon, így nagyon könnyű lesz kiemelni a kész süteményt.
Beleforgatjuk fakanál segítségével az almaszeleteket.
Belesimítjuk a tésztát a tepsibe.
Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és 35-45 perc alatt
arany-barnára sütjük a pirogot, nagyobb tepsiben sütve kevesebb idő alatt sül
meg. 190-200 C hőfokot ír, de szerintem elég a 170-180 C fok, mert különben belül nyers marad. Sütőfüggő!
Amint kihűlt, a sütőpapír széleinél megfogva elegáns
mozdulattal kiemeljük a tepsiből.
Felszeletelve meghintjük porcukorral. Ha valaki szereti,
megszórhatja fahéjjal is. Langyosan is fogyasztható, adhatunk mellé
tejszínhabot, fagylaltot.Recept forrása
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
TÖLTÖTT CSIRKE SÓÁGYON SÜTVE
Sóágyon sült töltött csirke- ez az egyik kedvenc ételem egész csirkéből (töltelékkel és
töltelék nélkül is tökéletes). A só porhanyóssá párolja és pont megfelelően járja át a húst, Imádom!
Töltelék nélkül ugyanúgy készül, megmossuk a tyúkot vagy csirkét, leitatjuk a nedvességet róla, a sóágyra fektetjük, a hátára, sütés közben nem kell megfordítani. Nem kell sózni!, de a belsejébe tehetünk sómentes, szárított fűszereket, provancei fűszerkeveréket, borsozhatjuk, 2 fej fokhagymát, de a külső héját szedjük le. 180C fokon sütjük 1 órát. Utána megemeljük a hőfokot és kicsit aranyszínűre pirítjuk. Ha megszúrjuk késsel vagy villával és átlátszó a kibuggyanó húslé, akkor átsült, készen van a sóágyon sült szárnyasunk.
2 kg-os egész csirke
1 kg nem jódozott! só tepsiben elterítve
Töltelék:
kb. 10-15 db szárított vékonyra szelt kenyérszelet (mérettől
függ)
2 nagy fej vöröshagyma, sütve
1-2 cikk fokhagyma
4 tojás
2 sertés májkrém (vagy nyers csirkemáj, disznómáj elkaparva)
só
bors
bő teáskanál majoranna
1 piros paprika csíkokra vágva
sok-sok petrezselyemzöld
A kizsigerelt csirkét előkészítettem, megmostam, csipesszel
kiszedtem a tollmaradványokat. Törlőkendővel leitattam a nedvességet róla.
A szárított kenyérszeleteket hideg vízben beáztattam, majd
10 perc múlva jól kifacsartam. Egy nagy öblös tálban összekevertem a
hozzávalókkal, alaposan átgyúrtam. Megkóstoltam, utána sóztam, borsoztam ízlés
szerint.
Közben apró kockára vágtam a hagymát. Vegyesen melegítettem
egy mély serpenyőben disznózsírt és olajat, közepes lángon sütni kezdtem a
hagymát. Félidőben beleforgattam az előkészített tölteléket, átforgattam,
legalább 10 percen át hagytam egy kicsit sülni, összeállni.
Előkészítettem egy közepes lapos gáztepsit, egyenletesen
beleterítettem az egy kiló sót.
Miután a töltelék közben valamennyi hőt leadott magából,
langyos-melegen betöltöttem az enyhén sózott hasüregbe. Ha töltelék nélkül
sütjük a csirkét, ez nem szükséges momentum. A felsőcombnál és a melle fölött
fellazítottam ujjaimmal a bőrt és alátöltöttem a májas töltelékből.
A nyakánál
és a- hm! hátsó fertályánál összetűztem a réseket, elállva a töltelék útját a
külvilág felé. Kívülről nem kell sózni, fűszerezni a csirkét. Esetleg kevés
olajban elkevert 1 kávéskanál szárított darált piros paprikával le lehet
testápolózni. A sütőt előmelegítettem 180-185 C fokra és a lefóliázott csirkét
betoltam a sütő alsó részébe. Beállítottam az időrelét 35 percre. Miután letelt
a félóra, dús idomú csirkém a fóliát lebontva visszakerült a sütő mélyére még
25 percre, hogy becsületesen átsüljön, megpiruljon.
Amikor már isteni illatokat érzünk és a csirkénk aranyló
grillszínt vett fel, kiemeljük a sütőből- készen is van.
Körettel vagy anélkül – nagyon finom!
A sót egyszer használjuk fel.
A sót egyszer használjuk fel.
Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz!
vicuska13.blogspot.hu
DIÓVAL ÉS SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, KEBAB ÉS SÜLT ZÖLDSÉGEK- PERZSA MÓDRA
Kedves barátunk meginvitált minket egy nagyon finom
vacsorára, tudvalévő, hogy a perzsa vendéglátás közismert, a vendégszeretet messze földön híres.
Íme, a receptek, hogyan készült a sok finomság!
A perzsa konyha az egyik legínycsiklandóbb és legfinomabb
konyha a világon. Legalább két és félezer éves múltra tekint vissza a kulináris
történelmében. Az ősi perzsa udvar ételei (az 1930-as évekig Iránt Perzsiának
nevezték) tartalmazták a fahéj, menta és gránátalma ízesítésű gulyásokat, díszes
töltött zöldségeket és gyümölcsöket, finoman sült húsokat-, olyan ételeket,
amelyek még az oly messze lévő országokra is hatással voltak, mint India vagy
Marokkó.
A modern perzsa konyha még mindig nem felejtette el az ősi
eredetét.
A perzsákról eszembe jut a perzsa irodalom, valamint a kézzel készített szőnyegek, selyem szövetek és hímzések,
ékszerek és művészeti miniatúrák, no és a fenséges építészet.
Varázslatos világ!
A következő ételsor megéri a ráfordított időt, mert az íze
és aromája tökéletesen finom!
Íme, a receptek, hogyan készült a sok finomság!
Hozzávalók:
1 db nagyobb csirke
Töltelék:
só
bors
darált dió
5-6 db mirabella szilva (sárga színű apró vadringló) magostól,
ha savanykásabb ízt szeretnénk, akkor több is lehet
1-1 hagyma (1 a hasüregbe, egy a csirke mellé)
3 db fokhagyma (a hasüregbe és a csirke mellé elosztva)
A csirke köré:
gránátalma koncentrátum (szirup, paszta)
kb 10 apró koktél paradicsom
A csirke bőrét átmasszírozzuk gránátalma koncentrátummal, meglocsoljuk
sáfránnyal és belerakjuk a csirke mellé a paradicsomokat. A belsejét fűszerezzük, megtöltjük - egy éjszakára hűtőben
pihentetjük. Másnap sütőzacskóban 200 C fokon 2 órán át
sütjük.
Iránban a szupermarketek tele vannak gránát pasztával,
olvastam valahol, hogy helyettesítették paradicsom pürével, hozzá citromlé és
egy kis cukor (én nem próbáltam). Vagy a gránátalma szirupot hosszabb ideig
főzzük, hogy a folyadék elpárologjon.
Sajtos sült zöldség:
hagyma
krumpli
sárgarépa
padlizsán
cukkini
kurkuma
rozmaring
só
bors
reszelt sajt
Kisebb tepsit kiolajozunk, 1 db hagymát nagyon finomra
darabolunk és lerakjuk az első réteget, megsózzuk. Erre jön egy sor krumpli,
sózzuk, borsozzuk. 1 réteg sárgarépa, kurkumával megszórva. Következő réteg
padlizsán és cukkini, kevés rozmaring, de bármilyen fűszer jó lesz hozzá.Minden zöldség karikára lett vágva.
Amikor készre sül, megszórjuk reszelt sajttal és
visszatesszük a sütőbe még 10 percre.
A kebab:
1 kg darált hús (jelen esetben marhahús, de lehet sertéshúsból, bárányból is készíteni)
1 db nagy hagyma lereszelve
só
bors
kurkuma
pár paradicsom
Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, száraz, hideg és széles
serpenyőbe nyomkodjuk, tenyerünkkel jól ellapítva, tehát olaj nélkül tűzre tesszük, közepes lángon. Sütjük-pároljuk és amikor kicsit megpirult, akkor lapos fakanállal
csíkokra és ujjnyi darabokra szabdaljuk, mindegyik darabot megforgatgatjuk majd sütés közben.
A tetejére paradicsomot szeletelünk. Megint átforgatjuk a húsdarabokat. Amikor elpárolog a víz alóla, akkor kis
olajat öntünk alá. Készre sütjük.
Részletes leírás és fázisfotók róla itt találhatóak a blogomon.
Részletes leírás és fázisfotók róla itt találhatóak a blogomon.
Köretnek basmati/jázmin rizs lett készítve iráni rizsfőzőben,
ami arany-ropogósra pirítja a rizs alját és oldalát! Amennyiben nincs ilyen rizsfőzőnk,
akkor vastag falú edényben lassú lángon egy kendővel és fedővel letakarva piríthatjuk a rizst.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
TÁLKA, BÁRÁNYKA ILDITŐL
Június elején ünnepelte blogszületésnapját a Tiffanylda blog tulajdonosa- Csaba Ildikó üvegkészítő http://tiffanylda.blogspot.hu/2012/06/szulinapi-nyeremenyjatek.html . Az állandó látogatók kategóriában nekem kedvezett Fortuna asszonya és boldog tulajdonosa lehetek alkotásainak- ennek a kínáló tálnak és ráadásként egy aranyos báránykának :)
Drága Ildikóm! :) Szeretettel gondolok Rád, ahányszor a látókörömbe kerül!!!! Köszönöm!!!! Remélem, egyszer személyesen is találkozunk :)
Ugye, mennyi báj van bennük?
vicuska13.blogspot.com
MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD VERUS JÁTÉKÁRA
Ezt a nyári, üde finomságot Verus játékára hoztam, http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2012/06/johet-desszertjatekra-fel.html
Egy gyümölcsös recepttel lehet jelentkezni, időhiányban
szenvedőknek régebben publikált finomsággal. Én is ezt teszem most :) Recept itt http://vicuska13.blogspot.hu/2011/07/malnas-ala-tiramisu-rolad.html
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
BACONOS SERTÉSHÚS SAJTSZÓSSZAL ŐZGERINC FORMÁBAN FOKHAGYMÁS ÚJKRUMPLI KÖRETTEL
A baconos sertéshús őzgerincben sütve az egyik nagy kedvencem- egyszerű a készítése, rendkívül finom, mutatós- ünnepi alkalomra, vendégeknek vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom elkészíteni! :) Külön felhívom mindenki figyelmét az újkrumpli köretre- nem kell lekaparni a héját, ami már előny, de ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, különösen finom! A káposztasalátánk két változatát többnyire együtt szoktam készíteni, nekünk régóta bevált ez a recept.
1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
200-250 g bacon szelet
150-200 g kemény sajt, reszelve
só
bors
petrezselyemzöld
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás
prézli
KÖRET:
1 kg újkrumpli
olíva olaj
chili paprika/ vagy fekete bors
só
3 cikk fokhagyma
kapor
Tepsi mérete: 32x12x7 cm, a sima, nem bordás
A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.
A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.
A baconnal kirakjuk az őzgerincformát
Felvágjuk a sertéshúst
A baconszeletekkel betakarjuk
170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a betöltött
gerincformát 50 percre. Ekkor óvatosan kiemeltem, megszabadítottam a fóliaborítástól,
a maradék tejföllel lekentem a felületét és megszórtam a reszelt sajttal, ami
kimaradt. Visszaraktam a meleg sütőbe 15 percre.
Ha csirkéből készítjük el, akkor elég 40 perc is a sütéshez.
Amikor elkészült, akkor igény szerint kiboríthatjuk a formából
egy sütőpapírra és átpiríthatjuk a tetejét (ami az alja volt). Méltó, finom étel- forrón és hidegen tálalva egyaránt.
Hidegen is nagyon finom volt és esztétikusabban lehet szeletelni.
Szilikonformában is lehet sütni.
Bacon híján nélküle elkészítve is nagyon finom, de lehet vékony
szelet füstölt szalonnát rakni helyette a forma aljába.
Egy pohár finom borral kísérve- nem lehet neki ellenállni!
:)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)
ÜNNEPI ÚJKRUMPLIKÖRET MINDEN NAPRA:
Mesefinom!!!!
Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a
héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint
feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A
fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és
óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival. Abbahagyhatatlan!!!
KÉTFÉLE KÁPOSZTA SALÁTÁT készítettem hozzá, mindkettőt nagyon szeretjük:
egy fej káposztát legyalultam, kevés sóval alaposan átnyomkodtam, hogy levet engedjen és megfeleztem az adagot:
1-höz adtam- kaprot, darált fekete borsot, tejfölt, kevés
majonézt.
2.-hoz adtam, + 3 evőkanál cukrot, 1
evőkanál darált száraz piros paprikát, kevés chili paprikát, darált fekete
borsot és ecetet, ízlés szerint. Utóbbit nem mértem. Kellemesen ecetes legyen az íze!
Eredeti receptet: "Csirkemell őzgerincformában sütve" innen merítettem.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
MODERN ARANYGALUSKA
Modernnek neveztem el, mert nem a megszokott, hagyományos módon készítettem.
Nagyon jó ez a dagasztott alap tészta, sokszor bizonyított a receptje, finom, foszlós és könnyű vele dolgozni.
1 kg liszt
5 dk élesztő
6 dl langyos tej
4 tojás sárgája
12 dk vaj
8-10 dk cukor
só
Vanília-sodó:
1 l tej
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás puding
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dl tejet megmelegítettem egy kis cukorral a mikróban és
belemostam a kezemmel a csomag élesztőt. Felfuttattam.
Egy kis tálban felolvasztottam megint csak a mikrohullámú
sütő segítségével a vajat. A tojássárgáját villával kicsit szétvertem,
felöntöttem a meglangyosított maradék tejjel.
A lisztet az öblös dagasztó tálamba szitáltam. A közepében
kialakított mélyedésbe öntöttem a fent előkészített hozzávalókat és 10-15 perc
alatt bedagasztottam a tésztát. Konyhakendővel letakarva 1 órán át hagytam
megkelni.
Finoman átgyúrtam a gyönyörűen megkelt tésztát, ami már domborúan
megemelte a konyhakendőt.
Nagyobb diónyi darabokat lecsipkedve, tenyerem között
kihúzva, ellapítva, megtöltöttem és összecsípve a széleket gombóccá formáltam.
Olvasztott vajba forgattam és a kivajazott tepsibe sorakoztattam. A töltelék
változó volt, de közkívánatra készült, mivel elfogyott a tavalyi dióm, eddig mindig cukros dióban fürdettem meg. Került a
belsejébe rejtve: sűrű házi szilvalekvár, ribizli lekvár anyukámtól, mogyorókrém, és
egy sor szilvalekvárral töltött, de cukros mákba forgatott aranygaluska is. Az
összes tetejét megszórtam vaníliás cukorral és a jótékony hatású sótlan (tehát
a NEM sózott változatú!) napraforgó maggal. Utóbbival isteni finom és különleges almásat szoktam sütni, ezért mindig van itthon tartalékban. Magas E vitamin tartalma (és egyéb kémiai
részei- Mg, K, Ca stb.) erősíti immunrendszerünket, csökkenti a magas
koleszterinszintet és a magas vérnyomást is!
Újra letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztette 25-30 perc alatt a tepsiben. 175-180 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Újra letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztette 25-30 perc alatt a tepsiben. 175-180 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
A modern sodóhoz megfőzzük a pudingport a tejben a szokott
módon, de hígabb formában. Kihűlve, hidegen az aranygaluska mellé, alá, fölé tálaljuk
:)
HABCSÓK
A megmaradt 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, aztán tovább
mixereltem sok cukorral (kb egy csészényi- 20 dkg, mehet bele egy kiskanál citromlé) és belekevertem előző édesség készítéséből maradék
kókuszreszeléket és maradék tortadarát. Csókok készültek, habcsókok :) belőle. Sütőpapíron
és alacsony hőfokon szárítva… Ha már könnyen leemelhető, az annak a jele, hogy
készen van!
Olvastam valahol arról, hogy 1,5 óra 100 C fokon való
szárítás után (én kicsit magasabb hőfokon sütöm) bent kell felejteni éjszakára
a sütőben, zárt ajtók mögött, mert különben rögtön kiszökik a meleg. Nem
véletlenül nevezik „elfelejtett süteménynek”. Hogy másnap ne puhuljanak meg,
zárt edényben vagy zacskóban tároljuk, mert különben magukba szívják a nedvességet
és elvész a ropogósságuk.
Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. De finooommm!! Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)
Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. De finooommm!! Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani...
-
Ez is az az „este összeállítom, ha jön a vendég, gyorsan kisütöm” kategória. Nyersen lefagyaszthatóak a rudak, de ki lehet a fele mennyiség...
-
Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Rece...
-
Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős v...
-
Ez egy tökéletes, pihe-puha, nagyon finom, vanília pudinggal töltött kalács recept! A kész kalácsokat, hosszában kettévágva, betöltjük v...
-
Szlovák eredetű krémes sütemény PISKÓTA: 6 tojás sárgája 15 ek. hideg víz 450 g cukor 300 g liszt ¾ zacskó sütőpor 150 g darált...