Keress egy receptre, vagy összetevőre

MÁKOS KOCKA




Egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény receptjét osztom meg a blogomon, amit mákimádóknak kötelező elkészíteni. De akik nem tartoznak esetleg ebbe a táborba, nyugodt lélekkel használjanak a mák helyett diót a töltelékbe, mert úgyis biztosan sikere lesz. Nagyon finom! Érdekessége, hogy a töltelékkel együtt sütjük! Vágjunk bele!

HOZZÁVALÓK:

2 tojás
2 dl tej
2 dl olaj
200 g cukor
300 g liszt
1 sütőpor

TÖLTELÉK:

350 g mák (eredetileg 250 g szerepelt) vagy dió
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
én még tettem bele:
egy csomag mazsolát és 3 evőkanál baracklevárt, meg egy egész tojást is

A tojás fehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a tojás sárgáját és a cukrot, majd felváltva a sütőporral elkevert lisztet az olajjal. Zsírozott, lisztezett 2 kisebb méretű kerámia tepsibe öntöttem a nagyobb felét és 200 C-ra (400 Fahreinheit) előmelegített sütőben 20 percig elősütöttem. Nyugodtan lehet felezni a mennyiséget, én azt feltételeztem, hogy esetleg a töltelék miatt jobb, ha az alsó lap vastagabb. 



A cukorral összekevert mákot felöntöttem a pohárnyi forró tejjel,  hozzákevertem a beáztatott majd kifacsart mazsolát, lekvárt és tojást. A tojás kötőanyagként funkcionált az én esetemben, mert egész szemű mákot használtam. Hogy miért nem daráltam le? Mert szeretem, ha a kis mákszemek roppannak a fogam alatt :) Aki nem szereti, az kapja elő a mákdarálót!
Kivettem a sütőből a két félkész piskótát és merész mozdulatokkal rákanalaztam a mákos tölteléket, elegyengettem rajta. Egyenletesen elosztottam a tetején a tészta másik felét is és további 20 percre visszatoltam a sütőbe.



Amikor kihűlt, nem túl nagylelkűen meghintettem porcukorral. Akik azt szeretik, hogy a sütemény édesebb ízű legyen, akkor bőven szórják a porcukrot ízlésüknek megfelelően.




Nagyon ízlett nekünk ez a könnyed, finom sütemény, a közeljövőben megismétlem oly módon készítve, hogy ugyanígy a két kisebb tepsiben egyszerre kétfajta süteményt fogok megsütni, az egyikbe mákot töltök, a másikba pedig diót, ahogyan mignonnea blog szerzője ajánlotta.

A receptet ebben a szuper blogban találtam: http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2009/12/kocke-sa-makom.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PISKÓTA CSAK TOJÁS FEHÉRJÉBŐL, VAGYIS AZ "ANGYALOK ELEDELE"


Irina Chadeyka fotója

Az "angel food" amerikai találmány, egy nagyon régi Good Food újságban jelent meg anno sok-sok évvel ezelőtt. A legoptimálisabb módja a megmaradt vagy éppen mélyhűtőben felhalmozott tojás fehérje felhasználásának. Zacskóban szoktam gyűjtögetni a tojás fehérjét (a zacskót pohárba nyomom és abba kerül a fehérje, amikor a sárgáját használom fel éppen, összekötöm erősen a zacskó száját és megy a mélyhűtőbe). A klasszikus és elfogadott magyarázata az angyalok eledelének az, hogy az elkészült piskóta olyan könnyű, habos, levegős és fehér, mint maguk az angyalok :)
A receptet, tanácsokat és a szósszal készült fotót kedvenc blogomról használtam fel.

Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a hagyományos piskóta, kicsit eltér arányaiban, 180 C fokon (350-356 Fahreinheit) sütjük 25-30 percig, DE fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. Hogy miért? Azért, mert ne essen össze a  kihűlési idő alatt a közepén. A formát nem kell kizsírozni és liszttel hinteni, pont azért, hogy a tészta a forma oldalára ragadjon. Nem ajánlott a szilikon forma. Ezt megcáfolandóan- én szilikon formát használtam és fejjel lefelé fordítva hagytam kihűlni a piskótámat- tökéletesen sikerült!
A nagyobb méretű tortaformától azért kell tartózkodni, mert ott saját súlya alatt a piskóta középen sütés közben némileg összeesik. Téglalap forma és a kuglófforma- a közepén csővel- jó választás, ilyen probléma nem fog felmerülni.
Ajánlott mellé tökéletes kiegészítőként a tejszín és bogyós győmölcsök, jól illenek hozzá a gyümölcsből készült mártások- francia stílusban nevezhetjük kompótnak- a fagyasztott gyümölcsöket leöntjük forró sziruppal és fél órán keresztül hagyjuk állni.

Chadeyka azt ajánlja, hogy a piskótához a fehérjét nagyon kevés cukorral verjük fel habbá, így nehezebb túl verni. A cukor nagyobb részét a liszttel együtt adja a habhoz porcukor formájában. Nem szabad elfelejteni az izésítést  vanília kivonattal vagy vaníliás cukorral- ez nagyban javít az ízén. No meg a citromsó- nekem tetszett az íze a piskótában.

5 tojás fehérje
80 g porcukor
50 g finom kristálycukor
60 g liszt
csipet só
1/2 tk citromsav (vagy citromlé)
1/2 tk vanília kivonat vagy 1/2 csomag vaníliás cukor

A gyümölcsszószhoz:

150 g eper
10 0g málna
50 g mazsola
120 g cukor
150 g víz
1 rúd vanília opcionálisan

sütő 180 C (350-356 Fahreinheit)
10x20 cm kekszforma vagy kerek 16 cm tortaforma

A mártással kezdünk. Egy mélyebb tálba tesszük a gyümölcsöket, kiolvasztás nélkül. Elkészítjük a cukorból és vízből a szirupot, felforraljuk. Adhatunk hozzá egy kanálnyi gyümölcslikőrt, pl. fekete ribizliből. Állni hagyjuk. Jól mutat majd a hófehér piskóta mellett :)
Egy tálba öntjük a tojás fehérjéket. Átszitáljuk a lisztet a porcukorral. Kikészítjük a vaníliát a citromsóval. Előmelegítjük a sütőt.
Elkezdjük mixerrel felverni a fehérjét a sóval. Amikor átlagos habbá vertük, akkor hozzáadjuk a citromsót és a cukrot, pár percig verjük habcsók állagúvá, amikor még lágyabb a massza, de semmi esetre sem folyékony. Rendületlenül tovább verve beletesszük a vaníliát. Gyengédebben kell felverni, mint a habcsókot!
Fakanállal, alulról felfelé forgatva hozzákeverjük a lisztet a porcukorral. Alaposan elvegyítjük, amíg homogén lesz.
Ezután a formába lapátoljuk és néhányszor finoman az asztalhoz verjük, hogy eltűnjenek a nagyobb hézagok,  belőle.
 

25-30 percig sütjük, amíg tapintásra ruganyossá válik. Átfordítjuk tepsistől egy tálra fejjel lefelé úgy, hogy érje a levegő alulról a piskótát, vagy egy közönséges sütőrácsra helyezzük. Teljes kihűlésig így hagyjuk!
Az oldalak mentén késsel fellazítjuk és kiborítjuk a piskótát, újra finoman ütögetve, hogy könnyebben kijöjjön.



Nagyon éles késsel vágjuk (ez fontos!) szeletekre és tálaljuk a párolt gyümölccsel és tejszínnel. Ha körformát sütünk, akkor cikkekre szeljük. Nem nőtt meg sütés közben, pedig a fotón is látható, hogy pont telítette a formát és tökéletesen megtartotta alakját, nem esett össze semennyire.

Próbaképpen sütöttem, ezért mi a gyümölcsszósz helyett most baracklekvárral fogyasztottuk. Öntet nélkül is nagyon-nagyon finom!!!!! Nálam a kisült piskóta hófehér lett, porózus, puha és nagyon finom a kérge! Elnyerte tetszésünket! Édesebb picit az átlagnál, de sokkal puhább, finomabb és kellemesebb is ugyanakkor.
Van még a mélyhűtőmben néhány tojásfehérje összegyűjtve, ezért hamarosan ismétlésre kerül az angyalok eledele!!!
Szeretném elkészíteni a trollanyu változatát is- kakaósan, tejszínes meggyel :) Mmmm....

A tojás sárgáját majonéz, fagylalt, fasírt, mártások és más süteményfajtákhoz használhatjuk fel.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu

A MESÉS KELETI CSAROH SÜTEMÉNY


A charoh türkül papucsot jelent, amely puha lábbeli és hegyes az orra. Kellemes ízű, ropogós és nagyon finom  sütemény, amely jól mutat szokatlan alakjával az asztalon. Szívből ajánlom kipróbálni, érdemes dupla adaggal indítani! :) Könnyű ám elkészíteni!!! A recept Anahit-tól innen. A zseniális receptet egy francia-arab blogon találta Radia-tól.

Dupla adagot lehet elkészíteni a tésztából és a felét lefagyasztani.



Fél adaghoz szükséges hozzávalók, ebből a mennyiségből 30 papucsom lett (Anahitnak 20 db jött ki). Zárójelben írom az eredeti receptben szereplő hozzávaló arányokat 40 db-hoz:

100 g puha vaj (200 g)
3 evőkanál cukor (70 g)
1 tojás (1 db)
50 ml tej (100 ml)
1 teáskanál sütőpor vagy 0,25 tk szóda (1 csomag 10 g-os sütőpor)
csipet só
1 csomag vaníliás cukor (vanília)
250 g liszt (2 csésze) (500 g)

Töltelék:

4 vagy 5 közepes alma (4 db)
2-3 evőkanál cukor (attól függ, mennyire savanyú az alma) (4 ek)
fahéj (kevés fahéj)
5 evőkanál víz (nekem elég volt 3 ek) (5 ek)
50 g dió (50 g dióbél)
Nem volt éppen dióm, ezért maradék mandula szeleteket és 1 evőkanál ribizlizselét kevertem még az almához.

Tölteléknek mehet- darált dió+cukor+tojás fehérje habbá verve, nutella+darált dió, alma+mazsola+fahéj, aki szereti- citromhéj vagy sűrűbb lekvár, ha hígnak találjuk, akkor keverjünk hozzá egy kis étkezési keményítőt.

Először is még tegnap este összeállítottam a tésztát- a puha vajat (kivettem a hűtőből és kicsit megmikróztam egy csészében) habosra kevertem fakanállal a cukorral, majd a tojással és tejjel. Nem fontos nagyon kikeverni, mert a liszttel tökéletesen eloszlik majd. Hozzáadtam az átszitált lisztet és a sütőport. Puha, nem ragadós tésztát gyúrtam. Ha valaki szódát használna, akkor ráönt egy kis kanál ecetet.
Fél órára hűtőbe lehet tenni, nálam egy éjszakát pihent. A hölgy a blogról rögtön sütötte, ebben az esetben az almát készítjük el előbb.
Az almát meghámoztam, kivágtam a magházát és apró kockákra vágtam és a többi hozzávalóval 10 perc alatt kis lángon, kevergetve puhára pároltam, amíg a vizet elfőtte.

Ha mazsolát tennénk hozzá, akkor előtte mossuk át, forrázzuk le és nyomkodjuk ki a vizet a markunkkal.

A lapot kb. 3 mm-esre nyújtottam gyúrótáblán, éles hegyű késsel 10-12 cm-es kockákra vágtam. Igyekeztem egyforma szélességű kockalapokat vágni! Azután keresztbe vágva megfeleztem- egy kockából 2 háromszög alakot kapva.
Mindegyik háromszög jobb és bal oldalára, ahogy a fotón is látható, bevágást készítettem- 1 hosszabb, alatta valamivel rövidebb, majd a legrövidebb következett. Bal kezemmel középen lefogtam a tésztát, így könnyebb volt megoldani.


A kihűlt tölteléket a közepére helyeztem és előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 alsó részt. Nem kell lekenni semmivel. Sütőpapírra sorakoztattam egy nagyobb tepsire és 175-180 C fokos (345-355 Fahreinheit) sütőbe tolva 20-25 perc alatt készre sütöttem. Inkább világosabb legyen a színe.
Kihűlve porcukorral megszórtam.



ÉRDEKESSÉGKÉNT:

2010- ben a régészek felfedezték Örményországban, az Areni barlangban a legrégebbi cipőt, az úgynevezett "charuh"-ot, melynek eredetét időszámításunk előtti 3600-3500 évre datálták. A lábbeliket egyetlen darab nyersbőrből varrták,  sertés- vagy szarvasmarha bőrből, a legerősebb charuhot pedig- öreg bika bőréből készítették. A régészek szerint ez a lelet rendkívül fontos- teljesen épen fennmaradt ereklye, amely ritkán fordul elő a régészeti gyakorlatban.
Adatok erről az oldalról.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT PIROG-PIROZSKI KRUMPLIS TÉSZTÁVAL, OLAJBAN SÜTVE


Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős vendégvárónak is alkalmas és másnap is kitűnően élvezetes harapnivaló. 

Tehát mindenképpen érdemes elkészíteni, mert frissen azon melegében és hidegen is élvezhetően finom!
Az ötletet egy remek szerb blogból merítettem, kuhinjica-mignone : ), innen is köszönöm! :)



A pirog-tészta hozzávalói:

350 g liszt

150 g főtt burgonya

20 g élesztő

1 teáskanál só

50 g vaj

2 tojás sárgája

1,5 dl meleg tej


Töltelék :

150 g füstölt sonka

1,5 dl tejföl

4 kocka natúr kenősajt

bors

apróra vágott petrezselyem


De tehetünk bele sajtot, darált húst, gombát, zöldségeket ...

Dupla adagot készítettem, de csak két tojás sárgájával. Lemértem a tört krumplit, vaj alapból volt benne, tejből is kicsit kevesebbet adtam hozzá, mert köretként már került bele.
Egy nagyobb tálban bedagasztottam a tésztát és amíg letakarva pihent, addig előkészítettem a tölteléket. A sonkát előbb csíkokra, majd kis kockákra vágtam. A petrezselymet felaprítottam. A lágy sajtot megkíséreltem kisebb kockákra vágni- sikerült :)

A tésztát lisztezett gyúrótáblán fél centiméter vastagságúra nyújtottam, 8x4 cm-es téglalapokra vágtam. Hosszában a közepére raktam a tölteléket. A megmaradt részt még szétosztottam oda, ahova elsőre kevesebb került. A szélesebb széleit összecsíptem, a henger 2 oldalát szintén. 

Nekem kézzel meg kellett nyújtani a tésztát, hogy sikerüljön megformázni a pirogot- tehát a 4 cm-t meg kellett nyújtanom szélesebbre, legközelebb 6-8x8 cm-esre fogom méretezni.


Közepes lángon olajban aranybarnára sütöttem, átforgatva. Időnként pótoltam az olaj mennyiségét a serpenyőben.


Konyhai papírtörlőre szedtem ki a kis pirogokat. Nagyon finom falatok, máskor is elkészítem! Maradékfelhasználásra is alkalmas egy kis fantáziával párosítva...
Kínálhatunk mellé joghurtot, tejfelt.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINOM TAVASZI VITAMINPÓTLÓ ÉS MÉREGTELENÍTŐ SALÁTA



Ez a friss, nagyon finom saláta hatásos szer tavaszi fáradtság ellen! Jó vitamin és ásványi anyag pótlás, kiváló emésztőrendszerünk méregtelenítésére.

1 nagy cékla
fél fej káposzta
5-6 szár zöldhagyma
2-3 közepes sárgarépa

1 citrom leve frissen facsarva
1-2 evőkanál tökmagolaj

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a zöldhagymát felaprítjuk, a céklát és sárgarépát megtisztítva nagy- lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a hozzávalókat, sózzuk, ráfacsarjuk a citromot, meglocsoljuk az olajjal.

Reszelhetünk bele almát és kevés zellergumót, de savanyú káposztával is finom. Tetejére szórhatunk pirított szezámmagot.
Bélproblémások vigyázzanak a nyers káposzta és cékla bevitellel!
A sokáig tárolt zöldségek veszítenek vitamintartalmukból. Lehetőleg frissen használjuk fel őket.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FAHÉJAS-VANÍLIÁS SZILVÁS PITE


3 egész tojás
15 deka cukor
20 dk vaj (lehet margarin)
½ csomag sütőpor
50 dk liszt

a 2 lap közé:

kimagozott, félbevágott, nagyszemű fajta szilva
1 evőkanál fahéj
fél marék kristálycukor

Tetejére:

2-3 evőkanál tejfel
1 csomag vaníliás cukor
egy marék kristálycukor

Tepsi mérete- 25x30

Tavaly nyáron a kertből szedett, kimagozott szilvát lefagyasztottam. Most kivettem a mélyhűtőből és egy szűrőbe rakva lecsöpögtettem. Közben összeállítottam a pitetésztát- a tojásokat a cukorral villával felhabosítottam, hozzáadtam a többi belevalót, a lisztet háromszorra adagolva, de csak annyit, hogy puhább tésztát kapjak. Folpackba csomagoltam és a hűtőbe tettem bő félórára. Ezalatt a felesleges folyadék is lecsöpögött a szilváról.
Enyhén lisztezett gyúrótáblán kinyújtottam a nagyobb rész tésztát, belesimítottam a sütőpapírral bélelt tepsibe, kiraktam a fél szilvákkal úgy, hogy a héja alul legyen, a belseje felfelé csónakot képezzen. Megszórtam kevés cukorral, fahéjjal oly módon, hogy a tésztalapra is jusson.  Befedtem a másik nyújtott tésztalappal, a kezemmel lenyomkodtam. A szilvák közötti részt fektetett mutatóújjal szintén lenyomtam, hogy óvón körbe ölelje a gyümölcsöt.
Rásimítottam a tejfelt, meghintettem a cukrokkal. 180 C fokra (350 Fahrenheit) előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem, alsó-felső lángon, légkeveréssel.
A sütemény tésztája vajjal nagyon kellemes ízű és állagú! A rákaramellizálódott vaníliás cukortól csábító illat lengte körül a kész szilvás pitét, amit jóízűen elfogyasztottunk vendégeinkkel :)

Most is meg tudnék enni egy fél tepsivel :D, de kár, hogy olyan gyorsan elfogyott!


Ebből a nyersen elrakott (vitamin megtartó) szilvából is megunhatatlanul finom: http://vicuska13.blogspot.com/2010/08/hidegen-elrakott-finom-szilva-telere.html



2013 augusztusi bejegyzés

Reni és Csilla pitéje :-) - megcsináltuk a szilvás pitédet nagyon jó lett, puszika!

Köszönöm a fotót, örülök, hogy ízlett a pite! :)


Újabb ötlet R-től- birsalmás piték, köszönöm szépen a fotókat, nagyon szépek a piték!:




Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Keresik az ország legjobb női bloggerét!


A Nők Lapja Café és a Cafeblog blogversenyt hirdetett: ki az ország legjobb női bloggere !
2013. január 15-től indult a verseny! Február 18-től a zsűri veszi át a főszerepet, az ötven legtöbb szavazatot kapott blog közül kiválasztják, ki lesz 2013 Bloggerinája és ki lesz a különdíjas.
Benevezték a blogomat családi és nemzetközi receptjeimmel, ha tetszik, akkor lehet szavazni rá itt:

http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/legjobb-receptjeim-avagy-az-etkezes-osszetartja-a-csaladot

A blogolás közösségteremtő erővel bír, ez tény és való, tapasztalom nap mint nap. Ha kedvelik a blogomat, tartalmát, receptjeimet, akkor a voksoláshoz facebook tagság kell és a fenti linken megtalálható blogomnál a "Szavazok" gombot lehet megnyomni. Nagyon köszönöm,  ha megtisztelnek bizalmukkal :)



PS: Mindenkinek szívből köszönöm a szavazatokat és a like-okat!!! :)
A verseny legizgalmasabb szakasza, a három héten át tartó szavazás lezárult.

350-en indultunk a Nők Lapja Café és a Cafeblog versenyén, ahol az év legjobb női bloggerét keresték!
A nyertesek: a Bloggerina 2013 verseny első helyezettje Limara péksége, azaz Libor Mária lett, a verseny különdíjasa pedig Kifli és Levendula, vagyis Gáti Éva. A győzteseknek gratulálok!!!
Az egyik fődíj szerint a nyertes állandó szerzője lehet a Nők Lapja Cafénak.

70 szavazattal a 46. helyen voltam február másodikán. Sajnos a 147 like-ot nem vették figyelembe, hiszen többen is nem szavaztak, hanem, ahogyan  megszokhatták a facebook oldalain- csak like-oltak. Tovább nem tudtam követni az eseményeket és kampányolni a közösség teremtés jegyében, mert egy jó ideig nem volt internet elérhetőségem. A verseny jó lehetőség volt mindannyiunk számára arra, hogy több érdekes blogot megismerhessünk!



vicuska13.blogspot.hu

SALTO MORTALE ünnepi saláta, avagy GOMBA A RÉTEN


A salto mortale olasz kifejezés, a cirkuszban halálugrást jelent ez a légtornászok által produkált mutatvány. Nagy merészség kell hozzá!
Az orosz interneten Halálugrás (Смертельный номер) néven fut, de találkoztam a leírásával, mint Gomba a réten (Грибная поляна). Úgy gondoltam, hogy kicsit finomítok az elnevezésén és inkább az olasz elnevezéseként magyarosítom.
Könnyed, finom, eredeti, mutatós saláta-torta.
Köszönet a receptért Era barátnőmnek Szalókáról! :)


1 kg héjában főtt krumpli
3 fej vékony karikára szelt hagyma, ecetes vízbe áztatva 20 percre
1/2 l üvegben eltett bokros gomba
1/2 l majonéz
3-4 főtt sárgarépa reszelve, disznóhús apróra vágva vagy szálára szedve- húslevesben főtt mindkettő (lehet csirke- vagy marhahús)
csemege uborka- 1/2 l üveg majdnem fele, felezve és vékonyan karikázva
1 db 100 g-os tejszínes félzsíros ömlesztett sajt, hálóként rányomva
4 háromszög sajt, dobozos, natúr
3 db főtt kemény tojás

Egy mélyebb edényt, tálat olajjal finoman kikenünk. Soronként szedjük össze a salátát, közben a rétegek közé kevés majonézt kenünk. Kirakjuk az alját a leszűrt gombával úgy, hogy teljesen terítse be.


Ha sampinyon gombát használunk, akkor a kalapját tetejével lefelé, szárával fel sorakoztatjuk, nagyon szépen mutat. Apróra vágott zöldhagymával szórhatjuk meg. Most a lecsöpögtetett hagyma karika került rá. Majonéz-réteg következik, majd a sárgarépa ráreszelve, erre az ecetes uborka.


Újabb majonézréteggel vékonyan bekenjük. A húst aprítjuk vagy szálára szedjük, rászórjuk az uborkára.

Kevés majonézzel fedjük. Ráreszeljük a sajtot vagy apró kockára daraboljuk, majonéz-sor jön, majd a főtt krumpli- ráreszelve a reszelő legnagyobb lyukán. Ez a legvastagabb, legalább 1-2 ujjnyi réteg legyen. Záró akkordként a rákent majonéz főlé reszeljük a tojásokat.
A tálat hűtőbe helyezzük, hogy kicsit összeálljanak a rétegezések (elég 1-2 óra, de jóval több is bátran lehet, akár előző este elkészíthető).
Csak a hagymát és a krumplit sóztam meg kicsit, a húslevesben főtt sárgarépa és hús nem igényelt külön sózást.
A vendégek szeme láttára egy előkészített lapos tálra (szélesebb legyen) borítjuk ki nagy merészséggel, de azért óvatosan, fejjel lefelé a salto mortale salátát. Ha nem a vendégek előtt borítjuk át a salátát a tálalóra, akkor diszíthetjük az alját is gombával, színes bordó salátalevelekkel, mintha erdei talaj lenne.
A látvány fantasztikus, és őrülten finom ez a saláta!



Nyáridőben a lapos tálra terítsünk zöld saláta leveleket, jól mutat.
Az adagokat harmadolva- kevesebb adag egy családi vacsorának elegendő. Ez vendégváró méretekben készült :)

vicuska13.blogspot.hu

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

SZILVALEKVÁROS MÉZESTEKERCS DIÓVAL ANYUKÁMTÓL


Ezt a süteményt először 2013-ban karácsonykor fogyasztottuk szüleimnél. Nagyon finom ám!!! Azóta évente több alkalommal sütöm.
1-2 héttel ünnepek előtt el lehet készíteni, mivel akár több hónapig eláll(na). Keményebb állagú házi, üstben kavargatott szilvalekvár kell hozzá, ami nem folyik ki a tésztából. Jól szállítható, nem törik könnyen össze, pl. utazásnál sem. Ebből a mennyiségből 3 tekercset sütöttem... 

Tészta hozzávalói:

500 g liszt
70 g zsír
200 g porcukor/ kevesebbet tettem/ 150 g
100 g méz
2 tojás
1 kàvéskanál fahéj
két csipet őrölt szegfüszeg
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só

Töltelék:

fél üveg szilvalekvár (1/2 liter)
20 dg dió, cikkekben

1 tojás enyhén felverve, lekenni a tekercseket sütés előtt

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, mélyedést formálunk a közepébe és beleöntjük a langyos mézet, a két tojást és fűszereket a szódával. Fahéj és szegfűszeg helyett tehetünk bele egy púpozott teáskanál kész mézes fűszerkeveréket. Jól összedolgozzuk, meggyúrjuk, és 3 részre osszuk. Amíg az egyikkel dolgozunk, addig a másik kettőt letakarjuk, hogy ki ne száradjon. A tésztát 35-38 cm hosszúra és 18-20 cm szélesre nyújtjuk jól meglisztezett deszkán, hogy ne szakadjon. Ha elszakadna, akkor a kezünkkel visszaragasszuk és majd tojással lekenjük. A közepét kicsit vastagabbra hagyjuk, mint a széleit, oda fog kerülni a töltelék.  Vastagabb csíkként (2-3 cm szélesen) rákanalazzukk a szilvalekvárt, kicsit elsimítjuk a kanál hátoldalával és erre rászórjuk a darabolt diót. A tészta két szélet ráhajtjuk a közepére, jól rányomkodjuk. Lekenjük a felvert tojással.


Enyhén zsírozott, lisztezett tepsibe egymás mellé helyezzük a 3 rudat, vagy csak simán a sütőpapírra. Előmelegített sütőben- 10 percig 200 C fokon (400 Fahrenheit), majd 15 percig 150 C fokon (300 Fahrenheit) szép pirosra sütjük.





Ha lehűltek, akkor nejlonzacskóba vagy zárható dobozba tesszük. Másnaptól, szeletelve fogyasztható! Nagyon finom!!!

A recept Tóthné Pánya Mariann: Házi sütemények c. könyvéből származik.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ALMÁS PIROG- APFELKUCHEN MARIÁTÓL


Az ősz ajándéka számunkra a jótékony hatású zamatos alma, ez a sütemény egy kiváló változat a hasznosítására minden időben.
Az apfelkuchen német nyelvből fordítva almás süteményt, illetve pitét jelent. Ezt a receptet natapit nick alatt sütő-főző Natasánál találtam. Szavai szerint nagyon finom, lédús és könnyen elkészíthető süti, meggyőző ízekkel. Natasa másfél adagból készítette el, megfelezte- a felébe almát kevert, a másikba- magozott szilvát (két darab 20x24 cm-es sütőformában).
Valóban érdemes elkészíteni, mert igazolást nyertek szavai!


250 g puha vaj vagy margarin
250 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor (lehet 1 csomaggal)
5 db egész tojás
350 g liszt
1 g vanília
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kg alma darabolva, héjastól (ha saját termésünk)
vegyes fajtákat használtam

Az almát héjastól cikkekre vágjuk (először négybe, kivágjuk a magházat, majd az alma-cikkeket keresztbe szelve 3-4 felé) vagy vékony szeletekre. Mixerrel 5 percen át habosítjuk a vajat majd a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal tovább verjük. Keverjük össze az átszitált lisztet a sütőporral. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és kikeverjük a tésztát. Krémes állagot kapunk.
A sütőformába sütőpapírt terítünk oly módon, hogy a szélein kilógjon, így nagyon könnyű lesz kiemelni a kész süteményt.
Beleforgatjuk fakanál segítségével az almaszeleteket.
Belesimítjuk a tésztát a tepsibe.


Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és 35-45 perc alatt arany-barnára sütjük a pirogot, nagyobb tepsiben sütve kevesebb idő alatt sül meg. 190-200 C hőfokot ír, de szerintem elég a 170-180 C fok, mert különben belül nyers marad. Sütőfüggő!


Amint kihűlt, a sütőpapír széleinél megfogva elegáns mozdulattal kiemeljük a tepsiből.
Felszeletelve meghintjük porcukorral. Ha valaki szereti, megszórhatja fahéjjal is. Langyosan is fogyasztható, adhatunk mellé tejszínhabot, fagylaltot.



Recept forrása

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők