Keress egy receptre, vagy összetevőre

GYÖMBÉRES TEA



Szeretem a gyömbért (Zingiber), frissen a kellemes citromos íze és illata, csípős frissessége miatt, és szárított formájában is használom fűszerként a konyhámban. Rengeteg, számunkra hasznos tulajdonsággal bír, talán nincs is semmilyen káros hatása, de olvastam róla, hogy napi 5 g-nál többet nem ajánlott fogyasztani belőle.
A mostani lehűlés ellen védekezve és a vérkeringés serkentésére illatos gyömbérteát főztem.

A friss gyömbért megmostam majd lehelet vékonyan meghámoztam és kb. 10-11 szeletet felkarikáztam egy edénybe. 1 liter forró vizet öntöttem rá. Körülbelül 10 percig főztem kis lángon, leszűrtem. Adtam hozzá egy felkarikázott citromot és mézet.
Aprókat kortyolgatva megittam és úgy érzem, átmelegített- testileg, lelkileg egyaránt. Nagyon finom lett!
Szilvalekvárral töltött patkót majszoltam hozzá... 

Lehet úgy is készíteni, hogy lereszeljük, leforrázva kb 10 percet állni hagyjuk, ráfacsarjuk egy citrom levét, édesítjük mézzel ízlés szerint, majd élvezettel bekortyoljuk.


A GYÖMBÉR GYÓGYÍTÓ HATÁSAI

A gyömbérből készült tea jó gyógyszer megfázás, influenza idején. Emésztés javításához minden étkezésnél rágcsáljunk el egy kis gyömbér darabkát- kitisztítja a szervezetünket.
Külön öröm, hogy javítja a memóriát, felgyorsítja az anyagcserét, erős antioxidáns, javítja leterhelt májunk működését. Növeli az energiát kimerültség és fáradtság esetén.  Segít az ízületi gyulladáson, reumánál, csökkenti az izomfájdalmat, javítja a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök képződését, csökkenti a vérnyomást. Hát ennyi gyógyító tulajdonsága van ennek a trópusi növénynek (a lista nem teljes)! Ásványi anyagokat és többféle B vitamint tartalmaz, nem utolsó sorban afrodiziákumként is fogyasszák.
De jusson eszünkbe a mézeskalács és a gyömbérsör is, csak hogy ne maradjanak ki a felsorolásból!

A megmaradt gyömbért folpackba csomagolva a hűtöben tárolom.


Ti mibe használjátok a gyömbért, mint fűszert?

FONTOS! Jó zsírégető, fogyókúrás tea, de nem ajánlott fogyasztani epekőnél,  véralvadást gátló szerek alkalmazásánál!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FALUSI KIFLIKÉK (PATKÓK) SZILVALEKVÁRRAL TÖLTVE


Olyan patkókat sütöttem ma, ami sokáig elálló sütemény, nem szárad ki, finom, szinte szétolvad a szájban- érdemes elkészíteni! Az íze a töltőanyagtól függ- én ribizlilekvárt és üstben készült, sűrű házi szilvalekvárt használtam. Nem utolsó szempont- hogy nagyon egyszerű elkészíteni!!!

A recept Ellisa ötlete alapján készült. 

Ebből a mennyiségből 36 db patkó lett.

Hozzávalók:

500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
130-150 g tejföl
1 csipetnyi só
1 csomag vaníliás cukor (kihagyható)
1 evőkanál porcukor
szilvalekvár (vagy más sűrű lekvár)

Az átszitált lisztet összemorzsoltam, egy kés segítségével darabokra vagdaltam a vajat, összemorzsoltam a tenyereim között. Hozzáadam a sót, a vaníliás cukrot és a tejföllel rugalmas, puha tésztává gyúrtam. Folpackba csomagolva 1 órárnyi időre a hűtőbe helyeztem a cipót.
Egy óra elteltével a tésztát három részre osztottam. Vékonyra (!) nyújtva késsel nagyobb kockákra vágtam és a lekvárral lekentem. Néhányat ribizlilekvárral kentem le, néhányba mogyorókrémet tettem. Feltekertem, majd kis patkókat formáltam belőle. (Szivar formátumban is kisüthetjük).


200 C fokon (400 Fahrenheit) 20 perc alatt készre sütöttem. Porcukorral meghintve tálaltam. Nekem a szilvásak ízlettek a legjobban!





Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MASCARPÓNÉS TEJSZINES JOGHURT TORTA ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL + Best Blog díj


Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Recept tőle...


Piskóta (26 cm-es tortaformában sütöm):


80 g liszt; 3 tojás; 50 g cukor; 3 g sütőpor; kevés víz

Tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet+sütőport és kevés vizet, annyit hogy lágy masszát kapjunk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a tésztához.

175 fokon, kb. 25-30 percig sütjük. 

Krém:

20 dkg mascarpone
5 dg porcukor
2,5 dl joghurt
2 dl habtejszín
2 cs. Dr. Oetker Expressz Zselatin Fix

Összekeverjük a hozzávalókat és hozzáadjuk a habbá vert tejszínt.  A kihűlt piskótára egyenletesen rámerjük (a kapcsos formát rajtahagyva tálalás előttig).


Teteje:

Fagyasztott erdei gyümölcs, őszilé, vaníliás cukor, pici citromlé, keményítő (most burgonyakeményítőt használtam). Felfőzzük. Kicsit hűlni hagyjuk és úgy kenjük a krémre. Szemre készült, pontos adatokkal nem tudok szolgálni. :-) 

Minimum fél napra tegyük hűtőbe!!! 






BEST BLOG DIJ




Két gasztroblogos „kolléga” ajándékozott meg kitüntető figyelmével és adományozták nekem illetve az általam vezetett blognak a Best Blog díjat. Ezúton is, még egyszer köszönöm Ágninak és Gerdinek, hogy rám is gondoltatok!!!!

Én kihagyom a továbbküldést, mert már megkapták azok, akiknek átnyújtanám :) Ezért  úgy döntöttem, hogy továbbadom minden általam látogatott blogtulajdonosnak, mert megérdemlik :) és fogadják szeretettel azok is, akik engem olvasnak.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MÁKOS KOCKA




Egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény receptjét osztom meg a blogomon, amit mákimádóknak kötelező elkészíteni. De akik nem tartoznak esetleg ebbe a táborba, nyugodt lélekkel használjanak a mák helyett diót a töltelékbe, mert úgyis biztosan sikere lesz. Nagyon finom! Érdekessége, hogy a töltelékkel együtt sütjük! Vágjunk bele!

HOZZÁVALÓK:

2 tojás
2 dl tej
2 dl olaj
200 g cukor
300 g liszt
1 sütőpor

TÖLTELÉK:

350 g mák (eredetileg 250 g szerepelt) vagy dió
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
én még tettem bele:
egy csomag mazsolát és 3 evőkanál baracklevárt, meg egy egész tojást is

A tojás fehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a tojás sárgáját és a cukrot, majd felváltva a sütőporral elkevert lisztet az olajjal. Zsírozott, lisztezett 2 kisebb méretű kerámia tepsibe öntöttem a nagyobb felét és 200 C-ra (400 Fahreinheit) előmelegített sütőben 20 percig elősütöttem. Nyugodtan lehet felezni a mennyiséget, én azt feltételeztem, hogy esetleg a töltelék miatt jobb, ha az alsó lap vastagabb. 



A cukorral összekevert mákot felöntöttem a pohárnyi forró tejjel,  hozzákevertem a beáztatott majd kifacsart mazsolát, lekvárt és tojást. A tojás kötőanyagként funkcionált az én esetemben, mert egész szemű mákot használtam. Hogy miért nem daráltam le? Mert szeretem, ha a kis mákszemek roppannak a fogam alatt :) Aki nem szereti, az kapja elő a mákdarálót!
Kivettem a sütőből a két félkész piskótát és merész mozdulatokkal rákanalaztam a mákos tölteléket, elegyengettem rajta. Egyenletesen elosztottam a tetején a tészta másik felét is és további 20 percre visszatoltam a sütőbe.



Amikor kihűlt, nem túl nagylelkűen meghintettem porcukorral. Akik azt szeretik, hogy a sütemény édesebb ízű legyen, akkor bőven szórják a porcukrot ízlésüknek megfelelően.




Nagyon ízlett nekünk ez a könnyed, finom sütemény, a közeljövőben megismétlem oly módon készítve, hogy ugyanígy a két kisebb tepsiben egyszerre kétfajta süteményt fogok megsütni, az egyikbe mákot töltök, a másikba pedig diót, ahogyan mignonnea blog szerzője ajánlotta.

A receptet ebben a szuper blogban találtam: http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2009/12/kocke-sa-makom.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PISKÓTA CSAK TOJÁS FEHÉRJÉBŐL, VAGYIS AZ "ANGYALOK ELEDELE"


Irina Chadeyka fotója

Az "angel food" amerikai találmány, egy nagyon régi Good Food újságban jelent meg anno sok-sok évvel ezelőtt. A legoptimálisabb módja a megmaradt vagy éppen mélyhűtőben felhalmozott tojás fehérje felhasználásának. Zacskóban szoktam gyűjtögetni a tojás fehérjét (a zacskót pohárba nyomom és abba kerül a fehérje, amikor a sárgáját használom fel éppen, összekötöm erősen a zacskó száját és megy a mélyhűtőbe). A klasszikus és elfogadott magyarázata az angyalok eledelének az, hogy az elkészült piskóta olyan könnyű, habos, levegős és fehér, mint maguk az angyalok :)
A receptet, tanácsokat és a szósszal készült fotót kedvenc blogomról használtam fel.

Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a hagyományos piskóta, kicsit eltér arányaiban, 180 C fokon (350-356 Fahreinheit) sütjük 25-30 percig, DE fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. Hogy miért? Azért, mert ne essen össze a  kihűlési idő alatt a közepén. A formát nem kell kizsírozni és liszttel hinteni, pont azért, hogy a tészta a forma oldalára ragadjon. Nem ajánlott a szilikon forma. Ezt megcáfolandóan- én szilikon formát használtam és fejjel lefelé fordítva hagytam kihűlni a piskótámat- tökéletesen sikerült!
A nagyobb méretű tortaformától azért kell tartózkodni, mert ott saját súlya alatt a piskóta középen sütés közben némileg összeesik. Téglalap forma és a kuglófforma- a közepén csővel- jó választás, ilyen probléma nem fog felmerülni.
Ajánlott mellé tökéletes kiegészítőként a tejszín és bogyós győmölcsök, jól illenek hozzá a gyümölcsből készült mártások- francia stílusban nevezhetjük kompótnak- a fagyasztott gyümölcsöket leöntjük forró sziruppal és fél órán keresztül hagyjuk állni.

Chadeyka azt ajánlja, hogy a piskótához a fehérjét nagyon kevés cukorral verjük fel habbá, így nehezebb túl verni. A cukor nagyobb részét a liszttel együtt adja a habhoz porcukor formájában. Nem szabad elfelejteni az izésítést  vanília kivonattal vagy vaníliás cukorral- ez nagyban javít az ízén. No meg a citromsó- nekem tetszett az íze a piskótában.

5 tojás fehérje
80 g porcukor
50 g finom kristálycukor
60 g liszt
csipet só
1/2 tk citromsav (vagy citromlé)
1/2 tk vanília kivonat vagy 1/2 csomag vaníliás cukor

A gyümölcsszószhoz:

150 g eper
10 0g málna
50 g mazsola
120 g cukor
150 g víz
1 rúd vanília opcionálisan

sütő 180 C (350-356 Fahreinheit)
10x20 cm kekszforma vagy kerek 16 cm tortaforma

A mártással kezdünk. Egy mélyebb tálba tesszük a gyümölcsöket, kiolvasztás nélkül. Elkészítjük a cukorból és vízből a szirupot, felforraljuk. Adhatunk hozzá egy kanálnyi gyümölcslikőrt, pl. fekete ribizliből. Állni hagyjuk. Jól mutat majd a hófehér piskóta mellett :)
Egy tálba öntjük a tojás fehérjéket. Átszitáljuk a lisztet a porcukorral. Kikészítjük a vaníliát a citromsóval. Előmelegítjük a sütőt.
Elkezdjük mixerrel felverni a fehérjét a sóval. Amikor átlagos habbá vertük, akkor hozzáadjuk a citromsót és a cukrot, pár percig verjük habcsók állagúvá, amikor még lágyabb a massza, de semmi esetre sem folyékony. Rendületlenül tovább verve beletesszük a vaníliát. Gyengédebben kell felverni, mint a habcsókot!
Fakanállal, alulról felfelé forgatva hozzákeverjük a lisztet a porcukorral. Alaposan elvegyítjük, amíg homogén lesz.
Ezután a formába lapátoljuk és néhányszor finoman az asztalhoz verjük, hogy eltűnjenek a nagyobb hézagok,  belőle.
 

25-30 percig sütjük, amíg tapintásra ruganyossá válik. Átfordítjuk tepsistől egy tálra fejjel lefelé úgy, hogy érje a levegő alulról a piskótát, vagy egy közönséges sütőrácsra helyezzük. Teljes kihűlésig így hagyjuk!
Az oldalak mentén késsel fellazítjuk és kiborítjuk a piskótát, újra finoman ütögetve, hogy könnyebben kijöjjön.



Nagyon éles késsel vágjuk (ez fontos!) szeletekre és tálaljuk a párolt gyümölccsel és tejszínnel. Ha körformát sütünk, akkor cikkekre szeljük. Nem nőtt meg sütés közben, pedig a fotón is látható, hogy pont telítette a formát és tökéletesen megtartotta alakját, nem esett össze semennyire.

Próbaképpen sütöttem, ezért mi a gyümölcsszósz helyett most baracklekvárral fogyasztottuk. Öntet nélkül is nagyon-nagyon finom!!!!! Nálam a kisült piskóta hófehér lett, porózus, puha és nagyon finom a kérge! Elnyerte tetszésünket! Édesebb picit az átlagnál, de sokkal puhább, finomabb és kellemesebb is ugyanakkor.
Van még a mélyhűtőmben néhány tojásfehérje összegyűjtve, ezért hamarosan ismétlésre kerül az angyalok eledele!!!
Szeretném elkészíteni a trollanyu változatát is- kakaósan, tejszínes meggyel :) Mmmm....

A tojás sárgáját majonéz, fagylalt, fasírt, mártások és más süteményfajtákhoz használhatjuk fel.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu

A MESÉS KELETI CSAROH SÜTEMÉNY


A charoh türkül papucsot jelent, amely puha lábbeli és hegyes az orra. Kellemes ízű, ropogós és nagyon finom  sütemény, amely jól mutat szokatlan alakjával az asztalon. Szívből ajánlom kipróbálni, érdemes dupla adaggal indítani! :) Könnyű ám elkészíteni!!! A recept Anahit-tól innen. A zseniális receptet egy francia-arab blogon találta Radia-tól.

Dupla adagot lehet elkészíteni a tésztából és a felét lefagyasztani.



Fél adaghoz szükséges hozzávalók, ebből a mennyiségből 30 papucsom lett (Anahitnak 20 db jött ki). Zárójelben írom az eredeti receptben szereplő hozzávaló arányokat 40 db-hoz:

100 g puha vaj (200 g)
3 evőkanál cukor (70 g)
1 tojás (1 db)
50 ml tej (100 ml)
1 teáskanál sütőpor vagy 0,25 tk szóda (1 csomag 10 g-os sütőpor)
csipet só
1 csomag vaníliás cukor (vanília)
250 g liszt (2 csésze) (500 g)

Töltelék:

4 vagy 5 közepes alma (4 db)
2-3 evőkanál cukor (attól függ, mennyire savanyú az alma) (4 ek)
fahéj (kevés fahéj)
5 evőkanál víz (nekem elég volt 3 ek) (5 ek)
50 g dió (50 g dióbél)
Nem volt éppen dióm, ezért maradék mandula szeleteket és 1 evőkanál ribizlizselét kevertem még az almához.

Tölteléknek mehet- darált dió+cukor+tojás fehérje habbá verve, nutella+darált dió, alma+mazsola+fahéj, aki szereti- citromhéj vagy sűrűbb lekvár, ha hígnak találjuk, akkor keverjünk hozzá egy kis étkezési keményítőt.

Először is még tegnap este összeállítottam a tésztát- a puha vajat (kivettem a hűtőből és kicsit megmikróztam egy csészében) habosra kevertem fakanállal a cukorral, majd a tojással és tejjel. Nem fontos nagyon kikeverni, mert a liszttel tökéletesen eloszlik majd. Hozzáadtam az átszitált lisztet és a sütőport. Puha, nem ragadós tésztát gyúrtam. Ha valaki szódát használna, akkor ráönt egy kis kanál ecetet.
Fél órára hűtőbe lehet tenni, nálam egy éjszakát pihent. A hölgy a blogról rögtön sütötte, ebben az esetben az almát készítjük el előbb.
Az almát meghámoztam, kivágtam a magházát és apró kockákra vágtam és a többi hozzávalóval 10 perc alatt kis lángon, kevergetve puhára pároltam, amíg a vizet elfőtte.

Ha mazsolát tennénk hozzá, akkor előtte mossuk át, forrázzuk le és nyomkodjuk ki a vizet a markunkkal.

A lapot kb. 3 mm-esre nyújtottam gyúrótáblán, éles hegyű késsel 10-12 cm-es kockákra vágtam. Igyekeztem egyforma szélességű kockalapokat vágni! Azután keresztbe vágva megfeleztem- egy kockából 2 háromszög alakot kapva.
Mindegyik háromszög jobb és bal oldalára, ahogy a fotón is látható, bevágást készítettem- 1 hosszabb, alatta valamivel rövidebb, majd a legrövidebb következett. Bal kezemmel középen lefogtam a tésztát, így könnyebb volt megoldani.


A kihűlt tölteléket a közepére helyeztem és előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 alsó részt. Nem kell lekenni semmivel. Sütőpapírra sorakoztattam egy nagyobb tepsire és 175-180 C fokos (345-355 Fahreinheit) sütőbe tolva 20-25 perc alatt készre sütöttem. Inkább világosabb legyen a színe.
Kihűlve porcukorral megszórtam.



ÉRDEKESSÉGKÉNT:

2010- ben a régészek felfedezték Örményországban, az Areni barlangban a legrégebbi cipőt, az úgynevezett "charuh"-ot, melynek eredetét időszámításunk előtti 3600-3500 évre datálták. A lábbeliket egyetlen darab nyersbőrből varrták,  sertés- vagy szarvasmarha bőrből, a legerősebb charuhot pedig- öreg bika bőréből készítették. A régészek szerint ez a lelet rendkívül fontos- teljesen épen fennmaradt ereklye, amely ritkán fordul elő a régészeti gyakorlatban.
Adatok erről az oldalról.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT PIROG-PIROZSKI KRUMPLIS TÉSZTÁVAL, OLAJBAN SÜTVE


Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős vendégvárónak is alkalmas és másnap is kitűnően élvezetes harapnivaló. 

Tehát mindenképpen érdemes elkészíteni, mert frissen azon melegében és hidegen is élvezhetően finom!
Az ötletet egy remek szerb blogból merítettem, kuhinjica-mignone : ), innen is köszönöm! :)



A pirog-tészta hozzávalói:

350 g liszt

150 g főtt burgonya

20 g élesztő

1 teáskanál só

50 g vaj

2 tojás sárgája

1,5 dl meleg tej


Töltelék :

150 g füstölt sonka

1,5 dl tejföl

4 kocka natúr kenősajt

bors

apróra vágott petrezselyem


De tehetünk bele sajtot, darált húst, gombát, zöldségeket ...

Dupla adagot készítettem, de csak két tojás sárgájával. Lemértem a tört krumplit, vaj alapból volt benne, tejből is kicsit kevesebbet adtam hozzá, mert köretként már került bele.
Egy nagyobb tálban bedagasztottam a tésztát és amíg letakarva pihent, addig előkészítettem a tölteléket. A sonkát előbb csíkokra, majd kis kockákra vágtam. A petrezselymet felaprítottam. A lágy sajtot megkíséreltem kisebb kockákra vágni- sikerült :)

A tésztát lisztezett gyúrótáblán fél centiméter vastagságúra nyújtottam, 8x4 cm-es téglalapokra vágtam. Hosszában a közepére raktam a tölteléket. A megmaradt részt még szétosztottam oda, ahova elsőre kevesebb került. A szélesebb széleit összecsíptem, a henger 2 oldalát szintén. 

Nekem kézzel meg kellett nyújtani a tésztát, hogy sikerüljön megformázni a pirogot- tehát a 4 cm-t meg kellett nyújtanom szélesebbre, legközelebb 6-8x8 cm-esre fogom méretezni.


Közepes lángon olajban aranybarnára sütöttem, átforgatva. Időnként pótoltam az olaj mennyiségét a serpenyőben.


Konyhai papírtörlőre szedtem ki a kis pirogokat. Nagyon finom falatok, máskor is elkészítem! Maradékfelhasználásra is alkalmas egy kis fantáziával párosítva...
Kínálhatunk mellé joghurtot, tejfelt.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINOM TAVASZI VITAMINPÓTLÓ ÉS MÉREGTELENÍTŐ SALÁTA



Ez a friss, nagyon finom saláta hatásos szer tavaszi fáradtság ellen! Jó vitamin és ásványi anyag pótlás, kiváló emésztőrendszerünk méregtelenítésére.

1 nagy cékla
fél fej káposzta
5-6 szár zöldhagyma
2-3 közepes sárgarépa

1 citrom leve frissen facsarva
1-2 evőkanál tökmagolaj

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a zöldhagymát felaprítjuk, a céklát és sárgarépát megtisztítva nagy- lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a hozzávalókat, sózzuk, ráfacsarjuk a citromot, meglocsoljuk az olajjal.

Reszelhetünk bele almát és kevés zellergumót, de savanyú káposztával is finom. Tetejére szórhatunk pirított szezámmagot.
Bélproblémások vigyázzanak a nyers káposzta és cékla bevitellel!
A sokáig tárolt zöldségek veszítenek vitamintartalmukból. Lehetőleg frissen használjuk fel őket.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FAHÉJAS-VANÍLIÁS SZILVÁS PITE


3 egész tojás
15 deka cukor
20 dk vaj (lehet margarin)
½ csomag sütőpor
50 dk liszt

a 2 lap közé:

kimagozott, félbevágott, nagyszemű fajta szilva
1 evőkanál fahéj
fél marék kristálycukor

Tetejére:

2-3 evőkanál tejfel
1 csomag vaníliás cukor
egy marék kristálycukor

Tepsi mérete- 25x30

Tavaly nyáron a kertből szedett, kimagozott szilvát lefagyasztottam. Most kivettem a mélyhűtőből és egy szűrőbe rakva lecsöpögtettem. Közben összeállítottam a pitetésztát- a tojásokat a cukorral villával felhabosítottam, hozzáadtam a többi belevalót, a lisztet háromszorra adagolva, de csak annyit, hogy puhább tésztát kapjak. Folpackba csomagoltam és a hűtőbe tettem bő félórára. Ezalatt a felesleges folyadék is lecsöpögött a szilváról.
Enyhén lisztezett gyúrótáblán kinyújtottam a nagyobb rész tésztát, belesimítottam a sütőpapírral bélelt tepsibe, kiraktam a fél szilvákkal úgy, hogy a héja alul legyen, a belseje felfelé csónakot képezzen. Megszórtam kevés cukorral, fahéjjal oly módon, hogy a tésztalapra is jusson.  Befedtem a másik nyújtott tésztalappal, a kezemmel lenyomkodtam. A szilvák közötti részt fektetett mutatóújjal szintén lenyomtam, hogy óvón körbe ölelje a gyümölcsöt.
Rásimítottam a tejfelt, meghintettem a cukrokkal. 180 C fokra (350 Fahrenheit) előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem, alsó-felső lángon, légkeveréssel.
A sütemény tésztája vajjal nagyon kellemes ízű és állagú! A rákaramellizálódott vaníliás cukortól csábító illat lengte körül a kész szilvás pitét, amit jóízűen elfogyasztottunk vendégeinkkel :)

Most is meg tudnék enni egy fél tepsivel :D, de kár, hogy olyan gyorsan elfogyott!


Ebből a nyersen elrakott (vitamin megtartó) szilvából is megunhatatlanul finom: http://vicuska13.blogspot.com/2010/08/hidegen-elrakott-finom-szilva-telere.html



2013 augusztusi bejegyzés

Reni és Csilla pitéje :-) - megcsináltuk a szilvás pitédet nagyon jó lett, puszika!

Köszönöm a fotót, örülök, hogy ízlett a pite! :)


Újabb ötlet R-től- birsalmás piték, köszönöm szépen a fotókat, nagyon szépek a piték!:




Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Keresik az ország legjobb női bloggerét!


A Nők Lapja Café és a Cafeblog blogversenyt hirdetett: ki az ország legjobb női bloggere !
2013. január 15-től indult a verseny! Február 18-től a zsűri veszi át a főszerepet, az ötven legtöbb szavazatot kapott blog közül kiválasztják, ki lesz 2013 Bloggerinája és ki lesz a különdíjas.
Benevezték a blogomat családi és nemzetközi receptjeimmel, ha tetszik, akkor lehet szavazni rá itt:

http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/legjobb-receptjeim-avagy-az-etkezes-osszetartja-a-csaladot

A blogolás közösségteremtő erővel bír, ez tény és való, tapasztalom nap mint nap. Ha kedvelik a blogomat, tartalmát, receptjeimet, akkor a voksoláshoz facebook tagság kell és a fenti linken megtalálható blogomnál a "Szavazok" gombot lehet megnyomni. Nagyon köszönöm,  ha megtisztelnek bizalmukkal :)



PS: Mindenkinek szívből köszönöm a szavazatokat és a like-okat!!! :)
A verseny legizgalmasabb szakasza, a három héten át tartó szavazás lezárult.

350-en indultunk a Nők Lapja Café és a Cafeblog versenyén, ahol az év legjobb női bloggerét keresték!
A nyertesek: a Bloggerina 2013 verseny első helyezettje Limara péksége, azaz Libor Mária lett, a verseny különdíjasa pedig Kifli és Levendula, vagyis Gáti Éva. A győzteseknek gratulálok!!!
Az egyik fődíj szerint a nyertes állandó szerzője lehet a Nők Lapja Cafénak.

70 szavazattal a 46. helyen voltam február másodikán. Sajnos a 147 like-ot nem vették figyelembe, hiszen többen is nem szavaztak, hanem, ahogyan  megszokhatták a facebook oldalain- csak like-oltak. Tovább nem tudtam követni az eseményeket és kampányolni a közösség teremtés jegyében, mert egy jó ideig nem volt internet elérhetőségem. A verseny jó lehetőség volt mindannyiunk számára arra, hogy több érdekes blogot megismerhessünk!



vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők