Keress egy receptre, vagy összetevőre

A HAGYOMÁNYOS PELMENYI


Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem!
Előzőekben bemutattam az ősi uráli pelmenyi, a csebureki készítését és egy különleges, nagyon dekoratív formázását.



Előkészítettem a hozzávalókat:

900 g liszt
3-4 tojás
250 g hideg víz
1 kávéskanál só

700 g darált zsíros sertéshús
3 hagyma ledarálva vagy aprítva
bors
½-1 dl víz, amennyit felvesz a massza

Ebből a mennyiségből kb 100 db lesz.

Egy tálba szitáltam a lisztet, a közepébe mélyedést formáztam, beleütöttem az egész tojásokat, rászórtam a sót és villával kevergetve hozzáöntöttem apránként a vizet. Amikor összeállt a tészta, gyúrótáblán alaposan átgyúrtam, kidolgoztam, amíg nem ragadt már a kezemre. Tállal letakartam. Minimum 20 percet kell pihennie, de akár 2 órát is sziesztázhat.
A darált hússal jól átgyúrtam a hagymát és a fűszereket, majd hozzáöntöttem lassan a vizet, átgyúrtam

A tésztát gondolatban 4 felé osztottam és az első darabot vékonyra kinyújtottam, enyhén alálisztezve. A tészta állaga nagyon jó, rugalmas, kevéske lisztet használtam a nyújtások közben. A maradék tészta pihen a tál alatt, mert ha levegő éri huzamos ideig, akkor kiszárad.
Egy üvegpohárral kiszaggattam a köröket. Villával a közepébe helyeztem a fűszeres darált húst, a mennyiség kb. bő kávéskanálnyi legyen.




A klasszikus formázás szerint a körré nyújtott tésztára raktam a tölteléket és kettőbe hajtva félholdat képeztem belőle, először középen összecsípve majd jobbra, aztán balra haladva a közepétől, a félhold két végét egymásra helyezve és összecsípve fülecskét képeztem.


Felfőztem egy fazék vizet, amikor forrt, megsóztam és belehelyeztem óvatosan a pelmenyiket, lazán megkevertem fakanállal, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Újraforrástól számítva 12 percig főztem, tapasztalat szerint ennyi idő alatt fő meg tökéletesre. Szűrő lapáttal kiemeltem, lecsepegtettem. Forrón tálaltam, vajdarabkákat raktam rá, még sóztuk, borsoztuk ízlés szerint és ecettel megspriccelve jóízűen elfogyasztottuk.


PS:
Ha családi vagy baráti körben nagyobb mennyiséget készítünk, mint amennyit el bírunk fogyasztani, akkor a maradék pelmennyit a következőképpen tudjuk  lefagyasztani későbbi felhasználásra.
Szétrakjuk enyhén lisztezett tálcára. A tálca olyan méretű legyen, ami befér a mélyhűtőnkbe.  Ha folpackkal letakarjuk az alsó sort, akkor még egy sor pelmennyit rásorakoztathatunk. 20 percre a mélyhűtőszekrény polcára helyezzük. Amikor kicsit megkapja a fagy, akkor az összeset nyugodtan zacskóba szórjuk és a fagyasztóba rakjuk, így már nem fognak összeragadni. Annyit csomagoljunk egy tasakba, amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani. Fogyasztás előtt felforralunk egy fazék vizet, megsózzuk és beleszórjuk a fagyott húsos tésztát. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, ahogy a receptben szerepel.

A facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu

OMLÓS SAJTOS STANGLI ECETES TÉSZTÁBÓL


Kiváló recept Limara blogjáról! A zsírtól omlós, ropogós, napok múlva is nagyon jó állagú sós ropogtatnivaló! Előre kell begyúrni és később sütni, nagyon finom egyszerű elkészíteni :) Köménymaggal vagy szezámmaggal is megszórható, ki mit szeret a tetején, azzal készítse.

Hozzávalók:

700 g liszt
250 g vaj
200 g házi disznózsír (liba-, kacsa-, mangalicazsír)
3 púpos teáskanál só
1 egész tojás
1 evőkanál 10 %-os ecet
kb. 6 evőkanál langyos víz

Tetejére:

1 egész tojás vagy 1 tojás sárgája
150-200 g reszelt sajt

Előző este a lisztet egy nagyobb tálba szitáltam, rászórtam egyenletesen a sót és a zsiradékokkal, kézzel összemorzsoltam. Egy tálkában összekevertem egy tojást a vízzel és az ecettel, a liszthez adtam és gyorsan összegyúrtam. Folpackba csomagoltam és egy éjszakára a hűtőbe helyeztem pihenni. Limara szerint minimum 2 óra pihentetés kell, de 2 napot át is maradhat felhasználásig a hűvösben.
4 mm vastagra, törekedtem téglalap alakúra kinyújtani, lekentem a felvert tojással és megszórtam a reszelt sajttal. Pizza-vágó koronggal csíkokra vágtam, derelyevágó is tökéletes alkalmatosság erre a célra.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
Sütőpapírt helyeztem a tepsire, ráraktam a stanglikat. Mivel nem növekszenek, lehet szorosabban is sorakoztatni.
Légkeveréssel 15 perc alatt készre sütöttem, 3 tepsivel sült, nagyon finom lett. 




A legjobb sör és borkorcsolya!

Még egy sajtos rúd receptje disznózsírral:

600 g liszt
100 g kemény sajt reszelve
250 g disznózsír
2 teáskanál só
2 egész tojás + 1 tojássárgája
3 dl tejföl

A sajtos rúd tetejére:

1 tojás fehérje
150-200 g reszelt sajt

opcionálisan köménymag

Összeállítjuk, kinyújtjuk, lekenjük, megszórjuk és sütjük! :)


Ez pedig egy nagyon finom stangli, ahogyan mindig sütöttem:

300 g liszt
250 g margarin

1 evőkanál ecet
6 evőkanál víz

Összegyúrjuk, pihen. Kinyújtjuk, tojás sárgájával lekenjük, rá só, megszórjuk reszelt kemény sajttal vagy köménymaggal. Felvágjuk, sütjük.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PECSENYEZSIROS MÁJSZELETEK KENYÉRREL



Mennyei ízű csemege, a 80-as évektől készítem. Melegen is finom, de mi igazán hidegen szeretjük- a hagymás zsírral megkenjük a kenyérszeleteket és ráhelyezünk a tetejére egy-egy májszeletet.

½ kg disznómáj
3 nagy fej vöröshagyma
bors
disznózsír (inkább bővebben legyen, mert nagyon finom lesz)
friss kenyér


A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, le lehet itatni róla a vizet és nem túl vékony szeletekre vágjuk, finoman kiklopfoljuk mindkét oldalát, megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben disznózsírt hevítünk (olaj nem jó hozzá). Az előkészített szeleteket lisztben megforgatjuk, és kissé átpirítjuk minden oldalát. 




A hagymakarikákkal beterítjük a májat, a lángot teljesen minimumra lecsökkentjük és lefedve hagyjuk finoman párolódni.


10-15 perc után megforgatjuk. Amikor már kellemesen megbarnult a hagyma, ami kb újabb 15 perc, akkor készen is van.

Savanyúsággal, salátákkal tálaljuk, vagy csak úgy egymagában bemajszoljuk, majd még egyet és még egyet… :) Az előre sózás ellenére a máj puha lesz, mint a vaj!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

DIÓS KELT VIRÁGAIM PIROSKÁTÓL A XII. BLOGKÓSTOLÓRA


A XII. Blogkóstoló 61 résztvevőjéből nekem Piroska blogját sorsolták ki a sorsoló bizottság ifjú tagjai teller-cake blogján. Ebben a játékban a gasztrobloggerek egymás blogjáról főznek egy általuk kiválasztott ételt.
Először a finn vajas pullát választottam ki Piroskától, aztán módosítottam és a diós kelt virágokat sütöttem ki, rögtön dupla adagot, mert sejtettem a leírás és fotók alapján, hogy az eredeti mennyiség kevés lesz! :)
Piroska kalács receptje Terikétől származik, egy tökéletes recept, foszlós, puha kalácstészta a végeredmény, én is szívből ajánlom kipróbálásra.


KALÁCSTÉSZTA:

600 g liszt
20 g élő élesztő
3 evőkanál cukor
200 ml langyos tej
2 teáskanál só
50 g puha vaj (kicsit megmikróztam)
100 g tejföl (vagy joghurt, aludttej)
2 tojás sárgája
+ 1 tojás vagy tojás sárgája a lekenéshez

TÖLTELÉK:

300 g dió ledarálva
6 evőkanál kristálycukor
1,5 dl tej (eredetileg 2 dl, de az soknak bizonyult), szóval ne legyen túl lágy a massza
opcionálisan mazsola, én most anélkül készítettem

Előkészítettem a tölteléket- a hozzávalókat összekevertem.
Az élesztőt felfuttattam a cukros, langyos tejben. A dagasztótálban a lisztet összekevertem a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval, a tojás sárgáját elegyítettem a tejfellel, az egyenletesebb elosztás miatt.
Konyharuha alatt duplájára kelesztettem. Alig több mint egy óra elteltével finoman átgyúrtam a megkelt tésztát. Hosszabb hengert formáztam es egyenletes 16 részre osztottam, mindig felezve a részeket. Egyesével kis kör formákat nyújtottam, a felosztott dióból egy laza evőkanálnyit rákentem a közepére és batyunak összefogtam a tetején a kör széleit, amit az ujjaimmal összecsíptem. Kicsit megtekertem és a göböt alulra fordítva enyhén szétlapítottam a nyújtófával, óvatosan lenyomva. 


 Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam 6 lepényt, éles, hegyes késsel (legközelebb zsilettpengét használok, azzal élesebb a vágás, ezért egyszerűbb megvágni a kelt tésztát) 6 vágást ejtettem a felületén. Utólag látom, hogy egyszerűbb lett volna 8 vágást ejteni- ami egy plusz jel és egy nagy X! 

Lekentem tojás sárgájával és a közepébe nyomtam egy negyed diócikket.
Bekapcsoltam a sütőt, amíg ismételten kelt a diós kalács a formázás után. 175 C fokon légkeveréssel 16-20 perc alatt aranyszínűre sültek. Piroska gázsütőben 5-ös fokozaton sütötte ki 20-25 perc alatt.

 16 db diós virágom lett, nagyon tetszik a színe, íze, formája, a foszlós kalácstészta különösen elnyerte a tetszésemet, virágos kedvem lett tőle :D köszönöm, Piroska!
Szerintem finom lenne mákkal vagy túróval töltve is! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KÖTÖTT GALUSKALEVES (GÖBLEVES) KAROLINA MAMÁMTÓL



Nagymamámtól (a fiai Máminak hívták) tanult igazán finom, olcsó, egyszerű és laktató étel- a kötött galuskaleves, Apukám emléke szerint a családban görcslevesnek hívták.
Megéri elkészíteni!!! Meleg szívvel ajánlom mindenkinek :) és továbbadom a gyerekeimnek, hogy ne felejtsék el a régi ízeket!

Hozzávalók:

3 tojás
30-35 dk liszt (a tojás nagyságától függően)

1 fej hagyma
3 tojás
petrezselyemzöld
olaj vagy zsír
bors
lehet delikát

Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést nyomunk és beleütjük a tojásokat. Villával beledolgozzuk a lisztet, ha megkívánja, akkor kevés vizet adhatunk hozzá (kb ½ dl), majd kézzel nem túl kemény levestésztát gyúrunk. Kicsit állni hagyjuk, letakarva. Közben apróra vágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, ráütjük a villával kissé felvert tojást, átsütjük, megszórjuk darált piros paprikával, megborsozzuk és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet
Egy lábasban sós vizet forralunk. A levestésztát gyúrótáblán 1,5 mm vékonyra nyújtjuk (ne legyen túl vékony), lekenjük a hagymás tojással és félbehajtjuk.


Ujjnyi széles csíkokra és 10-15 cm hosszúra vágjuk, majd laza mozdulattal csomót kötünk mindre. De úgy is készíthetjük, hogy rákötjük a göböt és levágjuk a tésztát.


A fövő levesbe főzzük a masnikat, ha kettévágva azt látjuk, hogy a göbnél nem nyers a belseje, akkor készen is van a leves.


Petrezselyemmel megszórva tálaljuk!


Laktató és nagyon finom ízű leves! Amikor az elsőszülött leánykámat látogatta meg Lina mama, akkor tanított meg ennek a levesnek az elkészítésére. Azóta számtalanszor került a konyhaasztalunkra :)
A tojások mennyiségét kissé csökkenteni is lehet, ismerve a háború utáni idők után kialakult szűkös viszonyokat...
Az utóbbi időben egyre több helyen olvastam az interneten a göb levesről, de tojásos töltelékkel sehol nem találkoztam, csak a fűszerezett, paprikás sült hagymával kenik le a kinyújtott tésztát, néhol be is zöldségezik. A nyíregyházi tirpákok például táskalevesnek hívják.
A tirpákok a XVIII. század közepétől az I. világháború végéig a Felvidékről az Alföldre, vagyis Nyíregyházára és annak határába települt szlovák anyanyelvű népességet jelentik. A tirpákság magát inkább tótnak és nem szlováknak vallja.

M Anikótól kaptam a facebookon a következő szívmelengető hozzászólást, amihez fotót is mellékelt (megengedte, hogy a blogon közzé tegyem):

  "Kedves Éva! Ezzel a levessel, helyesebben a hozzá fűződő emlékeiddel bennem is édes-könnyes gyerekkori emlékeket ébresztettél. Nagymamád a vasút menti utcában lakott és így nagyon sokszor láttam-találkoztam vele a mi utcánkban, ha a városba, templomba ment, mentek a barátnőivel... Még a hangja is a fülembe cseng... Rég volt, szép volt... Én nem ismertem ezt a levest, de ma ez volt nálunk ebédre... Íme... A fiúknak (két Gézu) is ízlett. Ezentúl én is fogom főzni és nagymamádról-- Lina néni levese lesz a neve..."



Nagyon szépen köszönöm még egyszer megható soraidat!!!

Ezt a levelet ma (2013.10.26.) kaptam Lénától Minszkből (Belarusz) az email címemre:

“Лена, давай всегда готовь нам этот суп. Чудо какое-то”, - сказал вчера муж после того, как я приготовила KÖTÖTT GALUSKALEVES (GÖBLEVES) KAROLINA MAMÁMTÓL.

Вика, здравствуйте! На днях изучила Ваш журнал от и до (заметьте, и это на венгерском языке в гугловском переводе). Сохранила для себя около двух десятков понравившихся рецептов. Буду готовить. Большое спасибо. Успехов!

Лена. Минск, Беларусь.
"Léna, mindig készítsd nekünk ezt a levest. Ez valami csoda!", mondta tegnap este a férjem, ahogy elkészítettem a KÖTÖTT GALUSKALEVES (GÖBLEVES) KAROLINA MAMÁMTÓL
Vika helló! A napokban áttanulmányoztam a blogját A-tól Z-ig (vegye figyelembe, hogy mindezt magyarul google fordítással). Elmentettem körülbelül két tucat nekem tetsző receptet. Készíteni fogom. Nagyon köszönöm! Sok sikert!
Léna. Minszk, Fehéroroszország. "

Nagyon szépen köszönöm a kedves visszajelzést! Minden szépet, jót és finomat kívánok! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ALMASZELETEK KÜLÖNLEGES BEFŐZÉSI MÓDJA TARTÓSITÓSZER NÉLKÜL ÉS ALMAPÜRÉ TÉLÉRE


Ez az érdekes alma befőtt felkeltette a figyelmemet és úgy döntöttem, hogy kipróbálom- nagyon illatos, bár normál édességűt ígért, nekem túl édes lett (a leve jó szörpként is), igaz, hogy ennek köszönhetően tökéletesen eláll, a színe- mint az áttetsző borostyán :) Finom süteményekbe, teához!  Íme a recept!

2 kg alma tiszta súlya a magház nélkül (keményebb fajta)
1 kg 40 dkg cukor (1 kg almára 700 g)
1 kávéskanál citromsó (opcionálisan, az eredeti receptben nem szerepelt)

Ezenkívül:
egy 8 l-es fazék
nagyobb fakanál
3 csavaros üveg, 7 dl-es

Az almát alaposan megmostam, negyedekre vágtam és eltávolítottam a magokat, ügyelve arra, hogy a magházból ne maradjon egy darabka sem. A héját rajta hagyva vékonyabb szeletekre vágtam. Lemértem az alma tiszta súlyát és kilónként 700 g cukorral megszórtam. Felráztam, hogy a cukor édesen körbeölelje az almaszeleteket és otthagytam egy napra.


Ez alatt a cukor szinte teljesen feloldódott.
24 óra elteltével nagy lángon felfőztem és óvatosan átkavartam időnként a fakanállal, hogy ne törjem össze, ne sértsem meg a gyümölcsöt. Közepes lángon 4-5 percig hagytam a tűzön. Levéve és lefedve egy napig hagytam pihenni.


A következő napon megismételtem a műveletet. Az alma egyre szebb színt öltött.


A harmadik napon felforraltam 4-5 percig kis lángon főztem belekanalaztam forrón a steril üvegekbe, ráöntöttem a levéből és rátettem egy folpack darabkát. Rácsavartam az üvegre a tetejét, 3 üveggel lett és egy csészényi adag kóstolóba.
Fejjel lefordítva a tepsin hagytam lehűlni. 




Már mehet is be a spájzba. De tökéletesen eláll szobahőmérsékleten is! Savanyú fajta almát javasolok elrakni ezzel a módszerrel!
Ha kicsit később jut idő a 24 órán felül a befőzésére, az sem gond, mert csak finomabb és áttetszőbb lesz minden almaszelet.
Gyönyörűen változtatta a 3 nap alatt a színét!!!

UTÓIRAT: kipróbáltam kevesebb cukorral,  kb 400 g tettem az egy kiló almához, igaz kevesebb lett a lé, de nagyon finom lett, megbolondítottam egy kis fahéjjal és darált szegfűszeggel!


3 kg almát pedig szintén szeletekre vágva, magház nélkül megaszaltam. Ez a legegyszerűbb tartósítási mód :) 


Érdekesség: 
Az alma  jótékony hatású az emberi szervezetre. Gazdag pektinben, amely meggátolja a koleszterin felszívódását a bélben, az alma héja pedig tele van polifenollal, amely egy antioxidáns. Jót tesz a szív- és érrendszernek, emésztésnek, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az összkoleszterin-szintet. A benne található nagy mennyiségű kálium, kalcium, fluor, jód, és szelén segítségével erősíti az immunrendszerünket. 
No és nem utolsósorban fogyaszt! :)

Reecept innen

ALMALEKVÁR, ALMAPÜRÉ

2 kg magházától megszabadított kockára vágott almát lefedve közepes lángon 10 percig pároltam, aztán a tűzről levéve botmixerrel a 3/4 részét pürésítettem lekvárnak, újra felfőztem 8-10 dk cukorral, 2 kiskanál citromsóval, fahéjjal. és forrón tiszta üvegekbe szétosztottam. Néhány percig fejtetőre fordítva állt, aztán ment a száraz dunsztba. 

Ugyanígy készítettem birsalma lekvárt is! Egyik finomabb, mint a másik!!!

Süteménybe, palacsintába, fánkokba...
Vagy töltött pirozski olajban kisütve.


Ötlet: 
és a Kifőztük magazin alapján

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

 vicuska13.blogspot.hu

ÉDES SAVANYÚ UBORKA-SZERPENTIN KINAI MOTIVUMOKKAL



Nagyon egyszerű, élvezetes folyamat az elkészítése, ráadásul nagyon finom ízű az uborka ilyen módon elkészítve!

kb 1 kg uborka
konyhasó
szezámmag
2-3 cikk fokhagyma
½ csípős paprika (chili), de a magja nélkül
1 kanál édes darált piros paprika, színnek
1,5 l víz
pohárka szójaszósz

Ízlés szerint:
ecet (eredetileg rizsecet)
cukor


Ahhoz, hogy az uborkát hamarabb átjárja a só, megmosva, a szárrészét levágva, két fakanál nyele között bevagdostam srégen, de nem végig vágva, csak kicsivel lejjebb a közepétől. Megfordítottam a vágott részével lefelé és ugyanúgy bevágtam a másik oldalán is.


Rugószerű, kanyargós szerpentin formája lett! Edénybe rakva megsóztam, lefedtem és jól felráztam. Állni hagytam a sóban.
A szezámmagot szárazon megpirítottam, amikor már finom illat áradt felém és ritmusra pattogtak a kellemesre barnult magocskák, a tűzről leemelve az edényt megpróbáltam szétnyomni, mozsár híján fakanállal a magokat. Ha nem akarunk vele bajlódni, időt spórolunk, ha beszerzünk 2 kanál szezámolajt.
A fokhagymát és a chilit apróra vágtam, összekevertem a darált paprikával és a szezámmaggal. Napraforgó olaj helyett egy kis tökmagolajat melegítettem edényben, a tűzről levéve belekevertem a fűszer keveréket


Az uborkákból a tenyerembe véve kifacsartam a sós levet.


Nem kell kímélni! A sós lét leöntöttem róla.
Mélyebb edénybe helyeztem őket és rákanalaztam a piros, illatos olajos főszereket.
A vizet felfőztem, ízlés szerint sóztam, cukroztam, eceteztem. Kellemes édes-savanyú, finom legyen!
Ráforráztam az uborkára.
 

A felúszó uborkákat lenyomhatjuk egy vízzel vagy jégkockával tele edénnyel, utóbbi segít hamarabb lehűteni.
Amint kihűlt a páclé, máris fogyasztható. Ha marad, mehet a hűtőbe, ahogy fogy, pótolhatjuk a fent leírt módon frissen bevagdosott, sózott, kifacsart uborkákkal, fél-egy nap alatt készen van. Gyors eredményt a forró öntettel kapunk :)

A recept megírója szerint a letört uborkát adjuk szeletelt sertéskarajhoz, melyet hagymával megsütünk- világi falatok!!!
Húsos ételek mellé, saslikhoz, salátába, de akár egy szelet zsíros kenyér mellé nagyon jó kísérő!

Recept-videó Stalic Hankisievtól
 
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

EGYSZERŰ ÉS FINOM KEVERT ALMÁS FAHÉJAS PISKÓTA


Egyszerű és nagyszerű kevert sütemények, 3 variációban.

Nagyon gyorsan elkészül és nem kevésbé finom sütemény Orsitól!

4 egész tojás mixerrel jól kikeverve (a fehérjét akár habnak felverve is használhatjuk)
1 csésze cukorral (240 g)

+ 1 dl étolaj
4-5 alma, reszelve (4 cikkbe vágjuk, magházát kivágjuk, és héjával felfelé lereszeljük az almacikkeket a héjáig, amit aztán kidobunk vagy berágcsálunk)
1 evőkanál fahéj (lehet 2-3 is, laposan mérve, aki szereti)

2 kávéskanál sütőpor
1 csésze liszt (150 g)

175-180 C fokon sütjük tűpróbáig. Koszorúformában sütöttem, előtte a formát vajjal kikentem.
Tortaformában is szoktam sütni, vagy kisebb tepsiben. Egyszerű és nagyszerű :)


Interneten találtam több helyen ehhez hasonló receptet kicsit más arányokkal, íme:

Hozzávalók:

25 dkg porcukor
3 tojás
2 dl étolaj
1 evők. fahéj
35 dkg reszelt alma
1 cs. sütőpor
30 dkg liszt

Jancsó Márti receptje Pásztóról:

Kisebb tepsiben süti.
3 egész tojást 350 g kristálycukorral mixerrel habosra kever + 350 g reszelt alma, 350 g liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kk fahéj. Süti. Tetejére csokimázt ken és megszórja kókusszal. Lehet krémmel is betölteni.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ECETESEN PÁCOLT FÜRJTOJÁS PIEMONTI MÓDRA




Nagyon egyszerű, ugyanakkor rendkívül finom ez a pác!!!! Az eredeti recept Laura Calderé, egy kanadai kulináris műsor vezetője „francia ételek otthon”. Miért „piemonti”? Mert az étel Olaszország észak-nyugati tartományából jött, Piemont régióból. Én Cariná-nál a Carina-forumon találtam a recept leírását, ahol szardellával készült, amit én az elkészítésénél kihagytam. Szerinte a megmaradt csábító illatú finom ízű páclé kiválóan alkalmas arra, hogy fekete kenyérrel, friss focaccia-val, bagettel vagy friss zöldségek mellé dip-ként fogyaszthatjuk. De húst vagy halat is pácolhatunk benne sütés előtt pár órával.
Csodálatos, nagyon finom harapnivaló, ajánlom kipróbálni!!!! Érdemes egyszerre 2-3 tucat tojást bepácolni!

20 db fürjtojás (vagy 10 tyúktojás)
egy nagy csokor friss petrezselyemzöld (250 ml) aprítva
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 evőkanál balzsamecet vagy ecet, bármilyen lehet (de nem almaecet)
130 g eredetileg olívaolaj, én natúr napraforgóolajt használtam (az illatos fajtát)
1 teáskanál cukor (mézzel is ki kéne próbálni)
4 evőkanál paradicsompüré (vagy fűszerezett sűrített paradicsom, vagy ketchup)
(6-10 db szardella filé aprítva)
só (abban az esetben, ha nem teszünk bele szardellát)
1 kisebb chili paprika, mag nélkül
fél literes üvegedény

Nagyon ajánlott a fürjtojás rendszeres fogyasztása egészségünk szempontjából! Erről Ági blogján található pontos leírás, érdemes elolvasni!



A tojásokat megfőztem, hideg vizet engedtem rá, 15 perc múlva megpucoltam. Leöblítettem, hogy ne maradjon rajta héja darabka. A tojást kisebb lángon főzzük, akkor a sárgája megtartja a szép színét, ha nagy lángon forraljuk, akkor a széle olyan kékes-zöld lesz. Felaprítottam a petrezselyemzöldet, a fokhagymát. Egy kis chili paprikát vékony csíkokra, majd apró kockákra vágtam. A páchoz valókat összekevertem és beleraktam az egész tojásokat. A lezárt üveget egy éjszakára a hűtőben pihentettem. A kevéske cukor és a chili paprika radikálisan jobb irányba változtatja a pácolt tojások íz világát!



A leve áttetsző marad. Ha mártást szeretnénk készíteni vagy mártogatóst a zöldségekhez, akkor tegyük a hozzávalókat turmixgépbe és akkor végeredményként pesto szerűséget kapunk

Ezzel az univerzális, fűszerezett olajjal nagyon finom még
-          a friss focaccia-t vagy kenyeret belemártogatni, pirítóst megöntözni
-          avokádó (a vékonyra szelt avokádót meglocsoljuk a szósszal, tehetünk a tetejére édes hagyma karikát)
-          grillezett paprika, zöldségek (pár órára a szószba tenni)
-          mint mártogatós szósz a friss zöldségekhez
-          sült hús
-          sült rák belemártogatva
-          hal
-          húsok pácolására
-          spagettire
-          zsömlék sütésénél- belekeverni néhány kanál szószt


Egy-három hétig eláll benne a tojás, de a levét közben bármihez lehet ízesítésként használni, annyira finom. Ha elfogyna a tojásokról, akkor lehet frissel pótolni :)
Az olaj fajtája ebben az esetben nem jelentős, mert a fűszerek jelenléte a lényeges. Az egyik fórumozó írta, hogy zsömléket sütött és ráöntötte ezt a pácot, ami megmaradt a tojások alól- a végeredmény egy mennyei finomságú harapnivaló lett. Tehát bátran használhatjuk bármilyen ötletünkhöz a konyhai étel készítések során! :)


ÉRDEKESSÉG:

"Ezeréves gyógyszere az emberiségnek a fürjtojás. Olyan enzimeket, immunerősítő vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és akkora mértékben, hogy sokkal jobb az élettani hatása, a beltartalmi értéke a tyúktojásénál... ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás, ellenben fele annyi benne a koleszterin, gazdag antioxidánsokban is. A fürjtojás rendszeres fogyasztásával hosszú távon javíthatók többek között a szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás. A tisztára mosott tojáshéj porrá zúzva a csontok mellett a fogakat és a hajat is erősíti."
Forrás innen.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők