Keress egy receptre, vagy összetevőre

FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA- HABKÖNNYŰ OMLÓS ÉS PUHA!


Egyszerűen zseniális! Habkönnyű, omlós és puha palacsinta!!!

Ezt a palacsintát az interneten fedeztem fel anno, 9 oldalon át dicsérték és magasztalták, ezért úgy gondoltam, hogy én is beállok a sorba, mert valóban kiállta a próbát- rendkívül könnyed, ízletes lett a FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA. Mostanra kedvenceim között szerepel! Aki megosztotta a receptet, azt írta, hogy ahogy megkóstolta, rögtön szerelmes lett bele :) Egyszerű, nem drága és finom!

Ha a pohár 250 ml-es, azaz 160 g liszt fér bele (akkor a kefir, aludttej, tejföl- 250 g) (táblázatból vettem az adatokat)

Dupla adagot (sőt!) ajánlok kisütni, mert egy adag csak kóstolónak elég! Sok időt, munkát nem igényel, lássunk hát neki:

2 tojás (mérettől függ, lehet 3)
½ teáskanál só
1 pohár forró víz
1 pohár kefir vagy joghurt, aludttej (tejfellel is kipróbáltam)
1 pohár átszitált finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna (0,25 tk)
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál olaj
1 kis csomag vaníliás cukor (opcionálisan, vagyis kihagyható)

Rugós habverővel felvertem (lehet mixerrel) a tojást a sóval, jó habosra. Vékony sugárban hozzáöntöttem a forró vizet, majd a kefirt, közben kitartóan tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe szitáltam a lisztet és hozzáöntöttem a tojásos keveréket. Alaposan átkevertem, csomómentesre, hozzáadagolva a többi hozzávalókat is.
Az első palacsinta alá kentem egy kevés olajat a palacsintasütőre. Nem nagy lángon egyesével kisütöttem. Az első kettőt sütéskor picit nehezebben tudtam megfordítani, kissé leragadt. Két lapáttal forgatva már nem okozott gondot :) (nagy méretű a palacsintasütőm). A fórumozók között is akadt, aki mondta, hogy megküzdött a palacsinták megfordításával, és amikor hozzáadtak + 1 egész tojást, akkor ez a probléma megszűnt. Szerintem sokban függ a liszttől!
Légies, porózus (apró lyukacskák képződnek benne sütéskor), puha, nagyon finom, a tejjel készültnél sokkal könnyedebb az íze, állaga. A kefir íze egyáltalán nem érződik a palacsintán, ez is sokak számára lényeges momentum. Saját készítésű, házi áfonyalekvárral fogyasztottuk. 


Ludmilla írta:

Megosztom veletek az én kefires palacsintám arányait, amit a recept szerint készítettem, nagyon meg vagyok vele elégedve:

½ l kefir
1 tojás (kissebből 2)
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál olaj
liszt

 Mixerrel felverem a kefirt, tojást, sót, szódát és olajat. Apránként keverem hozzá a lisztet. Annyi lisztet, hogy megfelelő konzisztenciájú legyen, attól függően, hogy milyen vastag palacsintákat szeretnénk. Forró serpenyőben sütni. Jó étvágyat!

Lisztből kb. 12-14 evőkanállal szükséges. Leningrádi palacsinta néven is találkoztam a recepttel a neten. Aki kevésbé édesen szereti, akkor elég 1 vagy 2 evőkanál cukrot használni.
Bármivel betölthetjük!

Vagy, ha kevésbé édesen szeretik-

liszt 140-160 g szitálva
szódabikarbóna ½ teáskanál
só ½ teáskanál
cukor 1 evőkanál
3 egész tojás- felverve
1/2 liter kefir

2 evőkanál olaj



A Szakácsok ligája weboldalon még egy nagyon hasonló receptet találtam Elenától:

800 ml 1% kefir
2 egész tojás
350-400 g liszt
220 ml forró víz
1,5 evőkanál cukor
1 teáskanál szóda
csipet só
1 evőkanál olaj
vaj

A tojást a sóval és a cukorral jól felhabosítjuk. Hozzákeverjük a kefirt, majd a lisztet. Csomómentesre keverjük a habverővel.
A forró vízbe keverjük gyors mozdulatokkal a szódabikarbónát és rögtön beleöntjük a lisztes masszába. Átkeverjük.

Jól felforrósítjuk az olajat. Minél forróbb a serpenyő, annál több lyukacska képződik majd a palacsintában. Beleöntjük a palacsintasütőbe az olajat és 10 mp-ig melegítjük. Ezt is a masszához öntve kikeverjük.

A szokásos módon sütjük a palacsintákat, beleöntünk egy merőkanállal a serpenyőbe és a kanál aljával, körkörös mozdulatokkal elterítjük és sütjük.
A kész palacsinták felületét átkenjük egy kis darabka vajjal.

Tejfellel, lekvárral, mézzel, kaviárral tálaljuk.

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

LEVELES TÉSZTÁBÓL ANGYALKÁK- FINN ENKELITORTUT


Hangulatos és szép karácsonyi süteményt láttam egy finn blogon. Elkészítettem- egyszerű és mutatós, finom angyalkák lettek belőle! Legalább 10 éve ismeri és süti a blog írója ezt a sütit- egy 4 éves kislány karácsonyi süteményeket sütött anyukájával, amikor egyszer csak felkiáltott, hogy nézd, anya, csináltam egy angyalt! :)


1 csomag leveles tészta (készen kapható, de lehet háziból is elkészíteni)
házi, üstben főtt szilvalekvár
derelyevágó
porcukor
1 tojás sárgája a lekenéshez sütés előtt (nem fontos)


Bekapcsoltam a sütőt, beállítottam 180-185 C fokra, alsó-felső légkeverésre.
A leveles tésztát kinyújtottam, 16 kockára vágtam a nyújtófa segítségével cakkos szélű derelyevágóval. Megfeleztem, aztán a két fél lapot újra feleztem. Függőlegesen és vízszintesen egyaránt. 


A közepén kihagyva- X keresztet vágtam bele- így 4 háromszöget kaptam, ami a közepén összefüggő tészta maradt. A felső háromszögbe két teáskanál segítségével egy kanálnyi szilvalekvár-labdát helyeztem. 
A tésztából kis kendőt képeztem a „fejre”. 


A kéz és szárny kialakítása úgy történt, hogy az alsó háromszög két sarkát a nyak alá emeltem és vizes kézzel odaerősítettem, a „fejkendő” alá.


A tepsibe sütőpapírt terítettem. 


Az angyalkákat óvatosan áthelyeztem és lekentem tojás sárgájával. 2 közepes tepsivel 12-12 perc alatt sült ki a 16 tagú kis angyalkórus :)



Köszönöm Chef Cricketnek, hogy felhívta az ötletre a figyelmemet :)!

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

Juci is elkészítette és posztolta blogjában, az angyalkák arcocskája meggyszemekből készült (befőtt). Nagyon aranyosak lettek! https://juciakonyhafonok.blogspot.com/2019/12/karacsonyi-angyalkak.html



vicuska13.blogspot.hu

„HÓEMBER” SALÁTA



A 2014-es év első receptjével Mindenkinek nagyon boldog Újévet és egész évben jó főzőcskézést kívánok, csak kellemes meglepetéseket hozzon az élet!!!
Ezt a finom, dekoratív salátát könnyű elkészíteni, de még ennél is könnyebb összegyúrni ezeket a kis ennivaló hóembereket!
A salátát tálalhatjuk salátástálban vagy külön adagokban, egy személyre szabva.


Hozzávalók:

2 közepes sárgarépa + 1 kisebb a díszítéshez (eredetileg 1 db)
3 cikk fokhagyma
4-5 csemegeuborka (eredeti receptben 1 nagy friss uborka)
8 szelet selyemsonka (eredetileg 50 g füstölt kolbász)
50 g sajt (eredetileg összesen 50 g)
1 doboz kukorica konzerv fele (kb. 50 g)

50 g sajt
1 főtt tojás
2 cikk fokhagyma
hóember szeme 2-2 szem fekete bors vagy olívabogyó

majonéz, ízlés szerint
só, fehér bors

Az alsó réteghez a sárgarépát lereszeljük, belekeverünk 2-3 fokhagyma cikket és kevés majonézt.
Az uborkát szalmára vágjuk. Lehet friss uborkát használni, az ecetes csemegeuborkával karakteresebb lesz az íze szerintem.
Minden újabb sort lekenünk kevés majonézzel.
Főtt csirkemellet (bevetettem a kolbász helyett) apró kockára vágtam, sóztam, meghintettem fehér borssal, kevés majonézzel összekevertem, hogy ne legyen száraz.
A következő réteg 2-2 szelet selyemsonka lett, gyufányi csíkokra szeletelve.
A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, rászórtam a selyemsonkára.


A salátát kukoricaszemekkel zártam.

A hóemberhez kislyukú reszelőn megreszeltem a keménysajtot, egy főtt tojást, 1 fokhagyma cikket. Leheletnyi fehér borssal megszórtam. Kis majonézzel összekevertem, hogy formázható legyen. Hogy ne csússzon el a kukoricaszemeken, egy kiskanál majonézt pöttyintettem alá. Vederként és az orra gyanánt sárgarépát kapott. A december végi, de tavaszias hangulatú kertből meg frissen szedett zöldhagymaszárat a kezébe.



PS: Legközelebb kukoricaföld helyett több majonéz-havat kapnak a hóemberek talaj gyanánt :D

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

BÁRÁNYSÜLT ÁFONYÁS GRÁNÁTALMAMÁRTÁSSAL


A lányom beszerzett friss bárányhúst vidékről az ünnepekre. Még szinte meleg volt, amikor meghozták. Könnyen emészthető, diétás és igencsak ízletes húsa van.
Nagyon finom ünnepi fogás született belőle, elő-karácsonyra sütöttük meg ezt a báránysültet!



Hozzávalók:

egy 2,5 kg báránycomb csonttal együtt
1 nagy fej fokhagyma
5 db paradicsom vékony karikára vágva
1 egész hagyma héjastól a sült mellé
sör (vörös bor is illik hozzá)
kevés házi paradicsomlé

Fűszerek:
mustár
olaj
bors
oregánó
bazsalikom
rozmaring
zsálya

A báránycombot megtűzdeltem a vékony csíkokra vágott fokhagymával. Sóztam, borsoztam, lekentem mustárral és befűszereztem. A tetejére és köré raktam a karikára vágott paradicsomokat. Olajozott tepsibe helyeztem, kis vizet öntöttem alá és fólia alatt 1,5-2 órát 180°C-on légkeveréssel alsó-felső lángon sütöttem. Közben jótékony hatású sörrel locsolgattam. A fóliát levéve óvatosan átemeltem egy ovális formájú hőálló üvegtálba, meglocsoltam kevés paradicsomlével a tetejét és az utolsó félórában nagyobb tűzön (kb 200°C) szép pirosra sütöttem. Természetesen addig kell sütni a húst, amíg meg nem puhul.

Mártás:

narancshéj
mustár
áfonyalekvár
gránátalma sűrítmény
1 gránátalma magjai
citromlé

A szósz hozzávalóit összeforraljuk a maradék sörös-húsos lével- a végeredmény egy csodás íz-harmónia!


A báránypecsenyét szeletelve tálaljuk a gránátalmamártással.


 Adhatunk mellé köretként rizst vagy burgonyát, burgonyafánkot, mi salátával fogyasztottuk.



Vegyes saláta:

lila fejes káposzta, sárgarépa, paradicsom, hagyma és fügés balzsamecetes saláta öntet.


A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

FINOM ELŐÉTEL, GYORSAN- ASZALT SZILVA DIÓVAL


Nagyon finom harapnivaló, ami pár perc alatt elkészül! A pikantériája az ízek kombinációjában van :) Izgalmas és csábító előétel, egyszerűsége ellenére.
Ha kevés porcukorral enyhén felverjük a tejfölt, akkor remek desszert lesz belőle. Reszelhetünk a tetejére kevés csokoládét.

Hozzávalók:
aszalt szilva, mag nélkül
sűrű tejföl
dió (lehet mandula, kesudió)

Mindegyik aszalt szilva közepébe egy mokkáskanálnyi tejfölt teszünk, abba nyomjuk a diót.
A diót előtte enyhén megpörkölhetjük. Mikrohullámú sütőbe helyezve pár percre szárazabb, roppanósabb lesz. Lehet serpenyőben közepes lángon, vagy érdemes sütőben pörkölni, ha nagyobb mennyiség készül valamilyen süteményhez. 

Magos aszalt szilvával is készülhet, ebben az esetben a szilvát megpároljuk, a magokat óvatosan kiemeljük. 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

DIÓKRÉMMEL TÖLTÖTT MÉZESLAPOK



Nagyon finom sütemény Anyukámtól!

MÉZES LAPOK:

500 g liszt
200 g méz
100 g margarin
150-180 g cukor
3 egész tojás
2 teáskanál szódabikarbóna

Mindent összekevertem, 3 részre osztottam és sütőpapíron nyújtva, 25x35 cm-es tepsi hátán kisütöttem. 170-175 C fokon (kb. 335 Fahreinheit) 8-10 perc.

KRÉM:

250 g darált dió
150-200 g cukor
3,5 dl sűrű tejföl

Összekevertem a hozzávalókat. Betöltöttem a lapokat a krémmel.

Másnapra megpuhult.


Lehet rá csokimázat rakni vagy csak porcukorral megszórni a tetejét. Finom pudingos krémmel vagy tejbegrízes vajas cukorral is, savanyú lekvárt kenve alá (ribizli, málna).

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BANÁNOS KALÁCS BLOGKOSTOLÓRA



Ezt a banános kalácsot választottam a 13. Blogkostolóra Isa blogjáról, amit Janka Kovács hirdetett meg.
Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető el, csak össze kell keverni a hozzávalókat. Finom, nem túl édes kalács, nekünk ízlett! Isa Édesanyja a „Kalácsok, fánkok” receptes könyvben találta. 

A forma mérete: 11X28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül

Hozzávalók:

60 g vaj
1 dl tej
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál citromlé
60 g cukor
2 nagyobb banán
250 g liszt
1 csomag sütőpor
1 kiskanál őrölt fahéj

A banánt meghámoztam, előbb 4 csíkra, majd mintha karikára, azaz kisebb kockákra vágtam (az eredeti receptben csak karikára). A vajat habosra kevertem a tojásokkal, tejjel, vaníliás cukorral és a citromlével. Hozzáadtam a lisztet a sütőporral és a fahéjat, csomómentesre kevertem kézi habverővel.
A sütőt előmelegítettem 180 C fokra (350-360 Fahrenheit). A kekszformát ki kell bélelni sütőpapírral, én hosszúkás szilikon formát használtam, abba nem szükséges. Belesimítottam a banános tésztát és 45-50 perc alatt készre sütöttem a kekszet.
Rácson hűlni hagytam.


Mézzel, vajjal fogyasztva- nagyon finom! Porcukorral szórva is kínálhatjuk.
Legközelebb kis diót is teszek bele :) 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

A HAGYOMÁNYOS PELMENYI


Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem!
Előzőekben bemutattam az ősi uráli pelmenyi, a csebureki készítését és egy különleges, nagyon dekoratív formázását.



Előkészítettem a hozzávalókat:

900 g liszt
3-4 tojás
250 g hideg víz
1 kávéskanál só

700 g darált zsíros sertéshús
3 hagyma ledarálva vagy aprítva
bors
½-1 dl víz, amennyit felvesz a massza

Ebből a mennyiségből kb 100 db lesz.

Egy tálba szitáltam a lisztet, a közepébe mélyedést formáztam, beleütöttem az egész tojásokat, rászórtam a sót és villával kevergetve hozzáöntöttem apránként a vizet. Amikor összeállt a tészta, gyúrótáblán alaposan átgyúrtam, kidolgoztam, amíg nem ragadt már a kezemre. Tállal letakartam. Minimum 20 percet kell pihennie, de akár 2 órát is sziesztázhat.
A darált hússal jól átgyúrtam a hagymát és a fűszereket, majd hozzáöntöttem lassan a vizet, átgyúrtam

A tésztát gondolatban 4 felé osztottam és az első darabot vékonyra kinyújtottam, enyhén alálisztezve. A tészta állaga nagyon jó, rugalmas, kevéske lisztet használtam a nyújtások közben. A maradék tészta pihen a tál alatt, mert ha levegő éri huzamos ideig, akkor kiszárad.
Egy üvegpohárral kiszaggattam a köröket. Villával a közepébe helyeztem a fűszeres darált húst, a mennyiség kb. bő kávéskanálnyi legyen.




A klasszikus formázás szerint a körré nyújtott tésztára raktam a tölteléket és kettőbe hajtva félholdat képeztem belőle, először középen összecsípve majd jobbra, aztán balra haladva a közepétől, a félhold két végét egymásra helyezve és összecsípve fülecskét képeztem.


Felfőztem egy fazék vizet, amikor forrt, megsóztam és belehelyeztem óvatosan a pelmenyiket, lazán megkevertem fakanállal, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Újraforrástól számítva 12 percig főztem, tapasztalat szerint ennyi idő alatt fő meg tökéletesre. Szűrő lapáttal kiemeltem, lecsepegtettem. Forrón tálaltam, vajdarabkákat raktam rá, még sóztuk, borsoztuk ízlés szerint és ecettel megspriccelve jóízűen elfogyasztottuk.


PS:
Ha családi vagy baráti körben nagyobb mennyiséget készítünk, mint amennyit el bírunk fogyasztani, akkor a maradék pelmennyit a következőképpen tudjuk  lefagyasztani későbbi felhasználásra.
Szétrakjuk enyhén lisztezett tálcára. A tálca olyan méretű legyen, ami befér a mélyhűtőnkbe.  Ha folpackkal letakarjuk az alsó sort, akkor még egy sor pelmennyit rásorakoztathatunk. 20 percre a mélyhűtőszekrény polcára helyezzük. Amikor kicsit megkapja a fagy, akkor az összeset nyugodtan zacskóba szórjuk és a fagyasztóba rakjuk, így már nem fognak összeragadni. Annyit csomagoljunk egy tasakba, amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani. Fogyasztás előtt felforralunk egy fazék vizet, megsózzuk és beleszórjuk a fagyott húsos tésztát. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, ahogy a receptben szerepel.

A facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu

OMLÓS SAJTOS STANGLI ECETES TÉSZTÁBÓL


Kiváló recept Limara blogjáról! A zsírtól omlós, ropogós, napok múlva is nagyon jó állagú sós ropogtatnivaló! Előre kell begyúrni és később sütni, nagyon finom egyszerű elkészíteni :) Köménymaggal vagy szezámmaggal is megszórható, ki mit szeret a tetején, azzal készítse.

Hozzávalók:

700 g liszt
250 g vaj
200 g házi disznózsír (liba-, kacsa-, mangalicazsír)
3 púpos teáskanál só
1 egész tojás
1 evőkanál 10 %-os ecet
kb. 6 evőkanál langyos víz

Tetejére:

1 egész tojás vagy 1 tojás sárgája
150-200 g reszelt sajt

Előző este a lisztet egy nagyobb tálba szitáltam, rászórtam egyenletesen a sót és a zsiradékokkal, kézzel összemorzsoltam. Egy tálkában összekevertem egy tojást a vízzel és az ecettel, a liszthez adtam és gyorsan összegyúrtam. Folpackba csomagoltam és egy éjszakára a hűtőbe helyeztem pihenni. Limara szerint minimum 2 óra pihentetés kell, de 2 napot át is maradhat felhasználásig a hűvösben.
4 mm vastagra, törekedtem téglalap alakúra kinyújtani, lekentem a felvert tojással és megszórtam a reszelt sajttal. Pizza-vágó koronggal csíkokra vágtam, derelyevágó is tökéletes alkalmatosság erre a célra.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
Sütőpapírt helyeztem a tepsire, ráraktam a stanglikat. Mivel nem növekszenek, lehet szorosabban is sorakoztatni.
Légkeveréssel 15 perc alatt készre sütöttem, 3 tepsivel sült, nagyon finom lett. 




A legjobb sör és borkorcsolya!

Még egy sajtos rúd receptje disznózsírral:

600 g liszt
100 g kemény sajt reszelve
250 g disznózsír
2 teáskanál só
2 egész tojás + 1 tojássárgája
3 dl tejföl

A sajtos rúd tetejére:

1 tojás fehérje
150-200 g reszelt sajt

opcionálisan köménymag

Összeállítjuk, kinyújtjuk, lekenjük, megszórjuk és sütjük! :)


Ez pedig egy nagyon finom stangli, ahogyan mindig sütöttem:

300 g liszt
250 g margarin

1 evőkanál ecet
6 evőkanál víz

Összegyúrjuk, pihen. Kinyújtjuk, tojás sárgájával lekenjük, rá só, megszórjuk reszelt kemény sajttal vagy köménymaggal. Felvágjuk, sütjük.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PECSENYEZSIROS MÁJSZELETEK KENYÉRREL



Mennyei ízű csemege, a 80-as évektől készítem. Melegen is finom, de mi igazán hidegen szeretjük- a hagymás zsírral megkenjük a kenyérszeleteket és ráhelyezünk a tetejére egy-egy májszeletet.

½ kg disznómáj
3 nagy fej vöröshagyma
bors
disznózsír (inkább bővebben legyen, mert nagyon finom lesz)
friss kenyér


A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, le lehet itatni róla a vizet és nem túl vékony szeletekre vágjuk, finoman kiklopfoljuk mindkét oldalát, megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben disznózsírt hevítünk (olaj nem jó hozzá). Az előkészített szeleteket lisztben megforgatjuk, és kissé átpirítjuk minden oldalát. 




A hagymakarikákkal beterítjük a májat, a lángot teljesen minimumra lecsökkentjük és lefedve hagyjuk finoman párolódni.


10-15 perc után megforgatjuk. Amikor már kellemesen megbarnult a hagyma, ami kb újabb 15 perc, akkor készen is van.

Savanyúsággal, salátákkal tálaljuk, vagy csak úgy egymagában bemajszoljuk, majd még egyet és még egyet… :) Az előre sózás ellenére a máj puha lesz, mint a vaj!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők