Keress egy receptre, vagy összetevőre

ZSENIÁLIS HÓKIFLI



Ez a hókifli recept egy hagyományon alapuló évszázados családi recept Anikó őseitől, melyet  minden Karácsonykor megsütöttek az ünnepi asztalra. Ezt vettem alapul, de kisebb változtatásokkal készítettem el, az eredeti recept leírása megtekinthető zsanuária blogján

Zárójelbe fogom tenni leírásnál az általa használt mennyiségeket. 3 tepsinyi (72 db) zseniális hókiflink lett!!!! Két évvel ezelőtt sütöttem így először. Nagy kedvencem!

Én csak szilvalekvárral töltöttem, de azzal az igazán finom saját készítésű, hagyományosan, üstben kavart házi szilvalekvárral, amit Szalókán kaptam barátainktól.
Nekem mindig is hiányzott ez az íz és állag, amit megtaláltam eme recept szerint készült hókifliben. 

Természetesen lehet dióval, mákkal, gesztenyével tölteni, de a legnagyobb intenzitással a szilvalekváros fogy.

Látszik a tésztáján, milyen szép leveles
Leírom sorban egymás alá az én hozzávalóimat, zárójelbe tettem az eredeti recept mennyiségeit Anikótól.

Tészta:

60 dk liszt (60 dk)
6 db tojás sárgája (6 db)
200 g tejföl 20%-os (3 kis pohár tejföl, 20%-os)
250 g margarin vagy vaj (- nem használt margarint)
1 evőkanál ecet (- nem használt ecetet)

200-250 g puha disznózsír (200 g)

Töltelék:
szilvalekvár (lehet dió, mák, gesztenye)

Szóráshoz:
porcukor, vaníliás porcukor


Olvastam, hogy az ecet a tésztát sütés után ropogóssá, levelessé teszi, élvezhető finomságú állagot ad. Az ecetes kifli alapján megtoldottam a tészta alapját margarinnal és ecettel.

Előző este egy nagyobb tálban jól összedolgoztam a hozzávalókat a disznózsír kivételével. Deszkára borítottam a lágyabb tésztát és alá lisztezve 6 egyenlő részre osztottam, kis cipóvá formálva.
Egyesével, alá lisztezgetve, kinyújtottam kb. 30 cm hosszúságú téglaláppá, lekentem a zsír 1/6-ával és szorosan feltekertem rúddá, mint a bejglit szokás. Az ily módon előkészített 6 rudat lefolpackozva a hűtőbe tettem pihenni másnapig. Zsanuária (Anikó) 1 órára tette hűtőbe.
A tojás fehérjét egy üvegbe helyezett kis neylon zacskóba gyűjtöttem, majd azt lezárva a mélyhűtőbe raktároztam. Habcsók vagy piskóta készül később belőle.
Másnap a liszttel hintett gyúrótáblára emeltem egy rudat (a többi a hűtőben várt sorsára). Anikó ekkor kente le a zsírral, de én inkább előző napon letudtam ezt a procedúrát, hogy már csak a formázással és sütéssel kelljen foglalkoznom.

Késsel 2 egyenlő, majd azt is 2-2 egyenlő részre vágtam. 4 rudacskát kaptam, mindegyiket háromba vágtam, tehát összesen lett 12 ujjnyi darab tésztám.


Egyesével vágásfelülettel lefelé fordítottam, és kis körformává nyújtottam (a kis hengereket felállítottam, kezemmel kicsit lenyomtam, mielőtt igénybe lett véve a nyújtófa, ettől lesz szép réteges). 


Rátettem a szélére egy kis kanálnyi szilvalekvárt két kanálka segítségével, feltekertem és a két végét összecsípve kiflivé formáztam. 


Sütőpapírra sorakoztattam a tepsin és előmelegített sütőben 180C fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. Világos színe legyen- halvány aranysárga! Amíg sült az első adag, addig előkészítettem a következő sütésre valókat.


Tálalás előtt meghintettem porcukorral a csinos kis hókifliket. Gyorsan fogy :

Nemsokára újra sütöm, mert annyira finom!!!

Ezek a fotók szobában, lámpafénynél készültek.





Még néhány hókifli változat, hogy legyen miből válogatni :)

Élesztős változat tojás nélkül Andi konyhájából, ez is nagyon finom, sütöttem már:

Hókifli

Hozzávalók : 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 ek. porcukor, 2 dkg élesztő, csipet só, ha szükséges 1 – 1.5 dl tej

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot.
Kétfelé vesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.
3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, majd megtöltjük.

A töltelék lehet bármi, dió, lekvár, mák. Én most gesztenyéset és lekvárosat készítettem.
Feltekerjük, kifliket hajtunk belőlük.
Sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Finom, puha, omlós tészta!

Marika receptje: "A hókiflinek elég sok változata van. Az én Anyukám ( igen szegények voltunk és 3 gyereket nevelt egyedül ) így sütötte: 40 dkg liszt, 25 dk zsír, pici só 6 evőkanál víz, 2 évőkanál ecet. Hagyta állni kb 1 órát. Hetekig eláll. Nem tett bele élesztőt, a tészta így is jó volt. Igaz az élesztősnek puhább a tésztája. Az ecet tette a tésztát könnyűvé ill. az fújta fel. "

Egy másik hozzászóló receptje:

"A hókifli receptje ahogy én tanultam. 1 (teás) bögre liszt, 1 bögre tiszta zsír, 1 bögre tej, 6 kanál cukor. 5 dkg élesztő kevés langyos cukros tejben felfuttatva+annyi liszt amennyit felvesz, hogy gyúrható tészta legyen.
Fél órát keleszteni, elfelezni, kiszaggatni közepes szaggatóval.
Azt töltünk bele, amit csak akarunk, nálunk a lekvár a favorit., de érdemes sietni mert maradék tészta is egyfolytában kel.
A tepsit elég kizsírozni. Jó a sütőpapír is, hisz azt többször fel lehet használni. Amikor szép halvány aranysárga, akkor van kész. A porcukros-vaníliáscukros megforgatás a végén már megegyezik. Egész napos munka. 6-7 tepsiig meg sem állunk, 10 a rekordom :D
És nem, egyáltalán nincs zsír íze, érdekes módon."

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS TÁSKA (BATYU)


Ezt a finom túrós táskát még 2012 májusában sütöttem először, azóta többször készült, de a fotók még az alkalommal készültek. Régi felvételeket néztem át, rendszereztem a kompjúteren és akkor találtam rá, mint kiderült, a blogomra eddig még nem került fel.

600 g liszt
3,2 dl tej 
1 tojás
1 mk só
2-3 evőkanál cukor
8o g olvasztott vaj
25 g élesztő

a tetejére 1 egész tojás vagy 1 tojás sárgája, villával kicsit lazítva
                
Az élesztőt belemorzsoltam kevés langyos tejben és a cukorral felfuttattam. A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam. A maradék tejjel könnyű tésztát dagasztottam, a legvégén beledolgoztam a vajat is.

Konyhakendővel letakarva kétszeresére kelesztettem.
Közben előkészítettem a túrótölteléket. Aki nem szereti a mazsolát, nyugodtan hagyja ki.

500 g túró
2 csapott evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
100 g beáztatott mazsola
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje habbá verve
                                             
Mindent összekevertem majd a legvégén óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot.

Lisztezett táblán 3 mm (kb ujjnyi) vastagra kinyújtottam a megkelt tésztát, megkíséreltem 10x10 cm-es négyzetekre vágni (a kinyújtott tésztát a legyegyszerűbb vízszintesen 3 felé négyzetekre és függőlegesen is 3 felé vagy ha téglalap alakúra sikerült elnyújtani, akkor a hosszabb oldalát 4 felé vágni egyenlő oldalú kocka alakra) és a közepébe helyeztem egy-egy bőven mért evőkanál túrótölteléket. Nálam 12 db túrós batyú lett :) Pizzaszeletőt használok a felvágáshoz.
A tészta sarkait kicsit meghuzogattam és összefogva megtekertem.


Sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percet kelesztettem a batyukat, konyhakendővel letakarva.
A sütőt előmelegítettem 180C fokra. A batyuk tetejét lekentem tojás sárgájával.
15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem, légkeveréssel elég kb 10-15 perc.


Azelőtt Horváth Ilona receptje szerint készítettem, Ő a friss kapros túrótölteléket ajánlotta , ami ugyanígy a fentiek szerint készül, pici só hozzáadásával és ilyenkor kihagyunk 3 komponenst- a citromhéjat, mazsolát és vaníliás cukrot vagy a megszokottabb formájában- édes töltelékkel.
Porcukorral hintve kínáljuk a finom túrósbélest (mennyi jól csengő elnevezése van).



Recept forrása.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PERSEIDÁK HULLÓCSILLAG TORTA


 A Perseidák- a legismertebb fényes meteorokat és sűrű hullást láttató meteorraj. Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik a hullócsillagokat a Wikipédia szerint. Én a Perseida nevet választottam ennek a hullócsillagos tortácskának :)
A süti állaga nagyon kellemes, puha, rugalmas a tészta, nem túl édes, tetejét vékony rétegű tejszínhab fedi, tortadara és leheletnyi kakaóréteg koronázza meg. Egy különleges kávés-kakaós, alig édes szirup kerül a kisült süteményre, mely belecsorog a szívószállal sűrűn tűzdelt lyukakba, amely hullócsillagokként ékesíti tortánkat.
Örülök, hogy elkészítettem, mert egy könnyed, nagyszerű finomságot kaptam cserébe vesződség nélkül!!!!! Szerintem ebből Újévi csillaghullás lesz, mert megsütöm az ünnepekre is :)

Külsőleg hasonló a foltocska nevű süteményre, de itt eltérő a technológia, a foltokat képző bő mennyiségű sziruptól más ez a süti, amitől más lesz az állaga- lágyabb és ezáltal az íze is. Számomra a szívószál használata teljesen új megoldás! :) 

Sütés előtt egy órával minden hozzávalót előkészítettem, hogy szobahőmérsékletűek legyenek az alapanyagok!
24x34 tepsibe sütőpapírt helyeztem és vékonyan kivajaztam. Nem nagy tortaformában is süthető.


HOZZÁVALÓK

300 g liszt
200 g vaj
200 g cukor
3 egész tojás
200 ml tej
1,5 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 kis csomag vaníliás cukor

SZIRUP

pohár- 2 dl

1 pohár víz
1 pohár tej
3 evőkanál kakaó
5 evőkanál cukor
1 bő teáskanál, vagy akár 2 is- nescafé (instant kávégranulátum)

KRÉM

150-200 g 30%-os tejszín
1,5 evőkanál porcukor

DISZITÉS

csokidara vagy saját készítésű csokidísz
kevés instant kakaó 


A sütőt előmelegítettem 175C fokra.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral elektromos mixer segítségével habosítottam, egyesével hozzákevertem a tojásokat. A száraz hozzávalókat elegyítettem- liszt, só, sütőpor és vaníliás cukor.
Kétszerre a vajas keverékhez adtam a tejet és a száraz hozzávalókkal összeállítottam a süteményt. 35-40 perc alatt készre sütöttem. Nem kell ennél hosszabb ideig sütni!
Elkészítettem a szószhoz valókat és kis lángon forrástól számítva 5 perc alatt összefőztem.

A kisült süteményt átemeltem tálcára és egy szívószál segítségével soronként sűrűn lyukakat fúrva még melegében megszurkáltam a piskótát az aljáig. A szósszal megöntöztem kanál segítségével. A mennyisége soknak tűnhet, de pont megfelelő, a piskóta beissza mindet. 


Miután kihűlt, fél órára a hűtőbe tettem dermedni.
Ha „vékonyabb” hullócsillag rajt szeretnénk, sűrűn megszurkálhatjuk pl fanyárssal, a fogpiszkáló azért nem jó, mert túl vékony lyukat hagy.

KRÉM
Felvertem a tejszínt habbá kis fordulaton mixerrel, belekevertem a porcukrot. Rákentem a habot spaklival a lap tetejére. Hűtőben behűtve és diszítve kínáltam.

Tejszín híján készíthető sűrű tejföl és pici porcukor keverékével. Vagy valamilyen könnyed gyümölcs mousse-al a tetején (ejtsd: mussz).


Recept Ruzanna Zuzutól, a 9. recept az oldalon.


Mousse recept:

200 g ribizli
100 g cukor
200 ml víz
35-40 g búzadara (a helyes arány- 10 g dara 80 g lére számítva)

A ribizlit tegyük elektromos késes darálóba, öntsék fel a felforralt vízzel. Alapos darálás után átöntjük egy lábasba, forrás után 5 percig rotyogtatjuk. Leszűrjük. Vissza öntjük az edénybe. Újra felfőzzük a cukorral együtt (300g levünk lesz kb). Vékony sugárban, állandóan keverve, beleszórjuk a darát (grízt) és 15 percig kevergetve főzzük. Lehűtjük. 30C fok körüli, kézmeleg hőmérsékleten már kezd besűrűsödni. Ekkor habverővel jól kihabosítjuk. Ez a fajta mousse nem képez hártyát, könnyed marad. Bevonjuk a törtánk tetejét vele, rászórhatunk pár szem ribizlit a közepére.
A mousse önálló desszertként is megállja a helyét.

A mousse receptje Irina chadeykától.

Fotó innen.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PLOV, PILÁF AVAGY RIZSESHÚS


Egy újabb nagyon finom plov receptet hoztam! A plov (piláf vagy egyszerűen rizseshús), közép-ázsiai eredetű (Wikipédia). Sok elkészítési fajtája létezik. 

Érdemes kipróbálni!!!


Ez vendégváró nagy adag, fele vagy harmadolt mennyiségből is elkészíthető!

1 kg Basmati rizs

1-1,1 kg báránylapocka, nálam sertés nyaka

3 fej hagyma

700 g sárgarépa

300 ml olaj, nálam disznózsír

1-2 fej fokhagyma

0,5 (2x ennyit használtam, mert szeretem) teáskanál zira (jeera), vagyis rómaikömény, angolul cumin

2 teáskanál szárított sóskaborbolya (barbarisz) latin név: Berberis vulgaris L. 
sáfrány opcionális (ha nincs, akkor kihagyható)

1,5 evőkanál só



A húst közepes darabokra vágtam, a hagymát fél karikára, a sárgarépát nem túl vékony csíkokra. A fokhagyma fejekről leszedtem a külső száraz héját, levágtam a gyökerét megmostam.
A zsírt felforrósítottam, a hagymát megdinszteltem, rádobtam a húst és addig pároltam, amíg elfőtte a levét, majd kevés vizet öntögetve alá pároltam, amíg félig megpuhult a hús.  Pótoltam a vizet, hogy kb ½ liternyi legyen, fűszereztem a sóval, sáfránnyal és a barbarisszal, rádobtam a sárgarépát,  és keverés nélkül (!) tovább pároltam 10 percig az úgynevezett zirvákkal együtt.
A rizst közben átmostam és ráterítettem a sárgarépára. Annyi forró vízet öntöttem rá óvatosan egy szűrőkanálon keresztül, hogy kb 2 ujjnyira (1-1,5 cm) ellepje a rizst. Azért kell szűrni a vizet, hogy a rizshalomban ne keletkezzen mélyedés, egyenletes maradjon a felszíne. A recept szerint 5-7 perc főzés után  kell belehelyezni a fokhagyma fejeket, én rögtön beletettem, és erős lángon, nem lefedve tovább főztem. Amikor a fele vizet elfőtte, rászórtam a római köményt, fakanál segítségével felhúztam a rizst oldalról középre, hegyet képezve. Rászórtam a másik adag köményt és jól lefedve kis lángon 20 percet pároltam. A tűzről levéve még 15-20 percet hagytam fedő alatt a saját gőzében elkészülni.


Ezalatt az idő alatt pont össze lehet dobni egy friss salátát vagy bontani bármilyen savanyúságot hozzá. 
A plót ügyesen alulról felfelé óvatos mozdulatokkal átkavartam és tálaltam.
Kilimandzsáró padlizsános töltöttpaprikát kínáltam mellé- isteni finom volt! Jövőre legalább tripla adagot rakok el télére :)


Itt található az üzbék Ferganszki plov leírása a blogomon!

Itt pedig az indiai biryani csirkemell receptje!


Itt lelhető a blogomon az azerbajdzsán bastirmali Dzsudzsa plov receptje egész csirkéből!

Mind különlegesen finom!!!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

EGYSZERŰ, SZILVALEKVÁRRAL KAVART SÜTEMÉNY


Időnként előnyben részesítjük a hétköznapokban az egyszerű, extragyorsan készülő süteményeket. Ez az egyik kedvencem lett!
A tésztája rugalmas, a szilvalekvárnak köszönhetően nem száraz, nagyon finom sütemény!
Amikor elolvastam a receptet, elképzeltem a szilvalekvár, fahéj és dió ízét, azonnal előkészítettem a hozzávalókat és rövid időn belül igazolást nyert, valóban mennyei finom! :)

Eredetileg 20x30 cm tepsihez (23x35) számolva.
2 db 18x25 cm-es kerámia formában sütöttem.

4 egész tojás
150 g cukor
90 g vaj, kicsit megmikrózva, kihűtve
4 jó nagy evőkanál házi szilvalekvár
100 g dió nyújtófával megtörve, vagy darabokra tördelve
100 g liszt
½ csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj

Csokoládémáz:

50 g vaj (80 g-ot használtam)
50 g porcukor
1,5 evőkanál kakaópor
kevés hideg víz

Miután előkészítettük a hozzávalókat, bekapcsoljuk a sütőt 175-180C fokra. A cukor kivételével minden száraz (liszt, dió, fahéj, sütőpor, szóda) hozzávalót összekeverünk.
A tojásokat a cukorral habverő mixerrel jól kikeverjük. Fakanál segítségével elegyítjük a száraz anyagokkal, majd a vajjal és a szilvalekvárral. Ennyi a tennivalónk! Sütőpapírral bélelt tepsibe, formába öntjük.
20 perc múlva tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a süteményünk, kiemeljük és hűlni hagyjuk a tésztát.
Közben elkészítettem a mázat is, előbb kevesebb vízzel simára kikevertem, felmelegítettem, a kihűlt sütire ráöntöttem és elsimítottam egy késsel.
Tetszőlegesen szeletelve kínáljuk.


A recept Okki blogjáról.
Előtte mások is megsütötték, mindenütt sikert aratott- Limara kétféleképpen, pl. gluténmentesen is, Éva takarékos konyha-blogja, Piroska piroskonyhája, Mohakonyha, az egyik recepthez hozzászóló, dortimcsi írta, hogy ezt a sütit ő is nagyon szereti, még a "Délvilág"-ban találták anno, családjukban több évtizedes múltra tekint vissza, mint Nagymama lekváros süteménye :) Teller-cake Zsuzsa kukoricaaratókon tesztelte sikerrel :)

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

GYORS KAVART TÚRÓS SÜTEMÉNY


Ez a finom sütemény nagyon egyszerűen készül- 5 perc alatt összeállítjuk és csak kivárjuk a sütési időt, és már fogyaszthatjuk is. Hidegen, melegen, bárhogyan! A recept egy régi, 1972-es kiadású könyvből származik, címe „Fáradjanak az asztalhoz”. Még gyerekkoromból emlékszem erre a süteményre, hasonló hozzávaló arányokkal készítettük, de a tojás fehérjét habbá verve adtuk hozzá. De ez a gyors verzió is nagyon finom és nem macerás, legalább 6 éve így sütöm, hogy nem verem fel a tojás fehérjét habbá! 
Fél kiló túróból készítve kisebb tepsit, formát használjanak! 18x25 cm-es kerámia formában sütöttem.

500 g túró
100 g cukor
60-80 g búzadara (gríz), attól függően, mennyire vizes a túró (eredetileg 100 g gríz)
50 g tej (vagy tejfel)
50 g puha vaj
2 tojás (ha úgy tetszik, a tojás fehérjét habbá verve és a legvégén hozzá elegyítve szuflészerű túrós felfújtat kapunk)

Amit mindig teszek hozzá:

1 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja
1 kis csomag vaníliás cukor
(a tej és vaj helyett tehetünk 100g tejszínt, legalább 30%-osat)

Fogyasztáshoz lekvár, most ribizlis volt, nyáron friss gyümölccsel fogyasztható, vagy csak úgy, egymagában, porcukorral hintve.

A túrót átnyomjuk szitán. Én nem szoktam, mert úgy szeretem, ha darabosabb a túró a süteményben. A felsorolt sorrendben adjuk a túróhoz a többi hozzávalót, mindegyikkel jól kikeverve kézi habverővel. A formát kivajazzuk, megszórjuk kevés darával, belesimítjuk a masszát. Fél órát állni hagyjuk, de lehet tovább is, hogy a daraszemek megduzzadjanak.
A sütőt előmelegítjük 180° C -ra (350 °F).
Kb 35-40 percet sül, aranyszínű legyen a teteje. Fa fogpiszkálóval ellenőrizzük, átsült-e már, ha nem ragad rá a masszából, akkor készen is van. Melegen, hidegen egyaránt finom sütemény!!!


Dupla adagban készítve kicsivel hosszabb a sütési idő. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl magas a sütemény, mert akkor nehezen sül át, duplázva nagyobb tepsit használjunk.
Süthető muffinformában is, másnap 1 percre megmikrózva- tejfellel, sűrített tejkonzervvel, lekvárral, öntettel, folyékony csokoládéval leöntve tálalható, fogyasztható. Sőt tölthető is bármivel. A muffinformába belerakjuk a fele túrós masszát, rákanalazunk lekvárt vagy nutellát, vagy pár aszalt szilvát rakunk rá stb, befedjük túrókeverékkel és így sütjük ki.
Gríz helyett keverhetünk bele főtt rizst esetleg főtt cérnametéltet, tehát jó maradék felhasználáshoz is.

Ötlet innen, egy óvonő ajánlotta a receptet, hogy ilyen módon készítik az óvodában ezt a túrós sütit.




Éva Csibe FB-n írta: 

Elkészítettem a sütit, nagyon finom ricottával is. Én hozzá adtam a 80 gr. búzadarát, mert elég szottyos volt a ricottám. A többi ugyan úgy készült, ahogy leírtad. Kicsit lapos lett, inkább lepény, mert a legkisebb tepsimbe is kevés volt ez a tészta mennyiség. Legközelebb dupla adaggal készül és a magassága is rendben lesz így. Sütésnél elég volt neki 30 perc, de gondolom, ez sütőtől is.
Finom, pihe-puha sütike. :)

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

CSIRKE SÜTŐPAPIRBAN KRUMPLIVAL


Sokan készítettek már csirkehúst sütőzacskóban! A sütőpapír egy jó alternatíva azoknak, akik mégsem tudnak ama zacskóhoz hozzájutni. Sőt, nekem ez a készítési mód sokkal jobban tetszett. Lenyűgözően finom, mindenképpen érdemes kipróbálni mindenkinek! Egyetlen egy negatívuma az, hogy a legalján lévő néhány krumpli (3-4 karika) a papírhoz ragadt. Legközelebb a krumpli alá terítek egy kis darab fémfóliát.
Annyira egyszerű elkészíteni, hogy kezdő háziasszonyok, kamasz gyerekek is bátran belevághatnak, biztos a siker, mert nem lehet elrontani :)
Paleósoknak párolt vagy nyers zöldséggel, gyümölccsel tökéletes.
Halat is ugyanilyen módon lehet készíteni, csak lényegesen rövidebb ideig.

8 db csirkecomb (alsó és felső vegyesen)
bors
4 cikk fokhagyma
3-4 evőkanál hidegen sajtolt illatos napraforgó olaj
1 kiló vagy igény szerinti mennyiségben krumpli (burgonya)
4 db kb gáztepsi nagyságú sütőpapír

A csirkecombokat átöblítettem, egy kerámia edényben megsóztam, borsoztam, rálöttyintettem az olajat és rányomtam a fokhagymát, majd összekevertem.
Egy másik edénybe a krumplit halmoztam karikára vágva, megsóztam.


A sütőt előmelegítettem 200 C fokra (392 Fahrenheit fok).

Ollóval levágtam a sütőpapír darabokat, mindegyik közepére rákerült a krumpli ¼-e és 2 csirkecomb.  A papírt hosszában felhajtottam- előbb alulról, majd rá felülről, hogy egymást fedje valamennyire. A fenti papírvég írányába megcsavartam a szélein jobbról és balról, mint a cukorkát. Ily módon nem nyílik szét a batyunk.
Sütőlemezre helyeztem a 4 csomagot és a sütőbe tolva kb 50 percig magára hagytam. A sütő időzített vekker-hangja után késsel bevágtam felül a papírt és szétnyitva visszatettem (egy kivételével) kissé megpirulni kb ¼ órára (15 perc)  a sütőtérbe. Az illatától teljesen megéheztem, annyira csábító volt. 


Ecetes koktél-paradicsommal fogyasztottuk. Receptje a blogomon.


Baráti társaságok részére is szeretettel ajánlom, nagyon finom és egyszerűen elkészíthető  étel, jó bor és jó beszélgetés tökéletes kísérője. Mire a vendégek megérkeznek, lehet is tálalni az ínycsiklandó csirke batyukat.


Ötlet innen.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

CITROMOS-VAJAS PISZTRÁNG (FOREL) SÜTŐBEN


Nagyon finom, nemes húsú, ízletes hal a pisztráng. Nem nagy méretű, porhanyós húsú hal, minden csütörtökön akciósan kapható az egyik áruházláncnál.
Ez a kedvenc receptem, gyakran készítem így, belül is szépen átsül. Nem igényel hosszas konyhában tartózkodást, egyszerűen elkészíthető tökéletes ebéd vagy ínycsiklandó, egészséges vacsoraétel 2 főre. Ünnepi asztalon is megállja a helyét!


2 példány friss pisztráng
10 dkg vaj (100 g)
1 csokor zöldpetrezselyem zöldje apróra vágva
1 db citrom


A pisztrángokat, késsel lekaparva, megszabadítottam a pikkelyektől (bár azt olvastam róla, a pisztrángot nem kell minden esetben lepikkelyezni), belsőségek nélkül vásároltam, de ha nem kaptunk ilyet, akkor a hasát fel kell vágni, a tartalmát kipucolni, kimosni. 
Folyó víz alatt átmostam. Az én pisztrángjaim nem veszítették el a fejüket :), mert a helyén hagytam mindkettőnél (de aki nem szeretné meghagyni, törje meg hátrafelé a fejrészt és vágja el az inakat). A halakat kívül-belül besóztam. Lehet megborsozni. Kicsit állni hagytam, ezalatt felszeleteltem egy fél citromot és kivajaztam egy kisebb kerámia edényt, amekkorában elfért a két hal, felaprítottam a petrezselyem zöldjét.
Bekapcsoltam a sütőt 180-190 Celsius fokra (356-374 Fahrenheit). Ha tepsin sütöm, akkor sütőpapírt terítek alá.
A halakat elhelyeztem az edényben, megspricceltem egy fél citrom levével, rádobáltam vajdarabkákat, természetesen a belsejébe is juttattam, rászórtam a petrezselymet. Be is lehet irdalni (keresztben éles késsel bevágásokat készíteni). Lefóliázva (így zaftosabb lesz) a sütőbe toltam röpke fél órára kb 180C fokra állítva a hőt. Utolsó 10 percben le lehet venni róla a fóliát és visszatolni a sütőbe, hogy egy kicsit megpiruljón. Nekem jobban tetszik a fémfólis alatt párolva. Sütöttem teljesen fólia nélkül, akkor szárazabb, omlósabb a halhús, nagyon finom úgy is. Közben érdemes a képződött lével meglocsolni.
Vajas-tejes tört krumplival fogyasztottuk. Zöldséges rizskörettel is finom. De akár csak úgy egymagában is felejthetetlen élmény és laktató is. :) 
A kisült halat olyan gyorsan elfogyasztottuk, hogy eddig nem sikerült lefotóznom...


Különleges édes-savanyú köretet is lehet készíteni mellé (pl. grillcsirkéhez is jó)- hagyma karikákat áttetszővé kell párolni mazsolával, pici cukorral, kevés sóval. Ekkor bármilyen szilvát megmosva, félbevágva hozzátéve, balzsamecettel savanyítjuk. Fűszerezhetjük kedvenc fűszereinkkel. Mire a hal kisül, ez a köret is elkészül. Lehet is tálalni! 

Érdemes előkészítve lefagyasztani, akkor tényleg rövid idő alatt gyorsan összekapható egy jó kis vendégváró vacsora! :) 

Pisztrángos zenei kísérő az étel készítéséhez és elfogyasztásához, keressetek rá a neten:

Franz Schubert: Trout quintet-4




Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

BORSCSLEVESHEZ ALAP TÉLÉRE


Érdemes előrelátóan jó sokat befőzni ebből a borscsleveshez való alapból. Télen csak a krumplit és káposztát kell hozzá megfőzni és már lehet is tálalni ezt a vitamindús levest tejföllel, friss kenyérrel, de még jobb finom fokhagymás pampuskával. 



Főtt hússal is készíthetjük klasszikusan, pampuskával, vagy vega változatban

szárított gombával, vagy a taganrogi borscs csirkehússal és sóskával, - vagy

hallottak már az aszalt szilvával készült borscslevesről? - mind élvezetes ízélmény!

Imádom bárhogyan!



10 db ½ l üveghez

cékla 2-3 kg reszelve vagy vékony hasábokra vágva

érett paradicsom 2 kg vagy helyette kész házi paradicsomlé vagy paradicsom paszta

sárgarépa 2,5 kg reszelve (én karikára vágva szeretem)

„húsos” paprika 2 kg kockára vágva

petrezselyemzöld és kapor 250 g (több is lehet)

fokhagyma 200 g reszelve

vörös hagyma ½-1 kg kockára

olaj ½ liter

só, cukor babérlevél ízlés szerint

lehet pici ecettel savanyítani



Mindent előkészítettem, átmostam, meghámoztam és felaprítottam. A céklát, fokhagymát lereszeltem, a hagymát, petrezselyem zöldet, kaprot, apróra vágtam, a paradicsomot és paprikát kisebb kocskára, a sárgarépát karikára. Aztán belevágtam!
Egy 10 literes fazékban 30 percet pároltam az olajban a céklát, a paprikát, sárgarépát, hagymát és a paradicsomot. Rádobtam az apróra vágott petrezselymet és kaprot, fokhagymát. Só, cukor és babérlevél következett. Még 5 percet pároltam, időnként megkeverve egy nagy méretű fakanállal. Kevés ecettel ízesítettem.
Forrón sterilizált üvegekbe adagoltam, egy csipetnyi szalicil került a tetejére és lezártam az üvegeket, 2 napra száraz dunsztban pihentettem párnák között.


 Az üvegek sterilizálásának több mondjáról itt írtam.

Leírok egy másik variánst, ezt is szoktam befőzni, kicsit tér el, de másabb az ízvilága.

Az eljárás ugyanaz, a hozzávalók:

3 kg cékla

sárgarépa 1 kg

hagyma 1 kg

paradicsom 1 kg

édes paprika, piros 1 kg

1 pohár cukor

3 ek só

1 pohár olaj (feleztem házi disznózsírral)

125 ml (fél pohár) 9 % ecet

petrezselyemzöld és kapor bőven


A hagymát és a paradicsomot késes mixerben aprítottam.
Előbb a hagymát sütöttem át és megpároltam a céklát, aztán a többi hozzávalóval együtt kis lángon, időnként átkavarva, kb 2 órát hagytam finoman fövögetni. Üvegbe szedve csipet szalicillal a tetején lezártam és 24 órára ment a száraz dunsztba.


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)


vicuska13.blogspot.hu

ECETES KOKTÉLPARADICSOM ÉS SZILVA ALAKÚ PARADICSOM TÉLÉRE




Előre szólok, nagyon finom savanyúság, a leve kellemes ízű, nyugodtan fogyasztható :) 

A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. A spanyol és portugál hódítóknak köszönhető paradicsom csodálatos elnevezése még- a szerelem almája. Aztékul xitomatl a neve :) 

Magyarországon először az 1600-as évek közepe táján említik Pozsonyban. Likopin tartalma (a paradicsom színanyaga) csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulását- prosztata, mell, gyomor, hasnyálmirigy, tüdő. Gátolja a szürkehályog kialakulását. 
Azonban a nyers paradicsomból nehezebben szívódik fel, a hőkezeltből Bálint gazda szerint 2,5x több hasznosul szervezetünkben. Sok más egyéb gyógyhatása is van. Igyunk sok paradicsomlevet, készítsünk ketchupot, rakjunk el ecetes paradicsomot!


1 literes üveghez:

pár cikk fokhagyma

1 szál zellerzöld

1-2 szál petrezselyemzöld

1-2 babérlevél

pár szem egész fekete bors

torma gyökere, de nem fontos

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

1 evőkanál ecet

(aki szereti a csípőset, természetesen tegyen minden üvegbe egy erős paprikát)



A steril üvegeket sűrűn telerakom nap érlelte érett paradicsommal. Fűszerezem- fokhagyma, 1-2 babérlevél, kapor, egész szemű fekete bors, zeller levél, torma szeletek. Felöntöm vízzel a mérték miatt, fazékba átöntöm a vizet és felforralom. Minden üvegbe hozzáadok- 1 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál ecetet (az ecetet az utolsó forrázáshoz). Nem laposan kell mérni. Könnyű megjegyezni :) Érdemes megkóstolni, megfelel-e az ízlésünknek. 

A felforrt vizet ráforrázom a paradicsomokra.  Ráhelyezem a fémfedőt. Amikor annyira kihűlt (kb 10-15 perc), hogy le tudom önteni a paradicsomról a lét, akkor visszaöntöm a fazékba, majd újraforralom. Másodjára is leforrázom a paradicsomokat és újra visszaöntöm az üvegből a lábasba csak a levét, utoljára forralom fel, de már az ecettel. Rámerítem a paradicsomokra és lezárva száraz dunsztba teszem másnapig. Lehet a tetejére csipetnyi szalicilt vagy Na-benzoátot tenni.


Az üvegek sterilizálásának több módjáról itt írtam.


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők