Keress egy receptre, vagy összetevőre

SZILVESZTERI CSÜLÖK LILAKÁPOSZTÁVAL



Isteni finom, zaftos, ízletes ünnepi vacsora- bármikorra.  Bár időigényes étel, de nagyon egyszerű elkészíteni és biztos siker!!!

Ahogyan készítettem:

egy nagyobb csontos, bőrös csülök
1 kg csontos füstölt oldalas
3 fej nagy vöröshagyma
1 fejnyi fokhagymacikk
2-3 babérlevél
szemes bors ízlés szerint
sertés zsír
kevés só


A sütéshez szükséges még:

2 kg héjában főtt krumpli, hámozva
4-5 fej hagyma négybe vágva
1-2 fej fokhagyma cikkei
bors
1 doboz kacsamáj és kacsazsír (nálam kimaradtak)

Párolt lilakáposzta:

2 kis fej lilakáposzta szálasra vágva
2 fej hagyma
olaj
1 dl cukor
2 dl víz
1 dl ecet
1 tk só
1 teáskanál darált köménymag


Először elkészítettem a dinsztelt káposztát. A cukrot egy mély vastag aljú vasedényben napraforgó olajon karamellizáltam, rádobtam a köménymagot, a szálasra vágott hagymát, megsóztam, valamennyit így sütöttem és felöntöttem a vízzel és ecettel. Le se fedve kisebb lángon puhára pároltam. Nekem el is főtte a levét, akkor lekapcsoltam alatta a tüzet. Megkóstoltam, még egy kis köményt adtam hozzá. Aztán újra és újra megkóstoltam, de csak azért, mert már így egymagában is  nagyon finom volt!!! Kénytelen voltam eltenni szem elől, hogy még maradjon a sült csülök mellé is :D Anikó, ez tökéletes recept!

Elektromos kuktában a fűszerekkel készre pároltam a csülköt kevés vízben, 2x félóra alatt. Egyszerre fél óra főzési idő állítható be, kb 40 %-al rövidebb az elkészítési idő benne.
Miután félig kihűlt, a füstölt húst leszedegettem a csontról, a felét eltettem a korhelyleveshez.
Egy nagyobb, mélyebb tespsit kizsíroztam, a közepére helyeztem a bőrös részén beirdalt csülköt, körberaktam a negyedelt és még félbevágott krumpliszeletekkel, sóztam, borsoztam, rászórtam a hagymát, a fokhagyma cikkeket. A visszamaradt füstölt léből öntöttem alá keveset és betoltam a 180C fokra előmelegített sütőbe, légkeverésre- kb. 40 percre. A csülköt párszor meglocsoltam a lével, egyszer megfordítottam.
Már az illata is elvarázsolt!


Méltó étek az ünnepi asztalra! Laktató és finom!
Másnap megismételtük az élvezetét, de akkor már kicsontoztam a megmaradt csülköt, kisebb darabokra vágtam. Másnapra talán fokozottabban finom volt, mert tökéletesen összeértek az ízek.

Recept Anikótól (Zsanuária).
                               
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GAZDAG KORHELYLEVES


Nagyon finom korhelyleves- füstölt hússal, szárított gombával!!! (wikiszótár szerint definiálva- savanyú káposzta leves kolbásszal megfőve).
Burizzsal (gerslivel) készítve még tartalmasabb, laktatóbb.


½ l savanyú káposzta
füstölt hús, csülökkel párolva a szilveszteri vacsorához (recept később)
egy szál füstölt kolbász (anyukámtól)
1 nagyobb sárgarépa
1 fej hagyma
szárított tinóru gomba, egy nagyobb marékkal
őrölt kömény
csombor, nekem nem volt
lehet egy-két cikk fokhagymát
fűszerpaprika, ha nem paprikás házi kolbászt használunk fel

tálaláshoz tejföl ½ citrom levével
és barna kenyér

A gombát beáztattam egy órára. A savanyú káposztát kicsit átmostam, rövidebb szálakra vágtam. Az apróra vágott hagymát hidegen sajtolt napraforgóolajban megpároltam, rádobtam a káposztát, köményt, némi sót. Hozzákevertem az illatos erdei gombát, a szép barna levével együtt. Felöntöttem kívánt mennyiségű vízzel. Felfőztem. A füstölt hús most kerülne bele, de az enyém már készre volt főzve, ezért a legvégén adtam csak hozzá a leveshez. A félkarikára vágott sárgarépát és a karikázott füstölt kolbászt. Kis lángon főztem. Elkészítettem a végén a rántást a lereszelt fokhagymával, liszttel. Pár perc főzés után tálaltam.
Isteni finom lett és jólesett a sok ünnepi étel után!!! 


Recept innen.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

VIRSLIS PAPUCSOK SAJTTAL


Vendégeknek, ünnepre, szilveszterre vagy csak úgy rágcsálnivalónak mondjuk hétvégi filmnézős délutánra, kirándulásra, piknikre, vacsorára is kitűnő sós sütemény!!!

Gerdivel megbeszéltük, hogy egymás blogjáról készítjük el a virslis harapnivalókat szilveszterre. Nekem nagyon tetszett ízre, külcsínre, bár az én papucsaim kényelmesebb formát vettek fel, némelyik kicsit szétnyílt :) Ő ezeket a virslivirágokat sütötte meg mustárral és ketchuppal, íme, milyen szép virágosrétet varázsolt :)

1 kg liszt
25 dk margarin vagy vaj, vagy sertészsír
2 kiskanál só
35 g friss élesztő
4 dl tej
1 kiskanál cukor
2 egész tojás
egy nagyobb csomag virsli, 3 felé vágtam keresztben (sajtosat vettem)
mustár (mustárt összekevertem mézzel- finom, pikáns lett)
ketchup (nálam csak mézes-mustáros készült)

100-150 g reszelt keménysajt a tetejére

Lereszeltem a sajtot, a virsliket 3 részbe vágtam. 
A lisztet egy nagyobb méretű tálba szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem és a fele mennyiségű langyosra melegített cukros tejben felfuttattam az élesztőt. Kb 10-15 perc múlva a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrtam, dagasztottam. Fele margarint, fele disznózsírt használtam.
Kendővel letakarva egy órát kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem kb 170-180C fokra. A tepsibe sütőpapírt simítottam. A tésztát kétszerre nyújtottam ki, pizzavágó koronggal egyforma négyzetekre vágtam, rákentem egy csík mézes-mustárt, bele helyeztem keresztbe az 1/3-ad virslit, a két szembe levő sarkot összefogva egymásra hajtottam a tésztát, lekentem villával picit felvert tojással és megszórtam a sajttal.



Kb 20 percet sütöttem légkeveréses sütőben.
Érdemes volt babrálni vele, mert nagyon finom harapnivaló lett!!! Köszi, Gerdi :)


Nemcsak frissen kisütve, de másnap is finom volt a maradék virslis papucs.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

KARÁCSONYI MÁKOS MARCIPÁNOS STOLLEN (MOHNSTOLLEN)


Egy elragadóan finom stollen receptet hoztam megmutatni! A hagyományos stollent (azt mondják, hogy több mint 700 éves a híres Christstollen) általában karácsony előtt 3 héttel szokták sütni. Olyan, mint egy finom édes kalács, de sűrűbb az állaga. Szimbólumként értelmeztetik- mint a fehér ruhába csomagolt kis Jézust :)
Ez a stollen azonban akár frissen sütve is rögtön fogyasztható, élvezetes és eszméletlenül finom ízű, puha, szinte olvad a szájban! Szeretettel ajánlom elkészíteni!!!

2 db 100g-os csokival borított marcipán rudam volt itthon. A mákos töltelékbe csokival együtt reszeltem meg, a tésztájába a csokirétegtől megszabadítva.
Mogyoró helyett diót használtam.


40 g friss élesztő
50 g cukor
kb 500 g liszt
125 ml langyos tej
100 g mazsola
50 g kandírozott narancshéj
50 g kandírozott citromhéj
50 g kicsit darabosabbra darált
erdei mogyoró (nálam dió)
1 vaníliarúd
100 g marcipán
200 g puha vaj (időben kivéve a hűtőből)
opcionálisan csipet só, mert én minden kelt tésztához teszek


 TÖLTELÉK (az eredeti recept készen vásárolt máktölteléket írt):

300 g darált mák
100 g marcipán
180 ml tej
60 g cukor
3 evőkanál méz

A KISÜLT STOLLEN TETEJÉRE:

100 g puha vaj (picivel kevesebb is elég volt)
100 g porcukor

Előkészületek:
A mazsolát és a kandírozott citrusokat le kell önteni 100 ml sötét rummal. A mazsolát többször átmostam lanygos vízben. Ráöntöttem rumesencet, 1 órát hagytam ázni benne. A vékony csíkokra felvágott narancs- és citromhéjat magam készítettem, kevés cukros szirupban főztem még Karácsony előtt (receptet mellékeltem). A rumos áztatást ezért ki is hagytam.


A vanília rudat éles késsel hosszában kettéhasítottam és az illatos magocskákat kikapirgáltam. A diót nem teljesen apróra megdaráltam késes darálóban, tehát néhány fordulattal darálva darabosan hagytam.


Az élesztőt belemorzsoltam a langyos tejbe, hozzáadtam az 50 g cukrot és 200 g lisztet. 30-40 percet letakarva hagytam feljönni. Ezután belekerült a vaníliamag, a lereszelt marcipán, 200 g vaj és a maradék kb 300 g liszt. Összeállítottam a kalácstésztát. Beledolgoztam a mazsolát, diót, narancs- és citromhéjat. 


A tészta puha, engedelmes, nagyon kellemes tapintású és csábítóan illatos lett. 2-2,5 órát kelt konyhakendővel letakarva.

Amíg kelt a kalácstészta, addig a következőképpen készítettem el a máktölteléket. A tejbe kevertem a cukrot ás felfőztem, beleöntöttem a mákot, elkevertem és a tűzről levéve hozzáadtam a mézet is. Felhasználásig tökéletesen ki is hűl. Belereszeltem a marcipán rudat. Nagyon finom lett a töltelék, nehéz neki ellenállni, hogy be ne kóstolgassa az ember :)

A megkelt tésztából lisztezett gyúrótáblán nyújtottam egy 30x45 cm méretű lapot.


Rákentem a máktölteléket és szemben egymással két oldalról feltekertem. Fel lehet tekerni úgy, mint a bejglit szoktuk vagy egymásra hajtani, harmadolva, jobbról és balról. Átemeltem sütőpapírral bélelt tepsibe és még egy órát kelni hagytam, kendővel letakarva. A 175C fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 45 perc alatt készre sütöttem. Az eredeti receptben 1 órát írnak, szerintem légkeverés nélkül sütve kell is annyi. De mindenki alkalmazkodjon a saját sütőjéhez. A sütőből kiemelve még forrón lekentem a puha vajjal és bőségesen, vastag rétegben megszórtam porcukorral.


Nem formában sütöttem, csak sima gáztepsin. A szélessége miatt hosszában középen kettévágva, szeletelve kínáltam.

Ebből a mennyiségből lehet akár 2 rudat formázni. Nagy sikere volt!!! Tényleg nagyon, nagyon, nagyon finom!!!!
Nagy méretű műanyag dobozban, fóliával letakarva tárolom, hogy ki ne száradjon.


Recept innen.

A kandírozott (cukoroldatban) citrom- és narancshéjat így készítem:

Én cukorszirupban főzöm, de nem szárítom. A gyümölcsöket alaposan megmosom, a vékonyabb héjú narancsot a fehér réteggel együtt, a vastagabbat vékonyan szelt fehérhúsával együtt lehámozom, a citromnál csak a sárga héjat, de ezzel a módszerrel rajtahagyva is finom, ráadásul "húsosabb" lesz. 3-4 napig hideg vízben áztatom, naponta friss vízre cserélem.
Az áztató vizet leöntöm és vágódeszkán tetszőlegesen vékony csíkokra vágom a citrusok héját, lehet hosszabban hagyni vagy rövidebbekre vágni. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és hozzáadom a kristálycukrot, mennyiségre annyit, hogy a vizet pont magába szívja. Felfőzöm, kisebb lángon, időnként megkeverve legalább 10-15 percet rotyogtatom. Elzárom a tüzet alatta, és lefedve másnapig állni hagyom. Ezt a műveletet kb 3-4 napon át minden nap megismétlem, de már rövidítek a főzési időn. Amikor úgy látom, hogy elérte a kellő sűrűséget, akkor üvegbe rakom, és kihűlés után lefedve a hűtőben tárolom. Süteményekhez, krémekbe használom. Nagyon sokáig eláll, sőt, a spájzban tárolva sincs semmi baja, egy évig is elállt már, kibírta romlás nélkül, próbáltam.
Nagyon finom!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

ÚJÉVI KRISTÁLY-SALÁTA AZ ÜNNEPI ASZTALRA


Bárki könnyen elkészítheti ezt az egyszerű, mutatósan tálalt salátát a karácsonyi vagy szilveszteri asztalra. Mindenki használjon ízlésének megfelelő mennyiséget, az alap hozzávalók listáját megadom. A tradicionális francia-orosz Olivje (Olivier) saláta alapanyagaiból készült, pontos receptje itt található a blogomon.

1 kg héjában főtt burgonya
3-4 főtt tojás
1-2 hagyma
2 savanykás alma
3-4 ecetes savanyú uborka
főtt disznónyelv (vagy főtt csirkemell)
2-3 főtt sárgarépa
főtt zöldborsó (lehet konzerv)
majonéz

tejfel
mustár
citromlé
pici porcukor
őrölt bors

A diszítéshez egy főtt tojás és egy főtt sárgarépa, petrezselyemzöld.

A kristály lapokhoz:

3 evőkanál zselatin        
4 pohár húsleves (sima vízzel hófehér-áttetsző lesz)
fokhagyma
1 babér
pár szemes bors
(vagy elkészített kocsonya leve)

Elkészítettem tetszőleges mennyiségekből a krumplisalátát, mindent kisebb kockára vágtam.
A kristálylapokhoz a meleg húslevesben vagy fűszeresen felfőzött sima vízben feloldjuk a zselatint és egy nagyobb tálcára vagy nagyméretű tányérra, tepsire szétterítjük, ha kellően megkötött az anyag, akkor éles késsel vagy akár pizzavágóval felkockázzuk, nekem téglalapok sikerültek. Én kocsonyát főztem és abból a léből majdnem 4 csészényit dermesztettem nem túl vastag lappá (1-1,5 cm jó) a hűtőben.        
Egy téglalap alakú kerámiaedényt beterítettem folpackkal és belesimítottam a salátát. Lehet rétegenként lerakni és minden sort lekenni a tejfeles-majonézes ízesített keverékkel vagy akár csak majonézzel.

Betettem hűtőbe, hogy kicsit összeálljon. Átborítottam egy lapos tálaló edényre, óvatosan lehúztam róla a folpackot. A salátát kiraktam a kristálylapokkal alulról felfelé, hogy ne csússzanak el és a saláta egyik sarkát kidiszítettem. Kevésnek bizonyult a szemre mért kocsonyalé adag, ezért hézagosan tudtam kirakni a lapokat. Sűrűn még szebben mutat :)


Tálalásig hűtőben tartottam. Sajtos panírban rántotthúst kínáltam mellé, nagyon szeretjük. Aki nem ismeri, annak kedvéért leírom- a megszokott módon panírozom a kiklopfolt, sózott, borsozott karajszeleteket. Liszt, tojás, prézli és reszelt kemény sajt keveréke, pl. trappista. Közepes lángon bő olajban aranysárgára kisütöm. Nagyon finom!


HÁZI MAJONÉZ receptje:

200 ml olaj
2 nyers tojás sárgája
1/3 teáskanál só
1 tk porcukor (saját ízkombinációm)
1/3 teáskanál mustár
6 %-os ecetből 5-6 ek (eredetileg 1 ek)(vagy citromlé)

Botmixerrel vagy mixerrel a legegyszerűbb készíteni- alacsony fordulaton. Vagy manuálisan habverővel...


Kristálylapok és díszítés ötlete Elenától innen.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 


vicuska13.blogspot.hu

ZSENIÁLIS HÓKIFLI



Ez a hókifli recept egy hagyományon alapuló évszázados családi recept Anikó őseitől, melyet  minden Karácsonykor megsütöttek az ünnepi asztalra. Ezt vettem alapul, de kisebb változtatásokkal készítettem el, az eredeti recept leírása megtekinthető zsanuária blogján

Zárójelbe fogom tenni leírásnál az általa használt mennyiségeket. 3 tepsinyi (72 db) zseniális hókiflink lett!!!! Két évvel ezelőtt sütöttem így először. Nagy kedvencem!

Én csak szilvalekvárral töltöttem, de azzal az igazán finom saját készítésű, hagyományosan, üstben kavart házi szilvalekvárral, amit Szalókán kaptam barátainktól.
Nekem mindig is hiányzott ez az íz és állag, amit megtaláltam eme recept szerint készült hókifliben. 

Természetesen lehet dióval, mákkal, gesztenyével tölteni, de a legnagyobb intenzitással a szilvalekváros fogy.

Látszik a tésztáján, milyen szép leveles
Leírom sorban egymás alá az én hozzávalóimat, zárójelbe tettem az eredeti recept mennyiségeit Anikótól.

Tészta:

60 dk liszt (60 dk)
6 db tojás sárgája (6 db)
200 g tejföl 20%-os (3 kis pohár tejföl, 20%-os)
250 g margarin vagy vaj (- nem használt margarint)
1 evőkanál ecet (- nem használt ecetet)

200-250 g puha disznózsír (200 g)

Töltelék:
szilvalekvár (lehet dió, mák, gesztenye)

Szóráshoz:
porcukor, vaníliás porcukor


Olvastam, hogy az ecet a tésztát sütés után ropogóssá, levelessé teszi, élvezhető finomságú állagot ad. Az ecetes kifli alapján megtoldottam a tészta alapját margarinnal és ecettel.

Előző este egy nagyobb tálban jól összedolgoztam a hozzávalókat a disznózsír kivételével. Deszkára borítottam a lágyabb tésztát és alá lisztezve 6 egyenlő részre osztottam, kis cipóvá formálva.
Egyesével, alá lisztezgetve, kinyújtottam kb. 30 cm hosszúságú téglaláppá, lekentem a zsír 1/6-ával és szorosan feltekertem rúddá, mint a bejglit szokás. Az ily módon előkészített 6 rudat lefolpackozva a hűtőbe tettem pihenni másnapig. Zsanuária (Anikó) 1 órára tette hűtőbe.
A tojás fehérjét egy üvegbe helyezett kis neylon zacskóba gyűjtöttem, majd azt lezárva a mélyhűtőbe raktároztam. Habcsók vagy piskóta készül később belőle.
Másnap a liszttel hintett gyúrótáblára emeltem egy rudat (a többi a hűtőben várt sorsára). Anikó ekkor kente le a zsírral, de én inkább előző napon letudtam ezt a procedúrát, hogy már csak a formázással és sütéssel kelljen foglalkoznom.

Késsel 2 egyenlő, majd azt is 2-2 egyenlő részre vágtam. 4 rudacskát kaptam, mindegyiket háromba vágtam, tehát összesen lett 12 ujjnyi darab tésztám.


Egyesével vágásfelülettel lefelé fordítottam, és kis körformává nyújtottam (a kis hengereket felállítottam, kezemmel kicsit lenyomtam, mielőtt igénybe lett véve a nyújtófa, ettől lesz szép réteges). 


Rátettem a szélére egy kis kanálnyi szilvalekvárt két kanálka segítségével, feltekertem és a két végét összecsípve kiflivé formáztam. 


Sütőpapírra sorakoztattam a tepsin és előmelegített sütőben 180C fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. Világos színe legyen- halvány aranysárga! Amíg sült az első adag, addig előkészítettem a következő sütésre valókat.


Tálalás előtt meghintettem porcukorral a csinos kis hókifliket. Gyorsan fogy :

Nemsokára újra sütöm, mert annyira finom!!!

Ezek a fotók szobában, lámpafénynél készültek.





Még néhány hókifli változat, hogy legyen miből válogatni :)

Élesztős változat tojás nélkül Andi konyhájából, ez is nagyon finom, sütöttem már:

Hókifli

Hozzávalók : 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 ek. porcukor, 2 dkg élesztő, csipet só, ha szükséges 1 – 1.5 dl tej

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot.
Kétfelé vesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.
3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, majd megtöltjük.

A töltelék lehet bármi, dió, lekvár, mák. Én most gesztenyéset és lekvárosat készítettem.
Feltekerjük, kifliket hajtunk belőlük.
Sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Finom, puha, omlós tészta!

Marika receptje: "A hókiflinek elég sok változata van. Az én Anyukám ( igen szegények voltunk és 3 gyereket nevelt egyedül ) így sütötte: 40 dkg liszt, 25 dk zsír, pici só 6 evőkanál víz, 2 évőkanál ecet. Hagyta állni kb 1 órát. Hetekig eláll. Nem tett bele élesztőt, a tészta így is jó volt. Igaz az élesztősnek puhább a tésztája. Az ecet tette a tésztát könnyűvé ill. az fújta fel. "

Egy másik hozzászóló receptje:

"A hókifli receptje ahogy én tanultam. 1 (teás) bögre liszt, 1 bögre tiszta zsír, 1 bögre tej, 6 kanál cukor. 5 dkg élesztő kevés langyos cukros tejben felfuttatva+annyi liszt amennyit felvesz, hogy gyúrható tészta legyen.
Fél órát keleszteni, elfelezni, kiszaggatni közepes szaggatóval.
Azt töltünk bele, amit csak akarunk, nálunk a lekvár a favorit., de érdemes sietni mert maradék tészta is egyfolytában kel.
A tepsit elég kizsírozni. Jó a sütőpapír is, hisz azt többször fel lehet használni. Amikor szép halvány aranysárga, akkor van kész. A porcukros-vaníliáscukros megforgatás a végén már megegyezik. Egész napos munka. 6-7 tepsiig meg sem állunk, 10 a rekordom :D
És nem, egyáltalán nincs zsír íze, érdekes módon."

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS TÁSKA (BATYU)


Ezt a finom túrós táskát még 2012 májusában sütöttem először, azóta többször készült, de a fotók még az alkalommal készültek. Régi felvételeket néztem át, rendszereztem a kompjúteren és akkor találtam rá, mint kiderült, a blogomra eddig még nem került fel.

600 g liszt
3,2 dl tej 
1 tojás
1 mk só
2-3 evőkanál cukor
8o g olvasztott vaj
25 g élesztő

a tetejére 1 egész tojás vagy 1 tojás sárgája, villával kicsit lazítva
                
Az élesztőt belemorzsoltam kevés langyos tejben és a cukorral felfuttattam. A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam. A maradék tejjel könnyű tésztát dagasztottam, a legvégén beledolgoztam a vajat is.

Konyhakendővel letakarva kétszeresére kelesztettem.
Közben előkészítettem a túrótölteléket. Aki nem szereti a mazsolát, nyugodtan hagyja ki.

500 g túró
2 csapott evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
100 g beáztatott mazsola
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje habbá verve
                                             
Mindent összekevertem majd a legvégén óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot.

Lisztezett táblán 3 mm (kb ujjnyi) vastagra kinyújtottam a megkelt tésztát, megkíséreltem 10x10 cm-es négyzetekre vágni (a kinyújtott tésztát a legyegyszerűbb vízszintesen 3 felé négyzetekre és függőlegesen is 3 felé vagy ha téglalap alakúra sikerült elnyújtani, akkor a hosszabb oldalát 4 felé vágni egyenlő oldalú kocka alakra) és a közepébe helyeztem egy-egy bőven mért evőkanál túrótölteléket. Nálam 12 db túrós batyú lett :) Pizzaszeletőt használok a felvágáshoz.
A tészta sarkait kicsit meghuzogattam és összefogva megtekertem.


Sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percet kelesztettem a batyukat, konyhakendővel letakarva.
A sütőt előmelegítettem 180C fokra. A batyuk tetejét lekentem tojás sárgájával.
15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem, légkeveréssel elég kb 10-15 perc.


Azelőtt Horváth Ilona receptje szerint készítettem, Ő a friss kapros túrótölteléket ajánlotta , ami ugyanígy a fentiek szerint készül, pici só hozzáadásával és ilyenkor kihagyunk 3 komponenst- a citromhéjat, mazsolát és vaníliás cukrot vagy a megszokottabb formájában- édes töltelékkel.
Porcukorral hintve kínáljuk a finom túrósbélest (mennyi jól csengő elnevezése van).



Recept forrása.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PERSEIDÁK HULLÓCSILLAG TORTA


 A Perseidák- a legismertebb fényes meteorokat és sűrű hullást láttató meteorraj. Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik a hullócsillagokat a Wikipédia szerint. Én a Perseida nevet választottam ennek a hullócsillagos tortácskának :)
A süti állaga nagyon kellemes, puha, rugalmas a tészta, nem túl édes, tetejét vékony rétegű tejszínhab fedi, tortadara és leheletnyi kakaóréteg koronázza meg. Egy különleges kávés-kakaós, alig édes szirup kerül a kisült süteményre, mely belecsorog a szívószállal sűrűn tűzdelt lyukakba, amely hullócsillagokként ékesíti tortánkat.
Örülök, hogy elkészítettem, mert egy könnyed, nagyszerű finomságot kaptam cserébe vesződség nélkül!!!!! Szerintem ebből Újévi csillaghullás lesz, mert megsütöm az ünnepekre is :)

Külsőleg hasonló a foltocska nevű süteményre, de itt eltérő a technológia, a foltokat képző bő mennyiségű sziruptól más ez a süti, amitől más lesz az állaga- lágyabb és ezáltal az íze is. Számomra a szívószál használata teljesen új megoldás! :) 

Sütés előtt egy órával minden hozzávalót előkészítettem, hogy szobahőmérsékletűek legyenek az alapanyagok!
24x34 tepsibe sütőpapírt helyeztem és vékonyan kivajaztam. Nem nagy tortaformában is süthető.


HOZZÁVALÓK

300 g liszt
200 g vaj
200 g cukor
3 egész tojás
200 ml tej
1,5 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 kis csomag vaníliás cukor

SZIRUP

pohár- 2 dl

1 pohár víz
1 pohár tej
3 evőkanál kakaó
5 evőkanál cukor
1 bő teáskanál, vagy akár 2 is- nescafé (instant kávégranulátum)

KRÉM

150-200 g 30%-os tejszín
1,5 evőkanál porcukor

DISZITÉS

csokidara vagy saját készítésű csokidísz
kevés instant kakaó 


A sütőt előmelegítettem 175C fokra.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral elektromos mixer segítségével habosítottam, egyesével hozzákevertem a tojásokat. A száraz hozzávalókat elegyítettem- liszt, só, sütőpor és vaníliás cukor.
Kétszerre a vajas keverékhez adtam a tejet és a száraz hozzávalókkal összeállítottam a süteményt. 35-40 perc alatt készre sütöttem. Nem kell ennél hosszabb ideig sütni!
Elkészítettem a szószhoz valókat és kis lángon forrástól számítva 5 perc alatt összefőztem.

A kisült süteményt átemeltem tálcára és egy szívószál segítségével soronként sűrűn lyukakat fúrva még melegében megszurkáltam a piskótát az aljáig. A szósszal megöntöztem kanál segítségével. A mennyisége soknak tűnhet, de pont megfelelő, a piskóta beissza mindet. 


Miután kihűlt, fél órára a hűtőbe tettem dermedni.
Ha „vékonyabb” hullócsillag rajt szeretnénk, sűrűn megszurkálhatjuk pl fanyárssal, a fogpiszkáló azért nem jó, mert túl vékony lyukat hagy.

KRÉM
Felvertem a tejszínt habbá kis fordulaton mixerrel, belekevertem a porcukrot. Rákentem a habot spaklival a lap tetejére. Hűtőben behűtve és diszítve kínáltam.

Tejszín híján készíthető sűrű tejföl és pici porcukor keverékével. Vagy valamilyen könnyed gyümölcs mousse-al a tetején (ejtsd: mussz).


Recept Ruzanna Zuzutól, a 9. recept az oldalon.


Mousse recept:

200 g ribizli
100 g cukor
200 ml víz
35-40 g búzadara (a helyes arány- 10 g dara 80 g lére számítva)

A ribizlit tegyük elektromos késes darálóba, öntsék fel a felforralt vízzel. Alapos darálás után átöntjük egy lábasba, forrás után 5 percig rotyogtatjuk. Leszűrjük. Vissza öntjük az edénybe. Újra felfőzzük a cukorral együtt (300g levünk lesz kb). Vékony sugárban, állandóan keverve, beleszórjuk a darát (grízt) és 15 percig kevergetve főzzük. Lehűtjük. 30C fok körüli, kézmeleg hőmérsékleten már kezd besűrűsödni. Ekkor habverővel jól kihabosítjuk. Ez a fajta mousse nem képez hártyát, könnyed marad. Bevonjuk a törtánk tetejét vele, rászórhatunk pár szem ribizlit a közepére.
A mousse önálló desszertként is megállja a helyét.

A mousse receptje Irina chadeykától.

Fotó innen.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PLOV, PILÁF AVAGY RIZSESHÚS


Egy újabb nagyon finom plov receptet hoztam! A plov (piláf vagy egyszerűen rizseshús), közép-ázsiai eredetű (Wikipédia). Sok elkészítési fajtája létezik. 

Érdemes kipróbálni!!!


Ez vendégváró nagy adag, fele vagy harmadolt mennyiségből is elkészíthető!

1 kg Basmati rizs

1-1,1 kg báránylapocka, nálam sertés nyaka

3 fej hagyma

700 g sárgarépa

300 ml olaj, nálam disznózsír

1-2 fej fokhagyma

0,5 (2x ennyit használtam, mert szeretem) teáskanál zira (jeera), vagyis rómaikömény, angolul cumin

2 teáskanál szárított sóskaborbolya (barbarisz) latin név: Berberis vulgaris L. 
sáfrány opcionális (ha nincs, akkor kihagyható)

1,5 evőkanál só



A húst közepes darabokra vágtam, a hagymát fél karikára, a sárgarépát nem túl vékony csíkokra. A fokhagyma fejekről leszedtem a külső száraz héját, levágtam a gyökerét megmostam.
A zsírt felforrósítottam, a hagymát megdinszteltem, rádobtam a húst és addig pároltam, amíg elfőtte a levét, majd kevés vizet öntögetve alá pároltam, amíg félig megpuhult a hús.  Pótoltam a vizet, hogy kb ½ liternyi legyen, fűszereztem a sóval, sáfránnyal és a barbarisszal, rádobtam a sárgarépát,  és keverés nélkül (!) tovább pároltam 10 percig az úgynevezett zirvákkal együtt.
A rizst közben átmostam és ráterítettem a sárgarépára. Annyi forró vízet öntöttem rá óvatosan egy szűrőkanálon keresztül, hogy kb 2 ujjnyira (1-1,5 cm) ellepje a rizst. Azért kell szűrni a vizet, hogy a rizshalomban ne keletkezzen mélyedés, egyenletes maradjon a felszíne. A recept szerint 5-7 perc főzés után  kell belehelyezni a fokhagyma fejeket, én rögtön beletettem, és erős lángon, nem lefedve tovább főztem. Amikor a fele vizet elfőtte, rászórtam a római köményt, fakanál segítségével felhúztam a rizst oldalról középre, hegyet képezve. Rászórtam a másik adag köményt és jól lefedve kis lángon 20 percet pároltam. A tűzről levéve még 15-20 percet hagytam fedő alatt a saját gőzében elkészülni.


Ezalatt az idő alatt pont össze lehet dobni egy friss salátát vagy bontani bármilyen savanyúságot hozzá. 
A plót ügyesen alulról felfelé óvatos mozdulatokkal átkavartam és tálaltam.
Kilimandzsáró padlizsános töltöttpaprikát kínáltam mellé- isteni finom volt! Jövőre legalább tripla adagot rakok el télére :)


Itt található az üzbék Ferganszki plov leírása a blogomon!

Itt pedig az indiai biryani csirkemell receptje!


Itt lelhető a blogomon az azerbajdzsán bastirmali Dzsudzsa plov receptje egész csirkéből!

Mind különlegesen finom!!!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők