Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
KÓKUSZTEJES-RUMOS GOLYÓCSKÁK
Lányommal koprodukcióban kitalált és készített saját recept!
Eredetileg a blogon lévő tiramisu golyókat szerettük volna összehozni, de akinek készült, az az illető nem szereti a kávé ízét. Ezért módosítottunk a recepten és egy nagyon finom új ízű desszertet hoztunk össze, mely megérdemel egy új bejegyzést a blogban.
Egyszerű, gyors, mérsékelten édes finomság 10 perc alatt (ízlés szerint édesebbé tehető, de szerintünk így pont jó).
250 g mascarpone
300 g darált keksz
2-4-6 ek. porcukor, ízlés szerint (4-5 lapos evőkanál)
165 ml kókusztej konzerv
1 kis üvegcse jamaicai rumaroma (esenc)
1 evőkanál vaj
cukor nélküli kakaópor- beleforgatni a golyókat
Háziasszonyok megmentője ez a recept azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, csak a mascarponeról kell gondoskodni és beszerezni pár csomag kekszet- és akár 10 perc múlva már guríthatjuk is le a torkunkon a labdákat… Otthonunkba hirtelen bejelentkező- beeső vendégek fogadására is kiváló. Nem utolsósorban előnye még az is, hogy nem kell begyújtani az édesség elkészítéséhez a sütőt.
Összekeverjük, összeállítjuk a hozzávalókat és vizes kézzel diótól kisebb nagyságú golyókat formálunk, kakaóporban meghengergetjük, és tálalásig hűtőszekrénybe rejtjük.
40 darab lett ebből az adagból.
A tiramisu golyóknál többször használtam mascarpone helyett tejszínes krémsajtot, mellé kevés vajat.
Megjegyzés: Legyetek óvatosak, mert nagyon gyorsan elfogy!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
KARAMELLES DIÓS TÖLTÖTT OSTYA (OSTYALAPOK GRILLÁZZSAL TÖLTVE)
Tortához való ostyalapokat vettem, mely körlapoknak a fele kakaó
hozzáadásával készült. Eszembe jutott egy Anyukám által készített recept a
80-as évekből, melynek mindig nagy sikere volt. Szerencsére megtaláltam a szakácsfüzetemben
a rövid leírását. Ez a nagyon finom édesség nem a látványról szól, hanem az
ízekről- karamell és darabos dió (grillázs) vajjal és sűrített tejjel… Egyszerű,
gyorsan készül és finom! Fenomenálisan finom ízkombináció!
Előkészítettem a hozzávalókat:
100-150 g
dió, kézzel kicsit megtördelve
egy doboz édes sűrített tejkonzerv, 400 g
A habaráshoz:
3 evőkanál liszt
kevés tej, vagy víz
A cukrot egy széles, vastag aljú, teflonbevonatú lábasban a
dióval együtt kavargatva megkaramellizáltam. A lisztből és tejből (ha nincs, jó
a víz is) egy teáscsészében alaposan csomómentesre kikavartam, annyi folyadékot
adva többszörre hozzá, hogy jól kavarható legyen (mintha tejfeles habarást
készítenénk). Belekevertem a tejkonzerv felét. Fakanállal folytosan keverve
behabartam a karamellt, hozzáadtam a maradék tejkonzervet is. A legvégén a
csomag vajat. Addig kell elegyíteni, amíg a vaj teljesen felodódik a
karamellben.
Az előkészített 4 ostyalapot még melegen betöltöttem,
természetesen a dió miatt nem lett egyenletes. Minden lapot a tenyeremmel
enyhén lenyomkodtam.
A tetején szétkentem a megmaradt dió nélküli krémet. Miután
kihűlt, felszeleteltem.
Nagyon finom lett, kicsit édes, ezért gyorsan telít. De így
is nehéz megállni, hogy az ember ne nyúljon a következő szeletért :)
Jól esett felidézni a ráérős, régi, családi összejöveteleket
:)
vicuska13.blogspot.hu
FINOM ALMÁS KEKSZ
Nagyon könnyű elkészíteni ezt a finom porlós, omlós almás
kekszet! A mérleget sem kell elővenni hozzá :)
7 evőkanál cukor
1-2 egész tojás
2 pohár liszt (kb 250 g )
½ teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
2 nagy alma
1 csomag vaníliás cukor
Porcukor a szóráshoz.
Bekapcsoltam a sütőt 175-180C fokra állítva a hőt. A
puha vajat kikevertem a cukorral, tojással, a sóval, hozzáadtam a sütőporral
elkevert lisztet. A legvégén óvatosan, kézzel belekevertem az 1 cm hosszú, keskeny csíkokra vágott,
hámozott almát.
A tészta ragacsos lesz, így jó!
A tálkába, amiben a felvágott alma volt, pohárnyi vizet
öntöttem, a kezeimet időnként belemártva- pingpong-labdányi gömböket formáltam és
sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket.
Lehet kanállal szaggatni a sütőpapírra, ebben az esetben
kisebb csomók lesznek és rövidebb idő alatt sülnek ki a laposabb kekszek.
35 perc alatt sültek enyhén aranysárgára.
Tálalásnál porcukorral megszórtam.
Kívül roppanós, belül puha, omlós keksz. Legközelebb ki
szeretném próbálni reszelt almával. Gyorsan készült, gyorsan elfogyott, nem is
emlékszem, hány db lett- talán 20-25?! :)
Facebookon is megtalálhatóak
a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
JEREVÁNI FÁNK FŐZÖTT KRÉMMEL TÖLTVE
Valamikor nem is olyan régen Jereván minden utcasarkán
lehetett kapni ezt a méltán népszerű fánkot. Talán nem is akadt olyan ember, aki ne szerette volna. Jereván Örményország fővárosa, az
Ararát hegység mellett, ez a nagy város 2796 éves (2021-ben már kora 2803 év). Az örmény konyha ízvilága évezredek alatt alakult ki, a
legősibbnek számít, hatással volt rá az asszír, görög és perzsa népek ízvilága.
Óriási ételválasztékkal rendelkezik!
Nagyon finom fánk, ajánlom kipróbálni!!!!!!
JEREVÁNI FÁNK FŐZÖTT KRÉMMEL TÖLTVE
Egy csésze 250 ml
28 fánk lett ebből a mennyiségből.
TÉSZTA:
1 egész tojás
3 evőkanál olaj
2 evőkanál konyak
3 evőkanál cukor (50 g )
1 teáskanál só
~ 2-2,5 pohár meleg víz (500-625 ml)
KRÉM:
1 egész tojás
3 evőkanál liszt
1 pohár cukor (170
g ) (lehet kevesebb is)
2 pohár tej (2x250 ml)
késhegynyi vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor
Összeállítottam a tésztát a hozzávalókból. Az élesztőt csak
szétmostam kézzel a meleg vízben. Puha legyen, éppen hogy ragadós, de a tál
faláról leváló.
1-1,5 órát kelt, teteje liszttel meghintve, konyhakendővel
letakarva.
Közben elkészítettem a
töltelék krémet. A tojást habosra kevertem a fele mennyiségű cukorral, majd csomómentesre
a liszttel és egy pohár tejjel. A másik pohár tejet felfőztem tejforralóban a
maradék cukorral, beleöntöttem a tojásos keveréket, a vaníliát és sűrűre
főztem, állandóan kavargatva a masszát. A tüzről levéve áttettem egy tálkába és
hűlni hagytam.
A tészta a duplájára kelt,
nálam 1,5 óra alatt. Előkészítettem napraforgóolajat, mert innentől kezdve
olajos kézzel készítettem a fánkokat. Olajban sütésnél nem hullik és nem ég meg
a liszt sütés közben.
A tésztát átgyúrtam, nagyobb
tojás nagyságú darabokat sorakoztattam a megolajozott gyúrótáblára. Mindegyiket
egyesével lángossá lapítottam a tenyeremben, a közepébe tettem egy evőkanállal a
krémből és körben felcsipegettem a tésztát, mintegy batyút képezve belőle.
Összenyomtam, megtekertem a tetejét és a betöltött, gömbölyű fánkot megfordítva
visszahelyeztem a táblára.
Mire a végére értem, mehettem is tűzre tenni egy
mélyebb teflon bevonatú lábasban a bőséges olajat. Amikor jól felmelegedett, a
fánkot két tenyerem között ellapítottam és óvatosan a forró olajba helyeztem.
Kívánatos pirosra sütöttem mindet, közepesnél picivel visszafogottabb lángon,
hogy jól átsűljön a fánk belseje. Az ellapítva is szépen kerek, egészséges
nagyságú fánkokat papírtörlőre kiszedegettem, tálalásnál porcukorral
meghintettem.
Nagyon finomak a töltött
fánkok, a főzött krém isteni finom benne, másnap kihűlve ugyanolyan élvezetes
volt állagra, ízre, mint frissen kisütve.
Recept innen- Anahit.
Készített egy videót a megformázásról.
Létezik a jereváni rádió vicckategória. Tömör, szarkasztikus,
bölcs és tanulságos, egyfajta irónikus görbetükör. Többnyire úgy kezdődtek: egy
rádióhallgató kérdezi, hogy igaz-e a hír… és úgy folytatódtak, hogy- a jereváni
Rádió azt válaszolja…
Az 1950-es évektől volt egy nemzetközi rádióadás, ahol bárki
kérdést tehetett fel, amelyekre aztán a munkatársak utánajárva válaszoltak.
Aztán a nép, néha butusabb kérdéseket is hallva, jó humorral megáldva maga
kezdte megalkotni vicceit ebben a kérdésfelelet formában. Íme egy jó kis rádiójerevános vicc a wikipédia oldaláról:
– Igaz-e, hogy
Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak?
– A hír igaz – közli a
jereváni rádió –, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem
Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem
Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.
A „jereváni rádiót” azóta is annak
kapcsán szokás emlegetni, ha egy lényegi különbséget apró módosításként
tüntetnek föl.
Idézet innen.
Facebookon is
megtalálhatóak a receptjeim
VILLÁMGYORS FÁNK 15 PERC ALATT
Nagyon gyorsan készen van ez a finom fánk, ha nincs időnk hosszadalmas
élesztős fánkot készíteni, de mégis ennénk valami jó kis édességet :)
1 tojás
3 evőkanál porcukor
kb 250-280
g liszt
½ csomag sütőpor
só
1 evőkanál rumaroma, én most tojáslikőrt használtam
½ citrom reszelt héja
a sütéshez bő olaj
lekvárral, vagy csak úgy
Egy nagyobb tálban elkevertem a tojást a porcukorral, majd a
tejföllel, hozzáadtam a likőrt, citromhéjat, sót és a sütőporos lisztet. Nekem
elég volt 260 g
ahhoz, hogy leváljon az edény faláról, de még ragadós legyen, olyan sűrű
nokedlitészta-szerű. Az olajat felmelegítettem és közepesnél kisebb lángon
kisütöttem a fánkokat. Két evőkanál segítségével szaggattam ki a őket, melyeket
megmártottam az olajban.
A hagyományos fánknál jóval kisebbeket gyártottam. Okki
kinyújtotta lisztezett deszkán és ujjnyi vastagra szaggatta, de szerinte jobb
lett volna úgy készíteni, ahogy én próbáltam ki az ajánlására :)
Nekem bejött, mert kevesebb mosogatással és tortúrák nélkül készülő
finom fánk. A citromhéj különleges ízt kölcsönöz neki. Frissen el is fogyott,
így az igazi!
Recept Okkitól.
Fánkreceptek a blogomon:
Krumplifánk- édesen, sósan
Doughnuts- könnyű és gyors fánk
Az a jó kis szalagos farsangi fánk
Diétás csőrögefánk sütőben, vízzel
Gyors aludtejes csőrögefánk-változat
Cukormentes csőrögefánk, gyorsan készülő
Gizi féle finom csörögefánk
Túrós fánk
Facebookon is
megtalálhatóak a receptjeim
ÜNNEPI MISHELLE TORTA AZ ÉN VERZIÓMBAN (MULTILAYERED CAKE)
Elegáns, könnyed, légies, mennyeien finom ízű, nem túl édes,
többrétegű torta! A szerzője Mishelle, aki nagyon szeretett volna megalkotni egy
különböző ízekből összetett íz-skálát, ami magába foglal egy puha süteményt,
krémtölteléket, gyümölcs-zselét és csokoládé glazúrt. És mindezt megkoronázza
egy diós praliné alap.
Megvallom, nem kezdőknek való, de nagyon érdekes folyamat volt elkészíteni,
a végén rájöttem, hogy a maga nemében
mégis egyszerű, tehát érdemes belevágni, mert minden képzeletet felülmúl a
végeredmény.
Minden alkotóeleme egészében felhasználható más torta
készítésénél- a ropogós diós-karamelles praliné, a tejszínes főzött vaníliás- és csokikrém, a meggyes-zselés réteg
vagy a tejszínes csokimáz.
Ha előre megsütjük a piskótát és másnap fogunk neki a
tortának, sokkal gyorsabban készen van. Nagyon fontos lépés mindent előkészíteni
és a leírás szerint összerakni.
A torta alapja egy vaníliás és egy csokis piskótalap.
A töltelék pedig hivatalos nevén bajorkrém és keményre vert
tejszínhab (franciául ez a "cre`me bavaroise"). A cukrászatban ganachenak
nevezett, nagyon könnyű, 2:1 arányban étcsoki, tejszín alapanyag tartalmú krém.
No meg a pikáns, sötétpiros meggyzselé réteg! Fantasztikus!
Egyes részeket pontosan a leírás szerint követtem, másokat kihagytam, vagy átvariáltam, ilyen lett az én Mishelle tortám :)
Használt
mértékegységek:
1 pohár liszt =
140 g
1 pohár cukor =
200 g
tej/tejszín/víz = 237 ml
Praliné:
1 pohár cukor
¼ pohár víz
1 evőkanál citromlé
2 pohár dió (lehet mandula, mogyoró)
Vaníliás piskóta lap:
3 szobahőmérsékletű tojás
½ pohár cukor
½ teáskanál vanília esszencia vagy ½ rúd vanília
2 evőkanál keményítő
csipet só
Csokis piskóta:
½ pohár cukor
2 szobahőmérsékletű tojás
½ pohár aludtej vagy kefír
½ teáskanál vanília esszencia
2 teáskanál kakaópor
1 pohár liszt
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
csipet só
Meggyzselés lap:
1 üveg meggybefőtt lével együtt (kevés cukorral) 780 g-os
üveggel használtam
folpack
Lehet fagyasztott meggyet felhasználni. Vagy más gyümölcsöt-
eper, málna, mangó.
Legközelebb pürésítve próbálom ki, így is szuper ötlet, de
szeletelésnél néha kiesett a meggyszem. Igaz, ez csak esztétikai baki.
Vaníliás és csokoládé krém (ganache):
2 tojás
350 ml tej
4 evőkanál keményítő
½ pohár cukor
1 teáskanál vanília esszencia vagy ½ rúd vanília
2 pohár tejszín (legalább 30%-os legyen)
Glazúr:
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál víz
1 evőkanál glukóz
MISHELLE TORTA
ELKÉSZITÉSE
DIÓS-KARAMELLES PRALINÉ:
Előkészítettem egy sütőpapírt, melyet megvajaztam a kör
tortaforma mérete szerint, és mellé egy levajazott nyújtófát.
A diót durvára
daráltam és egy vastag falú serpenyőben (lehet sütőben) kisebb lángon átmelegítettem,
kavargatva. Azért kell felmelegíteni, akár kicsit meg is pirítani, mert akkor
nem hűti le hirtelen a karamellt és az nem keményedik, köt meg rögtön. Vastag
falú lábasban a cukorra öntöttem a vizet és ezt a szirupot hagytam lassan
felforrni, karamellizálódni, időnként megkeverve.
Amikor a karamell elérte azt a szép barna színt, amit szerettem volna, a tűzről leemelve belekevertem a diót úgy, hogy minden darabkáját körbeölelje az aranyló, lágy karamell.
Óvatosan kiöntöttem az előkészített papírra, elegyengettem a
fakanállal, majd a nyűjtóvával egyenletes,sima lappá tömörítettem. 5-10 perc
után egy éles késsel körbevágtam méretre a tortaalj után szabadon.
Ez a torta
legalsó lapja, ami készen is lett! A lehulló részeket késes darálóban
ledaráltam apróra- ezzel vontam be a kész torta oldalát.
PISKÓTA
6 tojás sárgája
6 tojás fehérje
120 g kr.cukor
120 g liszt
csipet só
½ vaníliarúd magja
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál kakaó (ha sötétebbre szeretnénk, akkor minusz 1 evőkanál liszt + 1 evőkanál kakaó)
lehet fél csomag sütőport (nem tettem)
A lisztbe elegyítettem a kakaót, sütőport és vaníliát. A tojás fehérjét elektromos mixerrel nem túl kemény habbá vertem a sóval és a félidőben hozzáadott cukorral. Fakanállal hozzákevertem az előzőleg habosra kevert sárgáját, majd óvatosan, fakanállal, apránként beleforgattam alulról felfelé, félkörös mozdulatokkal a lisztet. A tortaforma aljába sütőpapírt tettem. 30 perc alatt 165-170C fokon készre sütöttem, megliszteztem a tetejét és kiborítottam rácsra, megfordítva hűlt. Két lapba vágtam.
MEGGYZSELÉ RÉTEG
Beleöntöttem az előkészített edénybe. Kicsit elegyengettem és kitettem a téli hidegbe dermedni a verandára. Nyers magozott meggy, kb. 400 g, esetében 15 percet kell főzni 1 pohárnyi vízben + 1 pohár cukorral, a végén + 30 g zselatin.
GLAZÚR (ezt is kihagytam)
Egy edényben összekutyulni a tejszínt a vízzel és glukozzal, forrásig hevíteni és ráönteni az előkészített csokoládéra, keverni, amíg az feloldódik. Rögtön fel lehet használni.
Másik recept: 150 g csokoládé, 150 g tejszín, 1 teáskanál méz.
VANILIÁS- ÉS CSOKOLÁDÉKRÉM
Miután minden főzött finomság kihűlt teljesen, utolsó fázisként készítettem el a krémet töltésre.
A hűtőből elővett tejszínt habbá vertem (ez csak nagyon hideg hőfokú tejszínnel sikerül). A csokoládét gőz fölött felolvasztottam. A tejszínbe kevertem az instant Expressz zselatin fixet.
A kihűlt krémhez kevertem a vaníliákat. 1/3-ad és 2/3-ad részre elosztottam a tejszínt és a főzött krémet. A kisebb részbe kevertem a kisebb rész krémet és a felolvadt csokoládét- ez lett a csokis krém. A nagyobb adag tejszínhez a nagyobb adag vaníliás krémet- ez lett a vaníliás krém.
Tulajdonképpen mindent előre el tudunk készíteni, csak a krémet kell frissen, mielőtt összeállítanánk a tortát.
ÖSSZEÁLLITÁS
Alulra kerül a diós-karamelles praliné-lap
1/3 vaníliás krém
½ piskótalap
1/3 vaníliás krém
zselés meggyes lap (a folpackról fellazítottam és óvatosan
ráborítottam)
1/3 vaníliás krém
½ piskótalap
csokikrém a tetejére és az oldalára
Ha mindkettő fajta (1 vaníliás és 1 kakaós) piskótát sütjük, akkor a következő a
sorrend:
pralinélap, van. krém, van.piskóta, van.krém, zselé, van.krém, csokis
piskóta, csokikrém. Apró trükk- hogy ne csúszkáljon esetleg a zseléréteg a
krémek között, a krémet picit meg lehet szórni zselatin és porcukor
keverékével.
Az oldalára habkártya segítségével rászórtam a darált
grillázst.
Ha jól lehűlt, rá lehet kenni a felmelegített glazúrt. Én
csak tejszínhabbal diszítettem.
Legalább 3 órát kell pihentetni, de még jobb egy éjjelen át
hűtőben tartani. Forró késsel vágtam fel!
Recept innen.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
SZILVESZTERI CSÜLÖK LILAKÁPOSZTÁVAL
Isteni finom, zaftos, ízletes ünnepi vacsora-
bármikorra. Bár időigényes étel, de
nagyon egyszerű elkészíteni és biztos siker!!!
Ahogyan készítettem:
egy nagyobb csontos, bőrös csülök
3 fej nagy vöröshagyma
1 fejnyi fokhagymacikk
2-3 babérlevél
szemes bors ízlés szerint
sertés zsír
kevés só
A sütéshez szükséges még:
4-5 fej hagyma négybe vágva
1-2 fej fokhagyma cikkei
só
bors
1 doboz kacsamáj és kacsazsír (nálam kimaradtak)
Párolt lilakáposzta:
2 kis fej lilakáposzta szálasra vágva
2 fej hagyma
olaj
1 tk só
1 teáskanál darált köménymag
Először elkészítettem a dinsztelt
káposztát. A cukrot egy mély vastag aljú vasedényben napraforgó olajon karamellizáltam,
rádobtam a köménymagot, a szálasra vágott hagymát, megsóztam, valamennyit így
sütöttem és felöntöttem a vízzel és ecettel. Le se fedve kisebb lángon puhára
pároltam. Nekem el is főtte a levét, akkor lekapcsoltam alatta a tüzet.
Megkóstoltam, még egy kis köményt adtam hozzá. Aztán újra és újra megkóstoltam,
de csak azért, mert már így egymagában is nagyon finom volt!!! Kénytelen voltam eltenni
szem elől, hogy még maradjon a sült csülök mellé is :D Anikó, ez tökéletes recept!
Elektromos kuktában a fűszerekkel készre pároltam a csülköt
kevés vízben, 2x félóra alatt. Egyszerre fél óra főzési idő állítható be, kb 40 %-al rövidebb az elkészítési idő benne.
Miután félig kihűlt, a füstölt húst leszedegettem a csontról,
a felét eltettem a korhelyleveshez.
Egy nagyobb, mélyebb tespsit kizsíroztam, a közepére
helyeztem a bőrös részén beirdalt csülköt, körberaktam a negyedelt és még félbevágott
krumpliszeletekkel, sóztam, borsoztam, rászórtam a hagymát, a fokhagyma
cikkeket. A visszamaradt füstölt léből öntöttem alá keveset és betoltam a 180C fokra előmelegített
sütőbe, légkeverésre- kb. 40 percre. A csülköt párszor meglocsoltam a lével,
egyszer megfordítottam.
Már az illata is elvarázsolt!
Méltó étek az ünnepi asztalra! Laktató és finom!
Másnap megismételtük az élvezetét, de akkor már kicsontoztam
a megmaradt csülköt, kisebb darabokra vágtam. Másnapra talán fokozottabban
finom volt, mert tökéletesen összeértek az ízek.
Recept Anikótól (Zsanuária).
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
GAZDAG KORHELYLEVES
Nagyon finom korhelyleves- füstölt hússal, szárított gombával!!! (wikiszótár szerint definiálva- savanyú káposzta leves kolbásszal megfőve).
Burizzsal (gerslivel) készítve még tartalmasabb, laktatóbb.
Burizzsal (gerslivel) készítve még tartalmasabb, laktatóbb.
½ l savanyú káposzta
füstölt hús, csülökkel párolva a szilveszteri vacsorához
(recept később)
egy szál füstölt kolbász (anyukámtól)
1 nagyobb sárgarépa
1 fej hagyma
szárított tinóru gomba, egy nagyobb marékkal
őrölt kömény
só
csombor, nekem nem volt
lehet egy-két cikk fokhagymát
fűszerpaprika, ha nem paprikás házi kolbászt használunk fel
tálaláshoz tejföl ½ citrom levével
és barna kenyér
A gombát beáztattam egy órára. A savanyú káposztát kicsit
átmostam, rövidebb szálakra vágtam. Az apróra vágott hagymát hidegen sajtolt
napraforgóolajban megpároltam, rádobtam a káposztát, köményt, némi sót.
Hozzákevertem az illatos erdei gombát, a szép barna levével együtt. Felöntöttem
kívánt mennyiségű vízzel. Felfőztem. A füstölt hús most kerülne bele, de az
enyém már készre volt főzve, ezért a legvégén adtam csak hozzá a leveshez. A
félkarikára vágott sárgarépát és a karikázott füstölt kolbászt. Kis lángon
főztem. Elkészítettem a végén a rántást a lereszelt fokhagymával, liszttel. Pár
perc főzés után tálaltam.
Isteni finom lett és jólesett a sok ünnepi étel után!!!
Recept innen.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
VIRSLIS PAPUCSOK SAJTTAL
Vendégeknek, ünnepre, szilveszterre vagy csak úgy rágcsálnivalónak mondjuk hétvégi filmnézős délutánra, kirándulásra, piknikre, vacsorára is kitűnő sós sütemény!!!
Gerdivel megbeszéltük, hogy egymás blogjáról készítjük el a
virslis harapnivalókat szilveszterre. Nekem nagyon tetszett ízre, külcsínre,
bár az én papucsaim kényelmesebb formát vettek fel, némelyik kicsit szétnyílt
:) Ő ezeket a virslivirágokat sütötte meg mustárral és ketchuppal, íme, milyen szép virágosrétet varázsolt :)
25 dk margarin vagy vaj, vagy sertészsír
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
2 egész tojás
egy nagyobb csomag virsli, 3 felé vágtam keresztben
(sajtosat vettem)
mustár (mustárt összekevertem mézzel- finom, pikáns lett)
ketchup (nálam csak mézes-mustáros készült)
100-150 g
reszelt keménysajt a tetejére
Lereszeltem a sajtot, a virsliket 3 részbe vágtam.
A lisztet egy nagyobb méretű tálba szitáltam, a közepébe
mélyedést készítettem és a fele mennyiségű langyosra melegített cukros tejben
felfuttattam az élesztőt. Kb 10-15 perc múlva a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrtam,
dagasztottam. Fele margarint, fele disznózsírt használtam.
Kendővel letakarva egy órát kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem kb 170-180C fokra. A tepsibe
sütőpapírt simítottam. A tésztát kétszerre nyújtottam ki, pizzavágó koronggal
egyforma négyzetekre vágtam, rákentem egy csík mézes-mustárt, bele helyeztem keresztbe
az 1/3-ad virslit, a két szembe levő sarkot összefogva egymásra hajtottam a tésztát,
lekentem villával picit felvert tojással és megszórtam a sajttal.
Kb 20 percet
sütöttem légkeveréses sütőben.
Nemcsak frissen kisütve, de másnap is finom volt a maradék virslis papucs.Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
KARÁCSONYI MÁKOS MARCIPÁNOS STOLLEN (MOHNSTOLLEN)
Egy elragadóan finom stollen receptet hoztam megmutatni! A
hagyományos stollent (azt mondják, hogy több mint 700 éves a híres
Christstollen) általában karácsony előtt 3 héttel szokták sütni. Olyan, mint
egy finom édes kalács, de sűrűbb az állaga. Szimbólumként értelmeztetik- mint a
fehér ruhába csomagolt kis Jézust :)
Ez a stollen azonban akár frissen sütve is rögtön fogyasztható,
élvezetes és eszméletlenül finom ízű, puha, szinte olvad a szájban! Szeretettel
ajánlom elkészíteni!!!
2 db 100g-os csokival borított marcipán rudam volt itthon. A
mákos töltelékbe csokival együtt reszeltem meg, a tésztájába a csokirétegtől
megszabadítva.
Mogyoró helyett diót használtam.
kb 500 g
liszt
125 ml langyos tej
1 vaníliarúd
opcionálisan csipet só, mert én minden kelt tésztához teszek
180 ml tej
3 evőkanál méz
A KISÜLT STOLLEN TETEJÉRE:
Előkészületek:
A mazsolát és a kandírozott citrusokat le kell önteni 100 ml
sötét rummal. A mazsolát többször átmostam lanygos vízben. Ráöntöttem
rumesencet, 1 órát hagytam ázni benne. A vékony csíkokra felvágott narancs- és
citromhéjat magam készítettem, kevés cukros szirupban főztem még Karácsony
előtt (receptet mellékeltem). A rumos áztatást ezért ki is hagytam.
A vanília rudat éles késsel hosszában kettéhasítottam és az illatos magocskákat kikapirgáltam. A diót nem teljesen apróra megdaráltam késes darálóban, tehát néhány fordulattal darálva darabosan hagytam.
A vanília rudat éles késsel hosszában kettéhasítottam és az illatos magocskákat kikapirgáltam. A diót nem teljesen apróra megdaráltam késes darálóban, tehát néhány fordulattal darálva darabosan hagytam.
Az élesztőt belemorzsoltam a langyos tejbe, hozzáadtam az 50 g cukrot és 200 g lisztet. 30-40 percet
letakarva hagytam feljönni. Ezután belekerült a vaníliamag, a lereszelt
marcipán, 200 g
vaj és a maradék kb 300 g
liszt. Összeállítottam a kalácstésztát. Beledolgoztam a mazsolát, diót, narancs-
és citromhéjat.
A tészta puha, engedelmes, nagyon kellemes tapintású és
csábítóan illatos lett. 2-2,5 órát kelt konyhakendővel letakarva.
Amíg kelt a kalácstészta, addig a következőképpen készítettem
el a máktölteléket. A tejbe kevertem
a cukrot ás felfőztem, beleöntöttem a mákot, elkevertem és a tűzről levéve
hozzáadtam a mézet is. Felhasználásig tökéletesen ki is hűl. Belereszeltem a
marcipán rudat. Nagyon finom lett a töltelék, nehéz neki ellenállni, hogy be ne
kóstolgassa az ember :)
A megkelt tésztából lisztezett gyúrótáblán nyújtottam egy
30x45 cm méretű lapot.
Rákentem a máktölteléket és szemben egymással két
oldalról feltekertem. Fel lehet tekerni úgy, mint a bejglit szoktuk vagy
egymásra hajtani, harmadolva, jobbról és balról. Átemeltem sütőpapírral bélelt
tepsibe és még egy órát kelni hagytam, kendővel letakarva. A 175C fokra előmelegített légkeveréses
sütőben kb 45 perc alatt készre sütöttem. Az eredeti receptben 1 órát írnak,
szerintem légkeverés nélkül sütve kell is annyi. De mindenki alkalmazkodjon a
saját sütőjéhez. A sütőből kiemelve még forrón lekentem a puha vajjal és
bőségesen, vastag rétegben megszórtam porcukorral.
Nem formában sütöttem, csak sima gáztepsin. A szélessége
miatt hosszában középen kettévágva, szeletelve kínáltam.
Ebből a mennyiségből
lehet akár 2 rudat formázni. Nagy sikere volt!!! Tényleg nagyon, nagyon, nagyon
finom!!!!
Nagy méretű műanyag dobozban, fóliával letakarva tárolom,
hogy ki ne száradjon.
Recept innen.
A kandírozott (cukoroldatban) citrom- és narancshéjat így készítem:
Én cukorszirupban főzöm, de nem szárítom. A gyümölcsöket alaposan megmosom, a vékonyabb héjú narancsot a fehér réteggel együtt, a vastagabbat vékonyan szelt fehérhúsával együtt lehámozom, a citromnál csak a sárga héjat, de ezzel a módszerrel rajtahagyva is finom, ráadásul "húsosabb" lesz. 3-4 napig hideg vízben áztatom, naponta friss vízre cserélem.
Az áztató vizet leöntöm és vágódeszkán tetszőlegesen vékony csíkokra vágom a citrusok héját, lehet hosszabban hagyni vagy rövidebbekre vágni. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és hozzáadom a kristálycukrot, mennyiségre annyit, hogy a vizet pont magába szívja. Felfőzöm, kisebb lángon, időnként megkeverve legalább 10-15 percet rotyogtatom. Elzárom a tüzet alatta, és lefedve másnapig állni hagyom. Ezt a műveletet kb 3-4 napon át minden nap megismétlem, de már rövidítek a főzési időn. Amikor úgy látom, hogy elérte a kellő sűrűséget, akkor üvegbe rakom, és kihűlés után lefedve a hűtőben tárolom. Süteményekhez, krémekbe használom. Nagyon sokáig eláll, sőt, a spájzban tárolva sincs semmi baja, egy évig is elállt már, kibírta romlás nélkül, próbáltam.
Nagyon finom!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
A kandírozott (cukoroldatban) citrom- és narancshéjat így készítem:
Én cukorszirupban főzöm, de nem szárítom. A gyümölcsöket alaposan megmosom, a vékonyabb héjú narancsot a fehér réteggel együtt, a vastagabbat vékonyan szelt fehérhúsával együtt lehámozom, a citromnál csak a sárga héjat, de ezzel a módszerrel rajtahagyva is finom, ráadásul "húsosabb" lesz. 3-4 napig hideg vízben áztatom, naponta friss vízre cserélem.
Az áztató vizet leöntöm és vágódeszkán tetszőlegesen vékony csíkokra vágom a citrusok héját, lehet hosszabban hagyni vagy rövidebbekre vágni. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és hozzáadom a kristálycukrot, mennyiségre annyit, hogy a vizet pont magába szívja. Felfőzöm, kisebb lángon, időnként megkeverve legalább 10-15 percet rotyogtatom. Elzárom a tüzet alatta, és lefedve másnapig állni hagyom. Ezt a műveletet kb 3-4 napon át minden nap megismétlem, de már rövidítek a főzési időn. Amikor úgy látom, hogy elérte a kellő sűrűséget, akkor üvegbe rakom, és kihűlés után lefedve a hűtőben tárolom. Süteményekhez, krémekbe használom. Nagyon sokáig eláll, sőt, a spájzban tárolva sincs semmi baja, egy évig is elállt már, kibírta romlás nélkül, próbáltam.
Nagyon finom!!!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani...
-
Ez egy tökéletes, pihe-puha, nagyon finom, vanília pudinggal töltött kalács recept! A kész kalácsokat, hosszában kettévágva, betöltjük v...
-
Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős v...
-
Ez is az az „este összeállítom, ha jön a vendég, gyorsan kisütöm” kategória. Nyersen lefagyaszthatóak a rudak, de ki lehet a fele mennyiség...
-
Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Rece...
-
Szlovák eredetű krémes sütemény PISKÓTA: 6 tojás sárgája 15 ek. hideg víz 450 g cukor 300 g liszt ¾ zacskó sütőpor 150 g darált...