Keress egy receptre, vagy összetevőre

SÜTŐBEN SÜLT OLDALAS FOKHAGYMÁVAL TŰZDELVE, HAGYMÁS TÖRT KRUMPLIVAL


Gasztropajtira emlékezünk- Blogkostoló külön fordulóján.

Blogkostoló játék keretein belül a 31. háziasszony MártiÚgy gondolta, hogy méltón emlékezzünk meg nemrég elhunyt bloggertásunkra, sokunk kedvencére, gasztropajtira, teljes nevén Hajdú István Lászlóra. Örömmel veszek részt benne!


Jóízű, vidám, lebilincselően könnyed stílussal írta le nemcsak az általa készített ételeket és
felesége nagyszerű süteményeit, de életük egy-egy mozzanatát is, mindezt egészséges humorral, bár Ő nem volt egészséges. Próbálta jobbá (lásd- bejegyzései, jó tanácsai a fotózásról) és finomabbá tenni a világot. 
Őt olvasva azt érezte az ember, hogy a családjához tartozó kedves ismerős, annyira bensőségesek az elbeszélései. Ezeket a kincseket ránk hagyta, megörökített blogjában. Olvassátok olyan szeretettel, amilyennel gasztropajti lejegyezte, kipróbált ételeit, süteményeit készítsétek el, nem fogtok benne csalódni!

Csak az hal meg, akit elfelejtenek és akkor majd mind szegényebbek leszünk, valamivel, ami pótolhatatlan. Hát tegyünk ellene, emlékezzünk!

Az én választásom a kedvencemre esett, a fokhagymás oldalasra, amit gasztropajti előző napi pácolás után sütőben sütött meg fólia alatt. Az általa készített darabosan tört krumpli a hús mellett kisült hagymával egyszerűen kiváló! Szívből ajánlom elkészíteni, nem eltérve a leírástól, mert tökéletes ízharmónia a végeredmény. 

Az eredeti receptet adom közre. Zárójelben írom le az apró változtatásaimat. A fotók sajátjaim.

Még kiegészítésképpen leírom, hogy ez az étel ünnepi ételként megállja a helyét. A fokhagymát mindig a hús mellé adtam, bőséges mennyiségben, mert szeretem az ízét. Nem jutott eszembe megtűzdelni vele az oldalast, mint ahogy gasztropajti ajánlja, pedig így sokkal intenzívebb az íze és ráadásul, mint tudjuk, a fokhagyma gerezdek gyorsan képesek megégni, a hús belsejében krémessé válik, egészben marad- egyszóval mennyei!

Sült oldalas hagymás tört krumplival.


 „Hozzávalók:

1 kg oldalas (én felvágtam, nem egyben sütöttem, hogy meg tudjon pirulni),
3 fej vöröshagyma (3 nagy fej hagymám volt),
10 - 12  gerezd fokhagyma,
2 kanál sertészsír (imádom a pecsenyezsírt, ezért én 3 bő fakanállal raktam),
1 kanál étolaj (a páchoz),
1,5 kg krumpli,
2 kanál tejföl,
kevés tej,
só, 
őrölt bors, 
kakukkfű.

A hagymát felkarikázzuk (én félkarikára vágtam a nagysága miatt), az oldalast megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hűtőbe tesszük. 


Másnap a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág kakukkfűvel együtt sütőben 45 - 60 percig sütjük. (180C fokon sütöttem 50-55 percet fólia alatt, még 15 percet pirítottam fólia nélkül)



Közben a meghámozott és felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A sült zsír, amivel ízesíteni fogjuk- sós!
Mikor a krumpli megfőtt, enyhén összetörjük, (nem krumplipürét készítünk!) a megpuhult hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta).

Az oldalast tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén. (Én a kisült oldalas mellől kihalásztam a kakukkfű ágakat)
A hagymás tört krumplival tálaljuk. Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is csorgassuk meg. (A húst kiszedtem egy edénybe, a hagymát átraktam a krumpliba, ezzel együtt kissé áttörtem. Tálaláskor a tört krumplira kanalaztam a pecsenyezsírból 1-2 evőkanálnyit, a többit eltettem későbbi felhasználásra, kenyérre kenni.)
A megmaradt fűszeres zsír kitűnő reggeli, vacsora friss kenyérre kenve lila hagyma karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.



Bejegyezte: István László Hajdú”

Házi savanyúságaimat kínáltam mellé- ecetes uborka, ecetes paradicsom natúr ízben, káposztával töltött almapaprika (rotunda) és reszelt céklasaláta.
Jó étvágyat!


Alapvető fizikai törvény, hogy az energia nem vész el, csak átalakul. Ő is velünk van, velünk marad írásaiban. Nyugodj békében Gasztropajti barátunk.

Márti megírta az összefoglalót, sikerült méltóképpen megemlékezni barátunkról, jobbnál jobb és finomabb ételeiből szép csokorral gyűlt össze. Íme a válogatás!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KÖNNYŰ, PUHA, SÜTŐPOROS FÁNK 15 PERC ALATT


Ez egy univerzális pillefánk recept- ennél egyszerűbb nem létezik, mert nem kell dagasztani, sem keleszteni, de még nyújtani sem! Gyorsan készül, gyorsan fogy!
Rupáner konyhájából, aki még jobban leegyszerűsíti a sütés menetét, mert átszámolta csésze mércére, tehát a mérleget sem kell előkapni. Köszönöm, Margó!
Tehát, a mérce 2,5 dl-es csésze.

2 tojás
2-3 lapos ek cukor
1 csomag sütőpor
2 csésze tejföl (lehet kefir, joghurt, aludttej), kb 400-500 ml
2 csésze liszt, kb 400-500 g
(mehet bele ízesítésnek vaníliás cukor, citrom reszelt héja)
kókuszzsír vagy olaj a sütéshez (legalább kétujjnyi legyen a lábas alján)


Egy tejfölös vederben kikevertem a tojásokat a cukorral, tejföllel, hozzáadtam a sütőport és hozzákevertem fakanállal a lisztet, sűrűbb galuskatészta-szerű (nokedli) legyen a tészta állaga. Ha kell még liszt, vagy tejfel, pótoljuk szükség szerint.
Egy mélyebb teflonbevonatú lábasban megmelegítettem a kókuszzsírt, annyi mennyiségű zsiradék vagy olaj szükséges, hogy a fánkok ússzanak benne, maguktól meg tudjanak fordulni, ahogy megsült az egyik oldaluk. Időnként megfordítottam őket, ha úgy láttam, hogy a másik oldal még nem elég szemet vidító színű. Két evőkanalat használtam a szaggatáshoz, az egyiket megmártottam a zsírban és egy fél evőkanálnyit (dió nagyságú) kiemeltem a tésztából és a másik kanál segítségével belecsúsztattam a zsírba. A láng közepes legyen, hogy a fánkok belseje átsüljön. Függ a gázrózsa méretétől, nehogy kívülről megpiruljon, belül pedig nyers maradjon. Érdemes egy próbasütést csinálni.
Kb 30 cm átmérőjű edényemben háromszorra sültek ki a kis puffancsok. Néha rásegítettem a fordulásra :) ja, fontos még, hogy helyet hagyjunk neki erre a bukfencre. Amikor megsültek, szép piros színük lett, nagyobb szűrőlapáttal kiemeltem őket és egy mélyebb tálba terítettem papírtörlőre, porcukorral meghintettem, megráztam, kicsit feldobáltam őket a tálban mozgatva, hogy mindenhol körbe ölelje, érje. Máris kanalaztam a következő adagot a kókuszzsírba.
Lekvárral, bármilyen fánkhoz illő finomsággal kínálható, nekem egymagában is nagyon ízlett! Pihe-puha, könnyed, nem túl édes fánkocskák lettek. Másnap is puha maradt, letakarva.
Recept innen.


Közben rájöttem, mennyire ismerős nekem ez a fánk, villámgyors fánk 15 perc alatt névvel került fel a blogra kb pont két évvel ezelőtt. https://vicuska13.blogspot.com/2015/01/villamgyors-fank-15-perc-alatt.html  Az sűrűbb volt a mai fánkocskánál, és rummal, citromhéjjal ízesítettem. Ez most légiesebb lett, mert több tejfellel készítettem, nagyon finom!!! 

Fánkreceptek a blogomon:

Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)


vicuska13.blogspot.hu

MANDARIN FORMÁJÚ SAJTOS HARAPNIVALÓ HIDEGTÁLRA


Szilveszterre készítettem ezt a finom, mutatós harapnivalót a majonézes krumplisaláta, töltött tojás, kedvencem- a sajtos rántott hús és a fasírt mellé. A mandarinok látványban és ízben is harmonikusan beilleszkedve kiegészítették a hidegtálat és pont úgy néztek ki, mint az igaziak. 


Előételnek is jó. Imádom a sajtot, és a fokhagyma határozottan jól illeszkedett ízben hozzá. 
Az öszeállítása csak 5 percet vett igénybe, a megformázása kicsit többet. 14 kis mandarint sikerült élvezettel összehoznom :). Nekem nagyon ízlett! Az alapötletet az interneten találtam.


Hozzávalók:

150 g kemény sajt (fele cheddart, fele trappistát használtam)
130 g kenősajt
2 keményre főtt tojás (10 perces)
2-3 nagyobb, édeskés ízű sárgarépa (a sötétebb színűek ízletesebbek)
5-6 nagyobb cikk fokhagyma
1-2 evőkanál majonéz, vagyis amennyit megkíván a massza


Kevés, sózott vízben megfőztem a hámozott sárgarépákat, hosszában kettőbe vágva. Amikor kihűltek, apró reszelőn lereszeltem. A kemény sajtokat belereszeltem egy közepes méretű tálba a reszelő kisebbik lyukán. Úgyszintén a fokhagymát és a két főtt tojást is, hozzáadtam a kenő sajtot, megsóztam és összekevertem a majonézzel.
Egy kis tálkában vizet készítettem magamnak a mandarin könnyebb gyártásához. Vízbe mártogatott kézzel formáztam meg a kis labdákat, mindegyiknek a tetejébe az ujjammal egy mélyedést nyomtam. 


Miután minddel elkészültem, mélyhűtő helyett kitettem a téli hidegbe, a verandára 15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni a továbbiakban.
Vízbe mártott kézzel (vagy lehet olajozottal) a tenyeremen szétnyomtam egy diónyi sárgarépa reszeléket és bevontam vele a labdáimat. Tálcára sorakoztattam őket és a mélyedésekbe egy-egy petrezselyemzöld levélkét nyomtam.
Íme az eredmény:



Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ÉDES MÁRVÁNYOS KALÁCS SÜTŐTÖK TÖLTELÉKKEL


Ez a mutatós, napsütést idéző kalács eredetileg egy kínai vagy japán oldalon jelent meg, édes és sós változatban is süthető. Rendkívül finom, ajánlom mindenkinek elkészíteni. Puha, kellemes ízű és állagú, nem túl édes finomság. Akinek két formája van, szerintem jobban jár, ha dupla adagot készít, még az is kevés lesz! :)


KALÁCS:

300 g liszt
60 g cukor (sós változatnál annyi cukrot használjunk, amivel felfuttatjuk az élesztőt)
kiskanál só
1,5 teáskanál szárított élesztő vagy egy 50 g-os élesztő 1/3-a,
100 ml tej
80 ml víz
30 g vaj

TÖLTELÉK:

kb 200 g sült tökpüré (megsütünk egy egész, szeletekre vágott sütőtököt és abból lemérjük)
50 g cukor (sós változatnál a cukrot hagyjuk ki, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint)
30 ml tej
15 g vaj
15 g keményítő

10x25 cm-es sütő forma
olaj a forma kikenéséhez

Nyugodtan készíthető a megszokott módon, tálban a dagasztás, élesztő felfuttatása a megszokott módon, én most kenyérsütő gépet használtam a dagasztáshoz és kelesztéshez.
A kenyérsütő üstjébe öntöttem a meleg tejet a vízzel és belemostam az élesztőt, megszórtam kevés cukorral.

10 percig hagytam felfutni, addig is levegőssé szitáltam egy tálba a lisztet. Hozzáadtam a tejes élesztőhöz a lisztet, cukrot, sót és a puha vajat, melyet előtte pár másodpercig mikrohullámú sütőben meglágyítottam. A gép programját elindítottam, miután bedagasztotta a kalácstésztát, hagytam benne megkelni legalább a duplájára.
Addig is elkészítettem a tölteléket- egy mikrózható tálkába sorakoztattam a sütőtököt, cukrot, puha vajat és a keményítőt, hozzáöntöttem a tejet, majd jól átkevertem. 


Ezt a keveréket körülbelül 1 percig melegítettem a mikróban a legnagyobb hőmérsékleten, kivettem, átkevertem és újabb 1 percre visszatettem, újra átkevertem kanállal.

A gépben megkelt tésztát finoman átgyúrtam táblán, letakarva még pihentettem 15 percet. Téglalappá nyújtottam oly módon, hogy a hosszabb része kétszer hosszabb legyen a rövidebb oldalánál. Ráraktam, szétkentem rajta egy kanál hátlapjával a tölteléket, a nyújtott lap szélén 1 cm-t kihagyva. Ha nagyon sűrűnek találják, pár másodpercre mikróba lehet tenni a sütőtökös krémet melegedni, hogy felengedjen és könnyebben kenhető legyen.


A lapot gondolatban hosszában 3 felé osztottam és a bal 1/3-át ráhajtottam a második harmadra.


Erre hajtottam jobbról a 3. harmadot.


Most alulról hajtottam fel 1/3-ot a 2/3-ra, majd felülről a fennmaradt részt lehajtottam rá. 



Letakarva 5 percet pihentettem, magam is közben szusszantva egyet, pihenésképpen kiolajoztam a kb 10x25 cm-es kekszsütőmet.
Körülbelül 1 cm-re nyújtottam a tésztát, olyasmi hosszan, mint a kekszformám, hosszában 2 egyenlő részre vágtam. 
Mindkettőt 3 felé vágtam úgy, hogy a felső részénél 1,5 cm-t nem vágtam végig, egyben hagytam. 


Mindkét tésztát befontam. 


Belehelyeztem a formába az egyiket, aztán ráfektettem a tetejére a másik fonatot. 


Letakarva hagytam a duplájára kelni. A kenyérkét 180-190C fokon írták elő sütni, én, ismerve a sütőmet, 175-180C fok közé állítottam be és 35-37 perc alatt szép barnára sütöttem.



Rácsra téve hagytam kihűlni. Nem bírtam kivárni, amíg kihűl, leszeltem egy szeletkét megkóstolni :) Mennyei volt az íze!


A kész töltött kalács tetejét gyorsan lekentem egy ecset segítségével cukor és tej keverékével (fél dl tej + 1 kávéskanál cukor).



Ez a mennyiség egy szempillantás alatt elfogyott, nemcsak csodaszép, napsütötte kalács, de rendkívül finom is. Az utolsó szeleteket vajjal megkenve ettük. Istenien finom!

Forrás innen, diana1616


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

SZAMOBORSZKI HÚSSZELETEK SZALONNÁS ZSEMLEGOMBÓCCAL


FENOMENÁLIS lett! Belopta magát a szívembe :) Köszönöm, hvala Saša!!!
FB-n találtam "Sašina kuhinja" oldalán Samoborski kotlet néven ezt az egyszerű és finom húsételt videó recept formában. 2200 like-ot kapott és 687 megosztást ért el a legfrissebb adatok szerint. Szamobor (horvátul Samobor) városka Horvátországban, a Száva folyó jobb partja közelében a Zsumberk-Szamobori-hegység keleti lábánál fekszik, vadászok-halászok kedvelt helye.


4-5 főre készült

1200 g sertéskaraj
só, bors
disznózsír
4 nagy cikk fokhagyma apró kockára vágva
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál köménymag (daráltat használtam, szerintem római kömény is jó lehet hozzá)
2 dl fehér bor (volt itthon 2 dl vörösborom)
tettem még bele egy bő evőkanál szárított natúr zöldséget (majdnem mint a delikát, de só- és adalékmentes)

1,200 kg csontos karajt kikanyarítottam, a csontból és leeső húsnyesedékből leves készült.  A húst felszeleteltem, éles késsel centiméternyire bevagdostam körben, kiklopfoltam, mindkét oldalán megsóztam, megborsoztam, beleforgattam lisztbe. 


Disznózsírt (2 bő kisebb fakanálnyit) hevítettem, a szeleteket megpirítottam rajta és kiszedtem egy tálba. 


A maradék zsírban 4 nagyobb cikk apró kockára vágott fokhagymát kicsit átsütöttem és felöntöttem 2 dl vízzel. 


Amikor felforrt, visszahelyeztem a hússzeleteket, megszórtam egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, teáskanál darált köménnyel, hozzáöntöttem 2 dl vörösbort (eredetileg fehér bor ment bele), utána sóztam. Időnként megfordítva a húst, fedővel fedve kb fél óra alatt puhára pároltam, közepestől kisebb lángon eme költeményt. A vizet pótoltam. Ha valaki több szaftot szeretne, nagyobb adag folyadékkal, utána fűszerezve megoldható az igény.


Az eredeti receptben rizzsel tálalták.  Kolozsvári rakott káposzta volt előző napokban ebédre, ezért úgy gondoltam, jól illik a zaftos húshoz a zsemlegombóc. Régóta kedvelem Frank Júlia receptjét, a szalonnás zsemlegombócot. Aki nem szereti, vagy nem ehet füstölt szalonnát, készítse nélküle. A hagymát, fokhagymát kihagytam belőle, szerintem a hús zaftja pont eléggé fűszeres.

SZALONNÁS ZSEMLEGOMBÓC

4-5 szelet kenyér, apró kockákra vágva (eredetileg 4 zsemle)
2-3 dl tej
2-3 evőkanál liszt, nekem kétszer ennyi ment rá
2 egész tojás, villával felverve
10 dk füstölt szalonna
1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma (kihagytam)
2 gerezd fokhagyma (kihagytam)
só, bors
szerecsendió (kihagytam)
olaj vagy zsír

A kenyérszeleteket előbb keskeny csíkokra, majd apró kockákra vágtam. A szalonnát is felkockáztam, kisütöttem a zsírját, kiszedtem egy kis tálkába. 



A szalonna- plusz még fakanálnyi zsírban megpirítottam a kenyérkockákat, majd leöntöttem a tejjel és hagytam, hogy felszívja.
A tojásokat villával felvertem, + só, bors, hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet és végül a lisztet. 


Csomómentesre kevertem, majd összekevertem az ázott kenyérrel és a szalonnapörccel. Sűrű galuskatésztát kell kapnunk, a liszttel sűríthetjük az állagát, ha szükséges.


Felforraltam a főzővizet, megsóztam. Kb nagyobb diónyira formáztam két tenyerem között a gombócokat, majd a forrásban lévő vízbe raktam, és újra forrástól számított 15 percig főztem. Kiszedtem óvatosan egy mélyebb műanyag szűrőbe, hogy lecsöpögjön.


A hússzeletek mellé tálaltam, a szaftjával meglocsoltam- hihetetlenül finom és mutatós ebéd étel, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét!!!!


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ÁFONYÁS KALÁCS SZOKNYÁBAN


Egy mutatós, aranyos formázási ötlettel találkoztam az egyik blogon Krisztinél, megtetszett így hát kipróbáltam. A csinos buktákat finom, házi áfonyalekvárral töltöttem be. Természetesen bármivel tölthető, ami sűrűbb állagú.

600 g liszt

2 dl langyos tej (vagy ha joghurt nélkül, akkor összesen 3 dl tej)
100 g joghurt vagy aludttej

30 g friss élesztő
2 tojás sárgája (a fehérjét zacskóban lefagyasztottam, a zacskót csészébe helyezem és beleöntöm a tojás fehérjét, a zacskóra göböt kötök, ha összegyűlt a megfelelő mennyiség, akkor angyali piskótát sütök, csak fehérjéből) 
3 evőkanál cukor, lehet kicsit több cukorral, édesebbre
5-7 dk puha vaj a végén
1 citrom vagy narancs reszelt héja (kimaradhat)

Sűrű, saját befőzésű áfonyalekvár (vagy más sűrű lekvár, pl. szilvalekvár), de lehet mák, dió, túró

Lekenéshez:

1 tojás sárgája
kevéske tej (1 kávéskanál)


Az élesztőt a langyos, cukros tej egy részében felfuttattam. A dagasztó tálba szitáltam a lisztet, összekevertem a sóval. A közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem a joghurtot, hozzáadtam a felfutott, élesztős tejet, belereszeltem egy citrom héját (úgy hívom- rch), a tojás sárgáját villával elkevertem a maradék tejben és bedagasztottam a tésztát. A legvégén beledolgoztam a puha vajat. Liszttel megszórtam, konyhakendővel letakartam a szép fényes, rugalmas tésztát és hagytam duplájára kelni (kb 1 óra).
A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, 10 (lehet 12 vagy 16) egyforma részre osztottam, kis gombócokat formálva. Mindegyikből levágtam hüvelykujjnyi darabot, ebből készül a díszítésünk. A gombócokat kicsit kinyújtottam, a közepükbe tettem egy evőkanál áfonya lekvárt és összecsipegettem az oldalát, összefogtam és gömbbé formáztam. 


Két gáztepsit kibéleltem sütőpapírral és ráhelyeztem a gombóc buktákat. kb 13-14 cm-es rudakat sodortam a maradék tésztákból, nyújtófával kicsit lelapítottam és késsel egyenlően bevagdostam a tészta-szalagokat. A kis szoknyákat a gombócok köré tekertem és a végeiket összecsippentettem. 30 percet kelesztettem meleg helyen, konyhakendővel letakarva. 


A sütőt előmelegítettem 175-180C fokra, a kis kalácsokat lekentem a felvert tejes tojássárgájával.
Kb 30 perc alatt készre sütöttem, rácson hagytam kihűlni.


Nagyon finomak és nagyon mutatósak!!! Másnap kicsit szárazabbak lettek, frissen fogyasztva a legfinomabb, de elfogytak az utolsó morzsáig :)

Köszi a formázási ötletet, Kriszti :)

A fele mennyiségű kisült töltött buktát, kalácsot, le is lehet fagyasztani.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ECETES PARADICSOM TÉLÉRE FŰSZEREK NÉLKÜL



Az interneten találtam múlt évben (2015-ben), egy tartósító mentes, egyszerű ecetes paradicsom receptet, amit kipróbáltam. Aki eddig kóstolta, mindenkinek ízlett!!! Sikere pont ebben az egyszerűségben és a jó ízben rejlik. Sokan befőzünk hasonló módon kevés ecettel savanyított paradicsomot, de többnyire hozzáadunk valamilyen fűszert.

Az ecetes paradicsomot nagyon szeretem. Fűszerként, változóan, többnyire: fokhagymát, petrezselyemzöldet, tormát, zellerzöldet, néha pár szelet paprikát, babérlevelet teszek hozzá, néha egy-két szegfűszeget, kaprot, fekete ribiszke vagy meggy levelét, bazsalikomot. Először próbaképpen 2 üveggel főztem be, egyiket egy hét után felbontottam kíváncsiságból, annyira finom volt, hogy rögtön el is fogyott a levével együtt, mert még a annak is kellemes, üdítő, natúr paradicsom íze volt. Ezek után újabb befőzés következett.

Ebből a paradicsomból egy ültömben képes vagyok bármikor megenni egy literes üveggel, annyira finom!!!!

3 literes üvegre számolva a hozzávalók:

Amennyi paradicsom fér az üvegbe, ez kb 2 kg
1,5 liter víz
1 evőkanál só
4-5 evőkanál cukor
70 %-os ecetből 1 teáskanállal - 1 teáskanál esszencia = kb 8 (7,77) teáskanál 9 %-os ecettel


A kertben leszedett vagy vásárolt paradicsomot alaposan megmossuk. Az üvegeket átmossuk, kétszer öblítjük és lecsöpögtetjük tiszta konyharuhán, az üveg fedőket 10 percig átfőzzük vízben, így sterilizáljuk (pici ecetet adok a vízhez, hogy ne vízkövesedjen a fedő).
A paradicsomokat elhelyezzük az üvegekben, rátesszük a fedőket.

Felforraljuk a vizet és leforrázzuk az üvegekbe rakott paradicsomokat. Erre azért van szükség, hogy elpusztítsa a bomláshoz vezető mikroorganizmusokat. 10-15 perc elteltével óvatosan visszaöntjük a lét a paradicsomról a fazékba.

Újra felfőzzük a vizet, belekeverjük a sót és a cukrot, én az ecetet is hozzáadtam, hogy megkóstoljam az ízét, megfelel-e nekem a mennyiség. Utána lehet ízesíteni, ha esetleg mégis kicsit ecetesebben szeretné valaki. Felöntjük az üvegben lévő paradicsomokat vele, hozzáadjuk az ecetet, lezárjuk a fedővel és fejre állítva paplan vagy pokróc alá tesszük, száraz dunsztba, másnapig. Spájzban tároljuk.

Ha nagyobb méretű a szilvaparadicsom, akkor összesen 3x forrázom.

Többen kérdezték, hogy mennyi ecetet használjanak, ha 5% vagy 9%-os ecetük van.
Én így számolom ki- 5%-os ecetből pl. a 70-et elosztom 5-el, az eredmény 14, tehát 14 teáskanál ecetet használok. 9%-osból 8 teáskanálnyi kell, 70-et elosztom 9-el, az eredmény 7,77, vagyis kb 8 teáskanál 9%-os ecet jön ki. 10% ecetből 7 teáskanállal tegyünk, 20%-osból pedig pont feleannyi az arány, mint a 20 %-nál- tehát 3 és fél teáskanál ecet.


Ez is egy finom elrakási mód, az eredeti recept itt is 70%-os ecetet ír elő, a fentiek szerint használjuk azt, amilyen van otthon.

Ecetes paradicsom hóesésben

Annyi paradicsom, amennyi belefér egy 3 literes üvegbe.

reszelt fokhagyma 2 púpos evőkanállal

1 ek só

100 g cukor

1 ek 70%-os ecet



Színültig rakjuk az üvegeket paradicsommal, leforrázzuk forró vízzel. 10 perc múlva leöntjük róla. Újra forraljuk a sóval és cukorral. Addig is lereszeljük a fokhagymát. Amikor felfőtt a víz, lekapcsoljuk alatta a tüzet és belekeverjük az ecetet. A fokhagymát a paradicsomra szórjuk és felöntjük a forró lével, lezárjuk fedővel, fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba rakjuk, takarók alá, kihűlésig. Ehhez a fajta befőzéshez semmilyen más fűszer nem szükséges.

Ezt az ecetes paradicsomot pedig már 30 éve főzöm be, nagy kedvenc! 



Előre szólok, nagyon finom savanyúság, a leve kellemes ízű, nyugodtan fogyasztható :) A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. A spanyol és portugál hódítóknak köszönhető paradicsom csodálatos elnevezése még- a szerelem almája. Aztékul xitomatl a neve :)

Magyarországon először az 1600-as évek közepe táján említik Pozsonyban. Likopin tartalma (a paradicsom színanyaga) csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulását- prosztata, mell, gyomor, hasnyálmirigy, tüdő. Gátolja a szürkehályog kialakulását. Azonban a nyers paradicsomból nehezebben szívódik fel, a hőkezeltből Bálint gazda szerint 2,5x több hasznosul szervezetünkben. Sok más egyéb gyógyhatása is van.

Igyunk sok paradicsomlevet, készítsünk ketchupot, rakjunk el ecetes paradicsomot!

1 literes üveghez:

pár cikk fokhagyma

1 szál zellerzöld

1-2 szál petrezselyemzöld

1-2 babérlevél

pár szem egész fekete bors

torma gyökere, de nem fontos

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

1 evőkanál ecet

(aki szereti a csípőset, természetesen tegyen minden üvegbe egy erős paprikát)



A steril üvegeket sűrűn telerakom nap érlelte érett paradicsommal. Fűszerezem- fokhagyma, 1-2 babérlevél, kapor, egész szemű fekete bors, zeller levél, torma szeletek. Felöntöm vízzel a mérték miatt, fazékba átöntöm a vizet és felforralom. Minden üvegbe hozzáadok- 1 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál ecetet (az ecetet az utolsó forrázáshoz). Nem laposan kell mérni. Könnyű megjegyezni :) Érdemes megkóstolni, megfelel-e az ízlésünknek. A felforrt vizet ráforrázom a paradicsomokra.  Ráhelyezem a fémfedőt. 

Amikor annyira kihűlt (kb 10-15 perc), hogy le tudom önteni a paradicsomról a lét, akkor visszaöntöm a fazékba, majd újraforralom. Másodjára is leforrázom a paradicsomokat és újra visszaöntöm az üvegből a lábasba csak a levét, utoljára forralom fel, de már az ecettel. Rámerítem a paradicsomokra és lezárva száraz dunsztba teszem másnapig. Lehet a tetejére csipetnyi szalicilt vagy Na-benzoátot tenni, én az utóbbi években, nem teszek, eláll.

Az üvegek sterilizálásának több módjáról itt írtam.


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők