Keress egy receptre, vagy összetevőre

MAZSOLÁS TÚRÓS SÜTEMÉNY KAKAÓS LAPPAL


Már többször sütöttem ezt a süteményt, mutatós és nagyon-nagyon finom. A recepten annyit változtattam, hogy Ildikó mennyiségét véve alapul- emeltem a túrót fél kilóval és a cukrot csökkentettem 50 grammal. Tehát amit egy kiló túrótöltelékhez leírt én azt tettem a másfél kiló túróhoz még kevesebb cukorral.
‎Ildikó Marton‎ receptje – A Konyhamánia Edit módra FB oldalról, Zilah (Sălaj County, Romania)

HOZZÁVALÓK:
500 g liszt
150 g cukor
egy csomag sütőpor
50 g kakaó
200 g sertés zsír vagy (vagy 250 g vaj)
2 egész tojás
én tettem hozzá még egy csipet sót


A kakaót elkevertem a liszttel. Kevés vízzel linzer állagú tésztát gyúrtam. Hűtőbe tettem fél órára. Egy éjszakára is ott hagyhatjuk. Két részre osztottam.
Töltelék- 1,5 kg tehéntúró (eredeti recept szerint 1 kg), 200 g (150 g-t tettem, pont jó lett) cukor, 100 g mazsola (mazsola nélkül is nagyon finom), 3 egész tojás (ha a fehérjét enyhén felverjük, még könnyedebb a túró töltelék tömege), 2-3 evőkanál búzadara, 3 csomag vaníliáscukor, egy citrom reszelt héja.
A mazsolát átválogattam, megmostam, beáztattam, majd kinyomtam a nedvességet, úgy adtam a túróhoz. A töltelékbe a cukrot csak betöltés előtt kevertem, mert levet enged a túróval elegyítve. A citromot körömkefével átsikáltam, szárazra törölve reszeltem le a héját.

A két kakaós lap közé kerül a túrós töltelék. Az alsó lapot lisztes kézzel, tenyeremmel, a sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodtam, a felsőt pedig két folpack lap között méretre nyújtottam. 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BODZASZÖRP BEFŐZÉSE ÉS FRISS BODZAITAL KÉSZÍTÉSE


A bodzát a népgyógyászatban már az ókorban is használták, meghűléses betegségekben. Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású.  Szoktam bodzateának valót is szárítani, télére. Napi 3 csésze jó ízű, finom teát ihatunk télen is a szárított virágjából, fogyókúrázók 5-t is fogyaszthatnak, egy hónapon át.

Ezt az arányt veszem alapul, könnyű megjegyezni. Szerintem mindenki kedvére alakíthatja a neki tetsző ízt.

100-200 bodzavirág
10 liter víz
10 kg cukor
10 db egész citrom (ebből néha pl. 3-4-t belefacsarok, a többit karikázom héjastól)
10 dk étkezési citromsav (citrom híján csak több citromsav kerül bele)
téli eltevéshez + mokkáskanál szalicil

Néhány éve beszereztünk egy befőzőautomatát, azóta sok mindent teljesen tartósítószer mentesen rakok el télére (sárgarépát, kocsonyát, készre dinsztelt lila káposztát, bolognai mártást darált hússal, sült húst stb). A receptben leírtak szerint készítem elő a bodzaszörpöt, 2-3 nap után leszűröm és hidegen az üvegekbe szétöntve 90 °C -on 30 percig dunsztolom az automatában. Egyszerre 14 db 720 ml-es ivóleves üveg fér el a fazékban. Kihűlve elrakjuk a spájzba.

Idén felfőztem a kimért vizet, beleöntöttem a cukrot, amikor feloldódott, hozzáadtam a citromsavat. Nem kell tovább főzni. Karantén van (2020 év májusa), nem kaptam megfelelő citromot, ezért csak citromsav került bele. Amikor teljesen kihűlt a lé, belekerültek a bodzavirág-fejek. Jelentem, 2 nap áztatás után már a befőző automatában sorakoznak az üvegek. 

FONTOS: A főzővízbe minden esetben teszek egy evőkanál ecetet, hogy ne csapódjon ki a só a vízből az üveg oldalára (az a kis porszerű fehér réteg, ami víz forralásakor is képződik). A kupakokat szintén enyhén ecetes vízben kifőzöm, ez kb 5 perc, leöntöm róla a vizet és azután használom lezáráshoz.



Virágzás elején szoktam szedni a bodza gyönyörű, illatos, teljesen kinyílott virágjaiból, mert később elszaporodhatnak rajta a tetvek. Poros utak mentén, vasút mellett ne szedjük a bodza virágot, erre figyeljünk oda! 
Szerencsémre saját bodzabokrom van a kertben. Napos időben leszedek pl. 50 kinyílott virágfejet (ez ugye változó, bármennyit szedhetünk, csak az arányok miatt írom), ollóval, metszőollóval vagy nagyobb ollóval érdemes, mert úgy több virágpor marad rajta, mintha tépném. A vastagabb ágait ollóval levagdosom. Hagyom kicsit állni a verandán a tálban, amibe szedtem, hogy a bogárkák, pókocskák önszántukból távozzanak belőle. Ha bodza lelőhelyről szedem, éppen csak megöblítem egy tál vízben, hogy az értékes virágpor rajta maradjon, de ha tisztának látom, akkor úgy használom, ahogy leszedtem. A szörpnek valót úgyis fel kell főzni. Kisebb mennyiségnél egy 3 vagy egy 5 literes üveget használok egyszeri befőzéshez vagy frissen fogyasztható bodzaital készítéséhez.


A leszedett virágfejeket tehát egy nagyobb fazékba (vagy 2 nagyobb üvegbe) rakom, felöntöm kb 5-6 liter vízzel, adok hozzá 2-4 kis csomag citromsót, 3-4-5 citromot (alaposan lesikálom előtte a héját) felkarikázom mindenestől, 1-2 kiló cukrot szórok rá (ha felfőtt vizet használok, akkor a forró vízben feloldom). Egy gézdarabbal vagy tányérral letakarom.
Italként már így is fogyasztható!

Pár napig, ez általában kb 2-3-4 nap, hagyom kiázni, összeérni az ízeket. Mindennap többször felkeverem, ilyenkor mélyen beszippantom isteni illatát!


Időközben előkészítem a befőzéshez az üvegeket, tölcsért, alaposan kimosom, lecsepegtetem őket. Előkészítem a dunsztoláshoz is a hozzávalókat. Amikor jónak látom, leszűröm és felfőzöm a levet. Kb 3-4-5 kiló cukrot adok hozzá, amikor feloldódott, megkóstolom, szörpnek elég édes-savanyú-e az íze. Esetleg egy pohárba öntök a szörpből és vízzel felöntve is letesztelem, hogy számomra kellemes legyen. Még egyet forralok rajta, csipetnyi szalicilt adok hozzá és szétöntöm tiszta üvegekbe. Pokróccal, párnákkal letakarva száraz dunsztban pihentetem 1 napig. Aki ódzkodik a tartósítószertől, csippentésnyit szórjon a tetejére lezárás előtt. Felbontáskor kiskanállal leszedhető.

A szörp vagy ital készítésekor adhatunk a bodzavirághoz menta leveleket vagy citromfüvet. Mindkettőnek nagy sikere szokott lenni, mert nagyon finom.


BODZAITAL

Az udvaron növő terebélyes bodzabokorról tegnap ollóval lecsíptem 6 virágernyőt. Ráöntöttem 3-4 l vizet, beletettem 1 alaposan megmosott citromot félkarikára vágva, 1 kis zacskó citromsót, körülbelül 150-200 g cukrot, belefacsartam egy citrom levét.  Úgy szeretem, hogy ne legyen túl édes, de ki hogyan kedveli, úgy édesítse! 
Ma már élvezettel kortyolgattuk a friss bodzalét :) 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ISTENI SÜTŐPOROS KUGLÓF KATITÓL


Vendégposzt következik. Meglátogatott E. Kati barátnőm Nürnbergből. Tőle kaptam ezt a szuper kuglóf receptet, ami nagyon népszerű az ismeretségi körében. Szép, finom, és egyszerű.
Hamar kiszárad, frissen fogyasszuk, vagy nagyon alaposan csomagoljuk el.
Köszi Kati a finom receptet és a fotókat a kész kuglófokról! 💜

Hozzávalók nagy kuglófformához (kisebb méretűhöz felezzük):

1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaó
400 g liszt
8 tojás
500 g kristálycukor
2 dl tej
2 dl olaj

kis méretű formához:


1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó, szitálva
200 g liszt
4 tojás
250 g kristálycukor
1 dl tej
1 dl olaj


A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A cukrot és a tojás sárgákat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a folyadékokat- a tejet és olajat. A lisztet és a habot hozzáadagoljuk 2x-re. Zsírozott, lisztezett kuglófformába öntjük a felét, a másik felébe kakaót szitálunk, összeforgatjuk, ráöntjük a fehér masszára. Előmelegített sütőben 80 percig sütjük 150C (!) fokon. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, átsült-e. 

Katikám írta:
"Vicuskám, örülök hogy a kuglófom felkeltette az érdeklődésedet és a blogodban is helyet kapott! Köszönöm szépen. Annyit fűznék hozzá, hogy ez a kuglóf egy nagyon vékonyfalú jénai formában sült és fele mennyiségű hozzávalókból (4 tojás, stb.. ) Bízom benne, hogy sokan megsütik majd... Én mindig sikert aratok vele!"

Mivel mestere vagy a finom süteményeknek, biztos vagyok a sikerében 😘 ! Köszönöm!! Azért írtam a dupla adagot, mert nekem nagy formám van. A receptben említem is, hogy kis formához felezni kell a mennyiséget.



Nagy méretű, a dupla adagból:




Kis méretű, fél adagból (4 tojásból):




Joghurtos kuglóf

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt,
1 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
20 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja,
3 tojás,
2 és fél dl joghurt,
ízlés szerint mazsola, vagy, darabolt dió, apróra vágott csokoládé, mandula, egyéb…
Elkészítése: a margarint a cukorral kikeverem, csipetnyi sót is teszek bele, majd a citromhéjat, a tojásokat. a lisztbe belekeverem a sütőport, és felváltva lisztet - és joghurtot keverek a masszához, míg az összes hozzávaló belekerül.
Egy kuglófformát kivajazok, zsemlemorzsázok, és ebben 1 órát kell sütni kb. 160 - 170 fokon.

Nagyon finom és sokáig puha és omlós marad a joghurttól! Érdemes kipróbálni!
Recept: Amarillisz



Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

FANTASZTIKUS KUGLÓF, 100 ÉVES RECEPT EGY KUGLÓFMESTERTŐL


Isteni finom ez a kuglóf, kezdők is bátran belevághatnak, mert garantáltan sikerük lesz vele. Könnyen kezelhető, puha (a héja is), foszlós, gyönyörű és nagyon finom- ezekkel a jelzőkkel tudom illetni ezt a kuglófot. Nagyon könnyű a tésztája!

Nagy formához a hozzávalók:

600 g liszt
3 db tojássárgája
90 g mangalica zsír (disznózsírt haszáltam, de lehet libazsírt is)
3 csomag vaníliás cukor
25 g friss élesztő
csipet só
90 g kristály cukor
1 marék mazsola (ízlés szerint)
3 dl tej (ha házi, akkor + 1 dl langyos víz, ha megkívánja a massza)

a forma kikenéséhez 1 evőkanál zsír és ugyanannyi liszt

A száraz hozzávalókat egy mély tálba tettem- liszt, só, cukor, van.cukor, a zsírral átdörzsöltem a két tenyerem között. A közepében kialakított mélyedésbe tettem a tojás sárgákat. Az élesztőt felfuttattam langyos tejben 2 kiskanál cukorral. Minden hozzávalót egybeömlesztve addig dagasztottam, amíg nem vált el a kezemtől és az edénytől. Ez kb 10-15 perc lehetett. A felébe akár kakaót is gyúrhatunk.

Az eredeti receptben ezt írták a házi tejjel kapcsolatban (gondolom a házi tej zsírtartalma miatt): "Ha nem elég a tej, akkor langyos vízzel pótoljuk. (Igaz, ha bolti tejet használunk, akkor az is jó, mert az eléggé vizes.)"

Lekentem vízzel a tetejét, ne száradjon ki, és letakarva a tálat megkelesztettem. Közben előkészítettem a kuglófformát, kizsíroztam, beliszteztem. A megkelt tésztából hengert formáltam és a formába fektettem. 200C fokra előmelegítettem a sütőt, addig újra kelt a tészta. Betettem a sütőbe és levettem a hőt fokozatosan 150C fokra. 


Addig sütöttem, amíg szép színe lett és nem ragadt a tészta a fa fogpiszkálóra. Kb 40 percig. Légkeverést írt az eredeti recept, de én alsó-felsőn sütöttem.


Vajjal megkenve isteni finom volt!!! Másnap is pihe-puha. Csipkebogyó lekvárral, málnaízzel, mézzel kóstoltam, nagyon gyorsan elfogyott :)


Facebookon is követhetőek  a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

CSICSERIBORSÓ SALÁTA


A lányomtól kaptam ezt a saláta receptet, nagyon-nagyon finom lett! Gyorsan elkészülő, kellemes ízű, indiai fűszerekkel készült saláta csicseriborsót kedvelőknek.

1 üveg készre főzött csicseriborsó konzervet leszűrtem a levétől.

Hozzávalók még:

½ csirkemell
kurkuma
római kömény
garam masala
darált édes pirospaprika por
1 citrom leve
mustár
tejföl

hagyma
zöld petrezselyem apróra
2 főtt krumpli (kipróbálva krumpli helyett zöldsalátával- úgy is jó)
vaj


A hozzávalókat tetszés szerinti mennyiségben használtam, ízlés szerint fűszereztem.
A csirkemellet bepácoltam előző este, a hűtőbe tettem éjszakára. Reggel átsütöttem. A fűszerekből bőven raktam rá, nagyon szeretem az indiai ízvilágot! Miután kihűlt, szálakra szedtem a húst.
A hagymát juliennre vágtam (hosszában, vékonyra), vajon átsütöttem. A főtt krumplit kis kockákra vágtam.
Minden hozzávalót lazán összekevertem a csicseriborsóval, még megszórtam petrezselyemzölddel.

Kitűnő saláta és újabb felhasználása a csicseriborsónak.


Ha nem befőzött csicseriborsót használunk az étel elkészítéséhez, akkor előző este beáztatjuk és másnap, időben elkezdve a főzést, egy és fél órát főzzük, legalább. Kuktában elég a fél óra.

Kis reklám a csicseriborsónak :) 
A csicseriborsó nagyon egészséges, folsav és fehérjében gazdag. Enyhén dió ízű, antioxidáns, gazdag E-vitaminban. Csökkenti a koleszterint a vérben, cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a benne lévő pektin miatt lassúbb mértékben emeli a vércukorszintet. Csicseriben van még magnézium, cink, vas, B1, B6 és E-vitamin. Rendszeres fogyasztásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.

Facebookon is követhetőek  a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TEJSZÍNES FOKHAGYMAKRÉMLEVES ÉS SERTÉSOLDALAS SÜTŐBEN PARASZTKRUMPLIVAL


Alíz és Botond Nőnapi menüje



Székelyudvarhelyről adta adásba a Székely Konyha lelkes csapata március elején a nőnapi komplett ebéd ajánlatukat. Jánossy Alíz műsorvezető és Dávid Botond, főzni szerető mesterszakács és fotóművész, remekeltek egy komplett ebédet finom borok kóstolgatása közben. Rozmaringos nyúlhúst sütöttek, amíg sült a hús a sütőben, addig, kellemes beszélgetések közepette, elkészült hozzá a krumpliköret és a fokhagymakrémleves. Élvezet volt őket nézni, ihletet adtak, én is ihletet kaptam  belevágni ebbe a finom, ünnepi ebéd elkészítésbe.

Sült sertésoldalas- kezdem azzal, hogy nyulat nem tudtam hirtelen beszerezni, de volt itthon kb 1.5 kg sertésoldalas. Nem daraboltam fel, egyben sütöttem ki, hogy jó zaftos maradjon, elfelezve, hogy a tepsibe férjen. A húst megsóztam, megborsoztam és egy lábasban forró zsírban megkapattam. Áthelyeztem tepsibe, aláöntöttem kb 2 deci bort és rozmaring helyett kakukkfű ágakat és szárított leveleit helyeztem rá (kertből, saját). Aki nyulat készít, rozmaringgal fűszerezze, mint Botond. Fóliával lefedve a tepsit 30 percig előpároltam 200C fokon. Közben füstölt szalonnát kisebb szeletekre vágtam és megpucoltam egy fej fokhagymát. A húsra helyeztem a szalonnát és már a fólia nélkül újabb 30 percre a sütőbe toltam. Újabb félórát sütöttem a közben megfordított húst, tetejére újabb szelet szalonnadarabok kerültek, most már mellé társítottam a fokhagymát is. Botond egész cikk fokhagymát tett a nyuszi mellé, héjastól.



A körethez meghámoztam egy kiló krumplit és felkockázva sós vízben megfőztem.

Menet közben készítettem el a nagyon egyszerű és finom 10 perces tejszínes fokhagymakrémlevest. Kenyérszeletekről levágtam a héját, felkockáztam és olíva olajon serpenyőben megpirítottam, picit sóztam. Kihalásztam egy tálba, félretettem.


Vajon (Boti olíva olajon) lisztes rántást készítettem, felöntöttem kb 1 dl vízzel, beletettem egy fej megpucolt fokhagymát, amikor felforrt, a tejszínt (kb 2-3-4 dl, személyek számától függően), ízlés szerint sóztam, borsoztam. Készen is van.



A körethez egy nagy és egy közepes fej hagymát apró kockára vágtam, megpirítottam és a megfőtt, leszűrt krumplit beleforgattam. Adtam hozzá kis vajat és tejet is. Durván szétnyomtam oly módon, hogy szinte majdnem egészben maradjon a krumpli egy része. Megkóstoltam, picit még sóztam.



Remek ünnepi ebéd kerekedett, amit házi borral leöblítettünk!!!!

Kenő kence-fice pirítósra egy séfbaráttól Boti módra ajánlva:

10 cm-es csabai kolbászt 5-6 szeletre felvágunk, egy kisebb lilahagymát pedig nagyobb darabokra, majd késes aprítóba helyezzük, párat forgatunk rajta, kiszedjük egy tálkába. Ugyanígy járunk el a kolbásszal, de előbb 2 kis ecetes uborkát is erre a sorsra juttatunk. Sózzuk, borsozzuk, kb 100 g krémsajttal átkeverjük. Ha túl sűrű lenne, kis tejfellel lazíthatjuk. Pirítóskenyérre kenve aperitifként elfogyasztjuk.

Itt megtekinthető a Hargita TV adása:

https://www.youtube.com/watch?v=Il8bVWAjvS8

Megjelent a Gyergyói Ízőrző blogon is a műsorban látható rozmaringos nyúlsült tört krumplival recept, amit a TV műsorban készítettek.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

SÜTŐBEN SÜLT OLDALAS FOKHAGYMÁVAL TŰZDELVE, HAGYMÁS TÖRT KRUMPLIVAL


Gasztropajtira emlékezünk- Blogkostoló külön fordulóján.

Blogkostoló játék keretein belül a 31. háziasszony MártiÚgy gondolta, hogy méltón emlékezzünk meg nemrég elhunyt bloggertásunkra, sokunk kedvencére, gasztropajtira, teljes nevén Hajdú István Lászlóra. Örömmel veszek részt benne!


Jóízű, vidám, lebilincselően könnyed stílussal írta le nemcsak az általa készített ételeket és
felesége nagyszerű süteményeit, de életük egy-egy mozzanatát is, mindezt egészséges humorral, bár Ő nem volt egészséges. Próbálta jobbá (lásd- bejegyzései, jó tanácsai a fotózásról) és finomabbá tenni a világot. 
Őt olvasva azt érezte az ember, hogy a családjához tartozó kedves ismerős, annyira bensőségesek az elbeszélései. Ezeket a kincseket ránk hagyta, megörökített blogjában. Olvassátok olyan szeretettel, amilyennel gasztropajti lejegyezte, kipróbált ételeit, süteményeit készítsétek el, nem fogtok benne csalódni!

Csak az hal meg, akit elfelejtenek és akkor majd mind szegényebbek leszünk, valamivel, ami pótolhatatlan. Hát tegyünk ellene, emlékezzünk!

Az én választásom a kedvencemre esett, a fokhagymás oldalasra, amit gasztropajti előző napi pácolás után sütőben sütött meg fólia alatt. Az általa készített darabosan tört krumpli a hús mellett kisült hagymával egyszerűen kiváló! Szívből ajánlom elkészíteni, nem eltérve a leírástól, mert tökéletes ízharmónia a végeredmény. 

Az eredeti receptet adom közre. Zárójelben írom le az apró változtatásaimat. A fotók sajátjaim.

Még kiegészítésképpen leírom, hogy ez az étel ünnepi ételként megállja a helyét. A fokhagymát mindig a hús mellé adtam, bőséges mennyiségben, mert szeretem az ízét. Nem jutott eszembe megtűzdelni vele az oldalast, mint ahogy gasztropajti ajánlja, pedig így sokkal intenzívebb az íze és ráadásul, mint tudjuk, a fokhagyma gerezdek gyorsan képesek megégni, a hús belsejében krémessé válik, egészben marad- egyszóval mennyei!

Sült oldalas hagymás tört krumplival.


 „Hozzávalók:

1 kg oldalas (én felvágtam, nem egyben sütöttem, hogy meg tudjon pirulni),
3 fej vöröshagyma (3 nagy fej hagymám volt),
10 - 12  gerezd fokhagyma,
2 kanál sertészsír (imádom a pecsenyezsírt, ezért én 3 bő fakanállal raktam),
1 kanál étolaj (a páchoz),
1,5 kg krumpli,
2 kanál tejföl,
kevés tej,
só, 
őrölt bors, 
kakukkfű.

A hagymát felkarikázzuk (én félkarikára vágtam a nagysága miatt), az oldalast megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hűtőbe tesszük. 


Másnap a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág kakukkfűvel együtt sütőben 45 - 60 percig sütjük. (180C fokon sütöttem 50-55 percet fólia alatt, még 15 percet pirítottam fólia nélkül)



Közben a meghámozott és felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A sült zsír, amivel ízesíteni fogjuk- sós!
Mikor a krumpli megfőtt, enyhén összetörjük, (nem krumplipürét készítünk!) a megpuhult hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta).

Az oldalast tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén. (Én a kisült oldalas mellől kihalásztam a kakukkfű ágakat)
A hagymás tört krumplival tálaljuk. Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is csorgassuk meg. (A húst kiszedtem egy edénybe, a hagymát átraktam a krumpliba, ezzel együtt kissé áttörtem. Tálaláskor a tört krumplira kanalaztam a pecsenyezsírból 1-2 evőkanálnyit, a többit eltettem későbbi felhasználásra, kenyérre kenni.)
A megmaradt fűszeres zsír kitűnő reggeli, vacsora friss kenyérre kenve lila hagyma karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.



Bejegyezte: István László Hajdú”

Házi savanyúságaimat kínáltam mellé- ecetes uborka, ecetes paradicsom natúr ízben, káposztával töltött almapaprika (rotunda) és reszelt céklasaláta.
Jó étvágyat!


Alapvető fizikai törvény, hogy az energia nem vész el, csak átalakul. Ő is velünk van, velünk marad írásaiban. Nyugodj békében Gasztropajti barátunk.

Márti megírta az összefoglalót, sikerült méltóképpen megemlékezni barátunkról, jobbnál jobb és finomabb ételeiből szép csokorral gyűlt össze. Íme a válogatás!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KÖNNYŰ, PUHA, SÜTŐPOROS FÁNK 15 PERC ALATT


Ez egy univerzális pillefánk recept- ennél egyszerűbb nem létezik, mert nem kell dagasztani, sem keleszteni, de még nyújtani sem! Gyorsan készül, gyorsan fogy!
Rupáner konyhájából, aki még jobban leegyszerűsíti a sütés menetét, mert átszámolta csésze mércére, tehát a mérleget sem kell előkapni. Köszönöm, Margó!
Tehát, a mérce 2,5 dl-es csésze.

2 tojás
2-3 lapos ek cukor
1 csomag sütőpor
2 csésze tejföl (lehet kefir, joghurt, aludttej), kb 400-500 ml
2 csésze liszt, kb 400-500 g
(mehet bele ízesítésnek vaníliás cukor, citrom reszelt héja)
kókuszzsír vagy olaj a sütéshez (legalább kétujjnyi legyen a lábas alján)


Egy tejfölös vederben kikevertem a tojásokat a cukorral, tejföllel, hozzáadtam a sütőport és hozzákevertem fakanállal a lisztet, sűrűbb galuskatészta-szerű (nokedli) legyen a tészta állaga. Ha kell még liszt, vagy tejfel, pótoljuk szükség szerint.
Egy mélyebb teflonbevonatú lábasban megmelegítettem a kókuszzsírt, annyi mennyiségű zsiradék vagy olaj szükséges, hogy a fánkok ússzanak benne, maguktól meg tudjanak fordulni, ahogy megsült az egyik oldaluk. Időnként megfordítottam őket, ha úgy láttam, hogy a másik oldal még nem elég szemet vidító színű. Két evőkanalat használtam a szaggatáshoz, az egyiket megmártottam a zsírban és egy fél evőkanálnyit (dió nagyságú) kiemeltem a tésztából és a másik kanál segítségével belecsúsztattam a zsírba. A láng közepes legyen, hogy a fánkok belseje átsüljön. Függ a gázrózsa méretétől, nehogy kívülről megpiruljon, belül pedig nyers maradjon. Érdemes egy próbasütést csinálni.
Kb 30 cm átmérőjű edényemben háromszorra sültek ki a kis puffancsok. Néha rásegítettem a fordulásra :) ja, fontos még, hogy helyet hagyjunk neki erre a bukfencre. Amikor megsültek, szép piros színük lett, nagyobb szűrőlapáttal kiemeltem őket és egy mélyebb tálba terítettem papírtörlőre, porcukorral meghintettem, megráztam, kicsit feldobáltam őket a tálban mozgatva, hogy mindenhol körbe ölelje, érje. Máris kanalaztam a következő adagot a kókuszzsírba.
Lekvárral, bármilyen fánkhoz illő finomsággal kínálható, nekem egymagában is nagyon ízlett! Pihe-puha, könnyed, nem túl édes fánkocskák lettek. Másnap is puha maradt, letakarva.
Recept innen.


Közben rájöttem, mennyire ismerős nekem ez a fánk, villámgyors fánk 15 perc alatt névvel került fel a blogra kb pont két évvel ezelőtt. https://vicuska13.blogspot.com/2015/01/villamgyors-fank-15-perc-alatt.html  Az sűrűbb volt a mai fánkocskánál, és rummal, citromhéjjal ízesítettem. Ez most légiesebb lett, mert több tejfellel készítettem, nagyon finom!!! 

Fánkreceptek a blogomon:

Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)


vicuska13.blogspot.hu

MANDARIN FORMÁJÚ SAJTOS HARAPNIVALÓ HIDEGTÁLRA


Szilveszterre készítettem ezt a finom, mutatós harapnivalót a majonézes krumplisaláta, töltött tojás, kedvencem- a sajtos rántott hús és a fasírt mellé. A mandarinok látványban és ízben is harmonikusan beilleszkedve kiegészítették a hidegtálat és pont úgy néztek ki, mint az igaziak. 


Előételnek is jó. Imádom a sajtot, és a fokhagyma határozottan jól illeszkedett ízben hozzá. 
Az öszeállítása csak 5 percet vett igénybe, a megformázása kicsit többet. 14 kis mandarint sikerült élvezettel összehoznom :). Nekem nagyon ízlett! Az alapötletet az interneten találtam.


Hozzávalók:

150 g kemény sajt (fele cheddart, fele trappistát használtam)
130 g kenősajt
2 keményre főtt tojás (10 perces)
2-3 nagyobb, édeskés ízű sárgarépa (a sötétebb színűek ízletesebbek)
5-6 nagyobb cikk fokhagyma
1-2 evőkanál majonéz, vagyis amennyit megkíván a massza


Kevés, sózott vízben megfőztem a hámozott sárgarépákat, hosszában kettőbe vágva. Amikor kihűltek, apró reszelőn lereszeltem. A kemény sajtokat belereszeltem egy közepes méretű tálba a reszelő kisebbik lyukán. Úgyszintén a fokhagymát és a két főtt tojást is, hozzáadtam a kenő sajtot, megsóztam és összekevertem a majonézzel.
Egy kis tálkában vizet készítettem magamnak a mandarin könnyebb gyártásához. Vízbe mártogatott kézzel formáztam meg a kis labdákat, mindegyiknek a tetejébe az ujjammal egy mélyedést nyomtam. 


Miután minddel elkészültem, mélyhűtő helyett kitettem a téli hidegbe, a verandára 15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni a továbbiakban.
Vízbe mártott kézzel (vagy lehet olajozottal) a tenyeremen szétnyomtam egy diónyi sárgarépa reszeléket és bevontam vele a labdáimat. Tálcára sorakoztattam őket és a mélyedésekbe egy-egy petrezselyemzöld levélkét nyomtam.
Íme az eredmény:



Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ÉDES MÁRVÁNYOS KALÁCS SÜTŐTÖK TÖLTELÉKKEL


Ez a mutatós, napsütést idéző kalács eredetileg egy kínai vagy japán oldalon jelent meg, édes és sós változatban is süthető. Rendkívül finom, ajánlom mindenkinek elkészíteni. Puha, kellemes ízű és állagú, nem túl édes finomság. Akinek két formája van, szerintem jobban jár, ha dupla adagot készít, még az is kevés lesz! :)


KALÁCS:

300 g liszt
60 g cukor (sós változatnál annyi cukrot használjunk, amivel felfuttatjuk az élesztőt)
kiskanál só
1,5 teáskanál szárított élesztő vagy egy 50 g-os élesztő 1/3-a,
100 ml tej
80 ml víz
30 g vaj

TÖLTELÉK:

kb 200 g sült tökpüré (megsütünk egy egész, szeletekre vágott sütőtököt és abból lemérjük)
50 g cukor (sós változatnál a cukrot hagyjuk ki, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint)
30 ml tej
15 g vaj
15 g keményítő

10x25 cm-es sütő forma
olaj a forma kikenéséhez

Nyugodtan készíthető a megszokott módon, tálban a dagasztás, élesztő felfuttatása a megszokott módon, én most kenyérsütő gépet használtam a dagasztáshoz és kelesztéshez.
A kenyérsütő üstjébe öntöttem a meleg tejet a vízzel és belemostam az élesztőt, megszórtam kevés cukorral.

10 percig hagytam felfutni, addig is levegőssé szitáltam egy tálba a lisztet. Hozzáadtam a tejes élesztőhöz a lisztet, cukrot, sót és a puha vajat, melyet előtte pár másodpercig mikrohullámú sütőben meglágyítottam. A gép programját elindítottam, miután bedagasztotta a kalácstésztát, hagytam benne megkelni legalább a duplájára.
Addig is elkészítettem a tölteléket- egy mikrózható tálkába sorakoztattam a sütőtököt, cukrot, puha vajat és a keményítőt, hozzáöntöttem a tejet, majd jól átkevertem. 


Ezt a keveréket körülbelül 1 percig melegítettem a mikróban a legnagyobb hőmérsékleten, kivettem, átkevertem és újabb 1 percre visszatettem, újra átkevertem kanállal.

A gépben megkelt tésztát finoman átgyúrtam táblán, letakarva még pihentettem 15 percet. Téglalappá nyújtottam oly módon, hogy a hosszabb része kétszer hosszabb legyen a rövidebb oldalánál. Ráraktam, szétkentem rajta egy kanál hátlapjával a tölteléket, a nyújtott lap szélén 1 cm-t kihagyva. Ha nagyon sűrűnek találják, pár másodpercre mikróba lehet tenni a sütőtökös krémet melegedni, hogy felengedjen és könnyebben kenhető legyen.


A lapot gondolatban hosszában 3 felé osztottam és a bal 1/3-át ráhajtottam a második harmadra.


Erre hajtottam jobbról a 3. harmadot.


Most alulról hajtottam fel 1/3-ot a 2/3-ra, majd felülről a fennmaradt részt lehajtottam rá. 



Letakarva 5 percet pihentettem, magam is közben szusszantva egyet, pihenésképpen kiolajoztam a kb 10x25 cm-es kekszsütőmet.
Körülbelül 1 cm-re nyújtottam a tésztát, olyasmi hosszan, mint a kekszformám, hosszában 2 egyenlő részre vágtam. 
Mindkettőt 3 felé vágtam úgy, hogy a felső részénél 1,5 cm-t nem vágtam végig, egyben hagytam. 


Mindkét tésztát befontam. 


Belehelyeztem a formába az egyiket, aztán ráfektettem a tetejére a másik fonatot. 


Letakarva hagytam a duplájára kelni. A kenyérkét 180-190C fokon írták elő sütni, én, ismerve a sütőmet, 175-180C fok közé állítottam be és 35-37 perc alatt szép barnára sütöttem.



Rácsra téve hagytam kihűlni. Nem bírtam kivárni, amíg kihűl, leszeltem egy szeletkét megkóstolni :) Mennyei volt az íze!


A kész töltött kalács tetejét gyorsan lekentem egy ecset segítségével cukor és tej keverékével (fél dl tej + 1 kávéskanál cukor).



Ez a mennyiség egy szempillantás alatt elfogyott, nemcsak csodaszép, napsütötte kalács, de rendkívül finom is. Az utolsó szeleteket vajjal megkenve ettük. Istenien finom!

Forrás innen, diana1616


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők