PISKÓTÁS PÁRNASÜTEMÉNY TÚRÓS KRÉMMEL, ALIAS STEPPELT PEHELYPAPLAN SÜTI




Egyszerű, nagyon finom kellemes ízű és légies, pehelykönnyű sütemény, túrókrémes csíkokkal! Nagy tepsivel lesz belőle. A cukormennyiséget ízlés szerint lehet emelni vagy akár csökkenteni. Ha még nagyobb adagot szeretnénk sütni, elég egyszerűen megduplázni a krém mennyiségét. A párnasütemény érdekessége, hogy a töltelék maga a dísz ezen a süteményen.

PISKÓTA:

5 tojás sárgája
10 dkg porcukor
125 ml olaj
125 ml víz (bármilyen folyadék lehet, akár baylies vagy tojáslikőr is)
320 g liszt
1 csomag sütőpor
5 tojás fehérje
10 dkg porcukor

TÚRÓS KRÉM:

1 csomag 500 g-os túró (ricotta, mascarpone, philadelphia stb.)
1 doboz 250 g-os mascarpone
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája (kihagyható)
1 evőkanál kukoricakeményítő kb. 15 g (elfogyott éppen, végül 1 evőkanál vaníliás pudingot használtam)
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

A túrót fémszitán átnyomtam egy nagy keverőtálba és a tojás sárgájával és a porcukorral habosra kevertem mixer segítségével. Hozzáadtam a pudingport (szerintem elbírna egy egész csomaggal, ha egész tojásokat használunk hozzá, mint az eredeti receptben), ezért a vaníliás cukrot ki is hagytam, tehát bele került a citromhéj, majd a mascarpone (mindenképpen szerettem volna lágyabb, finomabb krémet kapni, nem csalódtam).

A piskótához a tojás sárgáját habosra vertem a porcukorral, hozzáöntöttem az olajat és a vizet, miközben folyamatosan mixereltem. A liszthez kevertem a sütőport és fakanállal elegyítettem a folyékony részhez. A tojás fehérjét kemény habbá vertem, apránként hozzákevertem a porcukrot is. Középről alulra forgatva mindig egy irányba keverve beleforgattam a tészta masszába.
Margarinnal kikent tepsibe terítettem a piskótát és zacskóba adagolva a krémet vastagabb csíkokat nyomtam a piskóta tetejére, mintegy felkockázva a felületét.

175-180 C fokra előmelegített sütőbe tolva 35-40 perc alatt készre sütöttem.

Kihűlés után felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.

Nagyon jól sikerült a sütirész textúrája, az állaga, az eredmény egy magas, habos piskóta lett. A túrós-mascarponés krém pedig a szívem csücske lett.


Legközelebb sűrűbb csíkokat készítek, hogy kisebb szeleteket tudjak szelni és még finomabb legyen, amikor beleharapok. Mégis csak jobb érzés, ha többször nyújthatjuk a kezünket a csodás sütiért :D A másik ötlet a kakaós piskóta, szép kontrasztot adna a túrós krémmel… Sőt, el tudom képzelni a krémet eper vagy puncs pudinggal készítve, szép rózsaszínű lenne, de akár csokoládé pudinggal is biztosan mutatós. A piskótába meg tehetünk darált diót, de előtte kicsit megpörkölném, hogy markánsabb ízt adjon vagy mogyorót, ahogy az eredeti recept írja...

A recept erről a német oldalról származik .

Eredeti recept:

Tészta:
5 tojás
250 g cukor
125 ml tojáslikőr
125 ml olaj
280 g liszt
1 sútőpor
100 g földimogyoró

Krém:
500 g túró
2 tojás
80 g porcukor
1 vaníliás pudingpor


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

26 megjegyzés:

  1. Tényleg hasonlít a steppelt paplanra. Nagyon tetszetős. Túrós, mascarponés krém...Hmmm. Küldhetnél egy kis kóstolót. ;DDDD

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó! Nahát milyen ötletes egy sütemény, és milyen finom lehet. Nálunk épp most sült ki egy márványkuglóf, de majd csak este teszem fel. Ahogy nézegetem a különböző blogokat, egyre jobb és jobb recepteket találok. nincs annyi ideje az embernek, hogy mindet kipróbálja.

    VálaszTörlés
  3. Hmm, ez isteni finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm :) nekünk is nagyon tetszik, a neve is találó, szerencsére nagy adag sütemény lett, úgyhogy szerintem jutna mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finomnak néz ki, szép lett, gusztusos, és még ráadásul túrós is... nekem való! :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatós, guszta! Biztos nagyon finom, szeretem a túrós sütiket!(meg a diós, a mákos, a lekváros, a krémes.... szóval szeretem):-))

    VálaszTörlés
  7. Fantasztikus, nagyon jól néz ki és a neve is találó:) Kicsit átalakítom a krémet ricottára és elkészítem, baromi jó, látszik rajta, hogy olyan pehelykönnyű süti. Pehelypaplan is van:) Lehetne steppelt pehelypaplan is a neve:)

    VálaszTörlés
  8. A sütikkel én is úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, szóval én is szeretem :D
    trollanyu, jó lesz ricottával is! Köszi az ötletet, átnevezem :)

    VálaszTörlés
  9. Juj de érdekes sütemény,tényleg mint egy paplan,de nem baj,megyünk enni!!!Irtóra finom lehet!!!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon könnyűnek és nagyon-nagyon finomnak néz ki, a férjem kedvence egyébként is a piskóta, úgyhogy meglepem majd vele!

    VálaszTörlés
  11. Ilyen sütit még nem is láttam! Jópofa, biztos fincsi is!

    VálaszTörlés
  12. Hát szó mi szó, érdekes ötlet ez a steppelt paplan, piskóta és túró..., ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  13. De érdekes, nagyon izgatja a sütikre szakosodott fantáziámat:-) Ki nem hagyom ezt sem!

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást :) Ötletes megoldás és élvezet elkészíteni is, hát még fogyasztani! Költözés után még nem került elő a tortadíszítő krém kinyomó, ezért használtam zacskót, de jó megoldás, mert utána ki lehet dobni. Villával cakkoztam meg a csíkok felületét. Az alapötlet adva van, vállalkozókedvűeknek lehet kísérletezni, tovább fejleszteni.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon jól néz ki, ezt biztos megsütöm!
    Beindult a fantáziád, már cserélgeted a "párnahuzatot"!Tényleg jó lenne mindegyik variációban!
    Marcsi

    VálaszTörlés
  16. Ha megkóstoljátok, a tietek is be fog indulni!!!! köszi :)

    VálaszTörlés
  17. Annyira jó kis recept, és nagyon guszta! Máris vittem a receptjét!Szerintem is mindkettő szuper!

    VálaszTörlés
  18. Nagyon jól néz ki, mint egy pihe-puha takaró ami ráadásul finom is.

    VálaszTörlés
  19. Nagyon guszta a sütid, tényleg olyan, mint egy puha paplan. Amiben túró van, az csak finom lehet. Ne haragudj, nem kritizálni akarok, de a túrókrémes hozzávalóknál nem írtad, (gondolom kimaradt véletlenül) hogy hány tojássárgáját használsz hozzá. És megírnád még azt is, hogy mekkora tepsiben sütötted? Valamikor majd szeretném kipróbálni. Köszi.

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm, Katalin! Nem haragszom, mert tényleg nem írtam a túrókrémnél tojás sárgáját, mivel nem is tettem bele :) Megyek lemérni a tepsimet... 25X35 cm-es. Ha nagyobban sütöd, akkor is jó lesz, mert csak laposabb süteményt kapsz, ha kisebben, akkor még magasabb a paplan :)

    VálaszTörlés
  21. Steppelt pehelypaplan, mókás, de nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
  22. Megsütöttem, nagyon finom! A vendégeinknek is nagyon ízlett, pillanatok alatt elkapkodták a tálcáról. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  23. Örülök, hogy jól sikerült és ízlett mindenkinek :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)