Ezt a frappáns, dekoratív formázást először trollanyunál
láttam, Erzsó fahéjas, vaníliás, kardamomos vajjal töltötte meg, majd Gabicseknél is, aki mogyorókrémmel. Bármilyen kalács tésztából megformázható és
tulajdonképpen bármivel tölthető!
Nagyon egyszerű és élvezet készíteni (hát még enni)! :)
Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom- biztos siker!
Ez dupla adag, lehet fele mennyiségből is készíteni, de nem
érdemes, mert nagyon finom :)
Hozzávalók a
tésztához: 16 darabhoz
2 evőkanál
cukor
1-2 csomag
vaníliás cukor
2
tojássárgája
só
Töltelék:
mák
ízlés szerint
(kevés) cukor
1 citrom
reszelt héja
Kevés tejben
átfőztem, lehűtöttem.
A tetejére:
- 1
tojássárgája
- 1 evőkanál
tej
- csipet
cukor
Cukros, langyos tejben felfuttattam az élesztőt. A
hozzávalókból bedagasztottam a tésztát, letakarva duplájára kelesztettem.
A
megkelt masszát 12 egyenlő részre osztottam, egyenként vékony ovális formára
nyújtottam, lekentem vajjal, a mákos keverékkel, a széleinél 1-2 mm-t kihagytam, és
átlósan, ferdén bevagdaltam pizzavágó koronggal, lehet késsel is. Rúddá feltekertem
és a szélétől csigavonalban beforgattam, ahogyan a fotókon látható. Készen is
van a formázás, nem bonyolult!
A fotók este készültek, nem megfelelő fényviszonyok között, de megosztom, hogy könnyebbé és érthetővé tegyem az elkészítését.
Sütőpapírra helyezve még negyed órát kelesztettem és 180C fokra előmelegített
légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem a csinos kis turbánokat.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
De szép! Nagyon tetszik a mákos töltelékes verzió is. Örülök, hogy Te is megsütötted és ízlik, tetszik Neked is. :)
VálaszTörlésKöszönöm Gabriellea, külön köszönöm a fázis fotóidat, így könnyedén alkottam meg a saját turbánjaimat :)
VálaszTörlésÓ, de gyönyörű!:) Jövő héten az összes unoka az enyém, megcsinálom!;) Szerinted kókuszolajjal és szódabikarbónával szentségtörés lenne? Lehet, hogy nem sikerülne...:( Ki kéne próbálni!
VálaszTörlésIldikóm, kókuszolajjal biztosan különösen finom lesz, a sütőporral kapcsolatban nem tudom, a hozzávalók aránya mennyire optimálos. A tapasztalatodra bízom a döntést! Tartalmas és boldog hetet az unokákkal!!!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki guszta! Jó hogy fázis fotókat tettél fel, valahogy emellett a süti mellett elsiklottam még nem láttam sehol. Fotókkal könnyebb megérteni az elkészítést!
VálaszTörlésMindig szívesen, pedig néha nehézségekbe ütközik menet közben a fotózás :)
VálaszTörlésNagyon csinoskák lettek a turbánok! :)
VálaszTörlésCsinik, nekem is teszett az eredmény :)
VálaszTörlésVicuska, ez nagyon különleges ! Csoda szépek lettek, és biztos nagyon finomak is ... :)
VálaszTörlésÌgy igaz, köszönöm Mariann :)
VálaszTörlésDe szépek, újabb játéklehetőség a kelt tésztával:-) Naná, hogy kipróbálom!
VálaszTörlésÖrömmel tölt el, hogy Neked is tetszik Gerdi! Jó dolog jatszani a kelt tésztával :)
VálaszTörlésCsatlakozom az ámulók - és nyálcsorgatók :-D - táborához és mentem is! :)
VálaszTörlés:D Köszi Zsuzsa!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek :)
VálaszTörlésKöszi Verus, kéne megint sütni turbánokat :)
VálaszTörlésGyönyörű! Biztos, hogy finom is! Mákos! :)
VálaszTörlésMákos :) , kandikáló mákos!
VálaszTörlésNem értem rá a nyáron, így most olvasom vissza a blogokat.
VálaszTörlésEzek a mákos turbánok fantasztikusak!
Akkor van mit bepótolni, finom ételek, sütemények készültek minden blogos ismerős konyhájában :D Köszönöm, fantasztikus finomak!
VálaszTörlés