MÁKOS TURBÁNOK


Ezt a frappáns, dekoratív formázást először trollanyunál láttam, Erzsó fahéjas, vaníliás, kardamomos vajjal töltötte meg, majd Gabicseknél is, aki mogyorókrémmel. Bármilyen kalács tésztából megformázható és tulajdonképpen bármivel tölthető!
Nagyon egyszerű és élvezet készíteni (hát még enni)! :) Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom- biztos siker!
Ez dupla adag, lehet fele mennyiségből is készíteni, de nem érdemes, mert nagyon finom :)


Hozzávalók a tésztához: 16 darabhoz

600 g liszt
100 g puha vaj
3 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1-2 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
30 g friss élesztő

Töltelék:

a mák alá összesen 100 g puha vaj 
mák
ízlés szerint (kevés) cukor
1 citrom reszelt héja
Kevés tejben átfőztem, lehűtöttem.

A tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- csipet cukor

Cukros, langyos tejben felfuttattam az élesztőt. A hozzávalókból bedagasztottam a tésztát, letakarva duplájára kelesztettem. 

A megkelt masszát 12 egyenlő részre osztottam, egyenként vékony ovális formára nyújtottam, lekentem vajjal, a mákos keverékkel, a széleinél 1-2 mm-t kihagytam, és átlósan, ferdén bevagdaltam pizzavágó koronggal, lehet késsel is. Rúddá feltekertem és a szélétől csigavonalban beforgattam, ahogyan a fotókon látható. Készen is van a formázás, nem bonyolult!

A fotók este készültek, nem megfelelő fényviszonyok között, de megosztom, hogy könnyebbé és érthetővé tegyem az elkészítését.






Sütőpapírra helyezve még negyed órát kelesztettem és 180C fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem a csinos kis turbánokat.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

20 megjegyzés:

  1. De szép! Nagyon tetszik a mákos töltelékes verzió is. Örülök, hogy Te is megsütötted és ízlik, tetszik Neked is. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Gabriellea, külön köszönöm a fázis fotóidat, így könnyedén alkottam meg a saját turbánjaimat :)

    VálaszTörlés
  3. Ó, de gyönyörű!:) Jövő héten az összes unoka az enyém, megcsinálom!;) Szerinted kókuszolajjal és szódabikarbónával szentségtörés lenne? Lehet, hogy nem sikerülne...:( Ki kéne próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Ildikóm, kókuszolajjal biztosan különösen finom lesz, a sütőporral kapcsolatban nem tudom, a hozzávalók aránya mennyire optimálos. A tapasztalatodra bízom a döntést! Tartalmas és boldog hetet az unokákkal!!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki guszta! Jó hogy fázis fotókat tettél fel, valahogy emellett a süti mellett elsiklottam még nem láttam sehol. Fotókkal könnyebb megérteni az elkészítést!

    VálaszTörlés
  6. Mindig szívesen, pedig néha nehézségekbe ütközik menet közben a fotózás :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon csinoskák lettek a turbánok! :)

    VálaszTörlés
  8. Csinik, nekem is teszett az eredmény :)

    VálaszTörlés
  9. Vicuska, ez nagyon különleges ! Csoda szépek lettek, és biztos nagyon finomak is ... :)

    VálaszTörlés
  10. Ìgy igaz, köszönöm Mariann :)

    VálaszTörlés
  11. De szépek, újabb játéklehetőség a kelt tésztával:-) Naná, hogy kipróbálom!

    VálaszTörlés
  12. Örömmel tölt el, hogy Neked is tetszik Gerdi! Jó dolog jatszani a kelt tésztával :)

    VálaszTörlés
  13. Csatlakozom az ámulók - és nyálcsorgatók :-D - táborához és mentem is! :)

    VálaszTörlés
  14. Köszi Verus, kéne megint sütni turbánokat :)

    VálaszTörlés
  15. Gyönyörű! Biztos, hogy finom is! Mákos! :)

    VálaszTörlés
  16. Nem értem rá a nyáron, így most olvasom vissza a blogokat.
    Ezek a mákos turbánok fantasztikusak!

    VálaszTörlés
  17. Akkor van mit bepótolni, finom ételek, sütemények készültek minden blogos ismerős konyhájában :D Köszönöm, fantasztikus finomak!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)