Ez egy tökéletes, pihe-puha, nagyon finom, vanília pudinggal töltött kalács recept! A
kész kalácsokat, hosszában kettévágva, betöltjük vaníliás krémmel, amibe csak
két kanál cukor kerül, tehát nem túl édes, sőt. FB közösség Kalács-mánia oldalán találtam Klára Brenkus
receptjét a kalácsok fotójával. Első látásra meggyőzött engem is, hiszen rengeteg
pozitív visszajelzést kapott azoktól, akik megsütötték. Érdemes kipróbálni!
2,5 dl tej, langyosan
2 dk friss élesztő
3 tojás sárgája (ha kevés a tojásunk otthon, lehet akár 2 ts)
10 kávéskanál cukor
csipet só
2 dl olaj (nálam fele Olíva olaj) (visszajelzések alapján többen 1,5 dl olajat használtak)
450 g sima liszt
KRÉM:
5 dl tej (fél liter) (lehet 3/4 liter tej és hozzá + 1 pudingpor)
2 vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
ha kihűlt, + kb 100-130 g vaj (de elég akár 50 g is), nekem így finom volt
1 tojás sárgája, lekenni a süti tetetjét
Az élesztőt belemostam a tejbe. Kalácstésztát dagasztottam, eleinte úgy tűnt, hogy nehezen veszi fel az olajat, amit apránként adagoltam, de gyönyörűen
összeállt a tészta. Ettől lesz szép hólyagos! Konyhakendővel letakartam és kb. egy óra alatt duplájára
kelesztettem. A tésztát 20 felé elosztottam, mindegyiket 30 cm hosszúra
sodortam a két tenyerem között, félbehajtottam és háromszor megcsavartam, a végét alulra tűrtem. Két,
sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Letakarva 30 percet kelesztettem. Lekentem egy tojás sárgájával.
175-180C fokon (nem légkeveréssel) 30 perc alatt arany
barnára sütöttem. A két tepsit félidőben megcseréltem alulról felülre.
A krémet megfőztem, kihűlés után habosra kevertem a vajjal.
Amikor a szép kalácsok kihűltek, kettévágtam hosszában és
nyomózsák segítségével betöltöttem a krémmel. Tetejét porcukorral „behavaztam”.
Másnap is pihe-puha, már ha marad belőle :)
A tojás fehérjét zacskóban lefagyasztottam, ebből készül majd újra a kedvencem- Angyalok eledele süti csak tojás fehérjéből.
Másnap is pihe-puha, már ha marad belőle :)
A tojás fehérjét zacskóban lefagyasztottam, ebből készül majd újra a kedvencem- Angyalok eledele süti csak tojás fehérjéből.
Klára ajánlja kipróbálni csokoládé vagy karamell krémmel töltve, úgy is finom a kalács.
Libor Mária, Limara FB oldalán találtam a receptet, "Akik szeretnek kenyeret sütni", nálam ez a kalács bejegyzés eddig (egy hét alatt) 440 like-ot kapott, és 52 megosztást! Ezúton is köszönöm mindenkinek!!!
FB oldalamon pedig 8540 embert ért el és 75 ember osztotta meg másokkal. Örülök, hogy ennyi embernek tetszett!
vicuska13.blogspot.hu
Nagyon jól néz ki és igen finom lehet! Első ránézésre mint a képviselőfánk csábít az elkészítésére:-))
VálaszTörlésÖrülök, ha elcsábulsz rá, mert ízleni fog, a krémbe meg lehet duplázni a cukormennyiséget, de nekem nagyon ízlett így, szinte édesség mentesen.
VálaszTörlésDe szépek!!! :) Isteni finom lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :) Az bizony!
VálaszTörlésHűha, nagyon guszta és szép!
VálaszTörlés... és finooom!!! Köszi :)
VálaszTörlésJuj, de szépek! Férjem nem sűrűn rendel sütit, inkább húst, de erre azt mondta, ilyet süssek! :-)
VálaszTörlésAz FB-n sütötték kevesebb olajjal, úgy is jónak találtatott. Lehet kísérletezni.
VálaszTörlés