Keress egy receptre, vagy összetevőre

PISKÓTA CSAK TOJÁS FEHÉRJÉBŐL, VAGYIS AZ "ANGYALOK ELEDELE"


Irina Chadeyka fotója

Az "angel food" amerikai találmány, egy nagyon régi Good Food újságban jelent meg anno sok-sok évvel ezelőtt. A legoptimálisabb módja a megmaradt vagy éppen mélyhűtőben felhalmozott tojás fehérje felhasználásának. Zacskóban szoktam gyűjtögetni a tojás fehérjét (a zacskót pohárba nyomom és abba kerül a fehérje, amikor a sárgáját használom fel éppen, összekötöm erősen a zacskó száját és megy a mélyhűtőbe). A klasszikus és elfogadott magyarázata az angyalok eledelének az, hogy az elkészült piskóta olyan könnyű, habos, levegős és fehér, mint maguk az angyalok :)
A receptet, tanácsokat és a szósszal készült fotót kedvenc blogomról használtam fel.

Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a hagyományos piskóta, kicsit eltér arányaiban, 180 C fokon (350-356 Fahreinheit) sütjük 25-30 percig, DE fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. Hogy miért? Azért, mert ne essen össze a  kihűlési idő alatt a közepén. A formát nem kell kizsírozni és liszttel hinteni, pont azért, hogy a tészta a forma oldalára ragadjon. Nem ajánlott a szilikon forma. Ezt megcáfolandóan- én szilikon formát használtam és fejjel lefelé fordítva hagytam kihűlni a piskótámat- tökéletesen sikerült!
A nagyobb méretű tortaformától azért kell tartózkodni, mert ott saját súlya alatt a piskóta középen sütés közben némileg összeesik. Téglalap forma és a kuglófforma- a közepén csővel- jó választás, ilyen probléma nem fog felmerülni.
Ajánlott mellé tökéletes kiegészítőként a tejszín és bogyós győmölcsök, jól illenek hozzá a gyümölcsből készült mártások- francia stílusban nevezhetjük kompótnak- a fagyasztott gyümölcsöket leöntjük forró sziruppal és fél órán keresztül hagyjuk állni.

Chadeyka azt ajánlja, hogy a piskótához a fehérjét nagyon kevés cukorral verjük fel habbá, így nehezebb túl verni. A cukor nagyobb részét a liszttel együtt adja a habhoz porcukor formájában. Nem szabad elfelejteni az izésítést  vanília kivonattal vagy vaníliás cukorral- ez nagyban javít az ízén. No meg a citromsó- nekem tetszett az íze a piskótában.

5 tojás fehérje
80 g porcukor
50 g finom kristálycukor
60 g liszt
csipet só
1/2 tk citromsav (vagy citromlé)
1/2 tk vanília kivonat vagy 1/2 csomag vaníliás cukor

A gyümölcsszószhoz:

150 g eper
10 0g málna
50 g mazsola
120 g cukor
150 g víz
1 rúd vanília opcionálisan

sütő 180 C (350-356 Fahreinheit)
10x20 cm kekszforma vagy kerek 16 cm tortaforma

A mártással kezdünk. Egy mélyebb tálba tesszük a gyümölcsöket, kiolvasztás nélkül. Elkészítjük a cukorból és vízből a szirupot, felforraljuk. Adhatunk hozzá egy kanálnyi gyümölcslikőrt, pl. fekete ribizliből. Állni hagyjuk. Jól mutat majd a hófehér piskóta mellett :)
Egy tálba öntjük a tojás fehérjéket. Átszitáljuk a lisztet a porcukorral. Kikészítjük a vaníliát a citromsóval. Előmelegítjük a sütőt.
Elkezdjük mixerrel felverni a fehérjét a sóval. Amikor átlagos habbá vertük, akkor hozzáadjuk a citromsót és a cukrot, pár percig verjük habcsók állagúvá, amikor még lágyabb a massza, de semmi esetre sem folyékony. Rendületlenül tovább verve beletesszük a vaníliát. Gyengédebben kell felverni, mint a habcsókot!
Fakanállal, alulról felfelé forgatva hozzákeverjük a lisztet a porcukorral. Alaposan elvegyítjük, amíg homogén lesz.
Ezután a formába lapátoljuk és néhányszor finoman az asztalhoz verjük, hogy eltűnjenek a nagyobb hézagok,  belőle.
 

25-30 percig sütjük, amíg tapintásra ruganyossá válik. Átfordítjuk tepsistől egy tálra fejjel lefelé úgy, hogy érje a levegő alulról a piskótát, vagy egy közönséges sütőrácsra helyezzük. Teljes kihűlésig így hagyjuk!
Az oldalak mentén késsel fellazítjuk és kiborítjuk a piskótát, újra finoman ütögetve, hogy könnyebben kijöjjön.



Nagyon éles késsel vágjuk (ez fontos!) szeletekre és tálaljuk a párolt gyümölccsel és tejszínnel. Ha körformát sütünk, akkor cikkekre szeljük. Nem nőtt meg sütés közben, pedig a fotón is látható, hogy pont telítette a formát és tökéletesen megtartotta alakját, nem esett össze semennyire.

Próbaképpen sütöttem, ezért mi a gyümölcsszósz helyett most baracklekvárral fogyasztottuk. Öntet nélkül is nagyon-nagyon finom!!!!! Nálam a kisült piskóta hófehér lett, porózus, puha és nagyon finom a kérge! Elnyerte tetszésünket! Édesebb picit az átlagnál, de sokkal puhább, finomabb és kellemesebb is ugyanakkor.
Van még a mélyhűtőmben néhány tojásfehérje összegyűjtve, ezért hamarosan ismétlésre kerül az angyalok eledele!!!
Szeretném elkészíteni a trollanyu változatát is- kakaósan, tejszínes meggyel :) Mmmm....

A tojás sárgáját majonéz, fagylalt, fasírt, mártások és más süteményfajtákhoz használhatjuk fel.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu

16 megjegyzés:

trollanyu írta...

Pont azon gondolkodtam, hogy olyan ismerős nekem ez a sütemény:) Tényleg isteni finom, jó is hogy eszembe juttattad, mert én már unom a Pavlovát, a család mindig azt kéri. Most is összegyűlt elég sok fehérjém. Képzeld ma készült el vacsorára a pirozski, csak én sütőben sütöttem meg, annyira finom lett, az egész elfogyott, salátával ettük. Fotóztam, majd felkerül a blogra is, köszi szépen a receptet:)

Vicuska írta...

Szeretném a te variációdat kipróbálni, mert nagyon tetszett anno. Ha mindig ugyanazt kérik, rá lehet unni, éppen ezért érdemes mással is próbálkozni. Örülök, hogy Nektek is ízlett a pirozski! Sütőben sütve is finom lehet, bár véleményem szerint- diéta ide vagy oda, a zsírban sütött még finomabb :) Egészségetekre!!!! :)

gionetta írta...

Vicuska! Ez nagyon szuper ötlet! No, majd gyűjtögetek erre a különlegességre! :-))

Vicuska írta...

Köszönöm Gionetta, a közeledő Húsvéti előkészületek alatt biztosan összegyűlik a kellő mennyiség :)

heti menük írta...

Egy dolog jutott eszembe: szeretnék most angyalka lenni!...az ünnepre éppen aranygaluskát terveztem vaníliamártással, amiből ki fog maradni jó pár tojásfehérje! Jobbkor nem is jöhetett volna ez a szuper recept!:)))

Katalin írta...

Finomat és szépet sütöttél! Barbinál is láttam hasonlót, most az angyalok igazán jól lakhatnak!
Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak, sok szeretettel!

Vicuska írta...

Nálam is szaporodik már a tojásfehérje mennyiség- tojáslikőrt készítettem a sárgájából a lányaimnak, mert szeretik :) Örülök, hogy időben idetaláltál! De jó lenne egy adag aranygaluska elém :D
Köszönöm, Katalin, én is kíváncsi voltam, tényleg olyan jó e az állaga az angyalok eledelének! :) A jókívánságokat nagyon szépen köszönjük- Neked és családodnak szeretettel kívánok Áldott Húsvétot!

wanna írta...

Szuper süti, ideális a tojásfehérje felhasználására. Boldog húsvétot!

Vicuska írta...

Igen, Annácska :) Köszönöm, viszont kívánom!!!

Hankka írta...

Nagyon aktuális a bejegyzés és a recept, ilyenkor, húsvéttájt valóban gyűlik a fehérje, nálam is került a fagyasztóba! :) Kellemes, pihentető ünnepet kívánok Neked és családodnak! :)

Vicuska írta...

Köszönöm! Viszont kívánom Neked is és kedves családodnak!!!

Eszter írta...

Hú, milyen j ötlet! Ki fogom próbálni! Köszi!

Vicuska írta...

Köszi, ez egy hófehér elegancia:)

Csilla írta...

Köszi a receptet, elraktároztam. Bár nemrég használtam el a fagyasztómból a fehérjéket krémes formájában, ha lesz megint ezt is ki fogom próbálni. :)

marisz57 írta...

Nagyon tetszik ez a fehér piskóta recept! Köszönettel elviszem, hogy alkalom adtán kipróbálhassam.

Vicuska írta...

Remélem, tetszeni fog! :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők