SZÁRITOTT GOMBÁVAL KÉSZÜLT VEGA BORSCSLEVES


Tejfellel és friss kenyérrel vagy fokhagymás pampuskával tálaljuk.

3 nagyobb krumpli
1 nagy sárgarépa
3-4 kisebb cékla
1 fej hagyma
kapor
fél fej káposzta
egy nagy marék szárított gomba
1 paradicsom
darált piros paprika sóval, házi
1-2 babérlevél
1 teáskanál cukor

bors
2 cikk fokhagyma
1-2 kanál citromlé

Bármilyen gomba használható a borscsba- friss, szárított, sósan vagy ecetesen elrakott.

Beáztattam egy kis vízbe a szárított gombát. Egy nagyobb lábasban olajon megfuttattam a hagymát és rádobtam a negyed karikára szeletelt sárgarépát és a gombát is társítottam a csapathoz. Most kéne hozzáadni a reszelt vagy csíkokra vágott céklát, de én a mélyhűtőből vettem elő a főzött, lefagyasztott céklámat és a majdnem kész leveshez adagoltam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kis kockákra vágva adtam hozzá. Plusz a fokhagyma, babérlevelek, a cukor és a citromlé, hogy a zöldségek megtartsák a színűket. Piros paprikával megszórtam és felöntöttem vízzel. Amikor felfőtt, beleengedtem a vágódeszkáról a vékony csíkokra vágott káposztát és a felkockázott krumplit. Felhígítottam a megfelelő sűrűségre. Amikor készen van, megszórjuk a zöld kaporral esetleg petrezselyemzölddel.


PS: 200 g aszalt szilvával főzve azt mondják- katartikusan finom!

A KELET EURÓPAI BORSCSLEVES FOKHAGYMÁS-VAJAS ZSÖMLÉVEL 

TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL 


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

26 megjegyzés:

  1. Csodálatos színe van a céklától:) Isteni lehet, ez az aszaltszilvás ötlet furán hangzik, de kíváncsi volnék az ízére:) A legtöbb furának tűnő párosítás nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Telt színe van, az biztos :) Erzsókám, ha belegondolsz- aszalt szilvával töltött húst biztosan készítettél vagy ettél már, van, aki furcsa társításnak tartja, én szeretem. Érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
  3. Vegán még nem ettem, másként szeretem nagyon:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon sokféle borscsot ismerek, amit ettem már, mindet szeretem!

    VálaszTörlés
  5. Még sosem ettem borscsot. De iszonyú jól hangzik :)

    VálaszTörlés
  6. Igazi borscs-szakértő vagy! :) Előbb-utóbb veszem a bátorságot, és elkészítem, annyira guszta! :)

    VálaszTörlés
  7. :)köszönöm,Hankka, kedves vagy, én is csak tanulgatom, tanulmányozom...

    VálaszTörlés
  8. Még nem ettem ilyen levest, de elképzelem hogy finom lehet nagyon!
    Érdekes nekem valahogy ennek a levesnek a hallatán mindíg valami csípősleves jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  9. Amire Te asszociáltál, az inkább borS leves lehetne, de ez borscs- és nem csíp :) Tavasszal vitaminbomba a szervezetnek!

    VálaszTörlés
  10. A borscsleveskóstolás még mindig várat magára:-) De szívesen tenném. Az aszalt szilva nagyon izgi. El nem ronthatja!

    VálaszTörlés
  11. Egyszer csak sikerül meggyőznöm Téged, hogy érdemes belefognod az elkészítésébe :) Szerintem sem ront rajta!

    VálaszTörlés
  12. Én a lengyeleknél ettem borscsot először, nagyon finom volt! Magam még nem főztem, de kipróbálnám, ha tudnám, hogy nem fogom elszúrni!:( Amit én ettem, az egy kicsit a húslevesre emlékeztetett, csak bordó lével és savanykásan.
    A lefagyasztott céklát - pürésítve kell bele? - akkor teszed hozzá, amikor a krumplit, káposztát?

    VálaszTörlés
  13. Izgatóan hangzik, sohasem ettem, de beválalnék egy kóstolást:)

    VálaszTörlés
  14. Húslé az alap, ha hússal készíted, savanykás, mert ecettel vagy citromlével savanyítják vagy kovászolt céklát használnak a borscshoz. A céklát főve és nyersen szoktam lefagyasztani- reszelve, kockára vágva vagy hasábokra. http://vicuska13.blogspot.com/2012/01/cekla-lefagyasztasa-melyhutoben-es.html
    A nyers céklát a sárgarépával, hagymával kezded párolni, ha főtt céklát használsz fel, elég akkor a levesbe rakni, amikor már majdnem készre főtt a krumpli és a káposzta. Jelen esetben reszelt formában használtam a céklát.

    VálaszTörlés
  15. Gyere Hajni, meghívlak egy kóstolóra :)

    VálaszTörlés
  16. Köszi:)Azt hiszem meglepődnél, ha holnap ott toporognék az ajtódban:)

    VálaszTörlés
  17. A kellemes meglepetéseket szeretem :)

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm a húsos változat linkjét. Azt hiszem megvárom az friss kaprot. Savanyú gombám van itthon eltéve pár üveg még, talán az is mehetne hozzá egy kevés!
    Hú, az a pampuska de jó lehet! Kicsit sok a macera, de nagyon megéri! Mi napokig ennénk a férjemmel!:D

    VálaszTörlés
  19. Miattad raktam ki, Ildikó :) Petrezselyemmel is jó, de a kapor, az nagyon illik ehhez a leveshez. Láttam kaprot kis jégkockatartó szerűen lefagyasztva talán a Sparban. Nekem még van a mélyhűtőmben saját, szívesen adnék belőle :)
    A pampuskát le is lehet fagyasztani pl. 5-ével és előkapni a megfelelő borscsos napon :D

    VálaszTörlés
  20. Vicuska, Te ismét nagyon finomat alkottál :))

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm szépen, Katalin :)

    VálaszTörlés
  22. Sosem ettem még borscslevest. Itt lenne az ideje. Szívesen megkóstolnám. Milyen szép a színe!

    VálaszTörlés
  23. Egy óra sem kellett az elkészítéséhez, szívesen meg is kínálnálak :) Igen, koloritos leveske!

    VálaszTörlés
  24. Igazi borscs specialista vagy! Én is szeretem, csak húsos variációt kóstoltam és készítettem eddig, de sosem savanyítom semmivel, csak tejföllel tálalom.

    VálaszTörlés
  25. Nagyon gusztán néz ki a levesed!! Szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást :)