Keress egy receptre, vagy összetevőre

TEJSZÍNES SPÁRGALEVES CSIRKESZÁRNNYAL ÉS VAJAS GALUSKÁVAL


Nagyon finom ez a spárgaleves!!!

300-500 g csirkeszárny
4-6 sárgarépa
300-500 g fehér spárga
1 fej hagyma + 1-2 zöldje (jól illik a póré is)
1 tk. cukor
25 g vaj
egy nagy csokor petrezselyemzöld
200 g tejszín
só, bors, pici szerecsendió ízlés szerint

Vajgaluska:

25 g vaj
1 tojás
liszt- amennyit felvesz (kb. 100 g)

petrezselyemzöld

A csirke szárnyat (a vékony végeket levágom) vízben közepes lángon majdnem készre főzzük, leszedjük a habját. Amíg fő, megtisztítjuk a zöldségeket- a sárgarépát karikázzuk, a spárgát alulról felfelé megtisztítjuk a fás részektől, a rügyekig vékonyan meghámozzuk (ha zöld spárgát használunk, akkor meg is hagyhatjuk a zsenge héját), levágjuk a fás végeket (kb. 2 cm) és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
A hagymát és a sárgarépát a fűszerekkel a húslevesünkbe dobjuk, a spárgát csak később, neki elég 10-15 perc gyenge főzés. Az ideálisra főzött spárga finom puha kívülről és ropogós belülről. Spárgához jól illik ízben a pici cukor, ezért ne felejtsük ki.
Belekeverjük a tejszínt és a levesbe rakjuk a vajat.


A galuskát hagyományosan készítjük el, csak vajjal- villával enyhén felverjük a tojást a sóval, hozzáadjuk a petrezselymet , a vajat és annyi lisztet, amennyit felvesz ahhoz, hogy kemény masszát kapjunk. A tányér széléről a majdnem kész levesbe szaggatjuk villával a hosszúkásra formázott galuskákat. Körülbelül 6-8 percig főzzük és tálaljuk ezt a fenséges, tavaszi ízű levest.

A vajgaluska jól illik a különböző levesekhez: karalábé-, karfiol-, zöldborsó- vagy gombaleveshez.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Darált piros paprika sóban télére nyersen

1 kg piros paprika
250 g só
ahány üveg, annyi kanál olaj

Itt az ideje eltenni pár üveg darált paprikát sóban télére.
A paprikát alaposan megmossuk, kicsumázzuk. Ledaráljuk ősrégi húsdarálón vagy elektromos darálóban, de nem túl apróra.


Összekeverjük a sóval, lehetőleg nem jódozottal. Pár órán át hagyhatjuk állni és tiszta üvegekbe adagoljuk.


Mindegyik tetejére egy kanálka olajat öntünk. Aki nem diétázik, rakhat hozzá egy kis csípős paprikát is. Az üvegeket lezárjuk és mehet a spájzba.

Felhasználáskor vegyük figyelembe a sót!
Ízesítésre alkalmazzuk- húsokhoz, levesekbe, gulyáshoz, szószokhoz, csak úgy vajas kenyérre kenve és így tovább.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL


Irina családi receptjeiből

Ezt a levest télen és nyáron egyaránt szívesen készítem. Nyáron friss paradicsommal, télen pedig paradicsomléből. Számomra érdekes fordulat a borscsban a sóskalevél.

Csirke (lehet csontos borjúhús is), 1-2 csirkemell
500-600 g krumpli
1-2 sárgarépa
1-2 cékla
1 paprika
2 fej hagyma
200 g paradicsomlé vagy paradicsom
1 üveg 0,7 l sóska vagy frissen vásárolt levelek vagy fagyasztott
4 főtt tojás
50 g tejföl
petrezselyemzöld és kapor szabad mennyiségben
só, bors, cukor

2 db csontos csirkemellet vettem hozzá, amit 3 l vízben főni raktam a megmosott hagymával, héjastól. Amíg főtt, megpucoltam a zöldségeket, a céklát lereszeltem, a sárgarépát karikáztam, 1 hagymát apróra vágtam. Félidőben hozzáadtam a borscshoz a céklát.
A sárgarépát, hagymát, kockázott paprikát serpenyőben megpároltam és felöntöttem a paradicsomlével.
Amikor a cékla elvesztette a színét, a leveshez adtam a kockázott krumplit és párolt zöldségeket. Felfőtt, még 2-3 percig főztem. Hozzáadagoltam a kockázott főtt tojásfehérjét és a kiolvasztott mirelit sóskát és a sárgájával kikevert 50 g tejfölt. Ahogy újra felforrt, fűszereztem a só-bors-cukorral + a petrus és kapor, pár percet rottyant és készen is volt.
10 percet pihentetettem és tejföllel tálaltam!
Mehet bele aprított zöldhagyma szára és fokhagyma is.

Felejthetetlenül finom ízvilága van !!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PADLIZSÁNKRÉM


Pirítós kenyérre kenve fogyasztandó!

Először sógornőmnél, Orsinál ettem ebből a finomságból kb. 10 évvel ezelőtt. Felejthetetlenül finom, a padlizsánkedvelőknek szívből ajánlom ezt a verziót!

60-70 dk padlizsán, ez kb. 2-3 nagyobb db.
2 nagy paradicsom
1 dl Oliva olaj (vagy napraforgó olaj)
1 nagy tubus 170 g majonéz, bármilyen fajta, amit preferáltok vagy saját készítésű
2 ek. mustár
3-4 húsos piros paprika
8-10 cikk fokhagyma
só, bors ízlés szerint


A padlizsánt sütőben átsütjük, újabban csak mikrózom, mert rövidebb ideig tart a folyamat, de a sütős változat szerintem finomabb (nyáron grillen süssük át, hogy füstös ízt kapjon).

Lekaparjuk egy tálba a húsát. Le lehet darálni.


A paprikát apró kockákra vágjuk és átsütjük, belevegyítve a hozzávalókat a majonézen és a fokhagymán kívül.

Miután kihűlt, az utóbbiakkal alaposan kikeverjük. Kenyérre kenve mennyei finom!
Majonéz nélkül le fagyasztható, ezért egy adagot el szoktam rakni a mélyhűtőbe, kis zárható, műanyag dobozban. Kiolvadás után hozzákeverem a tört fokhagymát és a friss majonézt.

Tudtátok, hogy a bolgárkertészek honosították meg hazánkban a padlizsánt?!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HÁROM BANÁN pirog

Azerbajdzsán recept

Már többször sütöttem ezt a banános finomságot, igazából az első kóstolás után bele is szerettem a banán sütiben való ízéhez. Tegnap többszöri nekifutásra jött össze a pirog, mert az utóbbi időben ahányszor félretettem a megvalósításához 3 banánt, valaki a családból megevett belőle egyet. Azóta már tudom, ki volt a „bűnös” :)
A jelenlegi is 2-ből készült, de kiegészítettem 1 almával- fel sem tűnt senkinek!

Hozzávalók:

4 csésze liszt
2 csésze cukor
250 g margarin
4 tojás
2 csésze kefir 3,2 %-os (most fele tejfellel készült)
1 sütőpor

3 db banán a tetejére karikázva
(egyéb gyümölccsel, dióval, meggyel stb. is finom)

A pirog ízre és állagra a keksz és a piskóta között van- egyszóval finom!!!
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport a cukorral, a lereszelt margarinnal és a két tenyerünk között hosszabb ideig összedörzsöljük. A liszt felveszi a margarint, és végeredményében olyan darált dió állagúvá kell válnia. 1 csészényit félreteszünk belőle, ez a tetejére lesz szórva. A többihez hozzáadjuk a tojást, a kefirt, jól kikeverjük. Hígabb masszát kapunk.

A tepsit kilisztezzük és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük. A tetejét kirakjuk a felkarikázott banánnal, nem nyomjuk bele.
Egyenletesen megszórjuk a félretett száraz résszel, ez olyan ropogósabb réteget képez majd sütés után.
Előmelegített sütőben 180 C fokon világos aranyszínűre sütjük kb 35 perc alatt . Nekem kellett majdnem 45 perc- ez sütőfüggő.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők