vagyis madártej
Ez a legjobb és legfinomabb dolog, ami a tojással történhet!!!
A cukrot mindenki adagolja ízlése szerint, ki hogyan szereti.
A magyar kulináris könyvekben 1711-től fellelhető a leírása. Nagyszerű, méltán népszerű desszert és egyszerű az elkészítése. A franciák és az angolok úszó szigetnek hívják (floating island), a spanyolok Isla Flotante néven emlegetik, a németeknél pedig Vogelmilch-ként ismerik. Leírást találtam arról, hogy ógörög nyelvű leírásban is említve van és latinban is ~ gallinarum lac, ορνίθων γάλα (ornithón gala)!
A cukrot mindenki adagolja ízlése szerint, ki hogyan szereti.
A magyar kulináris könyvekben 1711-től fellelhető a leírása. Nagyszerű, méltán népszerű desszert és egyszerű az elkészítése. A franciák és az angolok úszó szigetnek hívják (floating island), a spanyolok Isla Flotante néven emlegetik, a németeknél pedig Vogelmilch-ként ismerik. Leírást találtam arról, hogy ógörög nyelvű leírásban is említve van és latinban is ~ gallinarum lac, ορνίθων γάλα (ornithón gala)!
Én meg azt hittem, hogy ez egy magyar eredetű desszert… De hogy isteni finom, azzal gondolom, mindenki egyetért!
Sodó:
1-1,5 l tej
4 tojássárgája
8 ek. cukor
4 csomag vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
1 vaníliás puding
2-3 evőkanál liszt, ha sűrűbb sodót szeretnénk
Habgaluskák- fehér felhők:
4 tojásfehérjéhez 1-3 ek. cukor
csipet só
Egy nagyobb edényben felfőzzük a tejet. Ahhoz, hogy ne kapjon le a fazék alja, használat előtt hideg vízzel kiöblítjük. A tojás sárgákat mixerrel simára-habosra verjük a cukorral majd a liszttel. Mai egyszerűsítéssel a liszt helyett használhatunk sűrítéshez vanília pudingot. A vaníliás cukrot a főzés végén adjuk hozzá, a vanília rúd belsejét kaparjuk bele még a főzés elején.
Levesszük a tűzről és folyamatosan, állandóan kevergetve, beleöntjük a masszát a forró tejbe. Sűrűsödésig főzzük. Hagyjuk kihűlni, időről időre átkeverve ezt az angol krémet.
A liszt kiváltható több tojással!
Habgaluskák: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Régebben forró vízben (tejben) főztem ki a púpos evőkanálnyi galuskákat minden oldalról 2-2 percig kis lángon, megfordítva és szűrőkanállal kiemelve.
vicuska13.blogspot.hu
2 megjegyzés:
Már a nevét is imádom! :) Én is így készítettem, kivéve a mikró használatát, de karácsonyra bevetem! ;)Köszi! Esetleg egy bevált, isteni tojáslikőr recepted nincs kéznél? :)
Majd meglátod Ildi, mennyivel egyszerűbb művelet :)De, pont kéznél van egy recept, mert éppen pontosítottam az arányokat- 5 tojás sárgáját kikeversz 250 g porcukorral, felengeded 1/2 l forralt hideg tejjel + 3 dl szesz, vanília, 2 l-es üvegbe öntöd és egy hétig hűtőben tartva naponta felrázod. Több évtizede használom. Az utóbbi időben vodkával is kísérleteztem a könnyebb beszerzés miatt :)
Megjegyzés küldése