Keress egy receptre, vagy összetevőre

ECETES OLAJOS PAPRIKA TÉLÉRE


Egyik nagy kedvencem ez a savanyúság!

5 kg piros paprika, a húsosabb fajtából finomabb (kápia, kaliforniai vagy paradicsompaprika)
3 dl 9-10 %-os ecet
2 dl olaj (vagy minden üvegre ½-1 ujjnyi olaj)
1l + 2 dl víz
350 g cukor
6o g só
babérlevél
szegfűszeg
fekete szemes bors
szalicil a tetejére


A paprikát alaposan megmosom, nem csumázom ki, csak a szeleteket, körbe forgatva a paprikát, levágom róla. A fűszeres lében kisebb adagokban főzöm ki, egyszerre annyit, hogy a lé ellepje. Pár percig forralom a szeletelt paprikát és szűrőkanállal kiszedve steril üvegekbe rakom. A legvégén a levét újra forralom és a paprikára öntöm. Rákanalazom az olajat és csipetnyi szalicilt rakok minden üvegbe az olaj tetejére. Száraz dunsztban, párnák közt pihen másnapig.

Ez egy másik ecetes paprika recept, ezekkel a hozzávalókkal és arányokkal főztem be ecetes gomba salátát is.

2.5 l víz

100 g cukor

100 g

2-3 dl 10 % ecet

babérlevél

fekete bors, szemes, ízlés szerint


Én olajosan szeretem, így itt is az első recept szerint járok el és a tetejére öntöm az olajat, rászórom a csipetnyi szalicilt.

Üveg többfajta sterilizálásáról befőzéshez itt található részletes leírás, a kék színű linkre kattintva.

Következzen egy családi recept leírása, régi, megkopott szakács-füzetünkből:

Piros paradicsompaprika télére. 
   
Egy kg tisztított, mosott nagyobb darabokra, negyedekbe vágott, piros, vastag paradicsompaprika, egy liter víz, egy deka só, 12 szem feketebors, 12 mokkáskanál cukor, két deci ecet, egy nagy zeller szár, leveles.

Ezeket mind felfőzzük, a paprikát beletéve félpuhára főzzük, épp hogy megkapatjuk a forrásban lévő szirupban, 03 v 05 dl-es üvegekbe szedjük, minden üvegben legyen zeller levél, a levet még egyszer felfőzve ráöntjük és kis szalicilt téve rá, lekötjük vagy lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Különleges, nem mindennapi savanyúság.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

5 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jó lehet, még ezt a módszert eddig nem ismertem ! Szép friss piros a paprika színe.

Tiffanylda írta...

Engem is felizgatott, bár éppen valami vírussal küzdök, de talán nem fogok lekésni róla! :) Köszi!

Vicuska írta...

Egyszerű és nagyszerű befőzni, tényleg nagyon finom! A színe is csábító, ugye Évus?
Remélem gyorsan és hatékonyan legyőzöd a vírust, Ildim! Vesd be az unokákat segíteni, vagy ilyenkor már nincsenek nálad, amikor suli van?
Engem is elkapott ez a vírus, szövődményeivel együtt, de már túl vagyok rajta :) Jobbulást!

Unknown írta...

Köszönöm szépen a receptet, épp ma akarok befőzni! Fincsi lehet, kipróbálom!🤗

Vicuska írta...

Szívesen, én is készülök idén is befőzni, nagyon szeretem, annyira finom! :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők